onsdag 7 oktober 2009

Husmorstips

Plåtslageri i Gamla Kairo.

Tänkte jag skulle dela med mig av två husmorstips.

Precis som ett ökande antal miljömedvetna svenskar av i dag, vill jag använda så lite kemikalier som möjligt. Både för vårt jordklots skull och för våra katters skull. Jag vill inte att de ska få i sig en massa konstiga och farliga gifter. Ja, för vår egen skull också så klart, jag vill ju inte att vare sig Maken eller jag ska bli sjuka.

Citronsaft är ett dundermedel till mycket. Jag använder det framför allt till att fräscha upp diskhoarna. Det räcker att skvätta på lite citronsaft, låta det stå några minuter och sedan skrubba lite lätt med en svamp så försvinner missfärgningar av kaffe och annat som får diskhoarna att se ofräscha ut. Te- och kaffekoppar blir ofta missfärgade, det löser jag med citronsaft utblandat med vatten och så får de stå där och dra en liten stund. Sedan är det bara att diska som vanligt och de blir som nya.

Diskmedel är ett dundermedel mot minimyror - mot många insekter skulle jag tro. Här har jag framför allt problem med minimyror som inte är större än ett par millimeter. I morse är ett bra exempel. Någon av katterna hade haft vänligheten att spy upp en hårboll på hallmattan - någonting som får minimyrorna att hoppa av glädje och sprida nyheten på MyrTwitter, det såg ut som en sovjetisk brödkö fram till hårbollen. Och jag lovar, det är inte bara att ta en bit vått papper och torka bort alla de där myrorna, de är starkare än man tror och överlever det mesta. Men kladdigt, kletigt diskmedel fixar inte deras små ben! Trött som jag var innan jag hade fått kaffe tog jag därför bara diskmedelsflaskan och ringade in myrorna med en mur av diskmedel. Efter kaffe och dusch kunde jag sedan starta kriget i lugn och ro och fånga upp de små liven med diskmedelskladdigt hushållspapper. Och de blåaktiga fläckarna som blev på mattfransarna av diskmedlet - de blekte jag bort med citronsaft!

Har du några smarta tips att dela med dig av?

18 kommentarer:

Otta sa...

Jag har hämtat en del tips utav städtanterna på TV4! Många råd är ekologiska! Mycket citronsaft, salt, bikarbonat osv. Jag har hämtat många tips på kanalens hemsida, ligger nog kvar där.

Kram

Carina sa...

Citronsaft använder jag också!
Putsar även matsilver med citron.

Riktiga tavlor blir jätterena och fina om man delar ett halvt franskbröd och gnider och sen tvättar försiktigt med en fuktig trasa.

Till växter har jag diskmedel/såpa och vatten i en sprayflaska som jag duschar dem med istället för bara vatten, det håller ohyra borta och är bättre än Baygon och en massa spray som luktar så starkt.

KARLAVAGNEN sa...

Hurmor eller husmor? ;-)

Annika sa...

Hey, tack för tipset om diskmedlet mot myrorna!!
SKALL testas, you bet ya!
Citronsaft är bra, jag borde använda mig av sådan oftare än jag gör.
KRAM!!

Desiree sa...

Hej Marainne, tack för dina tips. Jag har faktiskt inte provat någon av dessa men tror absolut att jag skulle ha anvädning för dem. Minimyror verkar finnas överallt. Ibland hittar jag dem till och med på labbet på jobbet. Jag ska ta och prova med diskmedel nästa gång jag ser dem. Jag gillar dessa gammla husmorstips. Ättika är också bra till mycket eller vinäger. Har man vattenavlagringar av kalk i sin vattenkokare kan man koka upp vatten i den med just en skvätt ättika eller vinäger.

Marianne sa...

Otta: Vad bra, tack, ska kolla där. Man kanske hittar någonting användbart!

Kram!

Carina: Vad bra det där med franskbrödet! Jag sa det till A som vi var hemma hos för lite sedan, att jag hade för mig att man kunde göra rent tavlor med franskbröd, men att jag inte var helt säker. För han hade en hel del gamla tavlor som nästan var svarta av alla luftföroreningar mitt inne i stan. Då ska jag säga till honom att det stämmer!

Ska testa citronsaft till silvret!

Karlavagnen: Hahahaha, i de bästa familjer ... Nu har jag ändrat!

Marianne sa...

Annika: Har du också problem med myror? Ja, det är bara att ta diskmedlet och ringla runt dem. Lite kladdigt att få bort det sedan, men myrorna kan i alla fall inte springa iväg.

KRAM!

Desirée: Tar de sig ända in i labbet! De är hemska de där minimyrorna! Jag kan inte ens lägga en använd servett på skrivbordet, då kommer de springande som om det låg en hög socker och väntade på dem!

Vad bra det där med ättikan/vinägern till vattenkokaren! Tror faktiskt jag ska gå ner bums och koka ur den!

Kramar!

Saltistjejen sa...

Du är det citronsaft du själv fixar genom att presa citron menar du? Eller är det "saft" i den svenska meningen jmfr t ex jordgubbsaft....???

Sedan kan jag även tipsa dig om att ättiksprit är väldigt bra att göra rent med också!!
och" te- och kafferester" går även bort fint med bakpulver (bikarbonat) uppblandat i lite vatten.

Kram!!

Taina sa...

Citronvatten använder jag med! Dunder!

I duschen har jag ibland ättika stående. Gästerna måste ju tycka jag är knäpp men det gör susen på kakel och fogarna. Lukten? Njae, men det är miljövänligt!

Kram!

Anne sa...

Sådär ja, nu har jag haft en supertrevligt stund framför datorn då jag läst i kapp alla dina inlägg jag missat. Jag tänkte faktiskt oroligt på dig en del då du tidigare i sommar/tidig höst (hur man nu ska definiera årstiderna och månaderna...), när du inte mådde bra, tappade kilon och läkarbesök. Det gör mig helt upprymd, lättad och glad att du är frisk som en nötkärna och "bara" måste tampas med klimakteriebesvär. Så skönt, så skönt. Flytten låter helt perfekt också, vilka fina bilder. Såväl huset som "kantriklabben". Wow, säger jag. Det ser verkligen hur inbjudande och fint ut som helst. Jag är säker på att du kommer att stortrivas, det kommer bli en förändring som kommer att göra dig gott och bara är positiv. Jag såg att du var lite kritisk till köket, personligen tyckte jag det såg väldigt fint och inbjudande ut för matlagning och att samtidigt vara social. Just omgivningarna verkar helt suveräna, allt som country cluben erbjuder och sen det där med att du kommer vara mer "fri" där (eller vad jag ska använda för ord).
Vattenbilen och den proceduren, hur det går till fick mig att dra på smilbanden. Tänk så olika det kan vara, tänk att det finns som yrke/jobb att köra vattenbil och lämna/....
Husmorstips tycker jag också om, har dock inga dela med mig av. Men just citron som mirakelmedel är nåt jag också upptäckt.
KRAM!

Carina sa...

... och ormbunkar - om du har sådana - gillar att få kaffesumpen!

Lena sa...

Kaffesump är det bästa för nariga händer.
Och använd kattsand runt huset för att slippa möss.
Kram

KARLAVAGNEN sa...

Att göra ren en paella-panna som kanske rostat lite, så kan man använda antingen coca-cola eller vinäger. Om du använder vinäger se till att ombesörja god ventilering.

Bananflugor kan man fånga in med en del vatten, en del vinäger eller om det var ättika, en lite slatt diskmedel och lite socker eller sirap. Alltihop blandas i en skål och ställs bland blommorna.

Marianne sa...

Saltis, Taina, Anne, Carina, Tina och Karlavagnen: FÖRLÅT! Jag trodde att jag hade svarat på era kommentarer, men det hade jag inte! Call me Airhead! NU ska jag göra det!

Marianne sa...

LENA: Lena var det, inte Tina. Förlåt igen!!!!


Saltis: Jag köper citronsaft på flaskor, mer som juice än saft. Men allra bäst är förstås att själv pressa citroner - jag är lite lat bara. Så det jag köper är alltså pressade citroner.

Kan du köpa ättika i US? Jag har ett par flaskor ättika, men jag är lite snål på dem eftersom vi måste köpa det i Sverige och kånka. BRA att man kan få bort kaffe och te med bikarbonat! Det funkar säkert på fler fläckar, ett bortglömt dundermedel skulle jag tro. Jag ska testa det!

KRAM!

Taina: Aha, ättika på kakel och kakelfogar! Det ska jag komma ihåg i nya lägenheten ifall de inte har lyckats fräscha till duscharna ordentligt! Så får vi väl kånka med oss en ny flaska sedan.

KRAM!

Anne: Det är så roligt att du är tillbaka! Tack, jo jag mår mycket bättre nu och har lagt på mig fyra och ett halvt kilo. Fast nu har jag stått stilla där ett tag, så jag får väl sätta in en stöt för att ta de sista tre kilona också. Och jag längtar till flytten, tyvärr är den uppskjuten ända till 1 december, men bättre sent än aldrig! Köket är toppen just för att det är ett barkök i vardagsrummet, men det är lite för få skåp och lådor och spis/diskbänk etc är lite dåligt planerat. Men det är inte hela världen, man får anpassa sig till vad man har. Jag är nog bortskämd av att ha haft extremt bra kök de sista åtta åren. Även i Istanbul, som är känt för sina små pyttiga kokvrår till kök, hade jag ett stort bra kök.

Nu har du ännu större anledning att använda minimalt med kemikalier, så citron, bikarbonat och ättika är bra tips!

KRAM!

Marianne sa...

Carina: Haha, jag som har försökt ta livet av vår ormbunke de senaste veckorna genom att inte ens vattna! Den är så tanig och ful så jag tänkte den kan få gå till de sälla jaktmarkerna och sedan skaffa en ny efter flytten. Men den LEVER! Så jag kanske ska prova med kaffesump i stället!

KRAM!

Lena: Kaffesump på händerna, jag får kanske dela med ormbunken : ) Hahaha, jag har katter runt huset i stället för kattsand, funkar ännu bättre : D

KRAM!

Karlavagnen: Coca-Cola mot rost? Se där, det var verkligen nytt! Det ska jag prova i min järngryta! Antar att man låter det stå en stund? Jag får prova mig fram. Cola har jag liksom alltid hemma : )

Funkar den där blandningen på vanliga flugor också?

KRAM!

Emmama sa...

Ättika i en liten skål tar bort all dålig lukt i gamla förråd och skåp. Diskmedel i varmt vatten är det bästa att tvätta fönster med - och använd tidningspapper, inte en trasa! :) Det du!

Marianne sa...

Emma: Jag kanske ska ställa ner en ättikskål i förrådet! Och diskmedel är bäst som rengöringsmedel till det mesta, det är vad de använder på kungens slott har jag sett på tv, och duger det åt honom så duger det åt mig : ) Allvarligt, det är vad jag brukar använda till det mesta.

När man putsar fönster ska man tvätta rent med diskmedel och vatten, och sedan ska man skölja med lite ättiksvatten och sedan torka torrt med tidningspapper. Då får glaset en mer motståndskraftig yta så att de inte blir skitiga lika fort. Hehe, sägs det i alla fall : )

Kram!