tisdag 27 oktober 2009

Sfinxen i Giza

Sfinxen i Giza är den mest berömda av alla sfinxer – fabeldjur med människohuvud och lejonkropp. Sfinxen härstammar från det antika Egypten där den symboliserade solen och kungamakten och sågs som Egyptens beskyddare. Men sfinxerna användes även som gravväktare för att skydda de döda och för att garantera griftefriden.

Exakt hur gammal sfinxen i Giza är och vad han har för betydelse just där han står framför de tre stora pyramiderna är, precis som mycket annat, någonting de lärde inte är riktigt överens om. Men de flesta egyptologer tror ändå att han byggdes av Khafres samtidigt som han byggde sin pyramid (den mellanstora) cirka 2548 – 2535 f.Kr. för att sfinxen skulle vakta vägen till pyramiden.

Klicka på bilderna om du vill se fler detaljer.

Sfinxen i Giza framför Khafres pyramid.

Det finns många historier om hur sfinxens näsa blev förstörd, den mest berömda är att Napoleons soldater skulle ha skjutit prick på näsan tills den ramlade av.

Sfinxen i profil med Cheopspyramiden i bakgrunden.

Sfinxen är uthuggen i ett enda stycke ur en klippa. Den är 20 meter hög, sex meter bred och 73,5 meter lång. Framtassarna är ytterligare 15 meter långa. Man tror att sfinxen var målad eftersom man har hittat fragment av färg vid sfinxens öron.

Sfinxen i profil med sina långa tassar.

Närbild av ena tassen.

Närbild av sfinxens ansikte.

Även här samlas turisterna naturligtvis, lite trångt blir det när man ska upp på
kullen bredvid sfinxen för att komma så nära som möjligt.

Sfinxen är tydligen en populär bakgrund för blivande brudar. Denna var dock inte egyptisk.

Där det finns turister finns det kameler. Och krimskrams. Här kombinerat i ett.

Staden ligger bara några tiotal meter från sfinxen. Luftföroreningarna
och grundvattenförändringarna har redan satt sina spår.

---------

Jag vet inte hur läsbart det blev om sfinxen, för jag skriver det här i ett alldeles yrvaket stadium. Måste passa på medan gästerna fortfarande sover. Maken hämtade dem på flygplatsen i natt och hit hem kom de först 04.15 på morgonkvisten. Den enda som då var riktigt smart var deras dotter I som gick och la sig med en gång. Alla andra, dvs även yngsta dottern A var uppspelta och ville gå husesyn och lyssna på kallelsen till morgonbön, och så började vi så klart prata och alla vet ju hur lätt det är att sluta prata när man väl har börjat. Så det blev inte många timmar sovda (jo, jag hittade på den böjningen nu) i natt.

Nu lyckades jag smyga i mig en kopp kaffe och skriva det här, ska hoppa in i duschen nu för att göra mig redo att fixa frukost och ta hand om dagen i största allmänhet.

16 kommentarer:

Otta sa...

Ha det så kul med dina svenska gäster! Inte hinner du blogga...:-)
Kram

Annika sa...

Men vilka mästerverk det är!! Sfinxerna och pyramiderna! Otroligt!
Hoppas att jag får se dem på riktigt en dag. Häftigt.
Klickade upp varenda bild!
wow!
Ha nu så kul med sverigebesöket...
Jag vet hur svårt det är att blogga när man har besök så det är väl bara att säga; easy does it!!
Kram!!!

Saltistjejen sa...

Hoppas ni får jättetrevligt med ert besök! Jag måste ha missat at ni väntde besök, men nej förresten! Nu minns jag ju att det skulle krocka med flytten!!! SÅ var det ju.
Sfinxen är så häftig och det måste kännas nästan lite verkligt att se den i verkligheten väl??
Jag har mailat dig om en fråga också. :-)
Kram!!!!

Tina sa...

Det ser verkligen imponerande ut! Jag hoppas att jag får möjlighet att se det "live" någongång. Det måste vara häftigt!!!

Desiree sa...

Sfinxen är verkligen imponerande och vacker. Jag tror med all säkerhet att man skulle bli ännu mer hänförd av den om man var på plats och verkligen kunde uppskatta dess storlek. Fantastiskt att det håller så bra trots sandstromar och annat. Eller är det så att de restaureras lite då och då så att de inte vittrar sönder?
Låter klokt av dottern i familjen att gå och lägga sig med en gång då man anländer så tidigt eller sent eller vad man nu ska säga. Ha så trevligt med gästerna.

Grekland nu sa...

MÅSTE få se sfinxen och pyramiderna "live" nån gång. De är verkligen enormt imponerande. Ha det så trevlig med gästerna! Och "sovda" passar väl perfekt i den meningen...

Suzesan sa...

Hahah sovda det är ett bra ord:)Akta så ni inte "drunknar" i allt regnet. Ni får ta på snorkel och cyklop;)

Snart kanske ni får ta ..får ta ..ja motorbåt till affären. Ba' skojade. Grattis till regnet.


Åhh ha det så bra nu med alla gästerna. Kul. Jag gläds med dig Marianne.

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Åh kanske jag ska skriva nåt bra om sfinxerna. Intressant inlägg. DEt tänkte jag skriva men skickade det förra före jag skrivit ner det. Sorry.

Kram
/Susanne

KARLAVAGNEN sa...

Ha det nu buskul! Så söta kameler!!! Å fina bilder och bra historia om Sphinxen!

Bert sa...

Hälsa gästerna. Från en okänd.

Taina sa...

Vad knäppt att de låter bebyggelsen komma så nära egentligen. Men å andra sidan om sevärdheterna skulle ligga långt bort så anvönds ju transportmedel och de spyr ju ut skit de med. Hur man en vänder, så är baken där bak.

Intressant med Sfinxen och dess näsa. Har den inte bara eroderats bort?

Mäktiga stycken i alla fall.

Kram kram

Jenny sa...

Vilken rolig läsning! Just pyramiderna och Sfinxen är sånt som i alla fall jag läst om för läääänge sedan, men liksom bara kan till ett allmänkunskaps typ "Ligger i Egypten och är byggda av (nån) Farao", men om man inte åker dit så blir det ibland inte så mycket mer. Så det var jätteintressant att se dina bilder!! Liten fråga... Du sa att Sfinxen var huggen i en bit sten, men tassarna ser ut att vara typ murade eller nåt? Var de inte del av den stenen, eller är de lagade på nåt vis? Kram och njuuuuut av ert besök!!

Marianne sa...

Otta: Nä, när man har gäster hinner man inte blogga!

Kram!

Annika: Som jag sa i kommentaren i inlägget ovan - det är bara att packa väskorna och komma! DET hade varit roligt att få visa mästerverken för er!

Bloggandet får vänta när man har gäster, det gäller att njuta av besöket medan man har det!

KRAM!

Saltis: Risken är att det blir lite antiklimax när man väl ser pyramiderna och Sfinxen i verkligheten, det är ju sånt man har gått och fantiserat om och hört så mycket om. Men de är verkligen fantastiska!

Jo, du minns rätt, det krockade med flytten men det är ju inte hela världen, nu fick hyresvärden ta det lugnt och vi flyttar om en månad i stället!

KRAM!

Marianne sa...

Tina: Ja du får komma hit, kanske passa på när ni är i Grekland så känns det inte så långt? Hoppas det blir medan vi bor här!

Desirée: Tyvärr är det så att både pyramiderna och Sfinxen håller på att vittra sönder av luftföroreningarna. De sliter hårdare än flera tusen års sandstormar. Dessutom är det något fel med grundvattnet, det har blivit högre så att det fräts underifrån också på något sätt. Det låter helt konstigt, för jag tycker att det borde växa och vara grönt där om grundvattnet var så högt, men det är vad jag har hört.

Ja, I var klok, den enda som var det!

Kram!

Ingabritt: Jag tycker absolut att ni ska komma hit! Det hade jag tyckt vore jätteroligt!

Marianne sa...

Suzesan: Haha, ja det hade varit nåt i det här landet, att behöva ta motorbåten till affären! Nästa blir väl att kunna åka skidor i Sinai : D

Kram!

Karlavagnen: Vi har haft en toppenvecka!

Bert: De hälsar tillbaka!

Marianne sa...

Taina: Det värsta är nog att man får köra bil inne på pyramidområdet. Och det är i och för sig en bra bit att gå bort till den tredje pyramiden, särskilt när det är varmt, men det hade varit bättre om det fanns organiserade hästdroskor med fast pris i stället. Då hade hästkuskarna fått en stadigare inkomst och turisterna hade inte behövt vara rädda för att bli uppskörtade hela tiden. De borde göra som i Efesus, där måste man parkera en bra bit ifrån, och så går det bussar upp till entrén, sedan går man ner.

Man vet väl inte riktigt hur Sfinxen blev av med näsan. Det finns olika teorier, men den som nämns oftast är att det var Napoleon och hans hejdukar som sköt bort den.

Kram!

Jenny: Visst är det så! Om man inte har ett specialintresse eller har besökt en plats så vet man oftast inte mer än det mest grundläggande. Så är det nog för alla. Jag kan fortfarande inte hålla reda på alla olika faraoner och sånt. Ramses II och Tutankamon är väl de gubbar de flesta kan, och jag kan inte så mycket mer, skam till sägandes.

Tassarna är täckta av stenblock (jag tror inte det är tegel utan sten som är huggen så). Och jag tror att hela kroppen har varit täckt av stenblock, det ser ut så om man tittar uppåt. Fast jag vet inte, jag bara sammanställer sånt jag har hittat på nätet ...

Kram!