måndag 6 september 2010

Fint besök och lite mer om kattresan

Titta så fint besök jag fick nu på förmiddagen! Det kommer ofta härfåglar och sätter sig på just det här stället, och Tjorvan älskar att ligga och hacka tänder och vifta på svansen åt dem. Men det är inte så ofta man hinner få fram kameran och fånga dem just när de sitter och gör sig fina.

Härfågeln Ville gör morgongymnastik.

Var é brudarna?

Se så fina han är, härfågeln Ville.

Jag ska tillägga till gårdagens inlägg också, att Cargo City här i Kairo inte är välordnat och fint som det kanske är i Stockholm eller i Washington. Här är Cargo City stort, dammigt, rörigt och utspritt över ett jätteområde mitt i öknen bredvid flygplatsen (som alltså ligger mitt i öknen). Det enda som saknas är väl kamelerna, annars är det ganska likt sinnebilden av en medeltida marknadsplats i öknen.

Jag är evigt tacksam för att jag har Mr. W som hjälper mig genom hela den här snårskogen. Om någon är gudasänd, så är det han!

Någon kanske undrar hur det kommer sig att jag väntar så länge som till 23 september med att ta katterna till Sverige. Orsaken är att Ramadan tar slut den här veckan, sista dagen är närmare bestämt på torsdag. Sedan infaller den största helgen inom islam, Eid al-Fitr som varar i dagarna tre. Först därefter kommer det normala livet igång igen. Och det är en hel del som ska göras innan katterna kan åka, bland annat ska de till veterinären två gånger för diverse avmaskning och hälsokontroller, så det är viktigt att alla berörda finns på plats och jobbar som de ska redan innan avfärd.

Jag har fått frågan några gånger om jag sedan följer med katterna till karantänen. Det kan jag inte, för det får jag inte enligt Jordbruksverkets bestämmelser. Katterna hämtas på Arlanda av karantänspersonalen som sköter all införtullning i Sverige och tar dem till karantänen. När jag har lämnat dem ifrån mig på kvällen den 22 september får jag inte träffa dem förrän efter två veckors karantän.

Förresten drömde jag i natt att någon från Jordbruksverket kommenterade här på bloggen och tyckte det var trevligt att jag skrev om dem, och att det tyvärr stämde att straffet för att smuggla in djur i Sverige var avrättning.


36 kommentarer:

Katarina på Filippinerna sa...

Vilken vacker och ståtlig fågel!

Hoppas allt går bra med dina älsklingar... hur lång är karantän tiden i Sverige?

Kram

Pettas sa...

Ibland blir man mera lycklig än ibland; det måste du ha känt när du lyckades få härfågeln att fastna på linsen. Jättefina bilder, tack för det!

Förstår att du drömmer om karantän och myndigheter med tanke på allt du kämpar med för älsklingarnas skull. Grymt att de stackars gullingarna inte får träffa dig på drygt två veckor, inräknat flygresa osv...
Jag måste tillstå att jag inte förstår mig på alla myndighetskrav emellanåt. Jag tänker på allt som kommer in till Sverige via Öresundsbron....
Kram! från ett soligt Åland

KARLAVAGNEN sa...

Usch jag känner med dig! Å så brister jag ut i skratt när jag läser om din dröm - snacka om att vara stressad. Tagga ner (lättare sagt än gjort)... Två veckor kommer att flyga förbi, jag lovar - även om det samtidigt kommer att kännas som en evighet.

STOOOR KRAM!!!

Marianne sa...

Katarina: De är så vackra, härfåglarna!

Katterna måste "sitta inne" i hela fyra månader. Och efter det är det två månaders hemkarantän när de inte får träffa andra djur. Den biten är tack och lov inget större problem, i alla fall.

Kram!


Karin: Ja jag blev så glad när han spände upp fjädrarna på huvudet, tror inte jag har lyckats få någon sån bild tidigare, även om jag har fotograferat honom ett antal gånger. Men att få just fjädrarna var en höjdare!

Det ska bli så skönt när den här kattresan är över så att jag kan börja koppla av och tänka på annat. Kraven kommer att luckras upp om jag har förstått saken rätt, just eftersom det kommer in rätt mycket ändå, men det kommer att dröja ett par år till. Och det är ju inte bara från bron det kommer in, vilda djur strövar ju fritt mellan Finland och Sverige, och bortom Finland ligger stora farliga Ryssland : ) Men det är som det är, bara att lyda!

Kram! från ett soligt Kairo!

Marianne sa...

Karlavagnen: Tack! Ja det kommer att gå alldeles för fort, och jag är så paralyserad av skräck att jag riktigt måste tvinga mig till allt som måste göras. Bland annat måste jag nu ringa och boka veterinären. Det är ett helt företag bara det, just nu.

Haha, ja den där drömmen, jag riktigt satt och läste en kommentar i drömmen!

Undrar hur det blir att inte ha några katter hemma! Jag minns inte hur det var på den tiden.

Kram!

Otta sa...

:-) ha, ha avrättning!!!

Kramar

Marianne sa...

Otta: Ja du fattar hur skräckslagen jag är inför kattresan!

Kram!

anna of sweden sa...

Åh, vilken vacker fågel. Vacker och lite sagolik. Den hade gjort sig bra i en Disneyfilm! :)

Två veckors karantäntid är ju inte allt för länge. Trodde nästan att det var längre tid än så. Men visst är det jobbigt att lämna de små djuren ifrån sig. Jag är nervös varje gång vi flyger och jag ska hämta ut Russin från "oversized luggage". Är alltid rädd att hon inte ska ha kommit med.

Är det bestämt ni själva reser till Sverige?

Kram!

Marianne sa...

Anna: Det är två veckor tills jag får träffa dem igen, men de måste sitta hela FYRA MÅNADER i karantän. Så det är länge. Men den delen är jag inte så rädd för, jag tror de kommer att få det bra där. De kommer ju till och med kunna gå ut och leka i ett eget litet uterum. Bättre än här alltså!

Så Russin är van att flyga som cargo? Hur brukar hon må efteråt, brukar hon ha lidit av det? Jag är så rädd för det här!

Vet ännu inte när vi själva flyttar, men nu ska det väl inte dröja alltför länge eftersom vi ska flytta senast till nyår ...

Kram!

Annika sa...

Härfågel. Min pappa trodde att han såg en somras, men det var fel. OCH han var lättad eftersom härfåglar betyder otur, enligt honom. Gammalt skrock, såklart. SOM vi garvade åt honom...det var nämligen en häger han sett...mohohahahaha!!! Jag skulle gärna vilja se en härfågel. De är så vackra, och vi vet ju att det där oturssnacket är just bara snack.
Vilken mardröm då...avrättning...
Det var liksom inget dåligt straff heller...
KRAMAR!!!

ab sa...

Otroligt vackra härfågelbilder - och jag ska inte göra dem gröna och blå den här gången.

Betyder kattresan att ni nu vet var ni ska bo i Sverige?

KARLAVAGNEN sa...

De kommer att ha det bra i karantänen har en kompis som hade sina katter i sex månader tror jag, i karantän när de flyttade från UK till Sverige. Katterna hade det toppen.

Å jag kan lova att LuftHansa tar bra hand om flickorna!


B.t.w. han var himla snygg den lille fågeln!

Marianne sa...

Annika: Hahaha, härfågel och häger, jo de är liiite olika! : D Men det måste bara vara i Sverige det betyder otur, för här betyder härfågel visdom och förmåga att avslöja hemligheter. Det var en härfågel kung Salomo och drottningen av Saba använde för att skicka brev till varandra - enligt legenden.

Suck, VAD ska jag göra med laxen till middag? Letar och letar men hittar inget recept jag tycker verkar kul och som jag har alla ingredienser till.

KRAM!


ab: Tack! Du kanske ska göra dem rosa den här gången? : )

Nej, tyvärr vet vi inte var vi ska bo än, eller när vi flyttar. Men nu åker katterna hem och påbörja karantänen, de ska ju sitta där i fyra månader. Då kommer de ut i slutet av januari, och då är vi garanterat i Sverige eftersom vi flyttar senast till nyår.

Marianne sa...

Karlavagnen: Vet du vilken karantän det var, var det i Vallentuna eller Linköping? Flickorna ska sitta i Vallentuna, för där får de ett eget uterum så att de kan gå ut och leka, och rummen är lite större där än i Linköping. Men sex månader? Varför så länge? Det krävs ju bara fyra månader från Egypten!

Jag tror också att Lufthansa blir bra. Cargokillen hade ju till och med varit där och sett Animal Lounge, och han glittrade lite med ögonen när han pratade om det. Så det är nog fint.

Fast Ville är inte lika snygg som Nisse, hälsar tjejerna. : )

Anna, Fair and True sa...

Argh, min kommentar försvann, tur att jag inte skrivit så långt!

Vilken rolig dröm du hade! Märks att detta upptar dina tankar en del just nu.

Vilken fin fågel!

Marianne sa...

Anna: Jag brukar alltid köra kopiera kommentaren innan jag trycker på sänd, för det händer alltför ofta att någonting krånglar så man blir av med det jag har skrivit.

Usch ja, jag vaknar hundra gånger per natt och tänker på vad som ska göras och vad som har sagts och vad det står på någon hemsida och ...

Kram!

Melting Pot sa...

Det är ju snårigare det här med katterna än vad det var att fixa Alfreds pass. Jag som tyckte att vi fick krångla mycket.....Tur att det finns agenter som kan det här med byråkratisk röra!

Lycka till med allt med katternas transport!
När flyttar ni själva? Hur känner du inför det?
Kram Lena

Fröken Anki sa...

VILKEN vacker fågel! Å så bra att den tog en liten paus hos dig så du kunde fota den.

SKönt att det ordnat sig med katternas resa.

Ha en fin måndagskväll.
kram

Kim M. Kimselius sa...

Underbar slutreplik! Ljuvligt vacker fågel. Kram Kim

anna of sweden sa...

Russin gillar inte när vi lämnar in henne i disken för oversized luggage. Då "gråter" hon högt. Men när vi sedan hämtar upp henne efter resan är hon precis som vanligt. Då låter hon i och för sig också väldigt mycket. Men då är det mer ett "kom och hämta mig nu då"-läte.

KARLAVAGNEN sa...

Jag kollar med kompisen vilken karantän det var. Kanske har jag fel för mig ang karantänstid, men det var några år sedan. Återkommer...
Nisse hälsar!

KARLAVAGNEN sa...

http://www.airport-technology.com/features/feature86002/

LITE MER OM LUFTHANSA FRANKURT ANIMAL CENTRE AIRPORT DESTINATION...

KARLAVAGNEN sa...

Lånat från Lufthansa websida: If you have questions about the import or export procedure at the Frankfurt Animal Lounge, please contact our Service staff (phone +49 69 696 27406, mail to FRA.AVI.Serviceteam@dlh.de).

For all questions about import or transit regulations to/via Germany/EU, please contact the local state Vets at Frankfurt Airport (phone: +49 69 696 92801, mail to: poststelle.tgsh@lhl.hessen.de).

olgakatt sa...

Straffet för avslöjade smugglingsförsök av djur är nog oftast just avrättning - av djuret!

Såg ovan en kommentar att någon haft djur i lång karantän från UK. Om med det menas Storbritannien och katt kan det knappast vara rätt! Storbritannien har varit ett av de mycket få länder där inte krävdes någon karantän alls för katter, ens före EU-tiden. Jag har själv importerat katt från Storbritannien för många år sedan. Det enda som krävdes var veterinärintyg och möte med gränsveterinär vid hemkomsten.

Susanne i "Marsipanien" sa...

Hej!
Aha! En härfågel!
En så´n såg vi i Turkiet (eller attans lik iaf).
Jag tyckte att den påminde om Per Gessle som ung, så vil kallade den för Gesslefågel.
Den satt och illglodde från ett träd när vi åt på balkongen. Kanske den ville att vi skulle slänga ut bröd till den, men vi ville inte ha hela hotellområdets duvor på "vår" balkong...
Har vänner som importerat hundar och de säger att karantänpersonalen är jättefina med djuren.
Katterna kommer att vara i goda händer, det är jag säker på!
Kramen och gör vågen för alla dina fina bilder!

Suzesan sa...

Vilken snygg bild på härfågeln och Ville var ett fint namn. Jag skrattar åt din dröm. Men du vet det kommer gå bra. Det är som med barn när de ska göra nåt så är ofta de vuxna mer oroliga än vad barnen är. Man gör mer problem av det än vad det är och slösar energi. När du satt dem på flyget är det inte mer du kan göra än att vänta men jag föstår din oro.
Åh vad vackert.... att en sån vacker fågel står för visdom och förmåga att berätta hemligheter. Haha kanske därför den kommer.

Stor kram
/Susanne

Suzesan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Suzesan sa...

Min kommentar råkade jag skicka TVÅ gånger. Haha så viktigt är det inte det jag skrivit, så det ska läsas mer än en gång. Så jag tog bort den ena;)

kram
/Susanne

Laura sa...

Wow, vilken häftig tuppkam Ville har! :)

Ja, jag önskar att Ahmet vore här, jag är säker på att han kunde fixa TV:n med en gång! :S Å andra sidan så vill jag ju kunna SJÄLV, men jag kan inte.. :( Ska försöka på nytt imorgon igen och dra ut alla sladdarna! Kanske den bara behöver vila över natten? :)

Kram!

Saltistjejen sa...

Vad bra att karantänen iallafall inte är längre än 2 veckor! Jag trodde det kunde vara längre. två veckor utan dina äsklingar kan kännas länge såklart, men jag trodde att karantän kunde vara minst en månad eller så. Sedan skrattar jag åt din dröm! Du är för rolig du! Avrättning och jordbruksverket i samma andetag.. :-)
Kramar!!!

Annelie sa...

Oj, oj, oj 4 månader, det är en lång tid att vara ifrån katterna.

Är kattälskar och vill skaffa katt här i Singapore, tur att Singapore är ett listat land:).

Trillingnöten sa...

Hahaha! Vilken dröm! Fickmig att skratta gott så här på tisdag morgon! Avrättning för kattsmuggling...Låter nåt som Iran skulle göra, men inte Sverige tack och lov!

Marianne sa...

Lena: Förutom katternas säkerhet är det är så många bestämmelser och regler som ska följas, så man blir alldeles knäpp. Skaffa för guds skull inga husdjur medan ni är utomlands. Enda landet att skaffa husdjur i, för att kunna ta hem dem enkelt, är Norge. Mellan Sverige och Norge kan de åka fritt.

Det är fortfarande inte klart när vi flyttar, men definitivt före nyår. Själv hoppas jag att det blir ganska omgående efter att katterna har åkt. Det ska faktiskt bli rätt skönt att komma hem tycker jag. Vi har ju varit ute i 12 år nu, så det är hög tid.

Kram!


Anki: Ja de är verkligen fina, härfåglarna. Det är den mest exotiska fågel jag har sett här. Inga papegojor eller så : )

Kram!


Kim: Haha, ja fast jag hade gärna haft lite trevligare drömmar, nu kretsar allt kring kattresan.

Kram!

Marianne sa...

Anna: Skönt att höra att hon klarar det så bra. De här katterna har ju flugit en gång, men det var djurplågeri för de satt nästan 2 dygn i burarna tack vare den där hemska agenten i Istanbul. De fick komma ut ur burarna ett par timmar på ett kontor i Istanbul, men det var allt jag lyckades få ha dem ute under de där mardrömsdygnen. Och de mådde inte bra psykiskt efteråt, Tjorvan riktigt skrek innan vi var hemma och de fick komma ur burarna. Usch, fy. Så jobbigt.

Kram!


Karlavagnen: TACK söta för alla länkar och alla tips! Ja, du vet redan att jag har kollat och mejlat. : )

KRAM!


Olgakatt: Ja precis, de avrättar ju djur som smugglas, och det skulle jag aldrig stå ut med.

Det var TILL Storbritannien katten åkte. Jag såg någonstans på nätet att de har till och med striktare regler än Sverige, så det kan nog stämma. Skönt att det "bara" är fyra månader i Sverige.

Marianne sa...

Susanne: Hahaha, Gessle! Undrar om han är medveten om att han är lik en fågel. Nå, en stilig fågel i alla fall : )

Jag är inte så nervös för själva karantänstiden, utom att kanske Stina blir deprimerad, för det kan hon bli, det är resan som oroar mig. Usch, jag får riktig ångest för jag blir så orolig för dem.

Kram!


Suzesan: Visst är han fin min Ville! Ja det har du nog rätt i, att jag oroar mig i onödan. Men förra gången de flög var en sån katastrof, så det är svårt att låta bli. De vet så klart ingenting, så de är inte ett dugg oroliga : )

Kram!


Laura: Han kanske tror han är tupp? : )

När det gäller tv:n har jag gett upp. Vill inte ens kunna själv. Det är bara tråkigt att fixa med. Jag vill ha en tv och inte en massa boxar och strunt. : )

I morgon åker du!!!!!!!!

KRAM!

Marianne sa...

Saltis: Jo, de ska sitta i karantän FYRA månader. Efter två veckor får jag besöka dem, och sedan får jag hälsa på varannan vecka, men de måste stanna där i fyra månader som sagt. Jag var nog otydlig där.

KRAM!


Annelie: Tänk ändå efter innan du skaffar katt i Singapore. Om katten är för stor får du inte ta den i kabinen, och då måste de skickas som cargo vilket inte är så kul för dem. Dessutom är det massor med grejor som ska fixas med veterinärer och tullar och jag vet inte allt, även om det är listat. Karantänen känns nästan som en bisak bland allt som ska ordnas.

Själva var det vi som blev adopterade, vi hade ingenting att säga till om : )


Trillingnöten: Jo, Sverige avrättar djuren som smugglas in i landet. Och det känns lika illa som om det hade varit jag själv ...

Kram!