söndag 8 augusti 2010

İğneada

Jag lovade att berätta om min bästa badort, İğneada, och man ska alltid hålla vad man lovar.

İğneada är inte någon tjusig badort med fina hotell och lyxiga barer, tvärtom faktiskt. Men där finns (jag hoppas det finns kvar) ett enkelt litet hotell mitt på en lång härlig sandstrand med utsikt över Svarta havet. Här kan man finna ro, mitt i enkelheten. Hotellet är ofta fullbelagt, men eftersom det är så litet finns det ändå inte en chans att det ska bli trångt på stranden. Mycket mer än så finns inte i den här lilla byn, jo, det finns en glasskiosk och en annan restaurang i byn, och i dag kanske det finns fler små krogar och pensionat.

Byn İğneada ligger nästan så långt nordväst man kan komma i Turkiet, väldigt nära den bulgariska gränsen. Sandstranden är lång och sträcker sig längs hela den lilla viken ända bort till udden. Det går säkert bussar hit från İstanbul, men enklast är så klart att köra själv.

Första gången vi var i İğneada var lite traumatiskt, faktiskt. Hotellet var fullt men vi skulle få Guvernörssviten. Tjusigt, tänkte vi. Och det hade säkert varit riktigt fint, två rum med tv och en stor altan, den altan som syns på bilden. Problemet var bara att ingen hade bott i rummet på bergis trettio år. Ingen hade ens varit där och städat. Gardinerna hängde i trasor, heltäckningsmattan var fuktig av vattnet som droppade från badrummet (det var i alla fall rent vatten, inte avloppsvatten), spindelväven frodades ... Men inga andra rum fanns i hela byn, så det var bara att bita ihop och försöka sova ändå. Och vi trodde så klart att hela hotellet var i samma standard. Så när vi gnällde lite om standarden inför våra vänner A och R, som vi var där tillsammans med, undrade de lite hur bortskämda vi var. Men när vi på kvällen skulle dela en flaska vin på vår altan, och de fick se rummet, utbrast A: "Jaså, ja NU förstår jag varför ni klagade." Sedan fick vi se deras rum som var rent och fräscht, och efter det fick vi också alltid ett av de renoverade rummen. Det var ju inte meningen att någon skulle bo i Guvernörssviten ...

En av de trevligaste midsommaraftnarna vi har firat utomlands var i İğneada. Våra vänner A och R hade ordnat sill och snaps, och R som är född i Turkiet instruerade servitörerna och kocken hur det hela skulle serveras. Så vi blev serverade en riktig midsommarmiddag på den lilla restaurangen på det lilla hotellets veranda.

Det lilla hotellet på stranden i İğneada.

Stranden sträcker sig längs hela viken, den är riktigt lång och nästan folktom.

Hotellet ligger direkt på stranden, perfekt om man bara vill koppla av och bada.

Fast ärligt talat är de här solstolarna inte särskilt bekväma.

Bakom den här udden ligger Bulgarien.

Man ska inte åka till İğneada för att shoppa, men lite badleksaker kan man köpa.

En simitçi säljer simit, runda bröd med sesamfrön. Mmm, så gott!

En liten fiskebåt i solnedgången.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Sesamfröringarna känner jag väl igen från Grekland. Kolouria kallas de.
Tack för dina intressanta reportage!
Monica P

Marianne sa...

Monica: Jag tror att de finns runt hela östra Medelhavet. Det är SÅ goda!

Tack!

olgakatt sa...

Jag tycker hotellet ser ut precis som det i Semestersabotören!
Badsemester är inget för mig men en utflykt hit hade jag gärna gjort.

Desiree sa...

Det ser härligt ut. Ett riktigt smultronställe som ännu är oförstört av massturism. Jag hoppas att det får föbli så för dessa är de bästa ställena. Så jätte charmigt ut.
Kram!

Grekland nu sa...

Fin strand! Jag gillar stränder utan trängsel...

Katarina sa...

Roligt att ha sina smultron ställen. Även om hotellet ser fallfärdigt ut..

Lycka till med din vånda att leta bostäder,, men är det inte helt hopplöst när man inte vet var man ska bo?

Jag gillar också tidsfördrivet att leta i HEMNET,,, ev. ska jag själv sälja min lägenhet i Åre kommun, så då får man sitta på andra sidan, och oroa sig, för än det ena eller det andra..

Kram

Laura sa...

Vad mysigt det ser ut, passar säkert bra för en dagsutflykt från Istanbul eller ett ställe att åka över helgen! :)

Kram!

Anonym sa...

Hej Marianne,

Du undrar väl vart jag har tagit vägen- men jag har INTE glömt dig eller slutat läsa din fantastiska blogg. Jag är fortfarande i Hurghada och har precis varit i Sverige på 3 veckors välbehövlig semester! Så nu är jag tillbaka igen med nya krafter och massor av positiv energi.
Jag hoppas vi kan hålla kontakten när du flyttat till Sverige. Vilket meck det verkar vara med katterna, men jag hade gjort precis detsamma! Du måste hålla mig uppdaterad om karantänen mm. Jag håller på att kastrera, sterlisera för fullt här. Just har jag en medtagen katthona som heter Shams som opererades i går, hon fick sova hemma hos oss natten till idag men nu är hon på restaurangen igen!
Jag engagerar mig mycket i ett animal shelter här i Hurghada. Du kan titta på deras hem sida www.bluemoon-animalcenter.com

När går flyttlasset? Hade varit så himla kul att ses, men det kanske inte finns tid.

Storm kram Malin Hurghada

Otta sa...

Låter precis som en badort för mig! Inte alla dessa turister! :-) precis som jag finner Dahab i Egypten (även om där finns turister, men en helt annan typ va turister än i Hurghada och Sharm - ve och fasa!!!).

Härliga bilder som vanligt!

Kramar

Marianne sa...

Olgakatt: Haha, det var så längesedan jag såg den filmen, så jag minns inte hur det hotellet såg ut. Men jag kan tänka mig att det är likt!

Jag är inte heller mycket för badsemestrar längre, men ibland är det skönt att lägga sig en hel dag och bara läsa och glo rakt fram och då är det här ett bra ställe.


Desirée: Jag tror inte det någonsin kommer att bli massturism här, för i Turkiet är det inte högstatus att åka till Svarta havet. Dessutom är det slingriga bergsvägar man ska förbi för att komma hit, och det blir för jobbigt för folk när man kan ta flyget till ett glassigt ställe vid Medelhavet eller Egeiska havet.

Kramar!


Ingabritt: Visst är det skönt med stränder som är lagom! Lite folk ska det vara, men inte för många!

Marianne sa...

Katarina: De höll på att rusta upp hotellet, så det är säkert finare i dag. Hoppas bara att det inte blir alltför fint, det var så skönt med det där lite fallfärdiga så att det inte lockade alltför många! : )

Har du testat Booli? Jag tycker de är bättre, för alla objekt öppnas direkt hos mäklaren i ett nytt fönster, bara ett steg i stället för två.

Tänk på att kräva en bra presentation när du ska sälja! Ja, du ser ju själv vilka mäklare som presenterar på ett bra sätt när du själv surfar : ) Lycka till! Hm, synd att Åre förmodligen inte har några jobb till oss, annars kunde ju vi ha köpt : D

Kram!


Laura: Det är lite för långt för att åka bara över dagen eftersom vägarna är rätt slingriga förbi Demirköy och vidare ut. Men för en helg är det perfekt!

Kram!


Malin: HEEEJ! Härligt att ha fått vara på lite avsvalkande semester! Det hade jag behövt just nu, jag är så trött på värmen för tillfället. Har inte ens minsta lust att sticka näsan utanför dörren.

Jag kommer fortsätta blogga när vi är i Sverige, absolut! Och du får väl börja blogga från Hurghada så att jag har en blogg från Egypten att läsa!!! Jag kommer att skriva hur det går med katterna, och när det blir aktuellt för dig hjälper jag dig gärna med tips och råd och dåd. Jag kommer att spara pärmen med alla papper. Det kommer att bli lättare också framöver, tror jag läste att karantänen inte blir tvingande i framtiden, att det kommer att räcka med rabiestitrering och lite annat även härifrån.

När katterna väl är hemma i Sverige har vi tänkt oss att försöka sticka iväg och resa runt lite. Luxor, Vita öknen, Hurghada ... Hoppas det, annars kanske du har vägarna förbi Kairo?

Kram så länge och lycka till med alla katter!

Marianne sa...

Otta: Hahaha, nä jag är inte heller så förtjust i charterorter fyllda med svenskar, tyskar och britter. Eller vad de nu är. Där man inte hör vågornas brus för alla radioapparater och iPoddar med extrahögtalare ... Men jag skulle gärna åka förbi Hurghada och hälsa på Malin (kommentaren här ovan) och för att ha sett det. Missade ju hela sydkusten i Turket, så jag borde ju åtminstone ha sett det här, kan man tycka : )

Kram!

ab sa...

Vilken hotellrumshistoria! ;) Man undrar ju varför de inte städade när ni skulle komma? Måste säga att ni hade ett enormt tålamod. Men stranden ser underbar ut!

Marianne sa...

ab: Man undrar till att börja med varför de hyrde ut det rum vi hade bokat! Det jag är mest förundrad över är att vi åkte tillbaka : ) Men det var väl det där med stranden och att vi blev LOVADE ett riktigt rum.

Petchie75 sa...

Åh, vilket härligt badortsinlägg! Jag blir riktigt sugen att åka dit! Men imorgon bär det av åt andra hållet - mot Spanien och badort söder om Barcelona.. Antagligen lite mer bebyggt och större trängsel på stranden ;-) Jag har inte badat i Medelhavet sedan 2005 (på Côte d'Azur) och på en spansk strand har jag inte varit sedan oktober 1994 (jag räknar inte när jag gick längs med strandpromenaden i Barcelona för två år sedan). Ska umgås och leka med Os söta 4-åriga systerdotter och hennes mamma i några dagar innan vi fortsätter till inlandet. Men bloggen har några schemalagda inlägg så hoppas att du lyckas komma in på wordpress i veckan.
Kram!

Otta sa...

För att hälsa på någon, kanske Hurghada går bra, men för jössenamn bo i El Goun, 2 mil därifrån!!! :-) Eller prioritera Luxor och Aswan, helst en Nilentripp. Annars tror jag att Dahab skulle passa dig! Inga fler råd nu, det är upp till dig ;-).

Många kramar
PS. Skall svara dig också via mail.

Marianne sa...

Petra: Åh, nu åker ni till Spanien! Härligt! Och jag som inte har svarat på ditt brev än, men då får du det när du är hemma igen.

Kul att få träffa er lilla systerdotter i några dagar och leka på stranden. Hoppas det inte blir för hett på stranden bara. Fast äsch, ni har ju havet att svalka er i då.

HA DET JÄTTESKÖNT! Och KÖR FÖRSIKTIGT!
KRAMAR!


Otta: Haha, jag har tänkt mig en lite roadtrip utan road, eller hur man ska säga. Har ingen lust att köra på vägarna nere vid Aswan efter det där kidnappningsdramat för två-tre år sedan. Vi är ju bara svenskar, inte tyskar, och svenska staten är säkert inte beredda till samma räddningsinsats som tyskarna var. Och Gouna har vi ju sett, så en natt i Hurghada tror jag vi överlever : D

Jag ska snabbmejla dig innan jag går och lägger mig, Klas kom hem med nya bud nu ... Suck!

KRAM!

Katarina sa...

Tack! Jag har inte testat Booli, ska göra det!

Marianne sa...

Katarina: Jag har lyckats hålla mig i två dagar, men nu måste jag nog få mig en dos igen : D