tisdag 7 september 2010

Lite lösryckta tankar

Först måste jag förtydliga en sak, märker jag i kommentarerna: Katterna ska sitta i karantän i fyra (4) månader, eller 120 dagar närmare bestämt. Efter det ska de sitta i 60 dagars hemkarantän när de inte får träffa andra djur. Däremot får jag besöka dem efter två veckor i karantänen. Fast bara en timme, och inte oftare än var fjortonde dag. Så Nisse i Madrid får vänta ända till slutet av mars innan han kan få en dejt.

Tur att det inte är en kamel jag ska transportera till Sverige.

Matleverans på kamelmarknaden.

Karavan.

  • I går lagade jag nog årtiondets mest misslyckade middag. Wasabilax i ugn. Det var inte gott. Så om ni hittar ett recept på lax med wasabi i gräddsås på nätet, laga någonting annat.
  • Nattens knäppaste dröm var att jag rabblade måtten på katternas burar så att jag skulle kunna redovisa det i tullen.
  • Katternas burar är okej, nu har jag mätt Tjorvan som är störst fem gånger ... Dessutom har veterinären, Lufthansa och Agenten undersökt dem och alla har godkänt dem. Dessutom har vi väskremmar som vi ska binda om så att de inte kan råka öppnas.
  • Senaste smeknamnet på Tjorvan: Gulligumpa (tänk signaturmelodin till barnprogrammen Bollibompa ...). Är det bara jag som är knäpp? Har ni också knäppa och ständigt nya smeknamn på era husdjur?
  • Min orkidé har fått en stängel med blomknoppar! Nu hoppas jag bara att Stina låter bli att äta upp knopparna den här gången.
  • Tips till matvaruaffärerna i Sverige: Lägg in sista förbrukningsdatum i streckkoderna så att vi utlandssvenskar slipper få möglig leverpastej. Vi kan nämligen inte gå och byta. Och vi blir väldigt besvikna, för vi var så sugna på leverpastej.

Sist men inte minst: Sjökapten Ole på Åland undrar över ett par ord han ofta hörde i arabiska hamnar, nämligen "fira" och "maina". Han undrar om de här orden är arabiska. Jag har gjort vad jag har kunnat för att efterforska saken, men mina kontakter är varken sjömän eller lingvister, så nu undrar jag om någon annan vet besked? Några av er har kompisar som talar arabiska, vet jag, kanske de vet besked eller kan ta reda på saken? Kika in hos Ole och läs inlägget för mer kött på benen om frågan i fråga.

33 kommentarer:

anna of sweden sa...

Aha. I see. (Apropå katterna.)

Tack för nya härliga bilder! Så himla fina!

Marianne sa...

Anna: Tack själv för fina bilder!

Kram!

Otta sa...

Jag har aldrig varit på kamelmarknaden, och när jag ser dina bilder vll jag strax dit. Jag tycker att de är rätt söta, men jag kan föreställa mig att det luktar.

Ett bekymmer jag har med din resa med katterna är att undrar hur de skall kunna uträtta sina behov och hur det blir med mat och vatten för deras del. Skall det ske i djurloungen i Frankfurt?

Jag skall höra med Nour angående orden. Intressant!

Om kissarna bara visste vad som skulle ske om fjorton dagar...

Kramar

Marianne sa...

Otta: Jag tycker nog inte att det luktar så illa där, det är värre att de där stora bestarna springer omkring alldeles fritt, jag känner mig så förfärligt liten : )

Katterna, i alla fall de här två, går inte på lådan särskilt ofta. De pinkar faktiskt bara en gång per dag. Fattar inte hur de kan hålla sig så, men det gör de. Och sedan kommer de att få vatten i en skål som sitter fast på dörren. Mat får de i Frankfurt, där tror jag de blir utsläppta ur burarna ett tag också.

Toppen att du frågar Nour!

KRAM!

Kim M. Kimselius sa...

Fina foton Marianne. Min erfarenhet av att exportera djur är att de flesta håller sig i evighet, men så är de desto nödigare när de kommer fram. Det kommer att gå jättebra. Vet att värsta oron är innan djuren har kommit till slutdestinationen. Sedan kan du hälsa på dina gullepluttar... Jo, jag ger mina djur nya smeknamn hela tiden. Det mest populära på vår PON är "lilla monstret", även om hon är snäll, med sin hårman ser hon ut som ett riktigt monster från Monster Inc. Kram Kim

Anna, Fair and True sa...

Jag har en orkidé som blommar så fint ljus nu på en ny stängel. Stora blommor! En annan tror jag kommer skjuta en ny. De andra ser eländiga ut men man får ha tålamod!

Tråkigt med leverpastejen :(

Hoppas du drömmer några mer roliga (i alla fall för oss läsare) drömmar! :)

Lotta sa...

Oj, nu åker alltså katterna snart. Jag förstår att det känns nervöst och särskilt efter det att en av dina katter försvann förra gången. Fy så hemskt! Kanske har du berättat förut, men varför måste de sitta i karantän så länge? Har inte reglerna lättats upp lite? Har det att göra med att du befinner dig i Afrika? Mina föräldrar är mycket ute i Europa och åker med sin hund och numer finns nästan inga hinder. Ett besök hos veterinär, ett avmaskningspiller och intyg är det som behövs och sen får han komma tillbaka till Sverige. Och då har de ibland varit borta nästan ett halvår.

Kärt barn har ju många och knasiga namn så jag tycker inte du är knäpp! Vår Godis heter alla möjliga namn som Gullegos, Putte, Tussemåns och ännu fler tokiga namn :-)

Kram!!!

Otta sa...

Kissar de bara en gång om dagen????!!!! Kissen kissar mycket oftare, men hon dricker också rätt bra, så det är inte konstigt. Ibland skvalar det från hennes toalett! :-)

Jag frågade Nour, men jag trr att pga uttala och hur vi skriver det, visste han inte vad det är.

Kramar!

Pettas sa...

Mon dieu, det blir ju ett halvt års karantän. Världen är inte klock!

Fiffigt med efterlysningen på Oles ord!

Kram!

Karin

KARLAVAGNEN sa...

Skicka en email till leverpastejsbolaget! Det hade jag gjort.

Kära vän, samtidigt som jag totalt förstår dig över att du är stressad över flickornas resa så önskar jag att jag var där och kunde vara lite lugnande (?!) inflytande. Fast jag vet hur hispig jag var innan Nisse skulle flyga första gången.

Tycker mig ana viss separationsångest, vilket jag absolut kan förstå, men jag tror att den som har det värst är ändå du. Flickorna kommer att ha varandra och falla in i nya rutiner efter ett tag. Kanske är de lite sura när ni möts första gången eller så blir de superglada - who knows - med katter vet man aldrig!

Nisse dricker mycket vatten när det är sommar här (torr luft och görhett) men så pinkar han som en kung också! Så det rister i svansen! Å jag rensar lådan. Flickorna kommer att klara resan galant, bara de har tillgång till vatten så fixar sig resten. Men det vet du ju redan!

Käkar dina katter Orkide knoppar? Det gör inte min.

Kram! Gulligumpa, gulligump gump-a!
Och stilla spinnande från Nisse!

Annika sa...

Vilka otroligt fina bilder, Marianne, som alltid.
Förstår att detta med katterna oroar dig, det är ju lång tid de ska sitta i karantän, minsann.
Men, förhoppningsvis är alla snälla emot dem där.
SURT som bara den med pastejen. USCH och fy!!!
Kramar!!

Marianne sa...

Kim: Ja, mina katter håller sig också i evigheter, trots att de har en låda var som rengörs flitigt. Minns när vi åkte bil från Sofia till Istanbul (när vi flyttade) och skulle gå ut och rasta dem för att de så klart måste vara nödiga. Men nej, de var bara rädda och tryckte sig mot mig. De var inte ett dugg intresserade av att göra något!

Haha, vad gulligt med en hårman som ett lejon! PON, är det hundrasen? Har glömt vad rasen heter ...

Kram!


Anna: Den här orkidén ser verkligen också eländig ut, Stina har ätit upp de flesta bladen. Men nu har jag ställt den på buffén och där brukar hon inte vara, så jag tror hon har missat att den existerar : ) Knopparna är bara pyttesmå än.

Haha, jo det blir nog fler knäppa drömmar : )

Kram!


Lotta: Jo, när man åker inom Europa och från vissa andra länder som är "listade", räcker det med vaccinationer, avmaskning och hälsointyg. Typ. Men när man kommer från "tredje land" som inte är listat krävs karantän. Det där kommer visst att lättas, men det är först om något eller några år. Vet inte, men jag tycker kanske att det är bra att vi försöker skydda oss något så att vi kanske kan klara oss undan från en del riktigt elaka sjukdomar hos djuren.

Skönt att jag inte är ensam med gullenamn : )

Kram!

Marianne sa...

Otta: Visa honom det här så kanske han vet:

احتفل = fira

حتى جاك = hissa upp

ماينا= maina

Det är Pettas som hittade det på nätet, men det var ingen förklaring. Kolla också i Oles blogg och läs där så kommer det en bättre förklaring.

När de väl pinkar, då skvalar det här också! Men det är som sagt inte ofta. De går ofta samtidigt som jag sitter där : D Fast jag sitter på min egen "låda" : )

Kram!


Karin: Ja det är lång tid. Men de två månaderna hemma tycker jag inte är så farliga, här har vi nog inte haft några andra djur alls som har hälsat på. Jo, en hund var hemma för ett par år sedan, men det tror jag är allt.

Vi får se om Ottas man kan klura ut det nu när jag kopierade in orden du hittade med arabisk skrift!

Kram!


Karlavagnen: Tack söta du! Jag önskar att du hade varit här och hållit mig i handen! Haha, och så sa Klas att han skulle på kick-off i Turkiet 22-24 september! NEJ sa jag, det ska du INTE! Han kommer hem så han kan hjälpa mig den 23:e : )

Jag minns också så hispig du var när ni skulle flyga första gången. Och då skulle du ändå ha honom i kabinen. Jag har ju NOLL koll från det ögonblick jag lämnar dem ifrån mig.

När de väl är framme på Arlanda kan jag känna mig trygg. Jag ska be tjejen på karantänen att hon sms:ar mig när hon ser dem, så att jag kan slappna av. Är rätt övertygad om att de kommer att få det bra där, som du säger kommer de snabbt att komma in i nya rutiner. Och de har varandra, det är så skönt. Jag vaknar och har riktig ångest (eller det vet jag inte för det har jag nog aldrig haft, men du fattar) för det här.

Jag ska frysa vatten till dem så att det inte skvimpar ut och bara blöter ner dem : )

Weow! Weow! hälsar Stina och Tjorvan.

KRAM!

Marianne sa...

Annika: Det är egentligen inte själva karantänen som oroar mig, det är resan. Så jag kommer att vara ett nervknippe tills jag vet att de är framme i trygghet. Sedan tror jag det kommer att gå bra.

Och när Klas kommer hem och säger att han ska vara i Turkiet den dag vi ska åka ... Men han kommer hem, så jag behöver inte oroa mig för att klara allt ensam. Haha, för jag sa att vi kan ju inte skjuta avresan till veckan efter, för då ska du till Grekland. Jag bara hittade på för han brukar ju resa en del. Haha, då sa han Ja, hur vet du det? Så han kommer hem.

KRAM!

Elisabeth sa...

"Min" häst (som egentligen inte var min, utan bara en häst jag tog hand om som min egen) brukade jag kalla för Snuttepluttan. Haha! På en hund eller katt hade det väl varit okej, men såhär i efterhand framstår det som aningens konstigt på en häst, för att säga det milt.

KARLAVAGNEN sa...

Nisse's nickname är jåttan (råttan) och Nisselino... ;-)

Saltistjejen sa...

Ah DÅ förstår jag. Ja jag tyckte det lät väldigt lite med 2 veckors karantän! Här har vi fått veta attt om vi vill lämna landet med katterna räcker det med hemkarantän HÄR innan vi reser. De måste bara få sina vaccinationer i tid. Särskilt rabies då där man sedan måste kolla virustitern. Om den är ok kan man frakta katterna in i EU utan att de behöver sitta i karantän där. Så har vi förstått det iallafall. Men sådan kan säkert variera beroende på vilket land man tar katterna från.
Kram!!

Saltistjejen sa...

Haha sedan ang smeknamn på katterna så gör jag nog mest om deras riktiga namn lite. Som Tazo som jag ofta kallar Tazo-Bazo. Och Lipton som ofta är Lippetippetipton. :-)

Marianne sa...

Elisabeth: Haha, jo, men visst kan väl en häst heta Snuttepluttan! För jag gissar att det var än väldigt snuttig och pluttig och söt häst! : )


Karlavagnen: Tur att du ändrade namnet från ... eh ... det där svåra spanska i alla fall : ) Lättare med gullnamnen också : )

Kram!


Saltis: När det blir dags - om det blir dags - så kolla med Jordbruksverket vad som gäller i Sverige, och med amerikanska tullen vad som gäller där. www.jordbruksverket.se

Kom att tänka på vad som krävdes för att ta UT katterna ur Bulgarien. Men det kan bli ett litet inlägg : )

Oftast blir det ju avledningar och snuttifieringar av deras namn, men så kommer såna där galengrejor i hjärnan på mig ibland också : D

Kram!

Susanne sa...

Lurviga ostkanter har nog förekommit här oxå, men den här gången gjordes inga sån ´a fyndigheter ;)
Ludde kallas ibland för "Pissenisse", "Gnällspiken",
"Pluttegubben"... Och han viftar lika glatt på svansen *skratt*
Kramen!

Trillingnöten sa...

Hahaha! Jag skrattade gott åt det nya smeknamnet. Jag hittar på till min dotter, men skule nog inte kalla henne Gulligumpan :) Jag ska också höra med min kollega på jobbet som är arab om dessa ord :)
Kram!
ps. En Zune är som en Ipod, men ett annat märke bara! Lika bra och billigare.

ExPIAtriate wife sa...

Kamelmarknad later intressant! Min dotter tycker numera att kameler ar vardagsmat (ej bokstavligt..) men daremot nar vi var i Sverige och hon fick syn pa en ko, jisses vad uppspelt hon blev. Men det ar ju klart, kameler ar mer frekventa i hennes vardag har an kor..
Later som en lang karantan men sakert for det basta, bra att du anda har mojlighet att halsa pa dem, varfor ar det sa sallan, ar det regler pa det?

Jag har smeknamn pa mina barn, min son heter Pyris och min dotter ar Gummi....

Ja nu ar det bara nagra dagar kvar av Ramadan och livet kan aterga till det normala och temperaturen faller, bara 42 idag!

Kram! Eid Mubarak (om nagon dag eller sa!)
Pia

Trillingnöten sa...

Uppdatering av arabiska:

"fira" är arabiska och maina kan vara en dialekt av arabiska. Tydligen talar man arabiska i 23 länder och alla länder utvecklar ju sitt eget språk till slut.

Otta sa...

Det skall jag göra! Jag var inne på hans blogg, men trots det ingen förklaring.

Tack och lov! Sista dagen i Ramadan!!! Kanske kan jag få min sömn åter...

Kramar

Anonym sa...

Underbara bilder!
Mycket härligt med dadlar kameler och pyramider och båten inte minst.
Man njuter......
Lycka till nu med katterna.
Kram Eva H Tyresö

Marianne sa...

Susanne: Haha, ja det är nog tur att de små inte alltid förstår vad det är vi kallar dem, även om det är med kärlek : )

Kram!


Trillingnöten: Aha, en iPod fast Zune : ) iPod har nästan blivit så man inte vet att det finns annat. Heter det inte någonting helt annat egentligen. Jo, nu kom jag på det! MP3-spelare! : )

Tack för din kollegas tips! Jag ska skicka vidare till Ole. Väntar in och ser om Otta får fram mer först.

Kram!


Pia: Haha, som det kan bli att en ko är intressantare än en kamel. Men självklart blir det så när man ser kameler lite då och då, medan en välnärd svensk kossa är någonting man möjligen ser på bild.

Jo, det är regler för hur man får hälsa på. Och det är nog bra, för djuren måste ju få en vardag medan de är i karantänen, och få bra kontakt med dem som sköter dem. Särskilt hundar kan ju bli ledsna när deras husse och matte går ifrån dem.

Ja kallar katterna för Gummigulli ibland : D

Det är otroligt skönt att Eiden äntligen är här! Sedan kan man äta och dricka normalt igen. Men säger ni Eid MUBARAK i Dubai? Mubarak heter ju den egyptiske presidenten också. Här heter det Mabruk.

Kram!

Marianne sa...

Otta: Topp, så får vi se om vi kan få fram någonting mer!

Urskönt att Ramadan äntligen är över! Jag förstår att muslimer tycker det är roligt att festa hela natten, det hade jag också tyckt när jag var 20, men det är jag inte längre : )

Kram!


Eva H: Tack! Och tack för lyckönskningar med katterna!

Otta sa...

Allt försvann igår, får se om jag kommer ihåg vad Nour sa! :-)

احتفل = det är att fira födelsedag, fest eller liknande och har inget med sjö/båt att göra, så det ordet är nog direktöversatt. När jag säger ordet "fira" är det inget han hört tidigare, men det är svårt att få med nyanserna!

حتى جاك = "tills" säger han att det är, hade något bra exempel, men som sagt det kan vara i en mening om "sitt här tills jag kommer" osv.

ماينا= han säger att det är en hamn för stora skepp/fartyg, med last och annat, dvs ingen småbåtshamn.

Inte mycket hjälp, det verkar vara några kniviga ord!

Kramar

Marianne sa...

Otta: TACK! Jag har skickat ditt svar till Ole.

Kram!

Musikanta sa...

Du kan skriva en rolig bok om "Kamelen" när du kommer hem till Sverige. Vad jag vet har jag inte sett någon sådan bok för barn!

Casimir älskar kameler, så jag skulle vara den första att inhandla den :-)
Varm kram!

Marianne sa...

Ingrid: Haha, ja det kanske vore någonting att ge sig på. En bilderbok om kameler. Och en annan om pyramider och lite sånt. Och då vet jag ju att jag i alla fall har en köpare : D

Kramar!

Petra H sa...

Ha ha, underbara bilder och bildtexter! Jag är inte Os husdjur men han hittar på nya smeknamn på mig ideligen ;-) För det mesta är jag bara "Peetie" (en variant på Sweetie Pie som blev Peetie Pie) eller "PP" (som inte låter helt bra kanske på engelska, en amerikansk tjejkompis utbrast en gång "VAD kallade du henne??", ha ha!
När vi var på Ikea i lördags blev jag alldeles till mig över de billiga orkidéerna så jag köpte en för jag trodde att den vi hade hemma hade blommat ut... Det hade den ju INTE och vi har ju inte så mycket plats men nu står den nya på en flyttkartong :-)

Marianne sa...

Petra: Haha, ja ibland kan ett namn vara rätt förödande på ett annat språk! Jag läste om att Tom Cruises och ... vad hon nu heter, dotters namn betyder tjuv eller liknande på något språk. Inte så lyckat. Och det finns ju andra exempel.

Du spar väl orkidéerna även sedan de har blommat ut? De kommer ju tillbaka. Det tar visserligen ett tag och de ser lite trista ut, men det lönar sig. Jag funderar på vem som ska få mina blommor när vi flyttar. Jag tror det blir mr W, eller hans mamma. Det är honom jag tycker bäst om här i landet!

Kramar!