torsdag 2 september 2010

Farao Khufus (Cheops) solbåt

Har hela dagen funderat på vilka av alla fantastiska äventyr här i min otroligt spännande vardag i utlandet jag ska skriva om i dag. Ska jag skriva om städ och disk? Eller kanske tvätt? Matlagning då? Att bära ut sopor är väl spännande? Inte det, nehej.

Till sist hittade jag i alla fall några gamla bilder från båtmuseet vid pyramiderna i Giza.

Man vet inte mycket om farao Khufu (mer känd som Cheops) eftersom hans grav, den största pyramiden i Giza, plundrades långt innan någon arkeolog undersökte den. Man tror i alla fall att pyramiden byggdes cirka 2589-2566 f.Kr., så han själv bör ha levt ungefär vid den tiden.

Det man har hittat låg begravt utanför pyramiden, båtar begravda i sanden. Det finns sju sådana båtgravar, och en av dem kan man se i det museum som nu är byggt bakom pyramiden.

Båten är gjord av cederträ från Libanon och en del akaciaträ. Den är 43,3 meter lång och 5,9 meter bred. De lärde tvistar ännu om betydelsen av båtarna och varför de är begravda vid pyramiden, någon menar att det finns en båt för varje väderstreck för farao att resa i, andra tror att det är solbåtar som ska föra farao över det himmelska havet när han följer solguden Ra.

Den som vill läsa mer om båtarna kan göra det här. Där kan man också se en bild som är väldigt lik en av bilderna som jag visar här, men den jag visar har jag tagit själv. Jag lovar och svär, på heder och samvete.

Båtmuseet bakom farao Khufus pyramid i Giza.

Man måste ta på sig lånetossor när man går in i museet.

Farao Khufus solbåt.

Hytten.

En åra.

Bevarat rep.

Avancerade knopar.

En bra sajt med information om Egypten är Tour Egypt, som jag tyvärr inte har hittat förrän nu. Här finns information om allt från att skicka vykort till farao Khufus solbåt.

24 kommentarer:

Pettas sa...

Det skall verkligen bli roligt att få dig i knutarna här hemmavid, men vem skall ta över och sköta om den intressanta rapporteringen från Kairo? Har du någon efterträdare på lut? :D
Båtar uppåt torra land, verkligen torra land den här gången. Intressant varför, men kanske det fanns vallgravar runt pyramiderna? Det är ju ett tag sedan. Nu är jag förstås ute och flyger helt vilt i min egen fantasi, förstås...
Här blåser det höstligt, nästan storm..

Kram!

Marianne sa...

Karin: Njä, det fanns nog inga vallgravar runt pyramiderna. Det här var den västra öknen redan då, och för att kunna odla längs Nilens stränder var man beroende av att Nilen svämmade över varje år. Man lutar nog åt att båtarna var rituella, för det finns inga tecken på att de har varit i vatten.

Har ännu inte utsett min efterträdare, men jag får väl sätta en kamera på en katt så att den kan springa runt och fotografera : D

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Kul med tofflorna :)

Trillingnöten sa...

Ja, visst är det lite jobbigt när man inte har nåt "spännande" att skriva om eller kloka tankar :) Man blir liksom lite ställd! Men du kom ju på nåt fantastiskt fint att berätta om! Jag älskar sånt där :)

Annika sa...

Vilka fina bilder!!
OCH sådär kan jag känns också...
VAD ska jag skriva om för spännande IDAG då?? Från mitt otroligt spännande liv in the US ;-))))
Jodå, been there, many times...
Men du fick ju till det hela BRA!!!
Bilderna är ju superduper fina, som alltid hos dig!!
Kram!!

olgakatt sa...

Nog liknar faraos båtar lite vikingarnas i formen? Trots att det är flera tusen år mellan dem.

Kan inte din trevliga fd granne fortsätta rapportera från Kairo? Du får väl sätta igång henne, vetja!

Meme sa...

Hej! Jag letade efter bloggar från folk som bor omkring Nordafrika och hamnade hos dig. Har små planer på att besöka Egypten också.

Kul i alla fall att hitta hit : )

Saltistjejen sa...

Otroligt!!! Som Wasa fast äääääännu mer imponerande med tanke på åldern! Gillar även museibyggnaden!
Kramar!!

Anonym sa...

Mycket intressant.
Håller med Pettas om att du fyller en intressant uppgift där i Kairo.
Men ibland tycker jag att vardagssysslorna i andra länder är spännande( disken eller soporna.)
Det beror på hur man räknar.
Inget slår väl pyramiderna!!!!
Hej från Eva H Tyresö

Musikanta sa...

Väldigt intressant att få veta detta om båtarna. Och så fantastiskt skickligt gjorda! Det är så imponerande när man vet att det inte fanns maskiner till någonting utan allt gjordes för hand. Tid hade man ju inte mer av än idag i alla fall!
Kramar!

Marianne sa...

Anna: Visst är de tjusiga : )


Trillingnöten: Ja ibland kan man gå och fundera en hel dag, och förkasta den ena tanken efter den andra! Andra dagar bubblar tankarna och man vet inte hur man ska få plats med allt.


Annika: Haha, ja precis, för här i utlandet är ju allt så himla spännande : D Självklart att man måste vara ute på äventyr och upptäcka saker och fundera på kultur och ... Tyvärr finns ju tvätten och disken här också, och den är lika trist som hemma! Nu försvann visst tv:n till råga på allt!

Kram!!!

Marianne sa...

Olgakatt: Jo det har du rätt i. Det är väl vikingahornen och papyrusformen som skiljer.

Min Trevliga f.d. Granne har flyttat till Sverige! Alla mina kompisar här har flyttat, det är urtrist.


Meme: Hej och välkommen hit! Bor du också här i trakterna? Jag får gå in till dig och kika! Kul om du kommer till Egypten!


Saltis: Ja de här är ca 4.500 år gamla. Och den stora skillnaden är väl att de här har bevarats i sanden, medan Wasa kräver fukt för att inte förstöras. Jag minns att jag tyckte det var lite läskigt med allt vatten som forsade kring Wasa-skeppet, här slipper man allt sånt. Och Wasa är nog bra mycket större!

Kram!

Marianne sa...

Eva H: Haha, ja ibland kan det vara rätt spännande även med vardagssysslor, när de måste utföras på helt andra sätt än i Sverige. Sopsorteringen är ju ett sånt kapitel, här sorterar jag inte efter material utan efter rent och äckligt eftersom det sedan är framför allt kvinnor och små flickor som sorterar för hand.

Jag får nog göra lite fler utflykter till pyramiderna medan jag kan, men det får bli när katterna har åkt.


Ingrid: Ja det är fascinerande att tänka på hur folk gjorde allt själva, och för hand, förr i tiden! Håller just på att läsa Guillous Vägen till Jerusalem, och där är ju många beskrivningar om hur hantverket sköttes. Mycket intressant tycker jag.

Kram!

Taina sa...

Ja det var ju en udda båt, måste jag säga. Och museumet var inte speciellt fin: Bilden är bra, men själva föremålet, dvs byggnaden är ju inte riktigt i fas med pyramiden.

Undrar vad den där långa strånken längst fram på båten skulle vara bra för??

Kramar!!!

lurigopalia sa...

Vilken rolig och intresant blogg. Jag har läst mycket om egypten men jag kommer inte ihåg jag läst om dessa båtar.Här kommer jag att titta in framöver. ciao från Italien..

Marianne sa...

Taina: Håller helt med om att museet inte direkt är i fas med pyramiderna! Lite sovjet-betong-förort över det. Men båten är fin. Haha, vad är en "strånk"? Menar du fören? Den ska nog symbolisera papyrus. Precis som vikingarna hade drakar i fören.

Kram!


Lurigopalia: Hej och välkommen hit! Vad roligt, du kan säkert mer än jag, måste erkänna att jag kan mycket mer om Turkiet och framför allt Istanbul än om Egypten. Skäms lite, men så är det.

Jag ska kika in hos dig också!

Laura sa...

Jag säger bara: WOW!

Helly på Sicilien sa...

Fast våra vikingar gjorde nog allt stabilare båtar. Även om det var 'några' år senare ;)

Lotta sa...

Jättespännande! Och så undrar jag varför jag inte känt till det här tidigare? Man lär sig något nytt varje dag!
Kram!

Marianne sa...

Laura: Kram!


Helly: Haha, jo, men jag tror inte att de här båtarna användes, de var nog bara begravningsattiraljer för att farao skulle kunna färdas över himlahavet. Det finns tydligen inga tecken till att de har varit i vatten.


Lotta: Jag vet inte om båtarna är så kända? När man talar om pyramiderna är man alltid så imponerad av dem, så man glömmer gärna bort det som finns runt omkring.

Kram!

Fröken Anki sa...

Fantastiskt att båten är så välbevarad! Den är ju så stor. Tur att den låg i sanden.

Just det där att man faktiskt inte vet riktigt säkert varför saker och ting ligger där de ligger är det som är spännande med historia. Det går att dra hyfsade slutsatser, men till slut är det ändå bara teorier eftersom ingen finns som kan berätta hur det verkligen var tänkt.

Fascinerande!

Jättefina bilder tycker jag. Jag vill dit och se den själv nu!
kram

Marianne sa...

Anki: Fast just om de forntida egyptierna vet man förhållandevis mycket, eftersom man kan läsa alla inskriptioner. Men farao Khufus grav (stora pyramiden) var plundrad, så om honom har man inte kunnat läsa så mycket. Om jag har fattat allt rätt : )

Lustigt det där med sanden, den är både förödande och bevarande!

Kram!

Bejla sa...

Otroligt att man kan hitta så gamla saker gjorda i sådana material egentligen.

Marianne sa...

Bejla: Det är nog tack vare den torra heta sanden som trä och rep har kunnat bevaras så väl. Jag kan nu inte sånt där, men den här båten behöver inte hållas fuktig, som Wasa-skepppet. Så jag antar att den är torkad till konservering.