onsdag 13 oktober 2010

Älmhult

Älmhult är en tätort i södra Småland, nästan på gränsen till Skåne. I Älmhult bor drygt 8.500 invånare. På medeltiden fanns här en bondgård, och på 1600-talet byggdes ett gästgiveri eftersom platsen låg vid en gammal förbindelseled mellan Sverige och Danmark. När järnvägen kom till bygden 1862 började samhället växa och under 1900-talet etablerades flera betydelsefulla företag såsom AB Gotthard Nilsson, Elme Glasbruk, Lillsjö AB och Älmhults Bruk.

Järnvägsstationen i Älmhult ligger vid Södra stambanan.
Bilden lånad från Wikipedia Commons.

Den 30 mars 1926 föddes i Pjätteryd, en ort i Älmhults kommun, en liten grabb som döptes till Ingvar Feodor Kamprad. Han var entreprenör ut i fingerspetsarna och 1953 hade hans lilla företag vuxit så mycket att han köpte sig en snickerifabrik i Älmhult och byggde om den till en utställningslokal för de möbler han hade till salu. Ikea, alltså.

Ikea-varuhuset i Älmhult.
Bilden lånad från Wikimedia Commons.

Och tack vare Ikea ska vi nu flytta till Älmhult. Ja, det är ju också tack vare Ikea som vi har äventyrat i utlandet under 12 år. Hur ska det bli, kan man fråga sig, att flytta från miljonstäder som Istanbul och Kairo till en tätort med 8.500 invånare? Rätt spännande, tycker jag, för jag har aldrig bott i en tätort förut. Jag tror man får närma sig livet i den småländska tätorten på samma sätt som när man flyttar till ett alldeles nytt land som Egypten, man måste vara lika nyfiken och sugen på upptäckter i Älmhult som i Kairo. Och det ska ärligt talat bli rätt skönt på många sätt. Luften måste vara bra mycket renare, och jag tippar att det är trafikkaos om fler än tre bilar kör på en väg samtidigt. Det är nog väldigt grönt och skönt och man kan gå ut i skogen om hösten och plocka svamp och lingon. Man kan bada i sjön Möckeln och jag är bergsäker på att det finns mängder med lokala ord man måste lära sig, även om man har svenska som modersmål. Dessutom är det faktiskt en väldigt internationell tätort, tack vare Ikea. Där finns till och med en internationell skola med IB-program. Det ni!

Sedan vet jag faktiskt inte mycket mer eftersom jag inte har varit där än. Men det dröjer inte länge tills jag befinner mig mitt i byn, det gör jag om exakt 16 dagar! Den 28 oktober ska huset vara tömt och städat, och den 29 oktober vinkar vi farväl till alla cirka 20 miljoner invånare i Kairo. Till en början får vi låna en möblerad lägenhet, vi har fått adressen och den ligger bara några kvarter från järnvägsstationen (i och för sig verkar alla hus i Älmhult ligga bara några kvarter från järnvägsstationen, men i alla fall). Den ska vara på 63 kvadratmeter, men om det är en tvåa eller en trea vet jag inte, och jag vet inte om det finns någon balkong. Vi ska ändå bara bo där tills vi har hittat någonting eget, så det är inte så viktigt. Skönt är i alla fall att den är möblerad så att vi kan magasinera alla våra saker och slipper packa upp allt för att sedan packa och packa upp igen när vi har blivit med hus.

Det är så SKÖNT att äntligen ha fått en riktning på livet, nu känns det som om framtiden börjar igen. Underbart skönt är det, faktiskt. Men det blir hektiska sexton dagar jag har framför mig. Först och främst måste jag hamstra på mig en del saker från Kairo, så som gardintyg, lakan, handdukar, oliver, olivolja och lite annat smått och gott. Sedan måste jag försöka se pyramiden i Darshur som jag skam till sägandes ännu inte har sett. Och så måste jag packa vinterkläder och lite andra prylar som vi behöver direkt och ska bära med oss. Dessutom vill jag gärna damma ur bokhyllorna så att vi slipper få med oss halva Sahara hem. Och ovanpå det ska jag jobba en del också. TUR att jag inte får packa själv, det gör flyttfirman. Städa får jag göra själv, däremot, men det går ju rätt snabbt och enkelt när allt väl är tomt.

Nu har jag spännande tider framför mig!

49 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Välkomna hem! Tror säkert kontrasterna kommer att kännas till en början. Men samtidigt så uppskattar man än mer lugnet, närheten till allt o framför allt närheten till naturen.

Vi pratade precis om detta med närhet i fredags. Hur mycket vi hann med på en enda dag. Läkarbesök, vindrutebyte, helghandel, bilservice o svampplockning. Och vi var ändå hemma igen vid 15. Det här hade vi aldrig lyckats med i Stockholm :D.

Blir riktigt avis på er, för utbudet på fantastiska hus är enormt just i Småland. Har bekanta som köpt ett litet paradis vid en sjö, för en spottstyver om man jämför med Stockholm, men även om man jämför med Sörmland.

Stor kram

Sandbergs Fotoblogg sa...

Småland är kanon!

Lycka till önskar en smålänning i Singapore!

Pettas sa...

Aha, precis vad jag anade; att det fanns ett hem på lut någonstans i Sverige. Älmhult är en plats jag hade att göra med under tonåren. Jag brevväxlade med en flicka som hette Ingrid.
Nu får vi snart veta mera om orten, när ni lämnar Kairo bakom er.
Jag tycker att jag har massor att göra i oktober, men du får nog mera än så på din lott verkar det som.
Lycka till med den sista tiden i Kairo och allt vad som skall göras innan hemresan.

Kram!!

Anonym sa...

Lycka till!
Monica P

Marianne sa...

Men oj, här går det undan. Då förstår jag att du inte kommer att sitta och lata dig så mycket de närmaste veckorna. Du får njuta desto mer på plats i Älmhult. Och där hittar du säkert ditt lilla hus vid en sjö som du så gärna vill ha. Och så blir vi grannar också. Östergötland o Småland du vet. Ha de nu så bra och lycka till med allt.
Kram

Otta sa...

Det kommer säkert att bli suveränt! Och som vi pratat om tidigare, trivs ni inte, så kan man flytta, då en massa IKEA anställda pendlar dagligen från Skåne! :-)

Kramar

Taina sa...

Vad skönt att det börjar närma sig och att riktningen är klar. Men jag förstår att du får bråda dagar med att hinna med allt det du skrev! Ånga på nu Marianne och lycka till med allt.
Kram

Annika sa...

SÅ snart!! OCH till Älmhult, snacka om kontraster, Marianne!!! :-)))
NU har du att göra!
Från kairo till Smålandsskogarna och Älmhult.
SÅ spännande det ska bli att följa din flytt och din landning...
KRAM pch LYCKA TILL!!!

Grekland nu sa...

Vad skönt att nu VETA var ni ska bo! Och det blir nog precis som du säger ett nytt sätt att leva, men kanske till det bättre! Och Småland, det är inte dumt alls, säger smålänningen i Naousa...

SweFloKeto sa...

Vad häftigt och snacka om exotiskt! Ska bli spännande att se hur det blir. Har själv bott i Jönköping när jag studerade där ett tag 1995 och även ute på södra landsbygden någonstans när jag var 4-5 år. Småland blir toppen!
Och nu kan du ju koncentrera dig när du söker på hemnet.se!

olgakatt sa...

Välkommen till småländska höglandet, Marianne!
Jag har jobbat i Älmhult en sommar för många år sen - jag var vikarierande de provinsialläkare, som det hette på den tiden. Till där jag bor på andra sidan skånegränsen är det 7 mil så vår date på Sofiero blir enkel att fixa!

Suzesan sa...

Men Marianne!!!!ÄNTLIGEN har du ett datum ett mål. Bunkra nu och välkommen hem. Åhhh så bra. Men det är väl likabra att ni kommer iväg direkt. Pang bom!!Det kommer gå bra.


Kram
/Susanne

Suzesan sa...

"Marianne PÅ NyaÄventyr i Älmhult" Hihihi.

kram
/Susanne

Malin sa...

Oj, vad spännande!! Vad skönt för dig att veta vad som händer och ha ett nytt spännande kapitel i ditt liv framför dig. Inga dåliga kontraster mellan Kairo och Älmhult, men bägge ställena är som du säger väldigt exotiska på sitt sätt!

Kram

Steve sa...

Det vill jag kalla ett fantastiskt äventyr.

Mats Lintrup sa...

Välkommen till Småland, hälsar en annan inflyttad Smålänning - hmm, jag undrar när jag börjar betrakta mig som smålänning i själ och hjärta - jag har ju bara bott i Småland i snart 5 år och det känns inte riktigt som hemma ännu.....

anna of sweden sa...

Oj, oj, oj! Snabba ryck! Men vad härligt när allt faller på plats. Ska bli spännande att hänga med på resan! :)

Kram!

Melting Pot sa...

Men så spännande. Varmt lycka till med allt! Skall bli spännande att få "följa med dig" på din hemresa - för du fortsätter väl blogga?

Kram Kram Lena

Freedomtravel sa...

Ojoj, snacka om kulturkrock!

Saltistjejen sa...

Å vad underbart att ni nu vet VAR ni kommer att bo och leva åtminstone ett tag. Precis som du beskriver tror jag att det kommer bli en kulturkrock. Både att flytta tillbaks till Sverige rent generellt, men kanske än mer att flytta från en miljonstad till ett litet samhälle. Det kommer bli otroligt intressant att få höra hur du kommer se på livet och vardagen efter flytten! :-)
Hoppas det går bra med dina kommande två veckor fyllda av massor med praktiska saker.
KRAAM!

Desiree sa...

Det kommer nog bli bra Marianne men nog blir det en stor omställning att flytta till ett litet ställe som Älmhult. Men det har du ju klarat innan som lyckats anpassa dig till både livet i Istanbul och Kairo så du är ju flexibel och kommer att fixa detta också. Så skönt att det ordnat sig med boende för tillfället och att ni inte behöver packa upp något för att sedan packa ned det igen och packa upp igen då ni hittat ett eget ställe. Det finns ju fördelar med mindre ställen som Älmhult och det är ju att det lär ju aldrig ta lång tid att ta sig från ett ställe til ett annat eller vara trafik kaos. Sedan kan jag också tänka mig att priserna på boende är betydligt billigare där än i Stockholm. Ha nu en riktigt bra sista tid i Kairo även om det är en hektisk tid.
Kram!

Marianne sa...

Dubbelörn: Tack! Jag tror också att vi kommer att njuta av all natur och av småskaligheten efter den här jättestaden. Just det där med att hinna med flera olika saker på en och samma dag låter som en utopi i den här stan. I dag hann jag med fem affärer, men det bara tack vare att tre av dem låg i samma kvarter och en fyra kvarter bort. Bara avstånd till en. Annars hade jag aldrig hunnit det på grund av trafiken och de långa avstånden. Tänk vad kul det ska bli att kunna plocka lingon nästa höst! Och att cykla till affären! De här veckorna kan knappt gå fort nog!

Kram!


Sandberg2Singapore: Hej och välkommen hit! Och tack! Jag har varit stockholmare och skåning, nu ska det bli roligt att bli smålänning! Jag ska kika in hos dig också!


Karin: Ja det var inte så svårt att gissa : ) Nu får vi se om det blir Älmhult eller Växjö eller Osby eller Hässleholm, det beror ju på var vi hittar ett bra hus, men där i trakten blir det i alla fall.

Tack, jag behöver all lycka till nu igen, för nu blir det att sätta fart här i stället för att gå och dra benen efter sig.

Kram!

Marianne sa...

Dubbelörn: Tack! Jag tror också att vi kommer att njuta av all natur och av småskaligheten efter den här jättestaden. Just det där med att hinna med flera olika saker på en och samma dag låter som en utopi i den här stan. I dag hann jag med fem affärer, men det bara tack vare att tre av dem låg i samma kvarter och en fyra kvarter bort. Bara avstånd till en. Annars hade jag aldrig hunnit det på grund av trafiken och de långa avstånden. Tänk vad kul det ska bli att kunna plocka lingon nästa höst! Och att cykla till affären! De här veckorna kan knappt gå fort nog!

Kram!


Sandberg2Singapore: Hej och välkommen hit! Och tack! Jag har varit stockholmare och skåning, nu ska det bli roligt att bli smålänning! Jag ska kika in hos dig också!


Karin: Ja det var inte så svårt att gissa : ) Nu får vi se om det blir Älmhult eller Växjö eller Osby eller Hässleholm, det beror ju på var vi hittar ett bra hus, men där i trakten blir det i alla fall.

Tack, jag behöver all lycka till nu igen, för nu blir det att sätta fart här i stället för att gå och dra benen efter sig.

Kram!

Marianne sa...

Monica: Tack!


Marianne: Ja här sitter man och väntar och pinas i nästan ett helt år, och sedan när det väl blir klart har man knappt tid att vända sig om! Ja, jag hoppas att jag får ett fint hus som du har vid en sjö! Det hade varit underbart.

Tack, nu behöver jag lycka till igen!
Kram!


Otta: Ja vi har pratat lite om Hässleholm eller dess utkanter. Det tar tydligen bara 20 min till Älmhult därifrån. Men vi får se, där vi hittar ett hus, där bosätter vi oss.

Kram!

Marianne sa...

Taina: Tack! Ja nu får jag ånga på à la Taina! : ) Men det är så skönt att det äntligen är klart, så det gör jag gärna. Nu kan jag begränsa bostadsletarknarkandet till en viss omkrets!

Kram!


Annika: Tack! Ja nu går det undan! Bara två veckor kvar! Jag fattar inte! Och vilken skillnad det blir, granar och grönt i stället för sand och beige. Det ska bli helt underbart att få följa årstiderna igen och kunna gå ut och promenera och gå och handla en liter mjölk och ...

KRAMAR!


Ingabritt: Ja det är så skönt att äntligen veta! Och jag tror faktiskt att livskvaliteten är bättre i de småländska skogarna än i en avgasfylld jättestad. Jag längtar!

Marianne sa...

SweFlo: Ja det är helt otroligt häftigt med det här miljöombytet! Jag ser verkligen fram emot att få bli smålänning, det har jag aldrig varit tidigare. Och det är jätteskönt att kunna koncentrera sig på en viss radie när man letar bostad. Fast jag tycker nog att booli.se är bättre : )

Kram!


Olgakatt: Härligt att det inte är längre än 7 mil! Och vem vet, det kanske blir skåningar av oss trots allt, det beror ju på var vi hittar ett bra hus. Det lär bara ta 20 minuter från Hässleholm, och från Osby bara 10. Sofiero, here we come!


Suzesan: Vilket BRA namn du kom på! Så ska ju bloggen så klart heta! På nya äventyr i Älmhult! Vi får se om jag byter eller om jag bara döper om den här, men någonting måste ju ske på den fronten.

Visst är det lika bra att det sker på en gång. Då får vi fira jul där hemma och hinner komma i ordning tills katterna kommer hem. 100 dagar kvar tills dess : ) I morgon ska jag fösa ut en del av Sahara så vi slipper få allt det med oss i flyttlasset!

Kramar!

Marianne sa...

Malin: Ja det är verkligen konstraster mellan de två platserna, men det blir en hel vetenskap att sätta sig in i livet där hemma igen, så det blir nog skönt att börja på ett litet ställe. Tänk att kunna andas frisk luft igen! Haha, jämförelsevis är luften på Hornsgatan rena västanfläkten mot utkanterna av Kairo.

Kram!


Steve: Ja med tanke på att jag var helt fascinerad av en mossbevuxen sten i skogarna vid Vallentuna så blir det här verkligen ett äventyr! Jag kan knappt vänta på att det ska börja.


Mats: Tack! Ja du bor ju också i Småland nu för tiden! Vad roligt, vi får hålla kontakten! Har du börjat prata småländska än? : )

Marianne sa...

Anna: Ja du vet hur det är, ketchup-effekten har slagit till! Hm, hoppas nu att det finns Internet i lägenheten! Vad gör jag annars? Pendlar till Malmö?

Kram!


Lena: Tack! Jo då, jag ska fortsätta blogga! Annars förlorar jag ju kontakten med alla mina bloggkompisar, och det vill jag verkligen inte!

Kram!


Freedomtravel: Ja kulturkrock blir det, men jag slipper nog se lika många bilkrockar som här, och det ska bli skönt!

Marianne sa...

Saltis: Ja det är så skönt att det äntligen är klart med allt som jag har väntat så länge på! Äntligen. Nu kan vi börja leta bostad på allvar, och planera livet i största allmänhet. Nu börjar framtiden! Jag är inte så rädd för att Älmhult ska kännas för litet eftersom det är ett förhållandevis internationellt samhälle tack vare alla utlänningar som jobbar på Ikea och deras familjer. En av dem är egyptier, och honom känner vi redan : ) Dessutom finns ju fler som vi, som har bott utomlands längre eller kortare perioder, och som vet hur det är både borta och hemma. Så jag tror det blir bra där! Sen får vi se om det blir Älmhult eller norra Skåne, men det blir i alla fall där i krokarna.

KRAM!


Desirée: Jag tror att det kommer att bli jättebra. Och nu får vi ju nära till ett Ikea-varuhus : ) Det ska bli så skönt att få nära till olika saker, att slippa sitta och resa i en dryg halvtimme bara för att köpa en liter mjölk! Kunna springa iväg till affären om man plötsligt behöver ägg eller vad som helst. För att inte tala om alla lingon som väntar på att bli plockade nästa höst och alla vildhallon nästa sommar. Och att slippa all sand ... Det blir en välkommen omställning! Så skönt också att slippa packa upp allt för ett tillfälligt boende, så som ni har varit tvungna att göra. Å andra sidan planerar ni att bo där lite längre än vi, vi hoppas att vi bara ska bo där några månader. Drömmen vore så klart att ha flyttat in i ett hus redan när katterna kommer hem, men det tror jag inte är möjligt eftersom de kommer redan den 24 januari.

KRAM!

Ninni sa...

Det var länge sedan jag tittade in till dig. Och så möts jag av beskedet att ni är på väg "hemåt". Välkomna! Det kommer säkert att bli bra om än annorlunda.
Må så gott! Njut av de sista dagarna i Kairo.
Kramar
Ninni

Mica sa...

Älmhult! Det var som ..... Uppvuxen som jag är i Småland men utflyttad sedan länge ser jag nu ännu mer fram emot betraktelser från detta nya äventyr!

I kväll sändes tv-programmet "Kattens vetenskap". Kan ses på Svt play. "Vad är katten för varelse egentligen?" står det i programförklaringen.
Något för dig?

Anna, Fair and True sa...

Spännande! Emmama kommer bli extra glad också :) Men du, kan man ens kalla Älmhult för tätort?! ;) Vad fort allt gått också även om du kanske inte känner så iofs. Men från beslut till flytt. Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Vad!!!! Ska ni flytta redan? Häftigt med en liten ort - kan nog bli både plus och minus. Kraaam

Bert sa...

Åhå! (Hinner inte skriva mer från jobbet.) ;-)

Brysselkakan sa...

Hittade just hit! Att du ska till Älmhult! Är själv Smålänning, född och uppvuxen utanför Jönköping, bott i Eksjö i massor av år, Växjö oxå. Under en tid pendlade jag till Älmhult och IKEA of Sweden då jag utbildade IKEA-folk i diverse datorprogram.

I trakterna kring Älmhult lär ni kunna hitta ett drömhus för betydligt mindre än vad de kostar i STHLM, nästan så du kan ta bort en nolla i slutet på priset!

Lotta sa...

Wiiiiiiii!!!!!! Jättekul! Och jag förstår att du tycker det är härligt att nu veta vart du är på väg! Älmhult ligger ju inte alls långt härifrån men jag har bara passerat med tåg, aldrig gått av. Och till Stockholm tar du ju dig lätt därifrån. Jag förstår att det blir bråda dagar för dig nu. Välkommen hem till Kairo och välkommen hem till Sverige!
STOOOR Kram!

Katarina sa...

wow, kul att få veta riktningen nu! Men Älmhult, där överraskade du verkligen, jag hade hela tiden trott på Malmö och Helsingborg, av någon anledning.

Det blir intensivt nu men så skoj! Lycka till med flyttbestyren!

Kram

Marianne sa...

Ninni: Hej Ninni! Ja det var evigheter sedan jag var inne hos dig också, du tog en längre paus, men nu kanske du bloggar igen?

Tack, det kommer att bli jättebra där hemma, tror jag.

Kram!


Mica: Så du är smålänning! Se där, det är många som är från Småland, och med tanke på vilka det är har jag blivit övertygad om att jag kommer att trivas!

Jag ska kolla efter det programmet!

Kram!


Anna: Ketchup-effekten, vet du! Först satt jag här och bara väääntade och sedan blev det pang bom och dags att flytta. Sånt är livet. Jag har också tänkt på Emma, hoppas få träffa henne till jul om inte annat!

Kram!

Marianne sa...

Karlavagnen: Jepp, nu går det undan! Och vi ska inte bo långt från Skåne! Kommer du till Skåne i jul?

Kram!


Bert: Ett tag hoppades jag faktiskt på Höga kusten, men nu blidde det Älmhult. : )


Brysselkakan: Hej och välkommen hit! Så du har riktig Ikea-erfarenhet! Och ännu en smålänning, mängder av mina bloggkompisar visar sig vara från Småland!

Det är otroligt vilka prisskillnader det är på husen. Jag har just suttit och tittat på några som jag mycket väl kan tänka mig att bo i, och det är ju så skönt att man faktiskt har råd med dem. Motsvarande hade vi kunnat glömma i Stockholm, där hade vi på sin höjd haft råd med en garderob!

Jag ska kika in till dig också.

Marianne sa...

Lotta: Tack! Ja det är superskönt att äntligen veta vart vi ska ta vägen! Och från Älmhult är det ju inte alls långt till Helsingborg, så dit kommer vi att åka rätt ofta. Nästa gång du åker tåg förbi Älmhult kanske du kan hoppa av!

KRAM!


Katarina: Ja, jätteskönt att veta! Haha, jo men du hade inte helt fel för dig, för både Helsingborg och Malmö har verkligen varit på tapeten.

Tack, ja nu är det full rulle här.

Kram!

Anita sa...

Tittar in här igen - det var länge sedan nu! Och här händer saker och ting - från Kairo till Älmhult! Det kallas kontraster... ;)

Va´ synd att det inte blev höga kusten. Där är så fint! (jag bor i närheten ;)

Lycka till med allt Marianne!

Herta sa...

Kairo kontra Älmhult. Känns som två delar av vår värld. Måste följa denna blogg så jag ser hur det tar vägen.

Marianne sa...

Anita: Hej Anita, välkommen tillbaka! Jag har inte varit inne hos dig heller på evigheter, det är så fullt upp just nu att jag knappt hinner vända mig om. Men en vacker dag kanske det lugnar ner sig så att man hinner.

Enorma kontraster - och härliga sådana! Ja det var lite synd att det inte blev norrut, där har jag aldrig bott tidigare. Söderut har jag däremot varit en del, om än inte just i Älmhult.

Tack för lyckönskningarna, jag är övertygad om att det blir bra.


Herta: Det är verkligen två olika delar av världen, större skillnad kan de kanske inte bli. Öken och torr hetta mot gröna skogar och vargavinter : ) Men det ska bli spännande och jag ser verkligen fram emot flytten. Du är välkommen att hänga med via bloggen!

Emmama sa...

UNDERBARA NYHETER! "Vår" slogan är ju "Internatinellt och nära" och jag är säker på att du kommer att trivas jättebra! För mig blir det alldeles speciellt att följa din flytt och dina nya äventyr i min lilla ort! :) Jag tycker det finns ett stort utbud på det mesta i Älmhult, självklart tack vare IKEA.

Åh så spännande!

KRAM!! :)

Marianne sa...

Emma: Ja det här känns faktiskt mycket roligare än jag kunde föreställa mig. Jag ser verkligen fram emot småskaligheten och närheten, samtidigt som det måste finnas ovanligt många utlänningar i bygden eftersom Ikea har en hel del anställda från andra länder. En kille från Egypten, bland annat. Och jag börjar redan upptäcka mer och mer som finns där, bio, restauranger, bibbla, Folkets hus, för att inte tala om Glasriket och nationalparker och annat som finns i närheten. Hoppas nu att mataffärerna är så där riktigt bra så att man hittar "allt".

Det ska bli extra roligt att höra dina kommentarer på mina äventyr. Du kanske kan komma med en del bra tips under vägens gång, dessutom.

KRAM!!!

Frida sa...

Oj! Jag klickade mig in på din blogg helt slumpmässigt och tappade hakan när jag såg att du skulle till lilla Älmhult... Vad är oddsen? (Okej, dom kan vara ganska höga, men ändå...)
Jag kan säga att Älmhult är väldigt kompakt, så det tar fem minuter att gå igenom stan (både positivt och negativt, ju). Så, lycka till med flytten och hoppas du trivs i lilla Älmhult. :)
Kram!

Marianne sa...

Frida: Hej och välkommen hit! Haha, ja kontrasterna blir stora, från en 20-miljonerstad till Älmhult. Men jag tycker det ska bli skönt att få leva lite småskaligt ett tag. Kanske resten av livet, vem vet. Och är man sugen på lite mer puls kan man ju alltid åka iväg över helgen. Här tar det en timme att bara komma till stan, ska man igenom den tar det en timme till - med bil. Så jag tycker som sagt att det ska bli väldigt skönt att kunna promenera till alla affärer på fem minuter. Jag är övertygad om att jag kommer att trivas!

Är du från trakterna?

Kram!

Bejla sa...

Spännande! Nu har jag iofs snabbt scrollat mig igenom alla inlägg som du har skrivit efter detta inlägg, för att komma till där jag slutade sist, så jag vet lite om vad som har hänt med flytt osv. Men nu ska jag också ta och läsa om det. :-)

Marianne sa...

Bejla: Det roliga är att det fortfarande känns spännande att bo i Sverige. Jag får nypa mig ibland för att se om det är på riktigt : )

Kram!