torsdag 8 oktober 2009

Dags för en lista

Mitt stökiga skrivbord.

Eftersom hjärnan känns helt tom tänkte jag att det kunde vara lämpligt med en lista. Men i stället för att snoka runt på nätet och sno en lista från någon har jag komponerat ihop en alldeles egen.

Datorn och Internet spelar en ganska stor roll i våra liv i dag, inte minst för alla oss som skriver och läser bloggar, och då kan det vara bra att dela med sig av lite tips om bra sajter på nätet. Om du gör listan hos dig, länka gärna till de sajter du tipsar om så att det blir lättare för oss andra att hitta dem.

1. Läser du oftast papperstidning eller läser du nyheter på nätet? Vilka nyhetssajter brukar du oftast läsa? Av förklarliga skäl läser jag bara papperstidningar när jag är i Sverige eller när någon tar med sig från Sverige. I stället läser jag Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter på nätet varje dag. I dag fick jag tips om en bra tidning om Mellanöstern (på engelska) Asharq Al-Awsat.

2. Vilken humorsajt är din absoluta favorit? Min är I Can Haz Cheezburger, en sajt där de gulliga och roliga kattbilderna har fått pratbubblor och rubriker så att det blir mer än bara gulligt och roligt. Det blir supergulligt eller jätteroligt. Systersajterna I Has a Hot Dog (samma fast hundar) och Pundit Kitchen (nyheter) är lika roliga. Språket är amerikanskt barn-talspråk, så man får ibland ljuda sig fram för att förstå, men det är värt besväret!

3. Vilka är dina favoritsajter för att söka recept? Jag har nog ingen direkt favoritsajt som jag alltid börjar på. Jag brukar nog googla och se var jag hamnar. Inspireras dock ofta av onsdagsrecepten, som Petchie drog igång.

4. Vilken sajt använder du oftast som uppslagsverk? Jag använder Wikipedia när det jag vill veta inte behöver vara hundra procent tillförlitligt. När jag jobbar använder jag alltid Nationalencyklopedin som nu finns både som gratisversion och betalversion. Jag har betalversionen eftersom det här anses vara Sveriges mest tillförlitliga uppslagsverk.

5. Vilken sajt använder du oftast som ordbok / lexikon? När jag söker svenska ord använder jag Nationalencyklopedin som har en utmärkt ordbok. När jag behöver ett översätta från engelska till svenska eller tvärtom använder jag Norstedts lexikon på nätet. De har även svenska, tyska, franska och spanska.

6. Vilken sökmotor brukar du använda? Google. Men jag har ibland hittat saker på Yahoo som jag inte har funnit på Google, så man ska kanske inte glömma bort att det finns mer än G.

7. Det finns fler sajter än Amazon att köpa böcker från. Vilka brukar du använda? Eftersom jag har skaffat en elektronisk läsplatta har jag börjat låna många svenska böcker från svenska bibliotek, men även köpa svenska e-böcker. För att få ett samlat grepp om vad som finns som e-utgåvor på svenska brukar jag gå till e-lib, därifrån kan jag sedan gå till bibliotek eller en e-bokhandel. När jag vill köpa en bok på engelska går jag till Waterstone's.

8. Vilken vädersajt använder du? Jag har gått över till AccuWeather.

9. Har du tips på några sajter där man får låna bilder gratis, lagligt alltså? Jag brukar gå till Fotoakuten och FreeFoto.

10. Har du några andra bra sajter att tipsa om? Måste ju tipsa om Ikea Hacker!

Nu hoppas jag att jag får lite bra länktips av er på era sajter! Säg gärna till om du gör listan hos dig så att jag vet och kan komma in och kika.

14 kommentarer:

em sa...

Oj, det kräver ju att jag sätter mig ner och tänker! Ska försöka så småningom. Tack för dina tips!
Är nyfiken på vad du tycker om läsplattan - kanske något för ett inlägg?
Margaretha

Annika sa...

Love the lista. As always!
Denna kommer jag att köra nästa vecka. KUL att den är ett "Marianne Original".
Accu weather är minsann den tjänst jag använder ang vädret också. Kul att du också gör det.
KRAM!!

Suzesan sa...

Kul med en alldeles ny lista. Bra tänkt. Den ska jag tänka på tiLL nån gång under helgen tror jag öven om några av frågorna inte är nåt som jag använder mig av. Men på fråga nio vet jag svaret. Mina egna och google:)

Jag säger till när/om jag kör din lista.

Ha en bra kväll
Kram
/Susanne

Anne sa...

Hehe, jag tycker inte att ditt skrivbord ser stökigt ut. Tvärtom, det ser väldigt rent, städat och organiserat ut :)
Jag gillar också din lista, fick flera tips också. Ikea Hacker bla samt accu weather (kanske jag också ska byta till den).
Allt om mats hemsida tycker jag om för recept. Tror det var Desiree som tipsade om den en gång i tiden, inte så dum.
Jag kör också din lista nån dag nästa vecka, tror jag bestämt. Kram!

Fritt ur hjärtat sa...

Vilken rolig, bra lista du gjort!
Jag har precis publicerat fredagens inlägg, men imorgon eller söndag plankar jag idén!

Marianne sa...

Margaretha: Hej och välkommen hit! Jag ska komma in till dig och kika!

Jag är jättenöjd med läsplattan. Jag tror jag skrev rätt mycket om den när jag fick den. Det ligger samlat här: http://nyaaventyr.blogspot.com/search/label/e-böcker

Det bästa är att jag kan läsa både svenska och engelska böcker, och är inte längre begränsad till vad bokhandlarna här i stan behagar ha hemma. Sen finns ju inte allt som e-böcker än, men det kommer mer och mer. En hel del nyutgivna böcker finns faktiskt som e-böcker, så nu kan jag delvis hänga med lite bättre. Och läskänslan har inte minskat!

Annika: Kul att du också ska köra den, alltid bra med lite nya länktips! Som den där tidningen med RR som du lade ut härom dagen, det är ju superbra med ett recept om dagen! Inte för att man kan följa slaviskt, men det ger inspiration!

KRAM!

Suzesan: Nej vi alla har ju inte samma nätbehov, helt klart, men jag utgick från det jag använder mest så kanske listan förändras med tiden! Haha, ja men bilder från Google är inte alltid så lagliga att använda : ) Jag vet att mina bilder blir nerladdade rätt mycket, men det är ytterst få som hör av sig och ens tackar. Det är lite trist. Så jag försöker främst att inte "sno" bilder på Google.

KRAM!

Marianne sa...

Anne: Ja skrivbordet kanske var ovanligt välorganiserat på den bilden : )

KUL att du också kör listan! Alltid bra med nya tips. Allt om Mat kanske jag borde titta in på oftare, vet inte varför jag glömmer bort den!

KRAM!

Simone: BRA, KUL att du också kör listan!

KRAM!

em sa...

Tack för länken - det inlägget hade jag missat fast jag varit hos dig en hel del.
Har du provat att läsa någon av Projekt Gutenbergs böcker på den? Eftersom jag har så udda boksmak är jag stamkund där. Hos Runeberg också - men jag kan tänka mig att deras skannade böcker är svårare att få in i en läsplatta. Och bilder - har för mig att jag hört att det bara är text som gäller i (på, med?) läsplattorna.
Anta'r att det kommer att hända en del både med tekniken och priset på läsplattorna framöver.
Margaretha

Emmama sa...

Åh vad kul! :) Men sista länken kunde jag inte komma in på. Men det var kanske lika bra, för de gör väl inte narr av IKEA? :D

Marianne sa...

Margaretha: Projekt Gutenberg har jag inte besökt, ska googla reda på det. Runeberg känner jag däremot till, har varit inne där några gånger och faktiskt haft bra nytta av det. Har dock inte försökt föra över någonting.

Läsplattor tar PDF, så allt som är i det formatet ska man kunna föra över. Och min visar bilder, även om det bara är i svart-vitt.

Har inte hunnit in till dig än, men jag kommer!

Emma: Nej då, de gör inte narr av Ikea, tvärtom! Det är Ikea-fans som har den sajten. Och så tipsar folk varandra vad man kan göra för smarta (hehe, inte alltid) saker av sina Ikea-grejor. Testa att googla på Ikea Hacker och se om du kommer in den vägen!

Kram!

Emmama sa...

Okej, låter intressant! :) Jag kommer in på sidan en snabbis men så stängs det ner direkt. Ska försöka igen sen :)

Marianne sa...

Emma: Mysko! Jag kommer in hur lätt som helst! Det är ju en vanlig bloggeradress! Testa att skriva in den: http://ikeahacker.blogspot.com/

Kram!

Anonym sa...

Inte stökigt alls.
Eller i alla fall inte mycket:-)

Marianne sa...

Ljusets krigarinna: Hej och välkommen hit! Hihi, lite stök är nog bara bra!