torsdag 1 oktober 2009

Nytt vatten

I Sverige brukar jag aldrig köpa vatten, jag dricker vattnet som kommer i kranen eftersom det har varit både gott och tjänligt på alla de platser jag har bott. Jag tycker att det är slöseri av både pengar och naturresurser att köpa vatten på små plastflaskor i det fallet. Det säger jag och gör då undantag för någon enstaka gång (verkligen sällsynt i mitt fall) när jag blir sugen på bubblande vatten eller det är fest och jag ska bjuda gäster på bubbelvatten.

I Bulgarien och Turkiet hade vi tur med det vatten som fanns i kranen. I Sofia kunde vi använda vattnet till allt utom att ta ett glas vatten och i Istanbul till allt utom till dricksvatten, kaffe etc.

Här i Kairo är det andra bullar. Här måste vi använda köpevatten till allt. Vi borstar tänderna och sköljer grönsaker i kranvattnet, men till allt annat använder vi alltså det vatten som kommer på flaskor. När vi har gäster sköljer jag inte ens grönsaker i kranvattnet eftersom jag inte vill riskera några magåkommor, det finns inget tristare än att bli jättesjuk när man är på semester. Det sägs att vattnet är bättre i det område vi ska flytta till, och stämmer det kanske man kan koka potatis och lite annat i det. Vi får se när vi är på plats. Men än så länge är det alltså köpevatten som gäller.

Varje torsdag kommer vattenmannen och levererar nytt vatten, så det blir same routine as last Thursday:

På morgonen ställer jag ut de tomma vattenflaskorna utanför ytterdörren. Bara en i dag.

Betalningen lägger jag under flaskan. Tjugo egyptiska pund plus två pund i dricks.

Här kommer vattenmannen med sin bil.

Tack och hej!

Och som bevis - allt ogräs som syns i krukorna i tredje bilden är nu bortrensat.
Inte för att boganvillorna är särskilt frodiga, trots näringspinnar.

Måste också försvara det faktum att vi köper vatten av ett multimegaföretag: Dels är det de som levererar vatten här i området så att vi slipper köpa mängder av 1,5-liters flaskor i affären. Dels var det bara det märket som fick godkänt vid ett stort vattenprov för ett år sedan när allt köpevatten i landet testades. En del sålde till och med vatten från Nilen, och jag tror att våra svenska magar hade protesterat rätt våldsamt mot en sådan "renhetsgrad".

PS. Nu var jag nog lite skenhelig. Jag har små engångsflaskor också, men jag använder dem inte som engångs, utan fyller på dem så de är definitivt flergångs. Dem använder jag också när jag ska ut och behöver ha vatten med mig, det blir lite svårt att ha ett eller flera glas vatten med sig. Och så har jag ett lager en-och-en-halv-liters flaskor också som jag ger till gubbsen här utanför lite då och då när det är hett och de ser törstiga ut.

24 kommentarer:

Mia sa...

Hihi, tänk att gå runt med ett vattenglas när man ska göra ärenden. En aning bökigt! =) Vi var väldigt försiktiga med vattnet när vi var i Egypten. Vi undvek att äta frukt och grönsaker från buffén eftersom man inte visste om det hade sköljts i kranvatten eller inte. Lite tråkigt eftersom frukt och grönt alltid smakar mycket bättre söder över. Då har de plockats mogna och inte tranporterats 100 mil. Kram!

Otta sa...

När vi skall handla vatten i Egypten så är det ett större företag verkligen! Nour köper inte vilket vatten som helst, någon gång har jag försökt med märke xx och nej det säger han inte är lika gott. Nestlé får godkänt!

Jag brukar alltid borsta tänderna i flaskvatten, använda till is osv, men jag kokar inte ris, potatis osv i flaskvatten. Skölja grönsaker? Ja, ibland blir det flaskvatten om jag tror att vattnet på stället inte alls är bra, men ibland blir det kranvatten om jag har bra "vibbar". Jag har egentligen bara en gång åkt på riktig magsjuka i Egypten, trots att min mage är känslig.

Kram kram

anna of sweden sa...

Oj, jag fick plötsligt en flashback från Portugal. Fast där var det "gasmannen" som kom med sin bil och bytte gastuber till uppvärmningen.

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Vi är verkligen bortskämda med rent vatten i sverige! Och inte bara rent utan så bra och gott vatten! På de flesta platser i alla fall.

Annika sa...

Här funkar det att dricka vattnet, men vi har ett flitersystem i frysen så att vi därigenom får filtrerat vatten från dörren på frysen, går genom ismaskinen (som jag klagar över hos desiree :-)) ).
Min granne har vattenservice, likadan som du. Stora flarror med vatten kommer ngn ggn i månaden.
Jag försöker också undvika att köpa vatten, men ibland måste man ju...Känner mig nästan skyldig då.
KRAMAR!!!

Bert sa...

Men oj... Ger du bouganvillorna kranvatten?!! Inte undra på att de ser ut som de gör.


;)

Bert sa...

.. glömde....

Fast ogräset dog ju, förstås.

Desiree sa...

Verkligen interessant att just få lite olika inblick i hur vardag kan se ut på olika håll i världen. Här är ju vattnet helt ok att dricka direkt ur kranen även om det smakar relativt mycket klor. På kylen brevid ismaskinen finns därför filterat vatten som man kan få som är samma som det som kommer ur kranen bara det att man slipper klorsmaken. Jag förstår att du behöver köpevatten till det mesta. Usch lät inge bra med de där mindre seriösa vattenfirmorna som fuskat och andvänt Nilvatten, blää.
När jag bodde i Nicaragua gick det dock inte att dricka kranvattnet utan man fick köpa vattendunkar precis som du gör. Jag minns faktiskt att mamma sköjde sallad i vatten med en liten skvätt klorin i och sedan torkade av bladen.

Victoria sa...

Sen vi flyttade till nya huset har vi börjat dricka vattnet som kommer ur ismaskinen i frysen, där finns ett filter så vattnet blir helt OK där. I Weston köpte vi allt vatten vi drack, vilket slöseri med resurser men vad gör man när det känns som att sticka näsan i en simhall när man ska dricka!? Det går bara inte... Minns att jag höll på att kräkas den första tiden när jag skulle borsta tänderna för vattnet stank så mycket klor.

ab sa...

Men hurra - jag kan scrolla din sida igen!

Marianne sa...

Mia: Jag tror ni gjorde klokt i att vara försiktiga. När man är ovan vid den lokala bakteriefloran blir man lättare sjuk. Vi var jätteförsiktiga i början, men sedan "ökade vi på" och har klarat oss hela tiden, ta i trä.

Kram!

Otta: Nestlés vatten är rätt gott till och med. Så det är jag nöjd med, och de har ju bra service också. Egentligen borde jag kanske kunna koka i vattnet eftersom jag sköljer i det, förstås. Nåväl, nu gör vi som vi gör och så får jag se i nya lägenheten.

Kram!

Anna of Sweden: Det måste ha gått åt en del tuber om ni värmde upp med det systemet. Vi har gastuber bara till spisen. Hehe, antingen lagar jag väldigt lite mat, är väldigt ekonomisk med gasen, eller får väldigt bra flaskor, för vi har bara bytt två gånger på två år! Men vi behöver bara säga till gubbsen här ute, så kommer de med ny.

Kram!

Marianne sa...

Anna Fair and True: Uppsala tror jag är enda undantaget, som jag känner till. Där är det så mycket järn i vattnet att man nog måste vara van för att gilla det. Har för mig att det var Uppsala ...

Kram!

Annika: Praktiskt på ett sätt med ismaskin / vattenfilter i frysen, men då måste den vara så stor att det utrymmet kompenseras, förstås. Och om man behöver filtrera vattnet är det nog väl värt att ha det systemet. Har ni separat frys i källaren också?

KRAMAR!

Bert: Hahaha, ja då förstår du varför vi inte dricker det vattnet : D

Jag ska skaffa nya att ta livet av när vi har flyttat.

Marianne sa...

Desirée: Då har du rätt bra nytta av den där platstjuven i alla fall? Jag har nog aldrig tidigare hört talas om det systemet att man kan få dricksvatten genom kylen/frysen. Men det ÄR praktiskt om man har en extra kyl/frys i källaren.

När vi har gäster brukar jag ha lite vinäger i sköljvattnet för att ta kål på eventuella bakterier och parasiter. Jag tror det är nyttigare än klorin, det låter faktiskt lite läskigt. Fast klorin är nog effektivare förstås.

Kram!

Victoria: Man måste ju kunna använda vattnet och det måste kännas bra att dricka det, annars går det ju inte. Och så är det på många ställen, man måste köpa vatten. Fast man kan hoppas att kranvattnet blir bättre och bättre runt om i världen. Och ska jag vara ärlig så undrar jag om inte kranvattnet i Istanbul hade gått att dricka, det vara nog mest det att ingen gjorde det och då gjorde inte vi heller det.

Kram!

ab: Jippi! Och du har kommit igång och blogga igen, det tyckte jag var kul också!

Bloggblad sa...

Intressant - och bra att bli påmind om att att vara tacksam över kranvatten som är rent. Vi har dessutom ett ovanligt gott vatten här i stan. Hårt så det aldrig ser rent ut i vaskarna med beläggningar, men jättegott att dricka.

Emmama sa...

Visste inte att Nestle ocksa "gor" vatten, kul! Har gar det att dricka vattnet fran kranarna men fran borjan tyckte jag det smakade sa konstigt att jag inte kunde dricka det. Nu tycker jag det ar godare an vattnet i Sveriger. Markligt! :) Kram!

Taina sa...

Vi dricker från kran men även från det filtrerade vattnet till frysen. Bytte faktiskt filtret idag och det brukar räcka i ca 3 månader.

Visst har vi vattenflaskor också men de blir mer och mer sällsynta. Det går ju att fylla på dem. Nu tycker jag det här med vattendrickande är lite överdrivet ibland. en del går ju ständigt omkring med en flaska och dricker heeela dagarna. Vi behöver ju inte SÅ mycket vatten.

Nog om mitt pladder!

Kram kram

Anonym sa...

Vi har också 5 gallon flaskor, de levereras och man kan köpa dem i alla colmados - kvartersbutiker - också. Billigt.
Jag använder inte kranvatten till någonting, utom att duscha i, tvätta, spola toaletten.

Tina sa...

Tänk vad vi är bortskämda med bra vatten i Sverige. Det är sånt som vi tar för givet. Men hur många i världen kan inte dricka sitt vatten???

Marianne sa...

Bloggblad: Vi har samma problem med hårt vatten, trots att man har putsat och fejat diskbänken ser det ut som om man inte har städat där på ett halvår. Jag har fått lite ordning på eländet med citronsaft som fräter bort de värsta avlagringarna i alla fall.

Emma: Bra att du har kunnat vänja dig, livet blir aningen lättare om man är kompis med vattnet i kranen. Inte bara vänja dig, tydligen : )

Kram!

Taina: Det verkar vara en amerikansk grej det där med att ha vatten genom frysen. För det är bara ni amrisar som verkar ha det. Mycket praktiskt!

Ett tag nu i somras gick jag runt med vattenflaska hela tiden, isvattenflaska. Men det berodde på att jag svettades så mycket och stod inte ut om jag inte fick svalka mig. Nu har jag fått hormonersättning, så nu är det bättre och jag behöver inte sitta med en isvattenflaska i munnen och två bakom ryggen längre : ) Plus att jag har gått över till Coca-Cola för att få i mig kalorier. Annars håller jag med, det har blivit någon slags trend att gå runt med en vattenflaska, även på svala platser som Stockholm. Lite fånigt. Haha, här är det ett tydligt tecken på vem som är turist - vattenflaska!

Kram!

Marianne sa...

Carina: Då använder du kranvattnet till och med mindre än jag. Här har vi Faraos hämnd, har ni Montezumas hämnd ända upp till er?

Tina: Sverige är bra på så många olika sätt, och vi märker det knappt. Skulle tro att största delen av världens befolkning lever med smutsigt dricksvatten?

Matildas fikarum sa...

I Sydney är kranvattnet helt okej, som tur är, det blir så dyrt att köpa vatten. Kranvattnet har en svag smak av flour, men det har jag vant mig vid, och det är ju bra för tänderna ändå.

Laura sa...

Oj, tänk att vattnet är så smutsigt att det inte ens går att koka potatis i det! :S Hur är det att duscha med det vattnet då?
Vatten är något som är livsviktigt för mig (är det inte det för alla) och då det ibland blir vattenavbrott här så märker jag verkligen hur beroende jag är av vatten! Kranvattnet brukar jag dricka ibland, min mage får inga problem av det, men speciellt gott smakar det ju inte! Så för det mesta köper vi också såna där stora 20-liters dunkar som räcker i ca en vecka för oss två. :)

Tack så mycket för dina vänliga ord snälla rara du! Jovisst kommer 5 månader att gå snabbt, det är ju nu INNAN som det känns så hemskt, då farvälet fortfarande är osagt och vi inte vet var han kommer att hamna eller om det ens kommer att bli 5 månader eller 12! :S Sedan kommer nog tiden bara att rulla på har jag på känn!

KRAM!

Saltistjejen sa...

Jo visst är man som svensk bortskämd med finfint kramnvatten. Även hör i SUA där man KAN dricka vattnet så gillar jag inte att det då smakr som om jag fått en kallsup i en pool. Så vi ahr skaffat brita-filter til vår kran. I början köpte vi vatten men kände att det blev på tok både för dyrt samt jobbigt att släpa samt miljöovänligt enbart för att få bort klorsmaken. Så det blev filter. Det är kalas!
Finns det hos er eller kanske går det ändå inte att använda ifall vattenkvaliteten är alltför dålig?
Hopas ni får en fin helg!
kramar!

Marianne sa...

Matilda: Skönt med bra vatten, och lite flour är ju alltid nyttigt för både sköldkörtlar och tänder!

Laura: Man kanske kan, jag sköljer ju grönsaker i det, så det är nog bara jag som är inkonsekvent. Jag kanske ska ta och ändra på det där redan nu. Vattenavbrott hade vi aldrig i Istanbul, däremot har vi det titt som tätt här och det är ganska jobbigt. Och här kommer de med vatten bara en gång i veckan, det var himla praktiskt i Istanbul när man bara ringde till suyucu och så kom han bara några minuter senare. Vår kapici skötte inte det där, utan de kom direkt från Flora. Hihi, suyucu och jag blev lite småkompisar, när han kom åkande och jag bar på kassar från affären stannade han alltid och erbjöd skjuts hem!

Jag HOPPAS INNERLIGT att det blir fem månader och inte tolv!!!! Och jag hoppas på Antalya eller liknande trevlig placering!

KRAM!

Saltis: Jag vet inte om det räcker för vattnet här med ett filter. Det är kemikalier, sand, salt, bakterier, alger ... Jag vet inte, borde nog ta ett vattenprov i nya lägenheten för att se hur man kan använda det, det ska vara bättre vatten där.

Nu måste jag kolla Stina Dabrowski på Här är ditt liv!

KRAM!