tisdag 20 oktober 2009

En dag ägnad åt shopping

Det är roligt att shoppa. I dag har jag haft roligt. Jag började med att åka till Hotell Four Seasons Giza för att köpa bröd i deras otroligt bra bageri, det enda ställe i stan jag känner till där man kan få tag i gott surdegsbröd. De har självklart en massa kakor och sånt också, men i dag var jag bara ute efter matbrödet - jag har gått här hemma och varit sugen på det ända sedan förra limpan tog slut.

Bageriet på Four Seasons First Mall.

Sedan åkte jag och fotograferade mig. Nu börjar det bli panik med att förnya körkortet och till det krävs naturligtvis ett nytaget foto. Dessutom ska blanketten skickas till Sverige och eftersom vi får besök från Sverige tänkte jag att de skulle få ta med kuvertet hem och posta det åt mig. Sedan hämtar man ut det färdiga körkortet på ambassaden.

Eftersom det ligger ett litet shoppingcenter alldeles i närheten av köttaffären - som var mitt slutliga mål - passade jag på att ta en liten runda. Gissa om jag blev glad när jag hittade Zara! Ännu gladare blev jag när jag hittade en liten blus och ett par schyssta tajts som är lite mer i byxkvalitet och blir fina att ha under en klänning i vinter.

Wow, kolla, en Zara-butik!

Här i landet finns en underklädesbutik som heter La Senza och som faktiskt har riktigt bra grejor. Där hittade jag ett nattlinne. Dessutom hittade jag en bok av Karen Armstrong, religionsforskaren, som heter Jerusalem och som berättar lite om Jerusalems historia. Det blir bra så att man förstår lite mer av käbblet runt den staden. Och så blev det en USB-hubb på Radioshack. Perfekt så slipper jag hålla på att byta sladd varje gång jag ska ladda bilder från kameran.

Ibland kan jag bli så himla sugen på pommes frites. Med majonnäs. Ingenting annat än det. Då är det bra att McD finns runt knuten så att begären blir tillfredsställda.

Pommar och majjo.

Det blev inga korgar köpta i dag. Kvaliteten är urusel, fotot är taget i farten genom bilrutan.

Jag begriper inte varför jag inte stannade och köpte grönsaker av den här karln.
Det här fotot är också taget i farten genom bilrutan.

Sista stoppet var köttaffären, Gourmet Egypt som ligger på andra sidan stan. Där träffade jag på två svenska tjejer - tror ni inte att jag har bott nästan granne med en svensk tjej i ett halvår utan att vi visste om varandra! Det är väl himla typiskt. Och nu är hon på väg hem. Ja, ja. Nu har jag i alla fall frysen precis fullsmockad! Rostbiffar, biffar, korvar, köttfärs, lövbiffar, lax, räkor, pajer, blåbär, hallon, grytbitar och jag vet inte allt. Nu kan jag i alla fall föda våra gäster som kommer nästa vecka.

Gourmet Egypt ser inte mycket ut för världen på utsidan. Men man ska inte
döma hunden efter håren, eller affären efter fasaden. Inte alltid i alla fall.

20 kommentarer:

Otta sa...

Vilken härlig dag! Du får mig alltid att sakna Kairo - och inte bara Nour (som nu mår bättre hans advokat har pejl på det, tar nog bara en vecka eller så...ja, jag tror det inte förssän jag ser det!). Gourmet Egypt är inget som Nours mamma precis går till, så jag måste visa det för Nour nästa gång jag kommer. När nu det blir....:-)

Det finns en hel del härliga ställen i Kairo, ja bland annat där vi var (har du varit på den Italienska restaurangen igen?). Det gäller bara att titta grundligt och att som du säger inte dömma hunden efter håren! Eller katten...:-)
Kram

Sherry sa...

Nu blev jag sugen pa Pommes o majjo! =D

anna of sweden sa...

Vad trevligt att få följa med under din dag! Vilka kontraster.

Marianne sa...

Otta: SKÖNT att det verkar ljusna för Nour! Måtte inte personnumermotståndarna få igenom att det slopas i Sverige, det är faktiskt ett mindre intrång i integriteten än att behöva förväxlas med brottslingar bara för att man heter samma sak! Jisses, hur många heter inte Maria Johansson i Sverige, tänk om en av dem begår ett brott, så blir alla efterlysta? Nä, så vill vi inte ha det! Fram för personnummer säger jag bara!

Jag har inte varit till italienaren sen vi var där. I dag fick jag tips om att Fusion i Maadi skulle vara super också. Hittar du till Gourmet? Här är hemsidan annars, så kan du tipsa Nour: http://www.gourmetegypt.com/

Kram!

Sherry: Haha, bara att söka upp närmaste McD! Bästa majjon är Isis ekologiska med olivolja om du köper hem majjo. Tycker jag. Den smakar som svensk majjo.

Anna: Här är enorma kontraster. Bredvid superlyxen bor fattigdom och elände. Men ibland ser det mer slitet och fattigt ut än det är också, all sand tär hårt på byggnader och bilar.

Anne sa...

Pommes kan jag också bli sugen på ibland, det måste vara nåt sorts saltsug som kanske gör man vill ha dem. Dock föredrar jag mina att dippas i ketchup! Bageriet på Four Seasons ser ju bara på håll ut att vara nåt alldeles extra. Den skulle kunna komma hit också.... Efter att jag var hem till Sverige har jag blivit kinkigare med brödet, det är säkert övergående.
Mitt körkort går ut snart, inte imorgon men om bara nåt år. Jag har ju hört att det ska vara lätt att förnya det från utlandet. Problemet kanske blir man om inte har en ambassad nära, om körkoret måste hämtas upp på en sådan. Å andra sidan låter ju det lite överdrivet, måste gå att göra på nåt annat sätt. Du kan väl hålla oss uppdaterade hur det går för dig, om det löper på smidigt.
Härligt med frysen full av kött och godsaker. Jag kommer ihåg att du tidigare prisat och hyllat den här köttbutiken. Man ska verkligen inte döma affären efter fasaden :) Har själv varit med om att de mest underbara butiker sett ut som rena soptippen från utsidan men innehållit har varit helt underbart.

Petra H sa...

Mums, pommes frites ska ätas med mayo, på belgiskt vis!
Så du köpte blåbär i köttaffären?? Det låter som du har bunkrat upp till en rejäl festmåltid (eller flera) - lyckos era gäster!
Kram!

Annika sa...

Marianne!
Blir ärligt avis på dig som kan äta pommes och mayo och allt sånt...Mmmmm...
Här finns det en del som äter pommes med vinäger, och enb tjej jag jobbade med åt pommes dippade i milk shake...
I WISH I could eat fries right now!!!
KUL att ni har Zara, det har vi med här i DC (men deras kläder är inte direkt gjorda för min kropp, liksom Mangos kläder. passar inte i dem).
Gott bröd r ljuvligt gott! men lite svårt att få tag på superbröd här I US. Fast det HAR absolut blivit bättre på den fronten!! Även här.
Den som kunde få vara gäst i ert hem!! NAJS!! DÅ vet man att man får god Marianne-mat!!!
Ät nu lite fler pommes och ta en big mac till when you are at it ;-)
Stora kramar!!!

Carina sa...

Du verkar ha det bra! Jag blir lite avundsjuk på alla butiker. Vi har inte mycket här, närmsta är 1 timmes bilresa och bästa 5 timmars resa, OM man vill ha riktig shopping.

Taina sa...

Tack för att jag fick vara med på din shopping! Det enda jag reagerade över var pommes med majjo. Kan det vara gott det?

Köttaffären såg inte mycket ut för världen, så nu en nyfiken fråga "hur kommer det sig att du gick dit"? Det är väl inte alltid så lätt att veta var man ska handla om man inte får lite tips.

Håller med, döm inte hunden efter håren...

Kramar!!

Desiree sa...

Vilken mysig dag. Kul att du hittade en blus som du var ute efter. Det där bageriet verkar toppen. Bra att ni har ett schysst bageri för det finns inte här. Pommes med mayo blir jag aldrig sugen på faktiskt. Pommes köper jag aldrig utan gör hemma själv då jag inte gillar fritterad mat.Kör potatisstavar i ugnen med bara lite olja ovanpå. Mayo har jag inte ätit på flera år tror jag. När det gäller fresteleser faller jag desstom mer för glass och nybakat gott bröd. Kul med korghadlaren. Grönsakhandlaren såg ut att ha mycket gott och fint. Ha det så gott.

Saltistjejen sa...

Vilka bra affarer!!! Later som en drom att ata riktigt gott brod! DET gillar jag! Och kottaffaren later lyxig den med. Jag gillar "specialaffarer" dvs affarer som specialiserat sig pa en vara. Ofta har de da mycket battre kvalitet pa sina varor och aven mer kunskap.
Kram!!

Otta sa...

Jag har fått veta från Nour att de har personnummer, med fyra siffror och allt (eller liknande), men, men...killen som de tog han hade inte ID-kort på sig därför har de inte alla hans siffror. De kan konstatera att han är yngre än Nour, i varje fall finns där födelsedata på honom. Det räcker inte!

Marianne sa...

Det här kallar jag en riktig shoppingrunda. Och inte kommer det att gå nån nöd på dina gäster heller. Det riktigt vattnas i munnen på mig.
Ha de gott !

Marianne sa...

Anne: Jag lärde mig att dippa pommarna i majjo när jag bodde i Turkiet. Det är vanligt där, precis som i Belgien. Vet inte hur det kommer sig. Men gott är det och eftersom jag behöver kalorier har jag inga hämningar : )

Det blir ett litet problem för dig med körkortet eftersom det måste hämtas på "svensk utlandsmyndighet". Det verkar som om du har ett konsulat i San Fransisco, det är väl närmast för dig? Här är deras hemsida för körkort: http://www.swedenabroad.com/Page____34937.aspx

De kan säkert skicka blanketten till dig som du sedan skickar till Sverige, själv. Sen måste man hämta det och betala för det på konsulat eller ambassad eftersom man måste legitimera sig. Men ring och prata med dem. Jag föreslår att du sätter igång rätt snart så att ni kan planera en resa till SF som passar er i stället för att det blir en panikresa.

Själv har jag det så bra att jag har ambassaden i samma stad i alla fall, även om det tar cirka en timme att ta sig dit.

Bara för att jag nu har frysen full har jag ingen aning om vad jag ska laga till middag : )

Kram!

Petra: Jepp, majjo ska det vara! Majjo och salt. Mmm. Det står på paketet att det är vilda blåbär, så chansen är stor att det är svenska blåbär som har plockats av thailändare, skickats till Kina för infrysning och sedan till Frankrike för paketering och sedan vidare export till bland annat Egypten ... Dyra är de i alla fall.

Vi bara väntar på att få duka upp en festmåltid för er. När kommer ni? Allvar! När kommer ni?

Kram!

Annika: Vinäger och milk shake? Njäe, tror jag håller mig till majjo! Du kanske kan äta pommar på lördag om du är sugen på det då?

Ärligt talat är väl inte Zara och Mango direkt butiker som jag går till om jag har annat att välja på, men här i stan blir man glad för det lilla. Går inte till dem i Stockholm till exempel. Kvaliteten är ungefär som HM och då är HM billigare, så jag går hellre dit.

Du och hela din familj FÅR vara gäst i vårt hem! Faktum är att vi hoppas att ni kommer och är gäster i vårt hem SNART! Bekliyoruz som man säger på turkiska - vi väntar på att ni ska komma!

Fast just nu tycker jag att all mat bara blir misslyckad, så kom inte för matens skull : )

KRAMAR!

Marianne sa...

Carina: Jo då, men det är ett evigt åkande här också. Närmaste är cirka en halvtimme bort, bästa cirka 1,5 timme. I går var jag cirka 1 timme bort. Och som sagt, enda affären man kan handla bra kött i ligger en timmes resa hemifrån - och om det skulle bli stopp i trafiken vete gudarna hur lång tid det kan ta. Många timmar.

Taina: När kommer du hit så att vi kan gå och shoppa på riktigt?

Pommar och majjo är supergott. Fett och salt, kan det bli bättre? Testa en sån där söndag när det blev lite för sent och roligt på lördan : D

Minns inte exakt hur jag hittade den där affären, men jag läste om den någonstans, att de importerar kött från Australien (helt fel enligt alla ekoregler, jag vet) och lax från Norge osv. Enda stället i stan man kan köpa mört kött utan att beställa i förväg och krångla. Plus att det är garanterat hygienisk hantering, de lägger inte köttet i gammalt intorkat blod och sand ... Får kanske ta och skriva om vårt besök på slakteributiken : D Dessutom har de en del lyxgrejor som hummerstjärtar, vildblåbär, franska hallon, goa korvar, franska ostar ... Vem kan motstå den reklamen när man sitter i ohängt-kött-träsket?

Kramar!

Desirée: Ja du har definitivt sundare sug än jag! Men jag äter feta och kaloririka saker rätt medvetet just nu för att försöka kämpa mig upp de sista tre kilona. Vilket verkar vara omöjligt, jag har fastnat på tre kilo minus. Bättre än 7 minus i alla fall. Så jag proppar i mig tonfiskröra med majjo mest varenda dag, massor av smör på mackorna, sötad yogurt och mängder av läsk. Förutom riktig mat då förstås.

Jag har bara gjort klyftpotatis, men det var en bra idé att göra stavar med olja i ugnen. Även om smaken blir rätt lik är det kul med variation!

Kram!

Marianne sa...

Saltis: Specialaffärer ÄR verkligen mycket bättre, tyvärr tenderar de att ligga så långt bort och utspritt att det är ett heltidsjobb att handla i dem. Tur att vi har en stor frys, och även om köttet så klart är bäst färskt är det ändå bättre med fryst gott kött än färskt segt. Du måste väl ha några bra bagerier i NYC? Det måste finnas någon tysk eller polack eller liknande som har ett bra litet kvartersbageri någonstans? Men som sagt, förmodligen ute i Brooklyn eller Queens eller så, då. Knappast att man åker så långt för att köpa bröd på daglig basis.

Kram!

Otta: Jaså! Där ser man! Man jisses så dumt att de varken kan lita på id-kort eller fingeravtryck då? Hoppas hans nya advokat fixar så de tar fingeravtryck nu till slut så att han kan slippa det där eländet snart!

Kram!

Marianne: Ja det blev nästan en heldag. Även om några timmar gick bort som restid. Tror jag ska klara av att föda sex personer i en vecka nu, barnen lär inte vara kinkiga med maten som tur är!

Ta med dig lite av dina goda bullar och kom hit!

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Låter som en trevlig dag!

Synd att du inte träffade svenskan förrän nu men ni kanske hinner ses litegrann innan hon flyttar vidare?

Det har tydligen öppnat ett nytt surdegsbageri på Östermalm men adressen stod inte med i artikeln dumt nog. Men när jag har hittat adressen ska jag tipsa dig, och Désirée, för när ni är hemma i Sverige.

Grönsakerna såg färgglada och goda ut mot den trista bakgrunden!

Anne sa...

Tack för mer körkortsinfo! Uppskattas. Jag får helt klart ta och kolla upp det där lite mer.

Bloggblad sa...

Jag svarar här i st f i min blogg. Nej, det är ingen bok på gång just nu, men Paula tackade för att hon fick en bunt böcker av mina överex. att dela ut bland sina körbarn. Och nån annan skrev att jag kanske får nåt utgivet - jag har förstås manus på gång som flera förlag tackat nej till, fast några skrev att de nääääästan tänkt ge ut den... men jag vet ju att haken är att jag inte är kändis. Så det var mest ett internt skämt. Men det ska nog mer till än att vinna en psalmtävling för att bli kändis... det är ganska anonymt i världen utanför kyrkan.

Marianne sa...

Anna: Beige och sandfärgat är den allena rådande färgen i det här landet. Eller ja, ibland är sanden vit, röd eller svart, men det är avvikelser. Mestadels är det beige var man än ser. Så alla små färgklickar piggar verkligen upp. Det är nog därför folk gärna målar sina balkonger i starka färger.

Svenskan hade besök nu, och sedan är det i princip flyttdags för henne. Och jag får besök nästa vecka. Så jag tror inte vi kommer att ses. Men det är ju så typiskt!

I Sverige har jag inget större behov av surdeg, där finns det ju lite överallt också, men här där det bara finns gummifranska (nä, men nära på) är det ett himmelrike att sätta tänderna i riktigt surdegsbröd. Desirée däremot, hon behöver nog det där bageriet!

Kram!

Anne: Så lite så! Mitt kuvert ligger äntligen klart här och väntar på att få åka till Sverige och postas!

Kram!

Bloggblad: Så synd att det inte är en bok på gång! Den hade jag definitivt köpt! Men du, ge dig inte. Har de lämnat motivering varför det blev en refusion? Du skulle också kunna ta till coaching, det kanske är någonting som behöver skäras/utökas/stramas upp osv? Ann Ljungberg är bra, många av hennes författare har blivit utgivna på både hennes eget och andra förlag. Kolla här: http://www.ordenrunt.se/ Sen finns det naturligtvis fler.

Och du, jag skulle vilja påstå att du är lika mycket kändis som Klimakteriehäxan, minst. Du är ALLTID med på topp-fem-listor över bloggar. Och Klimakteriehäxan fick ju en bok utgiven om jag inte minns fel?

Efter musicalen och allt får du ta i dina bokmanus igen!