måndag 19 oktober 2009

Mörkrädd

Moskén i Stockholm med sin minaret.

Jag blir ledsen, bestört och riktigt rädd när jag läser att Sverigedemokraterna driver en hatkampanj mot muslimer. Det är ren och skär nazism och rasism, den här gången mot människor som bekänner sig till vår systerreligion islam i stället för vår systerreligion judendom.

För ja, islam är en religion som bygger på samma värdegrunder som judendom och kristendom, faktum är att de tre religionerna tillber samma Gud, men benämner honom med olika namn på sina olika språk. Sorry Jimmy Åkesson, men så är det. Muslimer tror också på Jesus, Abraham, Moses, Adam med flera, skillnaden är att muslimer inte håller med kyrkofädren som på fyrahundratalet bestämde att Jesus är Guds son, muslimer anser att Jesus är en av Guds profeter och att Muhammed var den sista profeten.

Så här står det i Koranen, sura 2, vers 130:
”Vi tro på Gud, på vad som nedsänts till oss och vad som nedsänts till Abraham, Ismael, Isak och Jakob och stamhövdingarne, på vad Mose och Jesus fått och vad profeterna fått ifrån sin Herre, utan att vi göra någon skillnad på någon ibland dem, i det vi underkasta oss honom.” (Översättning K.V. Zetterstéen.)

Alla de tre stora religionerna judendom, kristendom och islam är ett och samma folk, nämligen Bokens folk, enligt den muslimska tron. Under alla århundraden har kristna och judar haft fristäder i det muslimska samhället och varit fria att utöva sin egen religion – ända fram till nittonhundratalet. Ni ska bara veta hur många kyrkor det finns i både Turkiet och Egypten (jag har ingen erfarenhet av andra muslimska länder), det är så man skäms när det bråkas om att en liten minaret skulle förstöra stadsbilden i Stockholm.

Koranen, sura 2, vers 257:
”Det finns inget tvång i religionen, den rätta vägen är tydligt skild från förvillelsen.” (Översättning K.V. Zetterstéen.)

Jihad betyder mycket riktigt ”kamp”, men en kamp behöver inte nödvändigtvis ske med vapen. Hur många kämpar inte med att gå ner i vikt eller med att plugga till ett prov? Det finns en berömd hadith (traditionell berättelse om Muhammeds liv som anses som sann biografi) som säger att när Muhammed återvände från ett krig (glöm inte att han levde i den saudiska öknen på 600-talet) kallade han kriget ”den mindre jihad” till skillnad från ”den större jihad”, nämligen kampen för att bygga upp ett gott och rättvist samhälle. Jihad betyder alltså inte att med vapen tvinga andra att konvertera till islam eller att ta makten över andra länder. Inte för den absoluta majoriteten av alla muslimer.

”Upp till kamp” var ett populärt slagord på 70-talet, då gällde det kapitalismen och även om vissa extremister som Bader-Meinhofligan tog till vapen och mördade folk, betydde det inte att alla som stod på barrikaderna var våldsamma och sanktionerade eller ägnade sig åt att mörda andra människor. Lika lite sanktionerar alla som bekänner sig till den muslimska tron det som några förvridna fanatiker kallar jihad – de flesta muslimer anser tvärtom att fanatiker som Osama bin Laden har kidnappat och förvrängt innebörden i ordet jihad. De flesta muslimer bekänner sig i stället till islams grund, nämligen fred, och för dem innebär jihad den inre kamp en religiös människa utför för att leva ett rättfärdigt liv. Faktum är att religionens namn, islam, bygger på samma rot som det arabiska ordet för fred, salam.

Om alla muslimer var våldsamma skulle vi nog alla ha märkt det i våra dagliga liv, hemma vid husknuten och inte bara via media, vid det här laget. Det finns nämligen ungefär 1,2 miljarder muslimer i världen.

Vad är en fundamentalist? Jag citerar ur Ingmar Karlssons bok Tro, terror och tolerans: ”De mest framträdande för denna rörelse (de första fundamentalisterna) var Dwight L Moody och Cyros I Scofield. Scofield Reference Bible med dennes texttolkningar blev och är den kristna högerns heliga skrift. Under åren 1910-1915 publicerade de båda också en serie pamfletter i tolv delar som kallades The Fundamentals. Begreppet fundamentalist kom att beteckna dem som trodde att Bibeln var Guds ord som direkt hade dikterats till profeterna.” Ordet fundamentalist har alltså sin uppkomst hos den kristna amerikanska högern, inte inom islam.

Jag hämtar följande citat ur samma bok av Ingmar Karlsson: ”En politiker är en Guds tjänare, han verkställer hämnd mot alla som gör ont. Regeringens roll består i att utöva rättvisa och skydda medborgarnas rättigheter genom att den utövar terror mot alla som gör ont, både inom och utom landets gränser.” Vem sa det? Osama bin Laden? Nix, det var tv-pastorn Jimmy Falwell, Nixons kompis och en av grundarna av The Moral Majority i USA. Det får en att tänka lite, va?

Jag är inte religionsforskare, men jag har försökt att ta reda på lite i stället för att bara hoppa på populistiska trender. Och den som kommer och säger att Koranen är våldsam borde kanske ta och läsa om Gamla testamentet och sedan säga vilken som är mest våldsam.

Just nu skäms jag för att vara svensk och har god lust att konvertera till islam.

Uppdatering: Jag skäms inte för att vara svensk vid närmare eftertanke, för det vore att påstå att en majoritet av svenskarna står bakom SD:s åsikter och så är inte fallet. Jag skäms inte för att vara svensk.

Läs den här artikeln i SvD. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.


34 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Tack och lov är kritiken massiv även här. Jag ska skriva ett inlägg ikväll och på S-bloggar är det fullt med motstånd. Bra att de kryper ur garderoben och visar sitt sanna ja!

Marianne sa...

Simone: Ja, det är väl det enda som är bra, att de visar upp korten ordentligt för en gångs skull. Men det är så hemskt att det finns såna här strömningar och att folk verkligen TROR en massa konstiga saker. Herre Gud, muslimer är bara vanliga människor som vi allihop!

Skönt att det är massivt motstånd i Sverige! Jag återfår hoppet om mänskligheten!

Saltistjejen sa...

jag håller emd. Det är HEMSKT! Varför???? Är det endast okunnighet eller ligger det mer bakom? Alltså itne hos muslimerna utan hos Sverigedemokraterna och andra likasinnade. var får de hatet ifrån? Tragiskt och hemskt.

Desiree sa...

Jag tycker att rasism verkligen är hemskt. Att sprida falska rykten i total okunskap byggda på hat är fel. Men tyärr är det så att det finns sådana här människor överallt som sverigedemokraterna. Jag tycker inte att du behöver skämmas över att vara svensk för dessa personer representerar ju inte sverige. De kan egentligen likställas med Ku Klux Klan som finns här. Det är inskränkta människor med mycket okunskap som dessutom har mycket maktbegär. Man får bara hoppas att sådana här rörelser inte får för mycket makt.

olgakatt sa...

Hu för fundamentalister av alla de slag! Inte kan man hålla sams heller INOM religionerna! Shia mot sunni pga olika åsikter för 1000 år sen, katoliker mot protestanter, frikyrka mot alla andra, osv, osv. Känner mig skeptisk mot alla religioner. För mig får var och en bli salig på sin tro men låt bli att pracka den på andra!

Det är utomordentligt dystert med situationen i Danmark och SD här hemma i Sverige är ju förfärligt! Särskilt här i södra delen av landet har dom anhängare liksom nazisterna hade under 30-40-talet. Och vi ska inte glömma Svin-Olle i Sjöbo; det är inte så längesen. Demokrati är aldrig vunnen för evigt, man måste alltid vara vaksam!

Dubbelörn sa...

Vilket underbart inlägg! Insiktsfullt o mycket klokt... Det är precis så det är. Min mor var troende kristen o hade inga problem alls med att jag gifte mig med en muslim. Min man o hon var helt ense om att det var samma Gud de hänsvisade till :).

Det här är fruktansvärt det som pågår, inget annat än hetsjakt o rasism!

em sa...

Tack Marianne för ett balanserat inlägg!
Om nu bara rätt personer läste det - men de undviker ju fakta av det här slaget. Jag har försökt diskutera det här både med okunniga svenskar och amerikaner - men det går inte. Man kan prata tills man är blå i trynet - de vill inte förstå.
Margaretha

Taina sa...

Bra inlägg och oj vad jag lärde mig mycket. Jag tror att mycket handlar just om okunskap och ibland blir de pinsamt medvetna om sanningen. Men då är det ibland försent för den stora lavinen har startat och många bara hakar på utan att veta vilka hemska följder det får.

Kram

Grekland nu sa...

Jättebra skrivet och förklarat - håller med dej helt och hållet (även om jag tyvärr måste erkänna att jag inte är lika påläst som du!). Fundamentalister är det värsta som finns i alla religioner och sammanhang, det är när såna får makt som det kan bli rasism, fascism och krig. Och det där med att våra religioner faktiskt har samma ursprung borde man poängtera lite oftare.

Marianne sa...

Saltis: Jag begriper inte heller varför vissa människor måste hata. Jag förstår det inte. Förmodligen är det egentligen synd om dem för att de lider av något trauma i barndomen eller liknande, men jag kan inte tycka synd om SD och deras anhängare. Men okunnighet är nog en av mänsklighetens största fiender.

Kram!

Desirée: Du har rätt. Nu gör jag samma sak som Jimmy Åkesson när jag skäms för att vara svensk, deras åsikter är definitivt inte representativt för Sveriges befolkning, lika lite som Osama bin Ladens åsikter är representativa för muslimer. Och enda skillnaden mellan SD och KKK är väl att SD inte klär ut sig till spöken utan visar sina ansikten. Har du märkt mycket av KKK? Hoppas VERKLIGEN att de inte kommer in i riksdagen nästa val!!!

Kram!

Olgakatt: Fundamentalister, extremister och alla liknande är verkligen hemska vilken åsiktsriktning de än representerar. Man är ju bara livrädd för att de ska få samma inflytande som de fick före andra världskriget i Tyskland. Nu har vi som du säger SD och danska Folkepartiet (är det va?) och i både Österrike och Schweiz har de gått starkt framåt. Det är riktigt skrämmande tycker jag. Men det kanske är betecknande för tuffa ekonomiska tider, då blomstrar fascismen genom att utse syndabockar som är lätta att angripa. De verkliga syndabockarna (storbanker, aktiespekulationer och allt vad det är) går ju inte att komma åt. Slå på de svagare är fascisternas paroll och de förnekar sig inte.

Sjöbo ja, och Svin-Olle. Honom hade jag nästan glömt. Vi får inte släppa sådana fria! Vi måste vara rädda om vår demokrati och vårt fria samhälle! Vi fattar inte hur bra vi har det i Sverige!

Marianne sa...

Dubbelörn: Tack! Oj, tack! Ja vad spelar det för roll om man sitter på baken och knäpper händerna eller knäböjer och gör gymnastik när man ber? De allra flesta människor är goda och vill andra människor väl, det är ju bara ett litet fåtal förvridna galningar som förstör för så många andra. Tyvärr är det väl så att media har mycket skuld i det, att en terrorist är muslim skrivs alltid ut, men om en terrorist är kristen står det inte ett ljud om religiös anknytning. Unabombaren var ju kristen fundamentalist, till exempel.

Skönt att du har en klok mor och en klok man!

Margaretha: Tack! Nej tyvärr är det väl så att många inte vill eller orkar bry sig om annat än de enklaste påståendena som bara kräver att man läser rubrikerna. Och tyvärr orkar inte ens journalisterna bry sig tillräckligt mycket om att ta reda på fakta och nyansera debatterna. Nu kanske det kan bli lite bättre på den fronten eftersom förhoppningsvis medias ansvar kommer upp till debatt också. Ja, ja, hoppas kan man ju alltid.

Taina: Tack! Ja det är viktigt att mota Olle i grind nu så att det inte blir som på 30-40-talen. Vi vill inte ha det som under nazisterna, men tyvärr är det ju många länder i Europa som är på väg åt det hållet. Danmark, Österrike, Schweiz och nu Sverige. Vi kan bara hoppas att det här hemska uttalandet gör att folk får upp ögonen för att vi alla bara är människor!

Kramar!

Marianne sa...

Ingabritt: Tack! Alla kan vi ju inte kunna allt om allt, så är det. Det tråkiga är när folk som inte vill veta och ha förståelse går ut med hatiska och hetsande artiklar som det här och ger sken av att vara ordentligt insatta.

Jag lade förresten märke till att han använde så många "svåra" ord han kunde i artikeln, ett typiskt kännetecken för någon som vill göra sken av kunskap och ett sätt att få människor att buga av respekt.

Fundamentalister av alla sorter är livsfarliga, är det några som kan kasta oss in i ett tredje världskrig så är det just en klasch mellan små grupper av fundamentalister av olika slag.

Alla vi människor är ju egentligen så lika när det kommer till kritan! Vi har samma mål men går lite olika vägar för att komma dit. Att äta fläsk eller inte, vad spelar det för roll?

Kersti sa...

Så bra du skriver. Jag skulle ta och skriva ut det och sätta upp det på strategiska ställen. Vi är ju så lika vi människor med samma längtan och samma drömmar. jag kan inte förstå vad de är så rädda för. Men är man rädd blir man lätt farlig och det är det som jag är rädd för. Tack för ditt inlägg. Det behövs.

Tina sa...

Fast den allra största delen av Sveriges befolkning står INTE bakom Sverigedemokraterna! Med tanke på din sista mening...

Otta sa...

Jag kunde inte skrivit det bättre själv! Tack Marianne!!! Det är sådana som dem (vill inte ta deras namn i min mun) som gör att jag troligen kommer att konvertera till Islam. Jag är inte ens med i svenska kyrkan, så det är inte för att jag är religiös, men jag är så hjärtligt trött på alla rasister och dylikt avskum.

Steget för mig är ju inte så långt, pga. Nour, men han tar inte ens upp ämnet, så för honom spelar det ingen roll - vi tillhör ju nämligen bokens folk som du säger.

Jag för ju min egen Jihad...att gå ner i vikt! I lördags stod vågen på -26,1 kg!!! Men jag har några kilo till dig fortfarande Marianne om du vill ha! :-)

Hurra för Marianne!
Kram

Molly sa...

Bra inlägg! Nästa år är det val. Låt oss använda oss av vår medborgerliga rättighet (och plikt) och förpassa såna åsikter dit de hör hemma, till soptunnan och inte till riksdagen!

Petra H sa...

BRA skrivet Marianne!! Men inte skämmas att vara svensk, däremot kanske jag ska skämmas över att vara skåning!!! (speciellt som delar av släkten kommer från Sjöbo och jag har en nästkusin (syssling) som tyvärr delar SDs åsikter (dock är just han inte från Sjöbo)) :-( Jag förstår inte varför det är just i Skåne och södra Sverige som folk har dessa åsikter. Vi är ju närmast "kontinenten" så att säga och borde väl vara mer öppna för andra nationaliteter och invandrar. Pinsamt och konstigt. Jag hoppas bara att folk tänker om innan nästa val och att Sverige inte går samma väg som många andra europeiska länder...
Läste också debattartikeln i Aftonbladet och reagerade på samma sak - att han använde en massa "svåra" ord. Det kändes som bara en massa krångliga meningar staplade på varandra, försökte han låta akademisk, eller??
Stor kram

Suzesan sa...

Bra rutet Marianne. Bara du som kan skriva så.
Rasism av all de slag är förkastliga. Fundamentalism leder till jordens undergång(hoppas inte) om det inte stoppas. ALL fundamentalism.

Nu är det liv i media.

Du ska inte skämmas för att du är svensk.
Det är de som ska skämmas de som driver de här frågorna och ger såna där okunniga !slasktrattar! luft under vingarna.

Oavsett vem de är. På min skola går diskussionerna högljudda och jag göra allt vad som står i min makt att förklara att vi alla är lika. Oavsett. Om du hört det vi fått ta itu med de senaste dagarna sååå. Vilka ord, vilka åsikter och vad som sägs. Jag får kalla kårar. Men de lär sig. Några gör det. De är framtiden.

Numera så missbrukas ordet rasism. Mycket. Överallt. Det används som ett skällsord.

Rasism är när man gör som dessa vidriga SD! och likvärdigt. Tvi tvi tvi. Vik hädan grottmänniskor säger jag då.

Undrar vad som gjort deras sår så stora och vad som skapar deras hat. Jag är inte bara mörkrädd jag är rädd för de har fått för mycket utrymme i media. FÖR MYCKET! Det här kommer inte sluta bra det de gör nu. Inte!

Men det bästa onda människor kan göra är att dra in religionerna i deras personliga egna krig. Då får de människor att sluta tro. När jag läste debattartikeln i Aftonbladet så baxnade jag. Jag blir gråtfärdig över att de får så mycket mediautrymme. Nu anser jag att de förtroendevalda ska göra allt vad de kan för att stoppa dem! Hoppas jag uttryckte mig rätt nu för det är svåra frågor.

SovGott

(Hurra till Otta!Duktigt!!Go for it!)

Kram
/Susanne

Annika sa...

Nej, de flesta av svenskarna tycker ju inte så här. Det står tydligt nu efter detta. Så tydligt.
Inte skämmas för att vara svensk.
Rasism måste bekämpas hela tiden, överallt tror jag, och det är ruggigt när man läser det som han skrivit i AB.
Fundamentalister är vidriga vilken religion de än tillhör, och du vet ju vad jg tycker om den amerikanska ytterst högerkristna befolkningen (Palin och co). Knappt ngt kan vara mer skrämmande än dem...

Marianne sa...

Kersti: Tack! Jag förstår inte heller vad de är så rädda för. Du har helt rätt i att de är de här rädda människorna som är de farliga, inte alla de mödrar och farfäder som vill leva ett gott liv och fira Ramadan i stället för julafton. Även om vi har mycket som skiljer oss till det yttre, har vi så mycket som förenar oss. Det är det vi ska ta vara på.

Tina: Helt rätt och jag har rättat till det. Det vore att förklena oss svenskar och göra samma sak som SD.

Otta: Tack! Haha, ja min tanke var också att jag skulle konvertera bara för att öka antalet muslimer i Sverige : D Jag är inte heller det minsta religiös åt något håll. Däremot har jag full respekt för dem som är det, av alla sorter.

Grattis! Du är så himla duktig! Nour kommer inte att känna igen dig när du möter honom på flygplatsen, du får ha en skylt med dig som taxichaufförerna brukar ha : )

Kram!

Marianne sa...

Molly: Tack! Du har helt rätt, nästa år måste alla rösta för att se till att förpassa rasisterna och nazisterna dit de hör hemma, till soptunnan och historieböckerna. Jag ska rösta om jag så ska rösta på ett pensionärsparti!

Petra: Tack! Men du ska inte skämmas över att vara skåning du heller (jag är halvskåning i hjärtat), släkten är värst vet du väl. Men det är faktiskt konstigt som du säger, att de är så koncentrerade i vår södra landsända. Landskrona är väl högborgen om jag minns rätt - och jag har bott i Landskrona ett år!

Extra viktigt att alla röstar i valet nästa år - om det så är något pensionärsparti man röstar på, men rösta måste man så att de inte kommer i närheten av beslutsfattande. Vi får köra många valkampanjer när vi närmar oss!

Jag tror J. Åkesson försökte härska med språket. Människor som inte förstår vad som sägs låter sig lätt kuvas för att inte verka dumma. En gammal härskartaktik, men jag tror inte han lyckas för svenskarna är intelligentare än så.

Kramar!

Marianne sa...

Suzesan: Tack! Ja du har rätt, all fundamentalism är livsfarlig och måste stoppas. Det där lilla svenska ordet "lagom" är rätt bra faktiskt.

Bra att det är liv i media och bra att diskussionen går hög på skolan. Det är barnen och ungdomarna som är vår framtid och jag hoppas att det finns många vettiga lärare runt om i landet som leder bra diskussioner framöver.

Jag tycker kanske ändå att det var bra att Aftonbladet publicerade just den här artikeln, för då visar SD sitt fula sanna tryne i stället för det som har varit tidigare med svammel om midsommar och sånt larv. Förhoppningsvis får det en avskräckande effekt på de flesta i stället för att folk lockas in i något kvasipatriotiskt spindelnät.

Kram!

Annika: Ja det är skönt att det är ett ordentligt ramaskri efter den här artikeln, hoppas nu bara att JK fäller den för hets mot folkgrupp också. Men det tror jag inte, för jag tror att de har balanserat medvetet så exakt på gränsen man kan göra utan att gå över den.

Fundamentalister är verkligen vidriga, vilken falang de än tillhör. Det märkliga är att det är de som påstår att de lever mest rätt enligt sina religioner, när det är precis tvärtom eftersom de stänger sina hjärtan i stället för att öppna dem. En artikel i SvD kallar Palin och co för Dumhögern i dag.

Kramar!

Marianne sa...

Oj,oj,oj här var det debatt vill jag lova.Allt är ju sagt redan härovan och jag kan bara hålla med dig och dina bloggvänner.
Tänk om det funnits ett vaccin mot allt som har med rasism att göra. Grisflunsan är ju inget mot detta mycket större hot.
Nu till nåt lite mer kul. Ska åka och vara kattvakt till Annelies två katter tills i morgon. Det du ! Lite avis är du nu av !
/Marianne

Anonym sa...

Jag kan bara hålla med. Intressant och viktigt inlägg.
Det finns en annan rot i det här också, som du berör, det är det här med att hänga på, följa trenden, tycka som andra. DET är, känner jag, alldeles för vanligt förekommande även i svensk media, inte bara på gatan.
Hur många har tagit sig tiden att faktiskt läsa Koranen t.ex? Ställ det i förhållande till hur många som bara går omkring och "tycker"...

Marianne sa...

Marianne: Hahaha, du kan komma hit och vara kattvakt också om du vill, här finns mängder av katter att mata och passa : )

Det är så skönt att det inte är någon som håller med SD utan tvärtom! Om man utgår från DEN statistiken så är de rökta!

Kram!

Carina: Tack! Jo, det har du rätt i, och det gäller i de flesta frågor. Någon beundrad reporter har en viss åsikt, och då hakar alla andra på utan att själva kolla upp någonting. Det får allvarliga konsekvenser, bland annat att rasismen sprider sig eftersom jargongen blir speciell. Jag skyller mycket på media i det här fallet. De påpekar alltid när en terrorist är muslim, men aldrig när en terrorist är kristen eller hindu eller vad det kan vara. Och terrorn är sällan religiös egentligen, den är politisk. Vad vill bin Laden egentligen? Just det, ha makt. Som alla andra ...

Nu kan man kanske inte begära att alla ska läsa Koranen, men om man ska skrika om den, då bör man ha läst den. Och funderat på innebörden i texten, inte bara läsa.

Elisabeth sa...

Bra och intressant inlägg! Det enda bra med den där debattartikeln är väl att Sverigedemokraterna visade sitt rätta ansikte. Förhoppningsvis gör det att de inte kommer in i riksdagen vid nästa val.

Bert sa...

Tack för att du reagerat. Jag har inte orkat, för jag kan inte formulera min avsky i ord.

Marianne sa...

Elisabeth: Tack! Ja, det är absolut en fördel, att de har fått visa sitt sanna jag i stället för att de får vara med och diskutera barnbidrag och pensioner. Hörde kort en debatt i morse mellan Jan Helin och Sydsvenskans chefsredaktör som menade att det var deras övriga politik som skulle granskas, men det håller jag inte med om. DÅ om någon gång hade de kunnat halka in i bilden av ett vanligt parti. Nu visar de fram bockhornen i stället, vilket är bra. Nu kan ingen komma och säga att de inte trodde att ...

Superviktigt att alla röstar i nästa val!

Bert: Tack! Eftersom de så tydligt angriper just islam gör de att det också blir en svårare debatt eftersom det är svårt att argumentera sakligt om sådant som man bara känner till lite grann om. SvD har dock gjort ett bra jobb med att punktera sakfrågorna. Skönt det.

Som sagt, det viktigaste nu är att se till så att alla soffliggare röstar i nästa val.

Anna, Fair and True sa...

Bra inlägg! Tycker det är så hemskt utveckling. Visst, andra länder har sådana här partier och vi har varit förskonade länge nu, men jag tycker ändå det är så hemskt! Tyvärr är våra politiker så dåliga på att bemöta deras politik och åsikter. Såg Maud Olofsson i morgonsoffan mot Åkesson och det gick sådär. Tycker inte Aftonbladet borde ha publicerat artikeln. Vi ska köra hårt för det är uppenbarligen så att den danska taktiken att bjuda in dem och ta debatten inte funkat heller. Eller, de kanske inte direkt tagit debatten, för det måste man nog, men de har tyvärr tagit upp en del av åsikterna. Hoppas att vi inte får den utveckligen i Sverige!

Och jag vill ha svar från regeringen, och särskilt Reinfeldt, om de är beredda att behålla regeringsmakten med stöd av Sd för de är fortfarande väldigt svävande på den punkten!

Marianne sa...

Anna: Tack! Nej, vi vill verkligen inte ha in sådana här partier i riksdagen, och jag förstår allvarligt talat inte att de är tillåtna. I mina öron är det hets mot folkgrupp och dessutom mot grundlagen om religionsfrihet.

Jag tycker att det var bra att Aftonbladet tog in just DEN HÄR artikeln och inte en allmän diskussion om barnbidrag, sjukvård, jobb etc, DET hade kunnat vara farligt och fått dem att framstå som ett vanligt parti. Nu lyftes i stället deras hatiska sida - och bara den - fram.

Jag har för mig att Reinfeldt sa att de inte kan tänka sig att samarbeta med SD? Eller blandar jag ihop saker och ting nu?

Det är i alla fall viktigt att alla röstar nästa val, även alla utlandssvenskar som inte känner sig så motiverade. Spelar nästan ingen roll vilket parti de röstar på, bara det stänger SD ute.

Kram!

Jenny sa...

SÅ bra skrivet, Marianne!! Och igen, det farligaste som finns är makten parar sig med dumheten - och som dumhet får man nog räkna alla floskler som SD vräker ur sig. Eller så är de, oh hemska tanke, smarta nog att kallt veta att det de säger är fel, men gångbart hos vissa potentiella väljargrupper. HU!! Kram!!

Marianne sa...

Jenny: Tack! Visst är det hemskt att vissa väljargrupper STÖDER sånt där! Vi måste alla rösta i nästa val, viktigare än någonsin, även om vi inte känner oss så motiverade!

KRAM!

Lea sa...

Glad att det finns människor som inser sanningen om Sverigedemokraterna och deras ohyggligt fula retorik. Att argumentera med deras anhängare är att som att prata med en vägg; man slår till slut bara och bankar sig själv i huvudet.

Jag tror att du skulle tycka det vore intressant att läsa upp lite om vad som kallas för vardagsrasism eller smygrasism; det vill säga en form av rasism som är en allmänt accepterad stereotyp om till exempel en viss folkgrupp, som muslimer. Det ska finnas en bra artikel om detta därute men tyvärr får du nog försöka leta upp på den själv, för jag har ingen direkt referens till varken namnet på artikeln eller dess författare, förutom att jag kommer ihåg att en av dem var kvinnlig. Om jag inte missminner mig så var det två författare. Artikeln är en del av svensk forskning men publicerad i engelska. Det är dessutom en antropologisk studie (mitt huvudämne är socialantropologi).

Jag tror att du också skulle kunna vara intresserad av att läsa lite om antropologiska studier vad gällande (religiös) fundamentalism. Det ska finnas en artikel om detta i antologin Exotic No More.

Det finns också några frågor man kan ställa SD-anhängare för att sätta griller i huvudet på dem. Först av allt, definiera ordet "svenk" och vad det innebär att vara "svensk" och att denna definition stämmer överens med SDs syn. Kan man inte vara en svensk muslim? Dessutom så kan man alltid fråga om de kan ge ETT konkret exempel på vad man faktiskt kan göra åt situationen om den nu är så hemsk, jag har då inte sett och hört någonting. Massor av klagomål, men inga konkreta förslag.

Jag tycker också det är intressant hur SD och dess anhängare värjer sig för innehållet i gamla testamentet (men vi kristna följer ju det nya...), trots att det gamla testamentet är en lika relevant del av bibeln som det nya men av olika skäl. Det bör ju också noteras att SD är emot homosexualitet och föreslår att endast bilden av kärnfamiljen är acceptabel. Hur var det nu i nya testamentet igen och att älska sina grannar som man älskar sig själv och att inte döma för det kan bara gud göra, och man blir dömd så som man själv dömer?

Marianne sa...

Lea: Hej och välkommen hit! Jag tror att de flesta människor tar avstånd från SD och deras åsikter, men tyvärr kan de falla för den smygrasism som florerar i samhället. Det syntes ganska tydligt på en kommentar jag fick i inlägget om barnen i Vellinge, och då menar jag inte en av de kommentarer som är öppet fientliga. Jag brukar till exempel ofta reagera på den illustration media använder sig av när de talar om någon brottsling som är muslim - de visar gärna bilder av kvinnor i huvudduk som inte har ett dyft med saken att göra. Ungefär som om de skulle visa flickor i bikini när de rapporterar om Clark Olofsson eller Svartenbrandt.

Det vore enormt intressant att läsa den artikel du pratar om. Du har inga fler ledtrådar? Jag ska googla på smygrasism och antropologi, men jag misstänker att det blir svårt att hitta. Kommer du på någonting får du gärna tala om det! Exotic No More ska jag också leta reda på!

Jag tror du har rätt i det du säger om hur man diskuterar med en SD-anhängare. Det lönar sig nog bättre att ställa frågor så att de själva får upptäcka sina felaktiga påståenden än att försöka argumentera. Jag ska hålla det i tankarna.

Det där med Bibeln och Koranen är verkligen intressant hur de används i de olika argumentationerna. Självklart plockar folk bara det de vill och glömmer bort resten. Jag läste en bra artikel på Newsmill: http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/06/sa-kan-sverige-forena-demokrati-och-islam

Har du läst den?

Tänkte ett tag plugga religionsvetenskap för att sätta mig in lite mer i de olika frågorna och åsikterna som slängs fram och tillbaka, främst då judendom-kristendom-islam. Men jag har inte fått tid till det, så jag bara hobbyläser lite. Karen Armstrongs böcker tycker jag är bra.