söndag 18 oktober 2009

Tv-tankar

Tusse har adopterat mina Trevliga Grannar.

Jag tycker att SVT i stort sett gör bra program och jag är mycket tacksam för att de har en kanal, SVT World, som de sänder ut till oss svenskar i förskingringen. Tidningar i all ära, men för att verkligen hänga med i vad som händer där hemma och förstå lite mer om hur strömningarna går, behöver man även se och höra folk prata. Men nu ska jag gnälla lite och vara lite elak.

I går kväll var sista avsnittet av Här är ditt liv. Tack och lov för det. Det behöver nödvändigtvis inte vara så att Ingvar Oldsberg är dålig eller fel programledare, det som är riktigt dåligt är redaktionens val av huvudpersoner, enligt mitt tycke. Sissela Kyle? Hon är ju inte ens rolig och har dessutom en attityd som är så von oben att man nästan smäller av. När det finns legender som Hasse Alfredsson, Lena Nyman, Björn Ulvaeus, Björn Skifs, Gösta Ekman ... Listan kan bli lång och jag är övertygad om att det finns många som hade haft mer att tillföra än gårdagens primadonna. Lägg ner eller byt ut, säger jag bara.

Mitt i naturen. Jätteroligt att få veta mer om djur och natur med tonvikt på våra svenska marker. Men jag har mycket svårt att begripa vitsen med en kille som springer runt i varenda program och letar efter djur som han oftast inte hittar. En hel timme kan ägnas åt att inte hitta ett visst djur. Och om de någon gång ibland hittar djuret i fråga, så får man se en liten suddig bild där den stackaren gör allt för att undkomma tv-teamet. Sist lyckades han faktiskt hitta igelkottarna han var ute efter, men det var bara tack vare att det var halvtama igelkottar som kom varje kväll för att äta hemma hos folk. Lägg ner eller byt ut, säger jag bara.

Dansbandskampen? Är det verkligen någon som ser på sånt? Lägg ner, säger jag bara.

Jaha, men nu ska jag vara lite snäll också.

En eloge till Belinda Olsson i Debatt som gjorde skillnad på niqab, burka och hijab. Må fler journalister följa hennes exempel.

Jag skulle så gärna vilja ge er länken till världens bästa barnprogram, men det ligger dumt nog inte ute på nätet så jag kan bara länka till det som står skrivet om programmet. Lisas sagoshow sänds på fredagar och är så bra att Maken och jag faktiskt gillar att se det. En superduktig liten tjej som heter Laura Lind är programledare och publiken består av diverse olika sagofigurer som Vargen, Grisarna, Elaka häxan, Prinsessan på ärten med flera. En äkta talkshow med sagoförtecken där deltagarna i en saga får stå till svars för varför de till exempel var så lata att de inte hjälpte hönan att baka eller varför prinsen låste in mjölnardottern i tornet. Och så spelas sagan upp så man får se hur det går. Helt underbart bra gjort med avseende på både skådespelarinsatser och kostymer. Men bäst är Laura Lind och om inte hon får en guldbagge för bästa programledare nästa år så tycker jag det är skandal. Så bra är hon. Jag har skrivit till SVT och frågat varför programmet inte ligger på nätet så man kan se det, men jag har inte fått svar. Om jag får svar lovar jag att dela med mig.

----

Maken är bättre men fortfarande långt ifrån bra. I dag har jag i alla fall varit på apoteket och fått någon dunderkur av två olika sorters antibiotika, för nu måste han bli bra. I morgon kommer en av Företagets högsta chefer hit (nej Emma, inte Den högsta), så då måste han jobba vare sig han kan det eller ej.

Själv börjar jag tror att jag är Damen med järnkistan, för jag mår bra. Ta i trä, tvi tvi tvi och salt över axeln.

23 kommentarer:

Otta sa...

Tusse ser ju precis ut som en Turkisk van!!! Så go'.

Skönt att du klarat dig undan från makens jobbigheter! Hur går det med nedpackningen av era saker - eller är du sköterska på heltid just nu? :-)

Jag håller med dig angående TV, det är fullträffar och stolpskott. Tur att det finns lite olika kanaler, men det är klart att ni är lite mer begränsande än vi när det gäller svensk TV.

Kram

KARLAVAGNEN sa...

Ja, här är ditt liv, var minst sagt ljummet. Hua! Bra att du mår bra!!!

Bert sa...

"Här är ditt liv" är ju beroende på vilken människa man råkat kidnappa. Jag tycker att det blir bra, när det är en intressant person, förstås.

Men "Mitt i naturen" är ju bara halvtimmesavsnitt. Och jag tror det ligger lite ironi i det där att de inte är så lätt att hitta djuren. Vissa djur förstår man inte varför de ska höra till ett visst landskap. Samma med landskapsblommor. Mina föräldrar hade bekanta när vi bodde i Kiruna, som var gedigna smålänningar. De hade aldrig i sina liv sett Smålands landskapsblomma linnéa, förrän de flyttat till Kiruna. I fjällvärlden finns den nämligen. I massor.

Samtidigt gillar jag den den "jakten" på landskapsdjur. Att de är så svåra att hitta vittnar kanske om hur det egentligen står till i vår älskade natur. Vi är så bortskämda med utländska naturprogram där man får följa djuren i närbild. Men då ska man veta att allt inte är filmat ute i bushen. Det är inte ärligt.

KARLAVAGNEN sa...

Blyg viol är alla utlandssvenskars blomma.

Emmama sa...

Vilka ögon, olika färger och allt! Jag kommer inte åt några svt-program för jag har inte kanalen på via nätet är det stopp. Synd! Älskade "Här är mitt liv" när jag var liten dock.. :)

Hoppas maken kryar på sig och att du också får träffa höjdaren, även om det nu inte är IK himself :D

Kram och ha en skön vecka!

anna of sweden sa...

Wow vilken bild. Skulle nästan kunna tro att den är photoshopad. Men så är ju jag väldigt inne i bildbehandlingsvärlden just nu ... :)

Krya på er. Tvi, tvi, tvi.

Fritt ur hjärtat sa...

Om du visste så bra utbudet är för... Bokläsning;-) Stora underhållningen är Dobido, Skavlan och n Robbins, fast det har jag ite hunnit med den här säsongen. Ser gärna Mittinaturen och trädgårdsfredag, alltid lär jag mig något. Jag som skogsmänniska tycker de skildrar naturens mysterier väl, man väntar, väntar och väntar;-)
Tvåna ahr vetenskapliga program (typ) vid sex flera dagar iv eckan. de ser jag. Anars är det mycket böcker nu.
Hoppas kryheten håller i sig.

Matildas fikarum sa...

Jag laddade hem ett radioprogram nyligen, ett avsnitt av Naturmorgon från hösten 2007, eller vintern. I vilket fall så var det en forskare/reporter som var ute i markerna och hon börjar med att säga att det är så kallt att snoret rinner. Och sätter igång och snörvlar och snörvlar rakt in i micken, som om vi ska tycka det är intressant! Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta, satt bara med tappad haka. Bara i svensk radio... ha ha ha. Sen stängde jag av. Naturligt eller inte, vem fasiken vill lyssna på sånt!

Tina sa...

Har du sett Robins på svt1? I programmet finns en UNDERBAR tolkning av Hollywoodfruar. MÅSTE SES!!! Jag har klipppen på min blogg...

Marianne sa...

Vilken mysig kisse. Måntro hon har linser på sig. Nej, jag vet - vi hade också en katt när jag var liten som hade ett blått och ett grönt öga.
TV är inte nåt för mig. Har svårt att koppla av några längre stunder. Jag har inte riktigt kommit in i andra andningen än efter att ha slutat jobba. När jag väl sätter mig still faller ögonen ihop. Konstigt va ! Men jag får väl träna på det nu i vinter när det inte finns så mycket annat att göra.
Hoppas nu verkligen att du klarat dig från Makens elände. Och håll dig på avstånd :O)
/Kram

Annika sa...

Jag är så glad och tacksam över att jag har tillgång till SVT PLAY, trean, fyran mfl kanaler över nätet. Det känns så oerhört lyxigt!
Vilken grej!
SVT World har icke vi. Det har man bara om man har ett visst satellit-TV bolag, och vi har kabel. Men man kan ju se allt över datorn så det är helt OK.
Har itne sett ett enda avsnitt av "Här är ditt liv", men det beror nog på att ingen har intresserat mig (förutom Jan Eliasson, måste se det programmet).
Vilka ögon din katt har! Wow!!
Kram!!

Mia sa...

Jag kan hålla med om att det finns betydligt mer intressanta gäster än Sissela Kyle. Vi såg när Jan Eliasson var där och det var väldigt bra. Det är en svår balansgång med på vilket sätt man som programledare ska fråga ut gästerna. Eftersom det är ett underhållningsprogram och inte dokumentär eller granskning.

Mitt i naturen kan jag inte komma ihåg när jag såg sist men det första jag ser framför mig är en kall, grå vinterdag mitt ute i skogen och inte ett enda djur i sikte! Spännande? Nej!

Hoppas du fortfarande mår bra och att maken mår bättre! Kram!

Sherry sa...

Oj inte visste jag att det finns ''STV World,'' Tack for den, det ska jag verkligen kolla in!

Tvi tvi tvi, o salt over axeln =D

Marianne sa...

Otta: Jag tror också att det är turkisk van i honom. Han är vit över hela kroppen förutom grått på svansen. Och han verkar smart. Väldigt rar kisse.

Packningen får vänta tills vi har haft våra gäster här nästa vecka. Inte så mysigt att komma till ett nerpackat hus på semestern. Sen sätter vi igång.

Kram!

Karlavagnen: Jag orkade inte ens höra : )

Menar du att jag liknar en blyg viol : D

Bert: Jo, det är det jag menar med att redaktionen väljer helt fel huvudpersoner. Det var väl bara Jan Eliasson och Sven Wollter som var några fullpoängare, enligt min åsikt. Oldsberg är nog inte bättre eller sämre än andra i rollen som programledare.

Haha, där ser man. Att Mitt i naturen bara är en halvtimme, det känns som en hel timme! Och jag kan förstå vitsen med att visa hur man söker ett djur, och att man inte alltid hittar, men ibland måste det ge resultat också. Plus mer info om djuret och inte en massa intervjuer för att höra om folk har sett landskapsdjuret - in absurdum. Det blir tråkigt med för mycket av programledaren som visar hur han fryser och snorar och ... Tycker jag.

Marianne sa...

Emma: Visst är det häftiga ögon! Så klara i färgerna dessutom. Inte Photoshop i närheten av det här fotot, jag lovar!

Du kan ta SVT World som prenumeration, fast man måste ha en parabol på taket då. Då får du den i tv-rutan.

Jag får nog bjuda hem karlen på middag flera dagar den här veckan. Hade det varit IK själv hade han väl bott hos oss, för hotell är ju dyra : )

Kram!

Anna: Lovar och svär, jag har inte ens Photoshop. Kissen ser verkligen ut så här. Jag tror den har rasen Turkisk van i sig, för de katterna är kända för att ha olikfärgade ögon.

Tack, Klas är bättre nu. Inte helt pigg, och de skrattade åt honom på kontoret i morse för han var lika vit som skjortan.

Kram!

Simone: Trädgårdsfredag gillar jag också, även om jag inte kan tillämpa så mycket av det de sysslar med. I stort sett är utbudet bra tycker jag. Men vi kan inte se allt som sänds på både ettan och tvåan, de sållar och smälter ihop allt till en kanal. Det som är producerat i andra länder beror mycket på vilka rättigheter SVT har. Vi får en del engelska deckare, men långt ifrån allt.

Böcker är bra!
Kram!

Marianne sa...

Matilda: Hahahaha, ja det är bara i Sverige man ska vara SÅ naturlig! Jösses, snora in i micken. Det är ju äckligt bara man hör det på tio meters håll ...

Tina: JA, den tjejen gör det så himla bra att det knappt är sant! Jag har sett båda och hoppas det kommer fler! Robins är rätt kul att se. DET kunde få vara lite längre än en halvtimme!

Marianne: Jag tror det är turkisk van i katten, för de har ju olika färger på ögonen. Så ni har haft en sån! Var den så busig som det sägs?

Jag hade också svårt att koncentrera mig på tv förut, men sen jag fick östrogenersättningspillren är det bättre. Mycket bättre. Orkar se ett helt program och vara intresserad. Ja du får träna i vinter. Du kommer snart in i det och då kommer du att vara lika trött för du kommer att undra hur i hela friden du hade tid att jobba förut! : D

Kram!

Marianne sa...

Annika: Ja det är TUR att man kan se det mesta över nätet! Synd bara att de blockar en del för utlandet. Och att de inte har lagt ut Lisas sagoshow så att alla kunde se den för den är så BRA!

Vi har satellit, men det är bara med SVT World, inte via något annat bolag. Men satellit måste man ha.

Se det med Jan Eliasson, det var riktigt intressant. Honom gillar jag, skulle gärna haft honom som statsminister.

KRAM!

Mia: Ja visst var Jan Eliasson intressant! Grejen är ju att personerna måste ha både en intressant och någorlunda lång bakgrund och att de måste ha en personlighet som gör att det är kul att lyssna på dem. Sven Wollter var bra också, för det blev ett trevligt samtal mellan de båda gubbarna. Men Kyle, hon låter ju bara högfärdig tycker jag. Har haft svårt för henne sen hon gjorde någon plump grej på allsången, det var om Kina minns jag, sedan minns jag inte mer.

Jag mår fortfarande bra, så antingen har jag järnmage eller så var det någonting han åt. Nu har han fått stark antibiotikakur, så han är på bättringsvägen. Han jobbar i dag och ska ut på middag i kväll ...

Kram!

Sherry: SVT World får du via satellit i tv:n, och så kan du se nästan alla svenska program via nätet på SVT Play: svtplay.se
TV3: tv3.se/play
TV4 lär också ha något, men jag har inte kollat där.

Petra H sa...

Jag kollar ytterst sällan på svt, så kan inte uttala mig om kvaliten på de olika programmen. Kan ju säga så mycket att alla dessa tävlingar (Idol, dansbandskamp, etc etc) inte intresserad mig ett dyft - har inte sett ett enda avsnitt.
Men barnprogrammet Lisas sagoshow låter jätteroligt och gulligt! Synd att det inte går att se det via nätet.
Kram!

Suzesan sa...

Cool katt ...vilka ögon finns den i verkligheten. Är det en av dina??

För övrigt så tänker vi lite olika dör som du redan vet:)Roligt inlägg. Roligt skrivet.

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Ja jag glömde.. jag tycker "Här är ditt liv" är bra. Jag tycker Oldsberg har fått för mycket kritik.
Jag tror att det är för att man jämför och för att man ser honom från hans gamla program och sen så har det med vad för slags förväntningar man har av programmet. Om vad man helst vill veta eller inte. Jag gillar det och alla är vi nya i början. Däremot är han dålig på att klä ut sig.

*fniss*Jag GILLAR SISSELA;)

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Petra: SVT har många bra program också, jag får nog göra ett inlägg om allt bra vid något tillfälle. Just då behövde jag nog bara spy ur mig för jag retade mig så mycket. Men kolla in på SVT Play, där hittar du det mesta.

Jag blir också uttråkad av såna där tävlingar för det mesta. Och snart börjar Mellon igen ...

Kram!

Suzesan: Ja, den finns i verkligheten och är inte ett enda dugg tillfixad! Jag tror den har rasen turkisk van i sig, de brukar ha olikfärgade ögon. Det här är inte en av mina, den här bor hemma hos mina Trevliga Grannar i deras trädgård och får mat av dem. Det är lustigt hur de håller sig till sina revir, den här har aldrig varit ens så långt som till oss. Antar att "mina" katter kör bort den om den kommer.

Jo, det var det jag försökte säga också, att det kanske inte är Oldsberg det är fel på utan jag tycker att redaktionen väljer dåliga "offer". Det måste vara människor med ett spännande förflutet - och helst lite längre förflutet, men inte bara det, de måste också vara öppna och roliga i intervjusoffan så att det händer något. Och jag tycker de har valt ganska stela personer. Persbrant är ju inte den mest medelsamma människa man kan hitta, till exempel. Sen att smaken är som baken och att jag gillar vissa och du andra, det är en annan sak. TUR att alla inte har samma smak, då hade det blivit trist!

Kram!

Herta sa...

Vet inte hur jag kom in i denna blogg,,surfandes på något sätt. Jag ser att Ni diskuterat svenska Tv program. Jag gillar inte heller idol, dansbandskampen mm men oj "alla människor" tittar på detta. Vet inte varför. Som tur är har jag vuxna barn så jag slipper vad det gäller idol.

Marianne sa...

Herta: Hej Herta och välkommen hit, hur det än gick till!

Visst känns det som om det har gått lite väl långt med alla dessa tävlingsprogram! Några få är roligt, men sedan blir det för mycket.

Just Idol kan vi inte se här, vi har bara SVT World och Idol går ju på fyran. Så det slipper vi också!

Jag ska se om det är en blogg som döljer sig bakom ditt namn och kika in till dig i så fall!