måndag 13 september 2010

Att bli gammal

Jag och Margareta Krook för några år sedan.

Jag är väl kanske inte direkt gammal än, förutom om man frågar en tonåring, förstås, men jag känner helt klart av att jag har kommit till en punkt där min kropp har börjat åldras. Och det är faktiskt lite jobbigt, ska jag erkänna. Klimakteriet, menopausen, tantåldern … Visst, en fördel är helt klart att den Röde djävulen inte hälsar på så ofta längre, det är bara positivt. Billigare blir det också. Men allt annat hade jag gott kunnat vara utan. Den som har läst här ett tag kanske minns att jag gick ner 7 kg förra sommaren – vilket visade sig bero på klimakteriesvettningar! Jag svettades bort 7 kg! Och när man som jag snarast har för få än för många kilon att börja med, ja då är det rena katastrofen. Det avhjälptes med hormontabletter, eller Hormone Replacement Therapy, som det heter, så nu väger jag normalt igen. Hade hoppats på några extra kilon, men icke. Och svettningarna är färre nu, men de är inte helt borta, det ska ingen tro. Jag menar, när man står i ett rum som är i det närmaste kyligt och Maken tycker att det är dags att stänga av AC:n, medan man själv håller på att koka ihjäl, då beror det i alla fall inte på att det är en lång het sommar.

Huden är helt knäpp. Jag har alltid haft i det närmaste fet hy, har alltid varit tvungen att ha fuktkrämer som bara är fukt men inget fett, de allra lättaste av lotioner och annat vad det nu är vi kvinnor smetar in i ansiktet. På vintrarna har jag alltid blivit torr om smalbenen och höfterna, förmodligen för att jag alltid har varit så ordentligt påpälsad, men om somrarna har jag i princip aldrig behövt smörja in några kroppsdelar. Nu? Jag har en riktigt fet kräm i ansiktet och ändå känns det som om hyn ska spricka av torrhet. Jag får kleta in hela mig med en riktigt oljig hudkräm varje dag och ändå har jag torrklåda på sina ställen – särskilt då ryggen som jag så klart inte når att klia på. Och det här tror jag inte går över, som svettningarna kommer att gå över en vacker dag, torrkärring kommer jag nog alltid att förbli.

Håret är min stora sorg. Jag har alltid haft tunt hår, tunt och bebisaktigt fjun som aldrig riktigt har velat låta sig friseras och ligga i fina frisyrer. Men jag har i alla fall kunnat sätta upp det i hästsvans och små knutar i nacken för att få det att se någorlunda vettigt ut. Det går inte längre för jag har nästan inget hår kvar. Det har blivit torrt och sprött och jag tappar mängder varje dag. Det är alltså inte bara sand och katthår jag får städa undan här, det är även mina egna hårstrån. Samtidigt har det blivit alldeles konstigt, så om jag har styrt undan håret åt ett håll känns det som om det har stelnat åt det hållet och har svårt att styra åt ett annat håll. Det känns som om jag har reumatism i håret, ungefär. För att inte tala om hur irriterad jag är i hårbottnen. Nu har jag köpt ett ”moisturizing scalp care” schampo, och det känns i alla fall lite bättre, vi får se om det kan normalisera så att jag inte går runt och känner av hårbottnen hela tiden. Inte tror jag att jag kommer att få tillbaka håret heller, mamma var rätt tunnhårig mot slutet så det ligger säkert i generna. Men så fort jag kommer till Sverige ska jag konsultera min frissa, hoppas han har något knep för att förbättra det hela.

Naglarna då? Nej men dem är det inget fel på! Naglarna som jag faktiskt inte bryr mig om särskilt mycket utan håller kortklippta för att kunna skriva ordentligt på tangentbordet, de är starka som pansarplåt och växer så det knakar. Bergis, jag tror mina naglar hade funkat utmärkt att bygga stridsvagnar av, så hårda är de. Varför kan inte den kraften sitta i håret i stället?

Tack och lov tror jag inte att det är något fel inuti skallen än i alla fall. Visst, har inte lika lätt för att lära mig nya saker som när jag var tjugo, vilket jag särskilt märker på att det är svårare att lära sig nya språk, och minnet är kanske inte heller lika på topp, men jag tror inte att jag har börjat få Alzheimers eller någonting liknande. Alltid en tröst. Och att jag känner mig lika pigg/trött som jag alltid har gjort är också en tröst.
Jag äter verkligen varierat och håller inte på med någon sorts diet, det har jag aldrig gjort. Dessutom ”proppar” jag nu i mig b-vitamin för håret, multivitamin för hela mig och ginko biloba för att inte bli dement. Några andra bra tips?

Hoppas att alla ni ska slippa allt sånt här och allt det andra också!

48 kommentarer:

Kim M. Kimselius sa...

Det var det där med B-vitamin jag hade tänkt tipsa om. Har du en allsidig B-vitamin? Prova även B6, extra starka! Alltid värt ett försök.

Håller med dig om att det inte är lätt att åldras. Tror det är därför vi får sämre syn med åren, så att vi ska slippa se kroppens förfall...

Fast jag tycker du är otroligt vacker när jag ser bilder på dig. Statyn av Margareta Krook var fantastisk, så naturlig och så "hon".

Kämpa på. Hoppas någon har några bättre knep som kan hjälpa dig. Kram Kim

Anna, Fair and True sa...

Låter mindre kul men tur att det är en övergångsperiod i alla fall (no pun intended :) Kim nämndeB-vitamin och jag tror det finns särskilt selentabletter eller vad det heter som kan hjälpa håravfallet också, eller i alla fall stärka det hår du har.

Vad gäller hyn du kanske har FÖR fet kräm som gör att din hud slutat producera eget fett och då blir den extra torr. Allt handlar ju om balans. Du vet, många tonåringar som har finnar, använder en massa produkter som torkar ut huden och då producerar den för mycket fett för att kompensera och de får ännu mer finnar. De ska istället tillföra fett. Men ibland kan man ju tillföra för mycket fett också. Kan rekommendera en bekants produkter, http://www.luxsit.se/index.html

Suzesan sa...

Åhh åldras är en fas vi alla ska igenom. Jag har en massa ålderstecken På mig... och skit hit och dit som jag hittar då och då.

Hmmm stackars dig Marianne som har hittat alla de här skvankerna nu på dig. Hoppas du får ordning på det mesta när du kommer hem. Kanske det är klimatet där du är nu. Nåt i luften. Iallafall syns inte det du nämner på bildern du visar på sig själv för på dem är DU DÖÖÖSNYGG!!När du är ute har du väl alltid hatt?? Eller sjal eller nåt...solen är säkert för stark så det är solbränna. Kanske. Prova med olja och inpackningar.Prata med en frisör när du kommer till Sverige. De fixar säkert nåt bra.

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

hehe inte *visar på sig själv* utan *DIG SJÄV hehe.
Sorry. Tangentbordets fel.
Kram
/Susanne

S w e F l o sa...

Har du kollat sköldkörteln? Det är ju en ledand eorsak till att man tappar håret. Jag är så glad nu när jag inte behöver äta cellgifter längre, det var jobbigt med allt löst hår i bilen och duschen.

Jag tar biotin, en form av B-vitamin för naglarna, men den funkar för håret med. Annars komme rjag ihåg när jag var lite yngre och åt öljäststabletter, det var kanon för håret!

anna of sweden sa...

Usch och fy! Men man får se det positiva.
Klar i knoppen i varje fall! :)

Extra stor kram idag!

Bloggblad sa...

Roligt att läsa, faktiskt. Mest för att om vi hade slagit ihop oss (samma namn har vi ju redan) så hade vi nog blivit den perfekta tanten.

Jag har, sen klimakteriet nådde mig, lagt på mig 10 kg som sitter FAST. Spelar ingen roll vad jag äter eller hur mycket jag rör mig. Mitt hår är tjockt som välgödslade grästuvor och frissan tar fram kniven och skär bort minst hälften varje gång för att en kam ska gå igenom.

Trots att jag blivit mycket mycket varmare senaste åren, fryser jag fortfarande ofta.

Så kul vi skulle ha över ett glas vin med våra lika - fast olika - bekymmer!

Anonym sa...

Det blir bättre...jag är 68 och nu när jag slipper kroppsarbete ( som sjukgymnast lyfter man och sliter, tro inget annat) har handleder och axlar och ländrygg och fotleder och hela jag blivit som ny igen...
Jag håller med Bloggblad-tanterna ihop för ett glas vin på nån trevlig veranda, och så skulle vi först rabbla upp krämporna och sen snabbt glömma dem och känna oss nöjda och belåtna att vi inte har samma problem allihopa. Vilket gäng! Ni är välkomna till mig på Kalymnos!
Monica P

Saltistjejen sa...

Å marianne!
åren ja de sätter sina spår Och självklart förstår jag att man kan sakna sitt "gamla jag". Det gjorde jag faktiskt t o m under min graviditet. Andra var så lyriska men jag tyckte fatksitk ofta att det var rätt jobbigt. och då hade jag ändå ignen svår graviditet alls. Men jag saknade min gamla vanliga kropp. Jag blev sur när olika kroppsfunktioner inte fungerade som de skulle länge. Att jag fick ont så jag abra kunde promenera långsamt. Att jag kände av ryggen etc etc... Och då visste jag ju ändå att det skulle gå över efter förlossningen. Att bli äldre är ju en irreversibel förändring. Även om jag är yngre än du så känner även jag av att kroppen inte orkar lika mycket längre. Att vissa saker tar hårdare än tidigare. Så är det.
Med håret så vet jag inte. Jag är fel person att fråga, men b-vitamin låter ju bra. Öljästtabletter minns jag också att vissa åt i mina tonår för naglar och hår. Själv har jag dåliga naglar men värsta kalufsen så kanske skulle vi dela med oss lite till varandra. Jag kan få 10% av din nagelkvalitet så kan du få 10% av mitt hår.
Sedan vill jag säga att du känns så ung!!!! Du ser oförskämt bra ut och du har framförallt en sådan öppen och positiv inställning till livet vilket inte alla har som är äldre än 25... DET är en gåva! Och det viktigaste här i ivet tycker jkag. Att inte bli bitter. Att använda sin livserfarenhet men inte till att gnälla och tycka att "allt var bättre förr". Utan istället kunna se på sig själv och sin omvärld med nyfikenhet och glädje. Och DET gör du med råge!!!!! Sedan innebär det såklart inte att man ska säga ja och amen till allt. Och vissa saker VAR faktiskt bättre förr! Men DET är en annan historia.
Varma eller kanske KALLA kramar till dig vännen!

Marianne sa...

Kim: Tack söta du! Men det är egentligen inte rynkor som stör mig så mycket, det är just det här obekväma som huden och håret ställer till. Ja och så är det ju inte kul att tappa håret, det är trist om något. Jag ska kika på B6 och öljäst när jag kommer hem, öljäst kommer jag ihåg från ungdomen. Just nu har jag någon egyptisk sort, men det kanske ska till något svenskt : )

Haha, ja det kanske är därför man hör och ser sämre!

Kram!


Anna: Selen också, jag får gå till både apotek och hälsokostaffär när jag kommer hem, det är ju inte så lång tid kvar. Men jag tror inte att jag har för fet kräm, det är ganska nyligen jag började använda det. Och jag lovar, jag har provat med många mittemellan innan jag skaffade den här. Men jag ska kolla in din kompis produkter!

Kram!


Suzesan: Tack sötnos! Haha, fast jag väljer ju vilka foton jag visar : D

Jag har aldrig någonting på huvudet, men så håller jag mig oftast till skuggiga platser när jag är ute. Sitter t.ex. aldrig i solen, alltid skuggan. Det är för varmt att vara i solen. Så jag tror inte det är solbränna, i så fall skulle jag ha fått det för länge sedan. Köpte en inpackning häromdagen, och det där hårbottenvårdande schampot, så får vi se om det hjälper. Annars hoppas jag att frissan vet vad man ska göra!

Men du har rätt i att det kanske är den torra luften här som hjälper till. Det kanske blir bättre i Sverige där det är "normal" luftfuktighet.

Kramar!

Marianne sa...

SweFlo: Jag tror inte att det är sköldkörteln, för jag kollade den i början av sommaren. Om den inte kan slå till superfort, förstås. Men jag har inte gått ner i vikt eller fått hjärtklappning, så jag tror inte det.

Biotin, okej, ska kolla det också. Får som sagt gå till apotek och hälsokost när jag kommer hem.

Usch ja, kan tänka mig att det var trist när du åt cellgifter. VERKLIGEN tur att du kunde sluta med dem.

Kramar!


Anna: Ja, det hade så klart varit det värsta om man hade fått Alzhemiers eller någonting liknande redan nu. Hoppas slippa det för alltid ...

Stor kram tillbaka!


Bloggblad: Haha, ja vissa saker är rätt sköna med att ha blivit äldre. Man har liksom rätt att vara tant : )

Fy vad orättvist det är, du har för mycket hår och för många kilon, önskar att man kunde dela på gracerna.

Jag tror vi får ta det där glaset vin sedan, det hade varit riktigt roligt! Idealet hade ju varit att göra det på Kalymnos - se Monicas kommentar!

Pettas sa...

Om jag var du så skulle jag ta reda på vad/vilka brister som min kropp har vad gäller mineraler, vitaminer och spårämnen innan jag började äta det ena och det andra. En ordentlig genomgång först och enligt ordination av en läkare som är bra inom det här området.

Mera på skämt och med en viss åländskt leende glimt i ögonvrån så skulle jag givetvis rekommendera att du skall äta strömming minst ett par gånger i veckan. Det botar det mesta; här säger vi att kloka människor äter fisk:)

Kram!

Marianne sa...

Monica: Vad skönt att höra att det kan bli bättre! Kan tänka mig att det är slitsamt att vara sjukgymnast, man tror nog att sjukgymnaster vet hur de ska göra allt och är hälsan själva, man inbillar sig nog att vissa yrken är immuna mot värk och sjukdomar, men så är det naturligtvis inte.

Ja visst hade det varit härligt med ett glas vin tillsammans på Kalymnos! Vem vet vad framtiden för med sig, det kanske kan bli ett glas vin tillsammans i alla fall, om än någonstans i Svedala!


Saltis: Graviditet är faktiskt en rätt bra jämförelse, även om graviditeten går över. För kroppen förändras just på så många olika sätt, och många tappar ju faktiskt håret och får dåliga tänder och jag vet inte allt vad. Lite kanske det här också ska bli bättre när övergångstiden är över. Man kan ju alltid hoppas.

Ja tänk om man kunde dela med sig av hår, naglar och kilon! Så bra det hade blivit. Men jag ska kolla upp öljäst när jag är i Sverige, jag minns också det från min ungdom. Hm, det blir man dessutom hungrig av, och det kan ju inte skada : )

TACK söta Saltis! Jag håller med om att sinnet ändå är det viktigaste. Fy för att bli bitter, det måste vara hemskt. Hoppas verkligen att jag aldrig tappar nyfikenheten och lusten! Sen kan man vara nyfiken och ha lust på vad som helst, om det så är knyppling, bara man har lust! (Varför är det alltid knyppling som är exempel på tråkiga saker?)

Haha, ja vissa saker VAR bättre förr, men det tar vi i ett annat inlägg : D

STORA KRAMAR!

Marianne sa...

Karin: Ja det kanske du har rätt i. Men vad för sorts doktor går man till då? Ja det får förstås bli en hudläkare. Får ta tag i det i Sverige, här orkar jag på något sätt inte, även om de är bra har de så många konstiga piller som är förbjudna i Sverige och jag vet inte vad.

Haha, jag lovar att äta strömming (eller sill i Skåne) en gång i veckan! I dag blir det i alla fall lax, det är den bästa fisken här. Hm, inte närproducerad direkt för den kommer från Norge, men den har heller inte en massa gifter från Nilen i sig.

Kram!

Malin sa...

Det är ju inte kul att bli äldre och saker förändras till det sämre, men jag hoppas ändå att flera av sakenr du nämner kan bli bättre när du kommer tillbaka till Sverige. Dessutom kan jag inte låta bli att stämma in i vad flera andra också skriver och tycker: Du är strålande vacker och känns väldigt ungdomlig! Jag kommer ihåg hur förvånad jag blev när jag hade läst din blogg ett tag och det framkom att du är farmor :)

kramar

Annika sa...

Marianne, you're a BEAUTY!!! Det har jag tyckt varenda ggn jag sett dig på bild...
Kom ihåg det. Alltid!
Usch ja, det där att åldras är inte kul alltså. Men alternativet vill man ju inte ha heller.
Antar att det bara är att göra det bästa av situationen. Mkt kan man nog göra ngt åt också, såsom du gjorde med hormontabletterna. Jag ser INTE fram emot menopausen, ska jag säga dig. Men jag inser också faktum, den är inte så många år bort. GULP!!
En hudläkare tycker jag absolut att du ska besöka, Marianne!
OCH ja, att skallen funkar är ju ändå det viktigaste, men resten får gärna hänga med också ett bra tag till.
Lax ÄR bra fisk att äta, det ska jag också fixa till ikväll. Säkert bra för huden också!
Massor med kramar till dig!!!!

PÅ tal om huden fick min pappa för ngra år sen enorm klåda, torrklåda. Han fick diagnosen numilärt eksem, och numera har han toppensalvor mot det! han kan mota Olle i grind direkt han får minsta känning av det.
SÅ kolla upp din klåda hos en bra hudläkare!!

Annika sa...

Babe, det heter visst nummulärt eksem, tihi...stavfel av rang där...
Kram igen!

Heléne sa...

:) Du är ju för härlig! Någon mer varierad blogg har jag inte hittat hittentills och den är bara underbar. Alltid roligt att titta in och se vad du har lyckats knåpa ihop idag. Fortsätt så, du gör mina minuter när jag läser toppen. (Det är bara tredje gången jag kommenterar något här och vet att du inte har koll på vem jag är men hoppas att det är OK att även har lite "hemliga" läsare).

Heléne sa...

:) Du är ju för härlig! Någon mer varierad blogg har jag inte hittat hittentills och den är bara underbar. Alltid roligt att titta in och se vad du har lyckats knåpa ihop idag. Fortsätt så, du gör mina minuter när jag läser toppen. (Det är bara tredje gången jag kommenterar något här och vet att du inte har koll på vem jag är men hoppas att det är OK att även har lite "hemliga" läsare).

lurigopalia sa...

Jag bryr mig inte så mycket om kilona även om de blivit för många. Men jag tycker inte alls det är roligt att man blir stelare o kroppen inte orkar lika mycket. Mitt hår växer o mår bra men till min stora förtret så kommer även en ljus mustach o hår i ansiktet. De ryker med pincett för det gillar jag inte.jag ser inte fram emot fler krämpor som åldrandet ofta innebär.Det stora possetiva är dock all livserfarenhet man fått och i mitt fall ett innre lugn också det nästan kompenserar det andra..ciao från pastaland

Marianne sa...

Malin: Tack vad söt du är! Nej det är verkligen inte kul när kroppen börjar hamna på fallrepet! Man tycker att man ska vara lika rörlig och obekymrad om den som man alltid har varit, men så är det ju inte. Något man egentligen alltid har vetat, men totalt ignorerat. Och det är väl rätt, man ska njuta av det man har så länge man kan!

Kram!


Annika: TACK goaste Annika! Du som har din mamma kvar i livet, hör med henne hur det var. De säger att man får det ungefär som ens mor hade det, så det kan ju vara bra att vara förberedd på vad man har att vänta. Jag kom inte ens på tanken medan min mamma var i livet ... Hoppas att du får det lätt!!!

Tänk vad många olika sjukdomar det finns som man aldrig har hört talas om! Bra att din pappa har fått bra hjälp! Och jag ska absolut ta och beställa tid hos en hudläkare, jag har faktiskt speciellt ett ställe på ryggen som är en rund extratorr fläck, kanske det kan vara någonting liknande. Jag googlade på nummulärt eksem och hittade MSD:s sajt, där skrev de om håravfall också. Det kan tydligen bero på mjäll, vilket jag aldrig har haft tidigare, men det kanske man kan få. Så jag hoppas på det här schampot just nu, för det är Head & Shoulders.

Blev din lax god? Min blev sådär. Testade en teriyaki-lax, men jag tror jag ska återgå till vanliga "svenska" recept i fortsättningen när det gäller lax!

KRAMAR I MÄNGD!!!

Marianne sa...

Heléne: Men TACK, vad gullig du är!!! Jag blir jätteglad!!! Du behöver inte alls känna att du måste kommentera eller tvärtom, du får kommentera så mycket eller lite du vill! Jag vet att det är rätt många "hemliga" läsare, men vitsen med bloggarna är ju att man ska kunna kommunicera om man vill, och slipper om man inte vill. Men det ÄR roligt när du hör av dig, det är bara välkommet!


Lurigopalia: Du har helt rätt i att livserfarenheten och det inre lugnet kompenserar väldigt mycket. Jag tror faktiskt att jag har blivit i alla fall lite klokare med åren, och jag vet att jag har fått mycket större tålamod. För att inte tala om att det är skönt att vara av med den där osäkerheten som ofta hälsade på när man var riktigt ung, den vill jag inte ha tillbaka. Men nog hade det varit skönt om kroppen hade varit i fas med ens inre! Man vill ju kunna ta för sig av livet lika mycket nu som förr. Någon schampo-reklams-flicka lär jag nog aldrig bli nu i alla fall : D

Petra H sa...

Åh Marianne, jag tycker som Annika att du är vacker på alla bilder jag har sett!! Hoppas att jag snart få se dig i verkligheten! Tråkigt med håravfall, speciellt om det redan innan var tunt.
Alla åldras vi på olika sätt, jag har grått hår sedan 10 år tillbaka och det är inte kul men det går ju iaf att färga.
Alla sorters hudproblem är jobbiga, min mor och syster har en massa eksem och jag har mjäll plus mjälleksem. Det verkar som vi alla 3 fått våra hudproblem från min morfar som var allergisk mot sötvatten. Han hade alltid en dunk havsvatten i badrummet för att tvätta händerna och duschade med diskhandskar på! (nu verkar vi andra inte ha samma allergi som tur är!!)
Smart råd du gav Annika om att kolla med sin moder hur övergångsåldern upplevdes.
Jag ska läsa ikapp hos dig nu, det har varit lite si och så med bloggläsningen sedan jag började jobba.
KRAM!

Desiree sa...

Tyvärr har jag inga tips att ge dig men jag tycker som många andra att du ser jättefin ut. Att åldras är ju inte kul men tyvärr något vi alla råkar ut för. Jag hoppas att hormontabletterna kommer att hjälpa dig.Att gå till en hudläkare kan nog också vara bara och få lite receptbelagda feta krämer mot den torra huden. Det brukar bli effektivare med de krämerna man får ut på recept och dessutom brukar det också bli billigare då man kan få dem i storpack till bra pris då man har recept. Men det positiva med viktiminskningen är ju att du verkligen kan njuta och frossa i allt vad du gillar bäst utan att behöva tänka på extra kilon. Man får på något sätt försöka hitta de små positiva bitarna mitt i allt elände. Men jag hoppas att det blir bättre och lättare med tabletterna som sagt. Du är jättefin på alla bilder trots att du säger att du är tunnhårig.
KRam!

ab sa...

Du kan ha seborré i hårbotten, då känner man av den hela tiden och tappar hår.

olgakatt sa...

Oj, vad många råd och tips du får! Men betänk att det är mellan 55 och 65 som människan är som mest kreativ! F ö tänker jag alltid Modigliani när jag ser bilder på dig!

Alla har vi våra krämpor och man tenderar att glömma dem man hade tidigare för dem som är aktuella. Inte är det SÅ stor skillnad, man hade sina "ondskor" redan som barn, i alla fall jag. I flera avseenden har jag mindre ont i kroppen nu än när jag var yngre. Eller så har jag lärt mig hantera det bättre?

Annika sa...

Tom mormor kvar i livet... :-)
Och en mor som hade det lindrigt som få, bara lite vallningar. Hoppas det blir detsamma för mig :-)
Bye to you, my pretty Mary-Anne...
HIHI, stavar om ditt namn lite...
Kram igen!!

Trillingnöten sa...

När du skriver så där låter det ännu mindre roligt att bli äldre. Med tanke på att jag redan nu förlorar hår som en hund! Det är nog det värsta, att förlora hår som kvinna. Som om all kvinnlighet sitter i håret :) Så är det ju inte, men det känns nästan så. Tyvärr har jag inga bra tips...letar själv efter bra sådana. Det där med torr hy är ju också skumt att det ska komma. Kanske om du kan hitta en riktigt bra salva så att du inte behöver smörja dig hundra gånger om dagen. Apoteket brukar ha en massa bra saker! Eller få nåt utskrivet av en doktor, de har rejäla doningar! Kram

Katarina på Filippinerna sa...

Det är ju både fördelar och nackdelar med åldrandet. Men visst håller jag med dig om att att det är trist ibland. Tappa håret, mitt är också redan tunt.. torr hy,, osv osv.

Men det finns ju massor med människor som beter sig äldre än vad de är,, det är mer trist tycker jag. Varför bli gammal i förtid,, när man kan ha kul..

Att höra, ni som är yngre, kan ju.,, Det är absolut ett av de värsta uttrycken jag vet,, Det säger mer om personen som säger det än vad som sägs...

Ursäkta att jag inte höll mig direkt till ämnet.. I allafall så ser du verkligen cool ut på bilden!

Otta sa...

Tjusig bild! Du ser mycket elegant ut och det gör du också i verkligheten trots att du gick ner i vikt förra sommaren.

Att åldras är ingen hit tycker jag. Menopaus är säkert i väntan för mig, men jag hoppas att det väntar lite, då jag tror att jag är ett säkert offer för svettningar och det skulle göra mig tokig! Ro hit med hormonerna! :-)

När det gäller håret har jag själv mist mycket av det i samband med viktnedgångar under åren. En gång miste jag nog 40-50% av håret. Jag är van vid ha mycket hår, men tunna hårstrå, så det var en sorg första gången det hände. Det komemr aldrig att vara det samma igen, men det ändå som hjälper är ett hälsokostpreparat från Danmark. Kommer inte alls ihåg vad det heter nu, men jag skall ta reda på det. Det är faktiskt en mirakelkur, har aldrig trott på att något sådant skulle hjälpa, men det gör det faktiskt, även om det aldrig blir perfekt som innan.

Alla skall vi bli äldre, så det är bara att gilla läget, tror jag! :-)

Kramar

Melting Pot sa...

Jag tycker alltid att du ser så ung & pigg ut på alla bilder!

Visst känner man att man inte är 20längre. Jag är glad att jag var ganska bra tränad innan jag blev gravid med Alfred för det har hjälpt mig att komma tillbaka efteråt men jag skulle aldrig kunna tänka mig att göra om det. Fyller 41 i november. Måste ju ha lite energi till att springa efter honom också:) Hår tappar jag i massor just nu. Det beror säkert på amningen. Jag har svårt för det när jag får hela handen full av hår när jag tvättar eller borstar håret. Känns läskigt. Äter vitaminer men det tycks inte hjälpa.
Hoppas du får ordning på hud & hår. Kanske blir det bättre i annat klimat?
Kramar Lena

Millan sa...

Ja men visst ar det sa att aldrandet inte ar sa himla roligt for just kroppen! Det ar lite laskigt nar man borjar marka av aldrandet. For fram tills dess att det dar forsta gra haret tittar fram sa kan man ju ga omkring och tanka att man ser likadan ut som man bjrode nar man var 20!! Jag fick lite panik nar mitt forsta gra har kom for nagra ar sedan och tog snabbt bort det med en pincett. Nagra till har det blivit men jag rycker snabbt bort dem. men det kan jag ju saklart inte inte fortsatta med i all evinnerlighet ... ;-).

Det dar med svettningar verkar otroligt jobbigt. Mamma sager att hon och tacket brakar hela natterna. Hon fryser och tar pa sig tacket .. och vaknar genomsvettig en stund senare och tar av sig igen ... coh sa haller hon pa sa hela natterna. Inte skoj alls!

Haret ja..jag kommer garanterat fa samma problem. Har redan nu tunnt har som blivit allt tunnare efter varje graviditet. Men.. tyvarr har jag inga bra tips for hur man gor det tjockare.

Ja detta var ingen hjalpsam kommentar alls. Kanske mest ville skicka en tanke och en kram!!

Millan

Helly på vift sa...

Kan tänka mig att du i sinnet känner dig mycket yngre än din kropp, men det gör dig ju så mycket mer intressant med all din erfarenhet. Jag slår vad om att din man tycker om dig precis som du är och att dina barn och barnbarn inte skulle vilja att du var annorlunda på något sätt.

Kram!

Marianne sa...

Petra: TACK söta, söta Petra! Men vad tidigt du fick grått hår! Ja det är ju tur att det går att färga, fast jag minns rektorn på syrreskolan, hon var inte gammal och hon hade alldeles stålgrått hår som var väldigt vackert. Men det är klart, när man är 20 är det knappast någon dröm. Och din stackars morfar! Jag har aldrig hört talas om sötvattenallergi förut, men det är klart att man kan ha allt möjligt. Vad jobbigt det måste ha varit för honom, att aldrig kunna bara skölja av händerna under kranen.

Jag börjar fundera lite på om det kan vara så enkelt som mjäll och mjälleksem, det kan man tydligen tappa hår av också. Eller kanske järnbrist. Jag får gå och kolla upp det när jag kommer hem, helt enkelt. Hjälper mjällschampon på dig? Jag tycker att det känns en liten aning bättre nu med det där vårdande schampot.

Och vet du, nu har jag kommit in hos dig under några dagar, samtidigt har You Tube varit blockerat. Men nu funkar YT igen - MEN INTE WORDPRESS! Jag tror jag blir alldeles nipprig snart!

KRAMAR och lycka till på jobbet!


Desirée: Tack söta du! Ja, jag tror också att det bästa är att gå till en hudläkare och få ett expertutlåtande, kanske ta lite prover också för att se om det kan vara järnbrist, som jag läste kan ge håravfall. Eller mjäll. Det är kanske bara stressen inför kattresan och flytten, man kan ju hoppas det! Haha, ja men jag har alltid kunnat frossa i mig allt jag har velat, har aldrig haft några hämningar på grädde och godis och vad det kan vara. Det är helt klart en fördel!

Kram!


ab: Ja, jag tänkte på det också, och det verkar som om det här mjällschampot med hårbottenvård lindrar lite i alla fall. Jag får helt enkelt gå till en hudläkare när jag kommer hem, så får vi se vad han säger. Läste att man ska behandla med kortison initialt, men det vill jag inte göra utan att doktorn säger det.

Marianne sa...

Olgakatt: Haha, ja det kanske är den långa halsen som gör det? Jag är ju lite långsmal i ansiktet också, fast hans lite mer kurviga damer stämmer inte riktigt på mig : )

Det låter PERFEKT att man är som mest kreativ mellan 55-65! Då har jag ett år på mig att förbereda mig, så kan jag spurta igång sedan!

Jag vet inte, jag tycker nog att jag har fler krämpor nu än tidigare. Men jag har varit väldigt frisk hela mitt liv, utom lite vanliga sjukdomar, förstås. Så jag ska väl inte klaga : ) Trist att du har haft värk så länge, fördelen är väl att man lär sig hantera den så att den inte är så mycket i vägen. Men jag håller tummarna för att den är på tillbakagång så att du ska slippa den helt!


Annika: Åh, vad bra, då får du det nog lätt du också! Och ja, du har ju din fina mormor kvar till och med.

Haha, alla anglosaxer kallar mig alltid Mary-Anne, jag är så van : D

KRAMAR!


Trillingnöten: Jag läste just att järnbrist kan ge håravfall, kan det vara någonting sånt du har? Jag ska gå och kolla det när jag kommer till Sverige, jag tycker att du också ska kolla. Det är ju superenkelt att åtgärda, bara ett piller om dagen! För det ÄR så trist det där med håret. Som du säger så känns det faktiskt som om kvinnligheten sitter mycket i håret, och när man tappar och tappar och tappar, då är det INTE kul.

Kramar!

Marianne sa...

Katarina: Tack söta du! Och ja, jag håller med dig, det allra tristaste är när folk gör sig äldre än de är, eller tvärtom för den delen. Det bästa är ALLTID att vara sig själv. Jag kan reta mig ibland i kommentarsspalter i tidningarna, när folk skriver att "äldre" är alltid si eller så och "yngre" är annorlunda. Snickesnack, tycker jag. : )

Visst borde alla få ha tjockt fint glänsande hår! Kom att tänka på en kompis i Turkiet, hennes hår är helt otroligt. Tjockt så hon får använda båda händerna för att ta om det, och glänsande vackert. Ja, hela hon är förresten vacker, men hennes hår är oslagbart. Liiite avis är jag allt : )

Kram!


Otta: Tack söta Otta! Men har du tunt hår, det minns inte jag. Har för mig att du har fint hår. Det måste ha varit hemskt när du tappade så mycket som hälften av håret på en gång! Jag tror att jag kanske har tappat en 30%, och bara det är en mardröm. (Nu glömde jag skriva nattens mardröm i dagens inlägg: Bara C i regeringen och bara SD i riksdan, jag vaknade alldeles kallsvettig och blev så nöjd när jag insåg att det inte har varit val än ... )

Det där mirakelmedlet från Danmark låter som någonting jag skulle behöva! Fast å andra sidan säljer de en del skumrask i det landet också, så man får väl vara lite försiktig : D Toppen om du kommer på vad det heter, så kan jag åka över och köpa det när jag ändå är där nere i krokarna!

KRAM!


Lena: Tack söta Lena! Ja att du tappar hår beror säkert på amning och graviditet, så det går väl snart över när du slutar amma. Haha, ja det finns säkert en vettig orsak till att man inte kan få barn när man kommer upp i åldern, för man måste verkligen orka springa efter dem också! : D

Mitt KAN ju också bero på stress. Bara den här kattresan och flytten är över kommer jag säkert att må bättre. Men jag ska ändå kolla upp med järn och hud när jag är hemma.

Kram!

Marianne sa...

Millan: Nej, ryck inte bort hårstråna! : D Färga dem i stället! För om du redan har tunt hår blir det ju bara tunnare om du tar bort varefter!

Din mamma och jag har det exakt likadant om nätterna. Jag tror i och för sig att jag har det lite bättre eftersom jag har AC, så jag kyler ner sovrummet och kan ha lite mer täcke på mig. Inte blir man piggare av att slåss med täckte hela nätterna heller, för man vaknar ju varje gång. Inte alls bra! Det är väl bara att hoppas att det går över snart.

Jag ska testa olika saker nu, och om jag hittar något riktigt bra knep för att få bättre hår ska jag absolut dela med mig!

KRAM!


Helly: Ja det stämmer, jag känner mig inte alls så här gammal! Utom att jag inte är så sugen på att gå på disco längre : D

Haha, ja ungarna skulle kanske önska att jag var lite mer bullmamma, förstås. Klas önskar förresten också att jag bakade kanelbullar var och varannan dag. Men, men, sånt är livet : )

KRAMAR TILL DIG!

Otta sa...

Säg till så köper jag det innan du kommer! En kur kostar ca 700:- dkr för 3 månader, men jag kan lova dig att du praktiskt taget kan se hur det växer! :-)

Jag har inte tunnt hår i sig, men varje hårstrå är fint/tunnt och innan hade jag som sagt många och det har jag inte nu längre. Jag har dock klippt håret i page sedan förra sommaren och det hjälper. Det blir tjockare!

Mailar du mig angående timmarna i helgen?

Kramar!

Otta sa...

Säg till så köper jag det innan du kommer! En kur kostar ca 700:- dkr för 3 månader, men jag kan lova dig att du praktiskt taget kan se hur det växer! :-)

Jag har inte tunnt hår i sig, men varje hårstrå är fint/tunnt och innan hade jag som sagt många och det har jag inte nu längre. Jag har dock klippt håret i page sedan förra sommaren och det hjälper. Det blir tjockare!

Mailar du mig angående timmarna i helgen?

Kramar!

Eva Henriksson sa...

Oj så mycket råd.....ja Pettas ska DU lyssna på. Hon är klok.
Ta doktorn först gärna i Sverige.
Kanske huden blir bättre i sverige?
Titta inte så förskräckligt ingående på alla åldringssymptom. Glädj dig åt allt vackert och finurligt i tillvaron! Kram från Eva i Tyresö

Marianne sa...

Otta: Ja vi måste bestämma någonting! Jag mejlar dig.

Toppen, men bara om du ändå ska till Danmark! Annars kan jag masa mig över själv och köpa det.

Hehe, jag har också klippt mig. Alltså JAG har klippt MIG. Vågar inte gå till någon frissa som jag inte känner och som jag kanske inte kan prata med ordentligt, och så gör han någonting så det blir värre. Så jag tog en sax och klippte för att få bort det längsta. Det blev okej, även om det kanske inte är vackert : ) Men jag snurrar upp det lilla som är i en liten tofs, så det märks inte.

Kram!


Eva: Ja det kan vara att det blir bättre när jag kommer ur den här torra värmen. Ska absolut gå till en doktor och se om det är någonting jag kan göra mer än smörja. Tittar kanske inte så mycket på ålderstecknen, rynkorna bryr jag mig inte så mycket om, det är det där irriterande och kliande och svidande som är jobbigt, det som känns mer än det som syns.

Kram!

Laura sa...

Ja, jag har inte så mycket att tillägga eftersom jag inte har kommit i den åldern ännu. Men jag tycker att du ser yngre ut än din ålder på de bilder jag har sett på dig och du verkar vara i bra kondition! Jag hoppas att jag kan se lika bra ut som du då jag kommer i din ålder! ;)

Angående din fråga så vet jag faktiskt inte om 301:an har/kommer att ändras i och med grundlagens ändring.. Vi får se!

Kram!

Otta sa...

Ingen fara, jag är ju i Köpenhamn ofta pga jobbet. Jag har klippt mig på frisersalongen i City Stars, vid caféet som jag alltid glömmer namnet på "casper &...". Där fungerade det bra och det var utan Nours hjälp.

Kramar

Marianne sa...

Laura: Du har tack och lov många år kvar tills du hamnar i det här eländet! Men tyvärr kommer det till oss alla. Haha, förresten finns det säkert något bra knep mot besvären i Turkiet!

Man kan ju alltid hoppas att även 301:an ändras.

Kram!


Otta: Caspar & Gambini : ) Jo, det finns säkert alldeles utmärkta frissor här, det tvivlar jag inte på. Men det är det där med kommunikation, jag vill känna mig trygg med håret. Och nu kommer jag ju snart till Sverige, så då går jag till min egen frissa!

KRAM!

Anonym sa...

Jag ser att du röker på kortet...

Det är inte bra vare sig för hud, hår eller övrig kropp..! ;)

Marianne sa...

Anonym: Nej, det är inte bra för någonting!

Anonym sa...

Att bli gammal skrämmer skiten ur mig och har alltid gjort. Jag närmar mig 40 och jag har ångest över detta faktum varje dag, nästan hela tiden.
Jag har ändrat mina kostvanor och går ner ganska bra, och märker till min stora fasa hur huden inte hänger med, min kropp är inte fast alls, utan huden är mjuk. Vidrigt. Jag har ångest i mitt förhållande. Han är lika gammal som jag men han tittar på kvinnor som är 20 år yngre än jag!!!Män vill ha unga tjejer. Jag är inte ung. Jag vete fasen hur jag ska klara detta.

Marianne sa...

Anonym: Vad trist att du har ångest över att bli gammal, och redan innan 40. Det ÄR trist när kroppen inte är som den alltid har varit, men på andra sätt tycker jag att livet är sig någorlunda likt. Jag vet ju inte hur mycket du går ner, men om det är väldigt mycket kanske du kan få hjälp att ta bort överskottshud via plastikkirurgen? Inte för att förbättra utseendet, utan för att återställa det?

Självklart trist när ens man tittar efter andra kvinnor, och ännu värre när de är 20 år yngre, dem kan man liksom inte konkurrera med. Å andra sidan är det bara UTSEENDET man inte kan konkurrera med, glöm inte att de inte har den erfarenhet du har. Jag tror att även om män TITTAR efter yngre kvinnor, är de oftast ganska nöjda med att leva med en kvinna de kan TALA med. En kvinna som förstår när HAN blir trött och inte orkar hänga med. Inte skulle en ung brutta på 20 tolerera att killen inte orkar hänga på nattklubbar till fem på morgonen ...

Hoppas att du hittar någon att prata med om det här så att du får hjälp att må bättre!