tisdag 14 september 2010

Fem intressanta saker om Egypten

Lunchrast.

För en tid sedan var det någon som sökte på "fem intressanta saker om Egypten", och hamnade hos mig. Tyvärr hade jag ingen sådan lista just då, men jag tänkte att jag skulle kunna ordna en. Så här kommer den:

1. Cirka 250.000 svenskar besöker Egypten varje år, främst som turister.

2. Egyptens enda permanenta färskvattenkälla är Nilen.

3. Egypten är världens 16:e folkrikaste land med 78.866.635 invånare (juli 2010).

4. Endast 2,92% av Egyptens markyta är odlingsbar.

5. Egyptens lägsta punkt är Qattara-sänkan i Libyska öknen, den ligger -133 m under havsnivån. Qattara-sänkan är också världens största försänkning med en yta av 44.000 kvadratmeter. Egyptens högsta punkt är Katarinaberget i Sinai som är 2.629 m ö.h., mest känt för sitt kloster.

20 kommentarer:

Pettas sa...

Du ger ju mängder av trevliga uppslag och idéer som bloggare kan använda sig av i rent allmänbildande syfte. Toppen!

Kram!

Otta sa...

Då vet vi att om 9 månader är de en miljon till! Det har jag i varje fall läst.

Kram

Desiree sa...

Vilken kul liten lista. Väldigt interessant att lyfta fram några viktiga fakta som dessa.
Kram!

Marianne sa...

Karin: Fast det var någon googlare som gav mig det uppslaget : )

Kram!


Otta: Ja, det går lite väl fort här. Tog inte med nativitetssiffrorna, det är lite nedslående läsning ...

Kram!


Desirée: Ja visst är det! För det finns många småsaker som är intressanta med alla länder men som man liksom aldrig ramlar över!

Kram!

Kim M. Kimselius sa...

Jätteintressant! Minns fortfarande hur en polis på polisbåten böjde sig över båtkanten och fyllde sin petflaska med vatten från Nilen och drack. Vi fick höra att vi inte skulle köpa vatten på gatan, för mycket av det vattnet var hämtat från Nilen i återanvända flaskor... Hälften av personerna på min båt låg magsjuka 150 personer, däribland min man. Jag klarade mig och var i fin form hela tiden. Tur var väl det, annars hade jag aldrig fått så många fina fakta om Egypten, och så många fina bilder. Undrar hur min bok hade blivit om jag inte hade upplevt allt det där...
Alltid lika intressant att läsa din blogg! Kram Kim

anna of sweden sa...

Sådana inlägg är kul. Alltid roligt att få lära sig lite mer. Tack!

Och tack för den fina bilden! :)

Kram!

anna of sweden sa...

Sådana inlägg är kul. Alltid roligt att få lära sig lite mer. Tack!

Och tack för den fina bilden! :)

Kram!

Marianne sa...

Kim: Ja fy, det finns verkligen folk som dricker vattnet ur Nilen. Och det var en stor vattenskandal för ett par år sedan, där det visade sig att en del vattenbolag tog just Nil-vatten. Men vi köper bara vatten från de stora multinationella bolagen, och det visade sig hålla måttet i den där undersökningen som gjordes.

Tur har vi haft också som har klarat magarna, ta i trä!

Kram!


Anna: Visst är det lite kul med sånt här som man inte visste! Jag visste det inte själv när jag började snoka upp någonting intressant att berätta om Egypten!

Tack SJÄLV för fina bilder!

Kram!

Mica sa...

Något helt annat. Tänkte på dig (och Karlavagnen) när jag såg det här inslaget på Al Jazeera "Cats fight rats at Russian museum"
http://english.aljazeera.net/video/europe/2010/09/201091215451541779.html

Det är tydligt att Al Jazeera, till skillnad mot de flesta andra medier, inte behöver bekymra sig om ekonomin. De har det ena "udda" reportaget efter det andra.

En kommentar till ditt förra inlägg om klimakteriebesvär. Du liksom jag verkar ha knepigt med vikten, dvs att hålla den. Jag rasar lätt i vikt och har sedan svårt att gå upp igen. Har kämpat med detta hela mitt liv.
Men nu när det månatliga försvunnit och klimakteriebesvären är över så är vikten mycket mer stabil. Ok jag hade det lätt, mina besvär varade bara i ett halvår men när dina också går över kanske kampen med vikten blir ett bekymmer mindre.

Mica
med två retsamma bröder som under vår barndom sa att jag kunde gömma mig bakom ett metspö. Eller göra reklam för Solstickan.

Marianne sa...

Mica: Tjena Stickan : D Så du är likadan!!! Jag har också alltid fått passa mig för att inte gå ner i vikt, se till att proppa i mig lite extra kolhydrater och fett med jämna mellanrum. Men det låter skönt att det stabiliserar sig sedan, det ser jag fram emot. Problemet jag har just nu är att Klas behöver låg-kolesterol och jag behöver gräddsås ...

Måste absolut kolla in det klippet på Al-Jazeera! Det är en bra kanal, beror nog på att de kanske har god ekonomi. Men de rapporterar verkligen om allt, verkar det som!

Kram!

Mica sa...

Då har vi en likhet till!! En man som bör avstå gräddsås medan du och jag emellanåt borde dricka sådan till frukost.

Stor gräddig Kram!

Anna, Fair and True sa...

Vad rolig du är, allt för "kunderna" liksom! ;)

Jag googlade på "fem intressanta saker om Egypten" nu och då är du numera högst upp! :)

Laura sa...

Det var intressant fakta, tack för den! Speciellt intressant tyckte jag det var att så många svenskar besöker Egypten varje år! :)

Annika sa...

Sedär!! Hoppas personen söker på detta igen. Mkt info i bara fem punkter.
Kram!

Katarina på Filippinerna sa...

Intressant,, hade ingen tanke på ens att Egypten skulle kunna vara så folktätt.

Trillingnöten sa...

Som sagt har jag alltid velat se Egypten och en dag så! Egypten är grymt populärt här i Sverige just nu. Alla verkar åka dit! Och då känner jag, inte jag! Jag vill inte vara där alla andra är. Nu får jag hitta nåt nytt :) Vette tusan vad det skulle vara. Svenskar åker ju överallt så Thailand, Spanien, Grekland, Turkiet, Italien, Egypten är otänkbart numera, hehe.

Susanne sa...

Hade ingen susning om något av detta!

Ok Nilen hade jag väl kunnat anat..men att så liten yta är odlingsbar.

Men läste faktiskt häromdagen att Egypten är ett av de farligaste länderna i världen att köra/åka bil i. Tror Egypten kom på andra plats efter Etiopien.

Tänkte på dig och din El Make när jag läste det..
Och du har ju berättat lite om trafiken i Kairo oxå *ryser*

Kramen!

Marianne sa...

Mica: Haha, ja ibland blir det mannagrynsgröt kokt på grädde och så en stor klick smör i tallriken. För att inte tala om ordentligt med socker. Gott! : )

KRAM!


Anna: Haha, give and take, vet du! Det var ett så himla bra uppslag så då kan man ju inte låta bli att uppfylla önskemålen : )

Jag måste också googla!

Kram!


Laura: Och fler lär det väl bli i år, jag hörde att Egypten har gått om Mallis till och med och ligger etta på resmålen.

Kram!

Marianne sa...

Annika: Det vore faktiskt kul om den personen hittade det här, för jag har ju faktiskt blivit inspirerad av honom eller henne!

KRAM!


Katarina: Det är trångt på sina håll och alldeles öde på andra. Mest öde egentligen, men här där det går att bo och odla, ja här är det trångt!

Kram!

Marianne sa...

Trillingnöten: Jag tycker att du ska åka till Turkiet, men inte till charterorterna. Det finns t.ex. en jättefin ö som heter Bozcaada i Egeiska havet. MYCKET få utländska turister, men fina stränder, underbara pensionat, fina vingårdar, god mat och trevliga människor. Lite bökigt att ta sig dit visserligen, men det finns andra ställen som kanske är lättare. Om du vill kan jag undersöka saken.

Jag är likadan. Jag har t.ex. aldrig varit på Mallis eller Kanarieöarna. Har ingen direkt längtan dit, även om det ska vara fint.

Kram!


Susanne: Ja här ÄR farligt. Var det i artiklarna om att Sverige skulle lära världen trafikvett? Har för mig att det stod Mellanöstern där men att du då kopplade till Egypten : ) Men jag tror att det här är ett av de värsta länderna i världen, helt klart. Jag ska visa bilder sedan när vi är välbehållna hemma i Sverige igen, vill inte skrämma svärmor ...

Kramar!