söndag 11 oktober 2009

Dagens outfit

Arabisk Barbie.

Måste bara visa den här bilden, även om det är ganska dålig mobilkvalitet. Barbie med hijab, eller huvudduk. Kläderna heter Outdoor fashion. Och nej, jag tycker inte att det är förfärligt hemskt, det speglar bara ett mode som råder i den här delen av världen och som grundar sig i traditionell klädsel passande i ökenområden.

De allra flesta kvinnor här använder någon form av huvudduk, många som en turban och visar både hals och en lätt urringning, andra med fantastiska sjaluppsättningar. Majoriteten av de egyptiska kvinnorna är dock ekonomiskt mindre bemedlade och klär sig i ganska enkla sjalar som täcker hår, hals och axlar.

Absolut ingen reagerar negativt på att jag inte täcker håret eller använder sjal på huvudet.

Jag vet att diskussionens vågor går höga hemma i Sverige om "burkans" vara eller icke vara. Men det är skillnad på en niqab som bara har en springa för ögonen, en burka som har ett nät framför ögonen och en hijab där ansiktet är helt öppet. Så här kommer en kort lektion:

Hijab. De flesta bär dock mycket enklare hijaber.
Bilden lånad från heyhijabi.com.

Niqab. Bilden lånad från Wikimedia Commons.

Burka. Bilden lånad från Wikimedia Commons.

Det är alltså stor skillnad på olika sorters "slöjor", och det kan vara rätt bra att hålla isär vad som är vad i diskussionen.

Själv tycker jag att burkan och niqaben är hemska, och jag tycker att man får välja andra yrken än lärare etc om man absolut vill bära dessa kläder. Däremot har jag ingenting emot den vanliga hijaben.

24 kommentarer:

Bert sa...

Denna fråga är alltid lika svår att skriva om och ha åsikter om. För hur man än gör, så får man skäll.

Men jag hävdar att mänsklig kommunikation är mer än bara språk. Därför är det helt olämpligt att heltäckande klädsel ska kunna förekomma i offentliga miljöer, särskilt på en yrkesmänniska.

Kan man inte visa sig, så har man valt att ställa sig utanför det övriga sociala umgänget.

Millan sa...

Ja nagon sadan barbie har jag aldrig sett i england :-). Har har de nog snarare sa lite klader det bara ga att ha... Det ar val ratt intressant egentligen men inte sa konstigt att flickorna i den arabiska delen av varlden vill leka med dockor som ser ut som dem sjalva och som de kan 'identifiera sig med'.
kram

Countryliving sa...

Lärorikt för en som bara turistat i arabvärlden.
MVH;
Petra

Saltistjejen sa...

Jag håller helt med dig Marianne! Jag tycker att en vanlig sk slöja eller hijab som det ju heter är något helt annat än att täcka sig helt med niqab eller burka! Jag tycker även att man faktiskt måste förstå att man inte kan ta för givet att man ska kunna ha vissa yrken och vara heltäckt. Att kallas rasist för dessa åsikter har jag svårt att förstå. Det ÄR faktiskt så att vissa yrken kräver viss sorts kläder. På samma vis som att man inte som präst kan predika och verka iklädd bikini, eller att man inte kan ha långa naglar om man arbetar med mat eller inom vården så måste man respektera att vissa offentliga yrken inta kan utföras iklädd kläder som är heltäckande. Så är det bara. Sedan måste varje individ såklart ta ställning till detta och sedan utifrån detta piroritera om man ändå vill bära dessa kläder. Att det sedan handlar om religiösa och kulturella skillnader som gör att vissa väljer denna typ av klädnad ska inte ha ngn betydelse för att man inte kan arbeta med vissa yrken iklädd dem. Det handlar inte om att andra ser ner på själva religionen eller kultuerna utan faktiskt enbart att man inte kan utföra vissa yrken klädd på detta viset. Tack för lektionen och tack för att jag nu har sett en Barbie i dessa kläder! Det har jag aldrig tidigare sett. :-)
Kram!!!

Desiree sa...

Det är ju ganska självklart att man säljer Barbie som speglar det mode som samhället bär. Jag tycker precis som du att hijaben är helt ok och vacker till och med men själv skulle jag inte kunna tänka mig de andra två men det är å andra sidan inte min kultur så jag är inte van eller insatt i det hela. Undrar om de kan se ordentligt i de två andra.

Otta sa...

Härligt Marianne! Precis som jag skrev för en vecka sedan råder det stor okunskap och människor blandar ihop allt och säger att det är slöjor - de är bara så olika! I Egypten tycker jag att det är roligt att se alla sätt som speciellt de unga tjejerna sätter på sig sin hijab. Inte alls lika stor variation i Sverige. Sedan alla deras härliga matchningar som de gör, de är ju så extremt noga med att matcha deras övriga klädsel och det kan man se på både fattig och rik, med vissa undantag naturligtvis.

Ibland när jag känner att många tittar på mig i Egypten har jag funderat på att det vore enklare att ha hijab, för då hade de inte lagt märke till mig och Nour på samma sätt som de gör nu. Även om de flesta definitivt är vänligt inställda till mig och menar något positivt med att "glo" så är det ibland extremt jobbigt. De mammor som säger att jag är mjölk och honung till sina medhavda söner är ganska rara...:-)

Kram på dig!

Grekland nu sa...

Tack för en bra lektion i ämnet "slöja"! Hade ingen riktig koll på detta måste jag erkänna. Har inte heller sett nån arabisk Barbie tidigare, men helt logiskt att de finns!

Grekland nu sa...

Tack för en bra lektion i ämnet "slöja"! Hade ingen riktig koll på detta måste jag erkänna. Har inte heller sett nån arabisk Barbie tidigare, men helt logiskt att de finns!

Annika sa...

Inga arabiska barbies här heller...
Burka och Niqab tycker jag är ganska så hemskt, faktiskt. Tänk att gå därinnanför och svettas och vara så gömd. Nej, jag kan inte se ngn som helst rättvisa att ngn ska gå klädd på sättet. Tvärtom blir jag närapå förbannad.
Hijaben kan jag förstå på ett helt annat sätt, och det är väl den man oftast ser också? Ibland ser man kvinnor som kommer heltäckta i sin Niqabs är det väl då här, antar jag...medan deras make är klädd i vanliga kläder eller ngt vitt luftigt. Orättvist, kan jag tycka. SÅ orättvist.
Nej, jag kan inte på ngt sätt försvara vare sig en niqab eller burka.

Vad skönt att du slipper gömma håret då du är ute och går i Egypten, men jag skulle förmodligen inte heller ha ngt större problem att ta på mig en sjal om det skulle behövas ngn ggn ibland.KRAMAR

Suzesan sa...

Wohaaa jag har verkligen aldrig sett en Barbie i såna kläder nåågon gång.Lite framgångsrikt att de tar in något så amerikanskt som Barbie:) Hon speglar ju kulturen delvis i alla länder. Inte alls underligt att det blir en sån version där. Bort med Burka och niqab.

Kram
/Susanne

Lena sa...

Hijaben har jag inte heller något emot. I Rinkeby där jag bodde förut har däremot väldigt många burka. Och om jag jobbade på bank eller liknande skulle jag inte lämna ut pengar till någon med burka, skulle nog inte ens släppa in dem i banken!
Däremot skulle jag gärna vilja ha en Barbie med hijab. Hoppas de finns att köpa här snart! (är ett Barbie-freak)

Jenny sa...

Vilken underbar bild! Och egentligen, är det inte så att Barbie speglar det samhälle där hon säljs, och har många kvinnor huvudsjal i Egypten så är det väl bra att Barbie har det också, tycker jag :-). Sedan håller jag helt med dig om allt annat du skriver, och jättebra att du definierar skillnaderna!! Jag tycker att det är stor skillnad på att bära Hijab eller liknade, frivilligt, pga den religion man har och att påtvingas ex burka. Så länge man bär de kläder man bär av fri vilja så får man ha på sig nästan vad som helst, tom burka faktiskt, fast jag tror att antalet kvinnor som bär en sådan av fri vilja är mycket begränsat ;-). Kram!!

Suzesan sa...

Marianne Bara för att jag vet att du vilar nu så har inte denna kommentaren med ämnet att göra alls men... här är en länk till chokladmousse så länge.

De lät ungefär som mina recept SOM JAG ÄNNU inte hunnit ta reda och skriva av. Jag har själv tänkt prova flera där inom en snar framtid.

Kram
/Susanne

Anonym sa...

Kan bara hålla med, det är stor skillnad på de olika slöjformerna. Jag träffade en kvinna från Jemen när jag praktiserade på Rädda Barnen i Sthlm. Hon berättade att hon bar slöja när hon var hemma i Jemen (där hon jobbade för RB Sverige) men valde oftast att inte bära hijab när hon reste utanför arabvärlden - eftersom hon inte ville att allt fokus skulle vara på slöjan istället för henne som person. Väldigt intressant kvinna, hon var tandläkaringenjör (?) från början och hon spådde mig (har inget med varandra att göra men det lite kontrasterna som gjorde det kul)!!
Stor kram

olgakatt sa...

Håller med er andra här ovan om det heltäckande - alldeles oacceptabelt i mina ögon. Hucklena däremot är ju vars och ens ensak. Sen ska man inte glömma att det inte är så förskräckligt länge sedan vi också hade stränga regler för hur kvinnor fick visa håret, i alla fall i vissa lokala sedvänjor. Efter vigseln klipptes brudens långa hår av och resterna täcktes med hustrulin, dvs kluten eller bindmössan. För de kunniga är det även i dag en styggelse att se människor i folkdräkt utan huvudbeklädnaden som hör till.

Sen tycker jag det känns väldigt tveeggat att se många unga muslimska kvinnor i utstuderat matchade klutar med juvelbesatta nålar, supertajta jeans, korta kjolar och tjock make up. Dom kan orma sig fram på styltklackar men att visa ett hårstrå är mot Guds vilja! Skenheligt, tycker jag.

Men visst speglar Barbie olika kulturer. Mötte en "levande Barbie" i en leksaksaffär i NY förra veckan, hon var klädd i "rosa spunnet socker", ungefär!Vet inte vad som är bäst eller värst - hur man nu ser det!

Marianne sa...

Bert: Så är det, det finns vissa frågor där man blir utskälld vilken åsikt man än har. Det här är en av de frågorna. Men jag håller med, kommunikationen hämmas definitivt av heltäckande klädsel och det hör inte hemma i offentliga sammanhang. Varför skulle det göra det i Sverige när det inte ens gör det här? Däremot vill jag väl inte gå så långt som Frankrike, att förbjuda enskilda personer att ha det privat på gatan, om de nu så gärna vill det.

Millan: Så är det, dockor är till för att kunna identifiera sig och leka sig in i vuxenrollen, tror jag, och då funkar det inte med bikiniflickor här där bikini är något som bara finns på turistorter och flotta hotell! Det finns dock Barbie med vanliga kläder också.

Kram!

Petra CoutryLiving: Det är inte lätt att hålla isär vad som är vad, speciellt som media ofta använder ett ganska onyanserat språk när de ger sig in i "slöjdebatten". Hur ska vi vanliga då kunna hålla ordning på saker och ting?

Marianne sa...

Saltis: Du har helt rätt, tycker jag! Lika lite som en präst kan predika i bikini, lika lite kan en lärare gömma sig bakom ett skynke eller en kirurg ha långa glittriga naglar. Vissa yrken kräver vissa eftergifter och kan man inte av olika skäl anpassa sig till det så får man välja ett annat yrke. Däremot tycker jag det blir fånigt när McD förbjuder sina anställda att ha hijab och trekvartslånga ärmar, det borde väl till och med vara mer hygieniskt än fluffiga frisyrer och håriga armar? Och det här är långt ifrån att se ner på religionen, tycker jag.

Kramar!

Desirée: Ja kvinnor kan vara lika vackra och sexiga i en hijab som vem som helst i kortkort och urringat. Till och med mer, för de lämnar lite till fantasin också. Det är väl inte direkt någon dröm att behöva ta på sig ens det, som man är tvungen om man åker till Iran, men det skulle ändå gå an. Däremot skulle jag verkligen inte vilja sätta på mig burka eller niqab! Jag tror att de får ganska begränsad syn i de kläderna. Det påminner mig om en kompis som bodde i Saudi ett par år, hon sa det att mobiltelefonerna verkligen var en livsnödvändighet där, för kvinnan såg ju knappt ut och mannen kunde ju inte känna igen sin fru i en hoper andra kvinnor. Då kunde de ringa varandra så att de kunde hitta rätt ...

Kram!

Otta: Ja, jag ser det som ett stort problem när media buntar ihop alla sorters slöjor och det bara blir "slöja" i en enda stor gröt. Hur ska vanliga människor då kunna använda sunt förnuft när de skaffar sig en åsikt? Det lär vara ännu värre i den engelskspråkiga debatten där allt blir "veil" och "veiled women".

Egyptiska kvinnor kan verkligen konsten att göra sig vackra med sin hijab. Fast jag vet inte om jag tycker att de flesta kan matcha färger så bra : )

Jag vet inte om du skulle få det lättare här med hijab. Jag menar, du har ju väldigt skandinaviska drag och dina blå ögon skulle alltid avslöja dig. De kanske skulle stirra ännu mer då? Jag har aldrig lidit av att folk har stirrat på mig, eftersom jag är mörk är jag rätt ointressant : D

Kram!

Marianne sa...

Ingabritt: Tack! Du är inte ensam om att inte ha koll på vad som är vad i slöjornas värld. Synd bara att journalister som ger sig in i debatten i media inte tar reda på det ordentligt först så att det blir nyanserat. Hade de gjort det så hade vi vanliga dödliga haft bättre koll och hade förstått bättre vad vi pratar om.

Annika: Ja, det är hijab man oftast ser, inte ens här är det jättevanligt att de täcker sig helt och burkor ser man inte, de finns nog bara i Afghanistan och Pakistan, tror jag. Jag har ingen statistik, men jag TROR inte det är mer än max 1 av 100 som täcker sig helt här. Förmodligen färre.

Jag tycker också att det ser hemskt ut att gå heltäckt, inte se ordentligt, inte kunna stoppa lite godis i munnen utan att krångla, inte kunna gå och fika ... Och varmt dessutom. Nä, fy. Och jag kan bli sur även över hijaber när man ser kvinnor på stränderna som har alla sina kläder på sig medan männen sitter där i shorts eller badbyxor. Då kan jag bli jättesur. Män som anser att deras fruar och döttrar ska vara "anständigt" klädda ska banne mig själva klä sig anständigt! Men jag tror också att en hel del kvinnor skulle känna sig väldigt obehagliga till mods även om de fick möjlighet att ta på sig en baddräkt och sitta på stranden. För de är inte vana.

Här är det fritt fram att se ut som man vill, det är många egyptiska kvinnor som inte har sjal, även om de flesta har hijab.

Kramar!

Suzesan: Här finns massor av västerländska företeelser på alla möjliga sätt. Barbie finns ju i vanliga kläder även här, och det finns sminkleksaker och batman-kostymer och bikinis och det ena med det andra.

Håller med, bort med burka och niqab!

TACK för chokladmousselänken! Jag har inte hunnit kolla den än, men det ska jag göra!

Kramar!

Marianne sa...

Lena: Jaså, är det så vanligt med niqab i Rinkeby? Där ser man, jag har varit där alldeles för lite (närmare bestämt en gång). Men jag håller med, det är faktiskt tveksamt om man ens skulle släppa in någon på banken som man inte kan identifiera, ännu mindre lämna ut pengar till dem. Vem som helst kan ju gömma sig därunder!

Samlar du på Barbie?

Jenny: Jo, visst är det bra att Barbie tillåts spegla olika företeelser i samhället! Det gör henne mycket mer levande än om hon bara fick vara någon sorts idealiserad bild av en amerikansk 50-talsmodell.

Jag tror inte heller att det är särskilt många kvinnor som använder burka eller niqab frivilligt PÅ RIKTIGT. Jag tror det är protester mot ett eller annat när de gör det, eller otroligt dålig självkänsla, som jag tror det bottnar i för de etniskt svenska tjejer som har tagit på sig niqab.

Kram!

Marianne sa...

Petra: Jag har hört att många saudiska kvinnor gör så också, att de redan på flygplanet tar av sig sina niqaber och bär helt vanliga kläder när de är utomlands. Sedan tar de på dem igen på planet på väg till Saudi. Och jag kan mycket väl tänka mig att det för en yrkeskvinna kan vara ett stort hinder, att folk blir distraherade av slöjan.

Kram!

Olgakatt: Oj vad du kan! Jag visste att kvinnor i Sverige också bar huvudbonad förr i tiden när de hade gift sig, men jag kände inte till några detaljer. Mycket intressant!

Jag tänkte som du tidigare, att det blir skenheligt med tajta jeans och mycket smink i kombination med hijaben. Men jag har tänkt om, för jag tror inte att det främst är en religiös fråga för dem att bära hijab, utan att det helt enkelt är en del av normal klädsel. Sen att de allra flesta här i landet är väldigt religiösa, men jag tror ändå att det för unga flickor är fråga om mode mycket mer än religion.

Intressant med Barbie i spunnet socker! Och jag ställer mig samma fråga som du, vilket är egentligen värst. Jag minns att Annika visade bilder förra året på olika Halloween-kostymer för barn. Och jag måste säga att jag hellre skulle klä min dotter i sjalett än i kläder som hade fått Hugh Hefner att slicka sig om läpparna ...

Laura sa...

Det var nya Barbie-dockor även för mig! Intressanta! :)

Bra att du klargjorde skillnanden mellan hijab, niqab och burka, sanningen att säga så har jag aldrig vetat vad de heter! :O Burka har jag inte sett en enda gång här i Turkiet men uppe i Fatih så möts man ganska ofta av kvinnor i niqab. Ninjor, kallar Ahmet dem för. Jag tycker de ser lite skrämmande ut i sina helsvarta kåpor och precis som du så tycker jag att det ser mycket obekvämt ut och så måste det ju vara opraktiskt också. Hijab har jag inget emot, jag brukar själv använda slöja då jag lagar mat för att undvika hår i maten, och ibland skulle det vara ganska praktiskt att bara svepa en sjal kring huvudet om man är för lat eller inte hinner tvätta håret och måste gå ut. :P Det som jag inte gillar är att om man en gång täcker håret så blir det mycket svårt att lämna bort sjalen framöver, främst pga pressen från samhället. Jag känner till flera kvinnor som har använt sjal en eller två gånger och sedan känner sig tvingade att använda den i fortsättningen också eftersom att samhället skulle ifrågasätta deras beslut om de plötsligt slutade att använda den. :S Hijaben blir för många mycket mer än en religiös symbol, för många handlar det om deras egen identitet. Därför tycker jag att det är okej att binda sjalen på olika sätt och smycka ut den, precis som vi utan sjal fixar vårt hår! :)

Nu blev det ganska långt igen.. Hoppas jag har undvikit roliga fel i min kommentar denna gång, tror nästan att jag får läsa igenom den innan jag publicerar! :P

Kram!

Marianne sa...

Laura: Det är bara roligt med roliga fel : )

Jag ska äta lunch med en tjej på kontoret i dag, och det ska bli mycket intressant att se om hon har hijab eller inte. Hon hade det inte innan hon gifte sig, men jag vet att hennes man (en kille på kontoret) är mycket religiös, så det ska som sagt bli intressant att se. Här kan ju mannen be sin fru ta det på sig om hon inte har det innan.

Det är verkligen väldigt speciellt i Fatih, Lilla Teheran. Jag tror inte det finns något annat ställe i Istanbul där det finns så många i niqab? Skator brukar jag kalla dem.

Synd att man inte kan ha sjal ibland och ibland inte utan att man liksom måste ta ställning. För som du säger vore det ju praktiskt när man har en "bad hair day". Men det har blivit en alldeles för stark symbol, speciellt i Turkiet som står med ena foten i österlandet och andra i västerlandet.

KRAM!

Herta sa...

Intressant med denna beskrivning. Jag hade väl lite aning men bra med både bild och text, tack.

Marianne sa...

Herta: Ja det är faktiskt inte lätt att hålla reda på alla detaljer i olika kulturer. Synd bara att tidningarna, som är så pigga på att diskutera fram och tillbaka, inte förklarar grundfakta håller sig till begripliga och korrekta termer i alla diskussioner så att vi vanliga dödliga kan hänga med i svängarna!