söndag 5 september 2010

Vilken dag!

En av bröderna Beyaz.

I dag har jag tillbringat i stort sett hela dagen i Cargo City för att fixa med katternas hemresa till Sverige. Cargo City är ett jätteområde vid flygplatsen där allt som handlar om flygtransporter sköts av dels bolagen själva och dels av ett antal "agenter". Allra först pratade jag med folk på Turkish Airlines och Lufthansas biljettkontor, varvid Turkish Airlines faktiskt föll bort rätt rejält eftersom engagemanget var ungefär lika med noll. Mycket bättre på Lufthansa som fattade vad det handlade om och skickade mig till Lufthansa Cargo i Cargo City.

Sagt och gjort, iväg till Cargo City. Och när man ska köra in på ett sådant område är det alltid en grind man ska igenom. Vid dessa grindar står alltid en massa människor, och en av dessa var en ung kille som visste var Lufthansa Cargo låg, så han skulle kunna visa oss. Han visade oss till en "agent" som, turligt nog, var klok nog och skickade oss vidare till Lufthansa. Då tog killen med oss till en annan "agent", som turligt nog, var klok nog att skicka oss vidare till Lufthansa. You get the picture! Efter dessa två agenter åkte vi i alla fall till Lufthansa, som planen ju ursprungligen var.

Och på Lufthansa blev vi väl mottagna av en mycket trevlig och kunnig kille som dels hade varit i Frankfurt och sett Animal Lounge och dels hade jobbat tre veckor på Lufthansa Cargo i Stockholm. Men han menade att vi aldrig skulle klara av den egyptiska tullen själva, det måste en agent sköta. Så han skickade oss till den agent han tyckte var bäst. När jag med darrande röst berättade att Mammakatten försvann tack vare en klantig agent, berättade han att den här agenten hade varit med om det själv en gång för femton år sedan, och det vill han aldrig mer vara med om. (Den katten hittades.)

Jaha, så vidare till en agent, alltså. Där tog en bra tjej hand om oss och fixade allt. Så, nu är katterna bokade att åka den 23 september. Vi betalar allt till den här agenten och så fixar de nu så att allt med tull och Animal Lounge i Frankfurt med mera funkar och blir betalt. Det är väl bara en sak jag själv vill kolla upp nu, och det är att EU-tullen i Frankfurt (jo det finns en sån också) verkligen funkar på det sättet och godtar betalning via agenten.

Puh, och som alla förmodligen känner till vid det här laget är det Ramadan just nu, dvs troende muslimer fastar från soluppgång till solnedgång. Ingen mat och inget vatten med andra ord. Och jag är ju väluppfostrad vilket innebär att jag inte ställer mig mitt bland en massa fastande människor och klunkar i mig någon svalkande dryck. Så man skulle kunna påstå att jag har fastat i dag jag också. Med lite fusk så klart eftersom jag åt frukost efter soluppgången och klunkade i mig ett antal glas vatten så fort jag kom hem.

Och på väg hem stannade jag till vid ambassaden och fullgjorde min medborgerliga plikt. Nu har jag röstat. Det funkade jättebra trots att jag inte hade fått mitt röstkort, det var bara att visa fram passet så kunde de printa röstkortet!

17 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Hurra! Fröknarna är en bit på väg, mit Lufthansa!!! Toppen!

Marianne sa...

Karlavagnen: Varje litet steg känns som ett jättekliv i det här fallet. Men jag ska kolla upp lite med tullen i Frankfurt, som sagt. Hu vilken dag det blir för dem, från dörr till dörr nästan 24 timmar. De måste vara på flygplatsen 7 timmar före avgång!

Kram!

olgakatt sa...

Jag håller tummarna HÅRT!

Så du har röstat nu, då kan du slappna av och slå dövörat till allt tjatande. Det är sedan länge för mycket av det goda, tycker jag. Och två veckor kvar till Dagen V.
Jag är så gammaldags att jag tycker det är litet högtidligt att gå till vallokalen litet finklädd och rösta. Men jag brukar bli litet störd av att valbåsen är så FULA! Dom kunde väl göra dom litet festligare och finare. Tycker jag.

Kim M. Kimselius sa...

Håller tummarna för att allt går bra med katterna. Kram Kim

Elisabeth sa...

Även jag håller tummarna för att allt ska gå bra, och det kommer det garanterat att göra också!

Solstrålen sa...

Lufthansa- det var till att flyga elegant. Vi vanliga, som saknar 9 liv, får hålla till godo med lågprisbolagen.
Kan katterna tyska förresten? Så det inte blir trasssel i den tyska tullen.

Malin sa...

Vilken dag du har haft!
Det blir en lång resa för katterna, men det kommer helt säkert gå jättebra!!
Kram

Laura sa...

Vad bra att kissemissarna är inbokade nu! Hoppas att deras resa går bra och problemfritt!

Kram!

Trillingnöten sa...

Vad skönt att allt är klart för avfärd så där! Att det ska vara så krångligt :)
Det där med rösta är ju fantastiskt lätt här. Maken måste registrera sig för att rösta i USA (han har inte röstat tidigare så jag tror att det är därför). Här kommer ju röstkortet bara så där och sen röstar man!

Otta sa...

Vad skönt att allt ordnar sig! 23:e september skall jag kryssa i min kalender, så jag kan kryssa fingrar och allt. Det innebär alltså att du åker med och följer dem till karantän osv?

Jag har också varit där ute, det var vilda västern! Jag skulle skicka en resväska med alla mina kläder i förväg då jag skulle fylla en annan resväska med pärlor och ta det med mig på flyget. Oj, oj, när jag kom och skulle hämta väskan i tullen i Köpenhamn...där fick jag deklarera för allt i resväskan. Inget fick vara nytt för då skulle jag betala tull för det. De undrade också varför jag hade sänt mina kläder och då kunde jag inte direkt berätta sanningen...

Kramar

Millan sa...

Phew.. det lat faktiskt som en ratt jobbig dag. Men skont att det loste sig till slut och att katterna ar bokade! Sa.. 23e september sker det alltsa. Vad Spannande att ni snart ar pa hemmaplan igen. GIssar att det kanns nastan lika spannande som det kanns for en 'vanlig' svensk att flytta utomlands nar man bott hemifran sapass lange.

Ps, sag ditt svar pa min forra kommentar om Wordpress. Ingen fara alls, jag vet att du haft problem med wordpress sidor lange. Sa underligt!

Kram!

Bloggblad sa...

Så krångligt! Tur att du disponerar dina dagar... Vem tar emot dem i Sverige? Eller sätts de automatiskt i karantän här?

Anna, Fair and True sa...

Vad skönt att allt är ordnat! Tror nog att du kan lita på att det går bra!

Bra att du röstat också!

Marianne sa...

Olgakatt: Tack, jag kommer att behöva alla era tummar den 23 september!

Visst är det lite festligt att gå och rösta! Synd att Klas inte kunde i går, så det fick bli lite som det blev. Här får man gå in i ett litet rum, skulle tro att de använder det till intervjuer vid visumansökningar annars.

Du får designa nya bås!


Kim: Tack, jag kommer som sagt behöva alla era tummar när det väl är dags!

Kram!


Elisabeth: Tack, jag samlar på alla era tummar nu och kommer att be er hålla dem extra hårt den 23 september! Det här måste gå bra!

Marianne sa...

Solstrålen: Hej och välkommen hit! Haha, ja fint ska det vara för katterna, röda sammetskuddar och bästa flyget. Även om Ryan Air hade flugit på Kairo hade jag ärligt talat inte vågat använda dem för katterna. Vi blir ändå ruinerade av det här, så det är lika bra att göra det ordentligt!

Jag håller på att ge dem en intensivkurs i tyska just nu, för tyskarnas engelska verkar inte vara något vidare om man ska döma av det mejl jag har fått som svar på mina frågor till Frankfurt!


Malin: Det kommer att bli en riktigt hemsk dag för dem. De måste vara på flygplatsen redan 22 på kvällen, och så går planet 04.30. De kommer inte att vara i Stockholm förrän 18.30. Nästan ett helt dygn i burarna, men jag hoppas de får komma ut och sträcka på benen lite i Frankfurt, i deras Animal Lounge. Där kanske de blir kompis med en eller annan elefant om de har tur : )

Kram!


Laura: Ja det är skönt att ha kommit så här långt. Men jag är totalt vettskrämd inför det här. Jag kommer i alla fall att åka med samma plan så att jag kan påminna kaptenen att sätta på värmen i cargo, och så att jag finns i Frankfurt om det skulle vara någonting. Bara en sån sak som att någon inte har fått betalt som de ska eller vad som helst som kan krångla till det. Om jag är där så kan jag fixa lite enklare.

Kram!

Marianne sa...

Trillingnöten: Det är alldeles makalöst vad det ska vara krångligt att resa med djur. Varför skulle man t.ex. inte kunna få köpa en flygstol att ställa buren i, som man får med en basfiol? Nä, de måste vara pyttesmå och få plats under sätet framför. Inte för att det var ett alternativ eftersom Jordbruksverket kräver att de kommer som cargo, men ändå.

Visst är det bra att det är enkelt att rösta! Inte konstigt att USA har lågt valdeltagande när de krånglar till allt så himla mycket. Det är bara utlandssvenskar som måste registrera sig var tionde år, och tala om att de fortfarande vill vara med. Perfekt också att de kan printa röstkortet på ambassaden, eftersom jag inte hade fått mitt per post.

Kram!


Otta: Ja, jag åker med samma plan. Det kommer att bli ett drygt dygn för mig också, för jag hinner knappast åka hem från flygplatsen och tillbaka utan får vänta 7 timmar på flygplatsen innan planet går, och sedan får jag vänta hela dagen i Frankfurt innan jag kan åka med samma plan till Stockholm. Tror jag kommer att vara lite trött efter det ... Just det, måste boka mig också!

Menar du att om du hade köpt en - bara en enda - ny klänning till dig själv, så hade du fått betala tull för den? Okej att man ska tulla för vissa varor, sånt man ska sälja vidare och vad det kan vara, men personliga saker även om de är nya? Låter inte klokt. Nå, katterna är inte nya : ) och vi ska fylla i en blankett (= fyra sidor) om Tullsaksfrihet eftersom vi har bott utomlands så de räknas som flyttgods ...

Kram!


Millan: Ja, nu är i alla fall katternas flytt bestämd, ett steg på väg. Vår egen vet vi inte än ... Men katterna ska ju sitta i karantän i fyra månader, så det är bara bra att de får börja på det så att de kan komma hem så fort som möjligt när vi väl är i Sverige.

Det är verkligen lika spännande att flytta hem som det var att flytta ut. Fast man får inte lika mycket hjälp som på utvägen, för då tog ju företaget hand om det mesta. Som det där med bostad, till exempel. Nu får man ju fixa allt själv!

Bra att du vet varför jag inte är hos dig och läser, jag vill ju verkligen inte att ni tror att jag struntar i er! Är säker på att det kommer att ordna sig när jag väl är hemma igen.

Kram!

Marianne sa...

Bloggblad: Ja det är verkligen tur att en av oss har tid att disponera! Jag vet inte hur det hade gått annars. Man hade fått ta semesterdagar för att fixa med allt sånt här.

Katterna blir hämtade av karantänspersonalen och en veterinär som tar dem till karantänen. Jag får inte träffa dem, eller ens se dem, förrän de har suttit i karantän i fjorton dagar. Efter det får jag hälsa på en timme varannan vecka. Så jag kommer att stanna i Sverige så att jag kan hälsa på dem. Har en hel del att göra i Sverige också, så det blir bra. Sedan ska de alltså "sitta inne" i fyra månader.


Anna: Ja jag tror också att de här människorna är pålitliga. Både killen på Lufthansa och tjejen på den här agenten verkar bra, och de pratade perfekt engelska så det fanns inga missförstånd pga språket. Inte minst viktigt i det här läget!

Jätteskönt att ha röstat. Rösta måste man, annars kan man inte gå och yva sig över att man lever i en demokrati.

Kram!