onsdag 21 oktober 2009

I trafiken igen

Jag tröttnar nog aldrig på att fotografera alla lastbilar med sina vansinniga laster som man kan se här i Kairo. Tyvärr missar man en hel del också, för det är svårt att hinna med när man susar fram på vägarna. Tror jag ska be någon släppa av mig på ett strategiskt ställe någon dag så att jag bara kan sitta där och fotografera roliga lastbilar.

Här byggs rätt många nya vägar, och det mesta blir riktigt bra. I närheten av pyramiderna satte de igång för bara ett år sedan att bygga om en stor rondell, Rameya Square (stavas säkert helt annorlunda) som var en riktigt stoppkloss för trafikflödet. Och det blev enormt bra med ett helt system av vägar som gör att trafiken flyter på rätt fint. En annan väg som har blivit klar är vägen från Alexandria Desert Road till stadsdelen Maadi på andra sidan stan. Den vägen var förut en riktig plåga och det kunde ta dryga två timmar enkel väg att ta sig dit. Nu går det lätt som en plätt med en ny sexfilig motorväg.

Alla foton är tagna i farten genom bilrutan, så kvaliteten är därefter. Håll till godo eller blunda.

Nya vägen till Maadi. Inte för att alla har fattat att man ska köra i EN fil.

Jag tror inte att den här lastbilen hade fått godkänt i Sverige. Tyvärr är det
också många lastbilar som tappar sina varor, ibland i form av att tomaterna skumpar
ut en och en och ibland i form av att hela lastbilden välter för att den är helt fellastad.

Blomkål.

Vem har sagt att man måste ha en lastBIL? En lastMC går väl lika bra?

Visserligen mer tur än skicklighet, men jag är rätt stolt över
porträttet av föraren. Mitt i prick i spegeln!

21 kommentarer:

Tina sa...

Men herregud, menar du att hela lastbilar välter p.g.a. lasten? Jösses...

Otta sa...

Fin blomkål! Och roliga bilder!

Annika sa...

HAHA!!
Only in Egypt maybe?? Eller förmodligen i flera länder runt den del av världen där du bor.
KUL!
Varenda bilresa blir ett äventyr! KLART du har kameran beredd! Detta är ju verkligt roligt!
FATTAR att du tycker det är otäckt i trafiken där ;-)
Kuddbilden är ju obetalbar, eller är det madrasser???
WOAAW!!!!
Kram!!!

Desiree sa...

Jag förstår att du har lust att fota lastbilar med alla deras lustiga laster. Det skulle vara uppskattat om du får chansen. Mycket interessant. Vägarna hos er ser man annars att det satsas på. De ser fina väl asfalterade och moderna ut. Här kör de ofta med betong på motovägarna och tyvärr så blir det lätt hål i betongen så motorvägarna här är inte speciellt bra. Man skumpar runt ganska bra. Rondeller finns det inte här för det förstår sig amrisarna inte på alls. Bra att nya trafiklösningen blev så lyckad. Men nog märks det att det är mycket trafik i Kairo fast det bor ju många där också. Har de flesta bil eller funkar kollektivtrafik någorlunda för dem som inte har bil?

Bloggblad sa...

Fantastiska bilder, jätteintressant! Jag hisnar vid tanken på att åka bil där... skulle nog inte våga alls.

(Kram från en som surfar lite i smyg i stället för att göra det jag borde...)

Anonym sa...

Kul! Det ÄR roligt. Jag satt en gång i flera dagar och BARA fotograferade lastbilar här, i en korsning satt jag!
En annan gång roade jag mig med att sitta i en annan korsning och fotografera roliga laster på mopeder och motorcyklar, det var lika kul!

Suzesan sa...

Urkuliga bilder. Jag gillar dina lastbilsflaksbilder. Inte dåligt alls att du fick med mannens ansikte i backspegeln. Good Work Marianne. Fina bilder.

Kram
/Susanne

Anne sa...

Åh, vad jag gillade de här bilderna! Vilken charm och hur roligt att se hur gatubilden kan se ut. Haha, den vita skåpbilen verkade inte bestämt sig i vilken fil han ville köra..
Då antar att just det är det minst harmlösa och uppseendeväckande i trafiken, speciellt när man ser övriga bilder och andra ekipage.
Du milde, den fullastade lastbilen. Man skulle inte vilja ligga så tätt bakom den direkt...
Det mest konstiga jag ser här är att folk rätt ofta kör omkring med sina hundar på de öppna flakbilarna. Jag tror inte man skulle få göra en sån sak i Sverige. Men här ser man hundarna lösa på flaket (det ser i alla fall inte ut som de är kopplade, men det måste de ju bara vara). Sen i rätt snabb hastighet susar bilen med husse i ratten och hundens hår blåser sådär platt i vinden.... kram!

Bert sa...

Och han har hjälm han MC-lastbilsföraren. Det måste vara ovanligt hos er. Eller är det lag på det?

anna of sweden sa...

Åh, varje gång jag kommer in här hos dig ser jag alla underbara fototillfällen!!! :)

Katarina sa...

Åh, så månfa fina bilder. Trevlig blogg du har.

Anonym sa...

Om nån skulle vilja plåta moppar i alla fasoner och åldrar borde denna person komma hit till Kalymnos! Lastmoppar med tre hjul och totalt överastade, urgamla skrällen och de nyaste, smartaste blandas i den rätt egensinniga trafiken. Hjälm ska anvandas egentligen, men vi är inte så många som gör det. Jag har vant mig nu och tantkör utan större problem.
Jag tycker mycket om att läsa din blogg, Marianne!
Monica P i Grekland

Marianne sa...

Tina: Inte helt ovanligt. De lastar så himla obalanserat att det kan räcka med ett litet gupp och så tippar hela härligheten. Och det är inte roligt när det sker. Förutom eventuella personskador som så klart är tristast, blockeras vägarna totalt. Nästan överallt, även i innerstan, finns det gjutna mittbarriärer så att folk inte ska kunna köra åt fel håll i filerna. Du kan ju tänka dig vad som händer när t.ex. en lastbil med tio nya bilar välter ... Den bilkön löser sig inte i brådrappet!

Otta: Tack! Måste ut och plåta mer trafik någon dag!

Annika: Hihi, jo, Only in Egypt. Och Kina och Indien och ... Bulgarien var rätt duktiga på lustiga transportsätt också : ) Det är så bra när jag åker med mr Wael, för då kan jag sitta FRAM. Det är nästan omöjligt att fotografera från baksätet. Jag har gjort det några gånger men det blir helt klart fler skräpbilder då. Inte lika kul.

Jag tror att det är säckar med någonting i.

KRAM!

Marianne sa...

Desirée: Tyvärr blir de flesta vägar rätt snabb slitna så man tror de är hundra år gamla. Vägen på bilden är bara ett par veckor gammal, det är därför den är så fin. Rondeller är nästan omöjligt här också, de få som finns har alltid några trafikpoliser som får styra upp trafiken. Och så tycker minibussarna att det är bra att ha som hållplats, så de stannar mitt i rondellerna för att släppa av och på folk ...

Jag vet inte hur stor andel av befolkningen här som har bil. Man tror att det bor cirka 20 miljoner i Kairo i dag. Ska höra med Klas sedan, han brukar kunna sån statistik : ) Kollektivtrafiken har jag inget grepp om. Det finns en tunnelbana och den byggs ut för fullt, men närmaste hållplatsen är ett par mil från mig, så den kan jag inte använda. Buss vill jag inte åka här, det är en sak som är säker. De är skruttiga och ser ut att ramla sönder vilken sekund som helst, och dessutom är de oftast packade så att folk hänger utanför. Det gäller både bussar och minibussar som det finns gott om.

I Istanbul åkte jag alltid minibuss, det var så himla bra! De tog åtta passagerare till åtta sittplatser. Här tar de väl cirka 16 passagerare till åtta sittplatser.

Kram!

Bloggblad: Tack! Ibland känns det som om man ger sig ut med livet som insats, men oftast är det rätt okej. Antar att jag har vant mig. Ibland är det så himla trångt att jag inte begriper hur de kan och vågar köra, samtidigt som de absolut inte kan ta sig fram i ett parkeringsgarage utan att det blir stor cirkus.

(Kram till en som inte har tid att läsa bloggar utan borde ägna sig åt annat.)

: D

Carina: Ska nog ta och göra det en dag här när det blir lite svalare. Det kan faktiskt räcka med att jag går ner till ingången till vårt compound och sätter mig på muren där. Vi har ju alla lastbilar från deltat och Alexandria som kommer med sina varor till Kairoborna.

Marianne sa...

Suzesan: Tack! Tänk om man hade kunnat skryta med att det var en planerad porträttbild : )

Kram!

Anne: Tack! Hehe, jag tror att majoriteten här inte har fattat det där med filkörning. Sen är det ju så, när det är rusningstid, att om det finns plats så finns det plats, varför bry sig om en massa streck i gatan? Då kan en 6-filig väg plötsligt ha 9-10 filer ...

Här har de inte så ofta hundar på flaken eftersom de har för sig att hundar, precis som grisar, är orena djur. I stället är det kossor, kameler och framför allt människor som sitter på flaken. Jag får alltid hjärtat i halsgropen när jag ser karlarna sitta på - men vad heter det? - räcket, staketet? - i stället för nere på flaket! Minsta skump så kan de ju trilla av! Jag måste ut och fotografera, det märker jag!

Kram!

Bert: Jo, det finns faktiskt någon lag som säger att man måste ha hjälm. Så ett tag såg man ovanligt många som hade hjälm. En inte ovanlig syn är att MC-föraren har hjälm, hans passagerare frugan som sitter damsadel har ingen hjälm, inte heller de två barnen hon har i knäet. Ofta har passageraren förarens hjälm i famnen eftersom han sitter på hjälmens plats : )

Marianne sa...

Anna: Ta med dig kameran och kom!

Katarina: Hej och välkommen hit! Och tack!

Monica: Tack, vad roligt att höra! Här har varit så körigt på sistone att jag knappt har hunnit läsa bloggar, ska leta upp din igen!

Kalymnos var det, tror vi får ta med kamerorna och komma dit. Tänk om man kunde ordna fotoresor runt världen!

KARLAVAGNEN sa...

Så där kör de i och runt omkring Rom också. I alla filer på en gång (det borde P. Gessle kunna göra en sång om).

Taina sa...

Ojojoj, du är väl försiktig där du sitter och kör OCH fotograferar samtidigt. Mitt i allt kommer en blomkål susande mot bilrutan. Se upp.

Det ser verkligen annorlunda ut. Och i Sverige skulle detta aldrig tolereras! Never!

Apropå rondeller så ser man nästan inte en enda rondell här. De få de har vet en amris knappt hur man ska köra i! Hahahaha, inte undra på att det blir stoppkloss här med då.

Kramar

Marianne sa...

Karlavagnen: Hahaha, så Egypten skulle platsa i EU med andra ord : D

Taina: Nej, nej! Det är inte jag som kör, jag sitter bara bredvid! Lovar, jag skulle aldrig våga köra i den här stan! Och OM jag körde skulle jag inte fotografera samtidigt, inte ens om jag körde på öde vägar i Karesuando! Heder och samvete! Inte sms:a heller, för den delen ...

Det största torget i stan är en jättelik rondell, men så myllrar det också av trafikpoliser i den, som tur är!

Tur att amrisar generellt sett kör lugnare än egyptier i alla fall!

Kramar!

Musikanta sa...

Ungefär som i Kina, antar jag. Fast där är det mest överlastade cyklar som gäller. Roliga bilder att titta på! Nu ska jag iväg till frissan så jag hinner inte kommentera mer, men jag har läst det senaste inläggen du har skrivit - mycket intressant!
Varm kram!

Marianne sa...

Musikanta: Ja det är nog som i Kina. En stor skillnad är att jag har hört att man som utlänning alltid får skulden om det händer en olycka. Här får man det i princip aldrig, även om det är ens fel.

Spännande med ny frisyr! Hoppas vi får bild i din blogg!

Kram!