tisdag 21 september 2010

Dan innan dan

Rinkebyhäst. Tänk, snart är jag i den här staden!

Tack för alla fina hälsningar! I dag är jag betydligt bättre och febern har gått ner. Och tur är det, för i morgon kväll bär det av oavsett om jag är frisk eller inte. Jag tror att sängläge, hibiskuste med citron och honung, slemlösande hostmedicin och nässpray har gjort susen.

I dag har jag inte bara orkat tänka på att packa min egen väska, jag har faktiskt packat den också. Nu är det bara det där allra sista kvar som necessären, iPaden och liknande som återstår, men det finns uppskrivet på Listan.

Och jag tror att katterna börjar känna på sig att någonting är på gång. Tjorvan gick i dag in och la sig och somnade i sin bur. Burarna har stått framme nu i några månader så att de ska vara välbekanta med dem, och de har gått in och nosat flera gånger. Men de har inte sovit i dem tidigare. Nu har Tjorvan gjort det. Kanske hon kommer ihåg hur det var när vi skulle åka från Bulgarien? Hon rymde nämligen i allra sista minuten, precis när vi skulle stoppa in dem i burarna och lasta in dem i bilen. Då stack hon ut i trädgården och hoppade iväg bland buskarna. Som tur var kände hon på sig att det nog ändå var bäst att komma tillbaka, för hon kom efter en tio minuter. Annars hade vi fått stanna tills hon hade behagat återvända ...

Apropå flytten från Bulgarien: Det är ju som så att det krävs en hel del även för att ta UT katter ur ett land. Den gången skulle vi köra bil till vårt nya hem i Istanbul eftersom det bara tar en sex timmar mellan Sofia och Istanbul. Så det behövdes inga flygförberedelser. Men vi skulle ju ha alla papper klara. Vi tog hjälp till det eftersom bulgariska myndigheter kan vara rätt snåriga. Allt gick bra ända till den där sista stämpeln som krävdes. Den Myndigheten ville inte sätta sin Rektangulära stämpel eftersom den Andra myndigheten hade satt sin Runda stämpel först. Och det som krävdes var den Rektangulära stämpeln. Vi var minst sagt villrådiga, men allt gjordes om för att papperet skulle stämplas av den Första myndigheten först och den andra sedan, omvänd ordning, alltså. Men si det gick inte, för ... ja för någonting. Rörigt? Gissa vad vi tyckte. Då kom hyresvärden till vår undsättning, han var advokat och kände rätt folk. Jippiii! Men han kom tillbaka och sa exakt samma sak! Kunde inte få den Rektangulära stämpeln eftersom den Runda redan satt där och den Rektangulära är finare än den Runda ... Till slut bestämde vi oss för att bara åka i alla fall och se vad som skulle hända, det var ju faktiskt inte värre än att vi fick vända om ifall vi blev stoppade vid gränsen. Med en hel del pengar dolda i händerna när vi lämnade över papperen, så kanske det skulle funka ändå? Vi åkte. Vi kom fram till gränsen. Vi lämnade över alla papper och fick alla stämplar i passen och allt och sedan sa vi: "Vi har fyra katter här också." Då tittade de in genom bilfönstret och log och sa "Vad fina!" "Men, vill ni inte se deras papper också?" En viftning med handen och "Nej, det behövs inte." Exakt samma sak upprepades på den turkiska sidan av gränsen. Utan överlämnande av pengar på någon sida av gränsen. Till saken hör att katterna och jag stannade en månad extra i Bulgarien för att alla papper skulle ordnas medan Maken redan befann sig i Istanbul!

Så kan det gå!


24 kommentarer:

Suzesan sa...

Oj vilken soppa det där i Bulgarien. Tur det löste sig. Åhh tänk att hon gick in och lade sig i buren. Du ser de förstår att du är nervös. Bästa att inte vädra någonstans då före avresa så Tjorvan inte smiter.


Tur du piggnade till.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Ja ibland kanske man ämndå inte ska klaga alltför mycket över vår byråkrati i Sverige eller även här i USA. Hm...?
Skönt att du känner dig bättre. Hoppas så att du kommer må ännu bättre imorgon för det är så hemskt att flyga när man är förkyld. Nässpray nässpray nässpray!!!
Kraaam!

Anonym sa...

Bulgarerna vid gränsen var allt mycket trevligare än byråkratbulgarerna. Nu hoppas jag innerligen att du slipper krångel på denna resa! Om vänliga tankar hjälper öser jag över dig ett helt lass!
Monica P

anna of sweden sa...

Skönt att du mår bättre idag. Jag glömde ju säga "krya på dig" igår.

Vi tar också alltid fram Russins bur ett tag innan det är dags för avresa. Då flyttar hon in i den direkt. Ett bra tecken!

Stor kram och fortsatt krya på dig!

KARLAVAGNEN sa...

Men kära nån, är du sjuk! Bli frisk bums! Imorgon ska jag tänka intensivt på er!

Malin sa...

Härligt att du mår bättre, att bli sjuk nu var ju det sista du behövde!!
Men vilket krångel i Bulgarien, till ingen nytta!! Lite snopet att de inte ville se katternas papper...

Tänker på dig och katterna imorgon och håller tummarna för att allt går bra!
Kram

Lotta sa...

Jag vill bara önska dig (maken?) och dina katter en riktigt fin resa!! Jag hade nog inte sovit mycket den här natten. Och så skönt att du mår bättre nu!

Kram!

Laura sa...

Usch för all sorts byråkrati som de sedan inte alls är intresserade av att se efter att man har kämpat så! Håller tummarna för att kattresan går perfekt och problemfritt! KRAM!

Annika sa...

Ja, en riktigt fin och FRISK resa önskar jag er alla!!
Hoppas att du slipper din förkylning tills det är dags att dra...
Inte kul att flyga med en tung förkylning i kroppen.
KRYA PÅ DIG!!
Kram!!

Bloggblad sa...

Sen säger mina invandrade arabelevers föräldrar att VI är krångliga med en massa papper... hm... de har tydligen inte rest med katter!

Det kommer säkert att gå bra alltihop!

Desiree sa...

Jag är glad att höra att du mår lite bättre iallfall. Jag hoppas att resan går bra nu både för dig och maken samt katterna. Att ni kommer fram välbehållna hela gänget. Stort lycka till med första tiden i Sverige. Ja det är minst sagt omtumlande på så många sätt. Men jag hoppas att du kommer att trivas och komma till ro i ert nya hem.
KRam!

Marianne sa...

Suzesan: Haha, jag har också tänkt på det, så i dag och i morgon får de inte ens gå ut på balkongen och leka! Stackarna! Men sedan när de kommer till karantänen får de ett eget uterum.

Kram!


Saltis: Det bästa med den svenska byråkratin är att det finns ett regelverk som folk följer. Som liksom går att ta reda på och sedan följa och om man gör det funkar det. Tjänstemännen är inte oroliga för att någon regel plötsligt ändrades för en timme sedan som de inte vet om så att de är skraja för att göra något. Så var det i Bulgarien.

Tack för att du skrev nässpray! Nu har jag skrivit upp den på Listan.

Kram!


Monica: Ja de bulgariska tjänstemännen var väldigt lynniga, men mest beroende på att de var rädda för att göra fel mot någon regel de inte kände till ...

Tack! Jag behöver alla tankar från kl 22 i morgon kväll.

Marianne sa...

Anna: Ja det är en himla tur, för jag åker i morgon om jag så ska hoppa fram på kryckor med 40° feber. Hoppas det räcker med lite hosta och snuva.

Stina låtsas inte se burarna och väskorna, men Tjorvan har nästan flyttat in nu.

Kram!


Karlavagnen: Tack, tänk från kl 22 i morgon kväll!

Kram!


Malin: Jag tror det var en reaktion på att jag har varit så spänd och nervös på sista tiden. Lite bättre nu i alla fall.

Tack, alla tankar och tummar är jag tacksam för, från 22 i morgon kväll.

Marianne sa...

Lotta: Trist nog är Klas i Istanbul just nu, han kommer inte hem förrän 22 i morgon kväll, just när vi ska vara hos agenten på flygplatsen. Men han kommer dit. Sedan stannar han här och det är bara jag som åker.

Kram!


Laura: Tack, tänk på oss från 22 i morgon kväll. När det gäller Sverige är det tvärtom, där granskar de väl varenda bokstav i papperen! Men de är ifyllda och samlade enligt alla konstens regler, i alla fall enligt Jordbruksverkets regler.

KRAM!


Annika: Tack, jag hoppas jag är normal i morgon. Tur att jag orkade packa i dag i alla fall. Skriver sista inlägget i morgon förmiddag.

KRAM!

Marianne sa...

Bloggblad: Hahahaha, jag undrar vad Migrationsverket skulle säga om de kom och sökte asyl för sig och sina katter : D


Desirée: Det är bara jag som åker i morgon, men Klas kommer i alla fall och vinkar av oss. Han landar när vi ska vara där. Suck.

Och jag stannar bara två veckor, så det är bara kattflytt än. Ska bo hos en kompis i Stockholm. Än har vi inget besked om hur det blir ...

Kram!

Pettas sa...

Förlig vind önskas:)! som man brukar säga på Åland när man önskar en seglare fin resa. Det måste ju gälla för ett flygplan också som åker med dig och kattorna ovan molnen till Sverige.
Håller tummarna att allting går bra!

Kram!

Fröken Anki sa...

Håller tummarna för att resan ska gå bra. Men det gör det säkert. Det verkar vara väldigt bra ordnat ju.

Hoppas du får en fin dag, och att du mår lite bättre.

kram och trevlig resa!

Trillingnöten sa...

Byråkrati säger jag bara :) Ibland görs saker mer komplicerade bara för att tror jag....:)

ExPIAtriate wife sa...

Lycka till med resan och hoppas du känner dig bättre! Ja men vet ju aldrig hur strikta de är med papper och sånt, bra att det ändå löser sig tillslut! Alla säger att Sverige är så byråkratiskt men de forna östländerna måste ta priset med sina papper och stämplar och stämpel på stämpel!
Kram!

Kim M. Kimselius sa...

Både jag och min väninna, som jag läst högt för, skrattar gott åt dina kattproblem. Till Sverige behövs inga mutor, inte I Sverige i alla fall... Tänker på dig och dina katter. Nu ska jag strax åka till Bokmässan för att bygga upp montern. Anlände till Göteborg igår och har burit in allt material. Kram Kim

Millan sa...

Ja josses... sa rorigt det kan bli. Jag jobbar med shipping sa upplevelser liknande saker ratt sa ofta. Just nu har vi en last som anlander i Philipinerna imorgon men som inte kommer att slappas in i landet eftersom var leverantor glomt ta foton av goodset innan det lamnade England. Det kan tyckas ett litet misstag men det kommer gora att allt goodset far skeppas hem igen ... Ja sa ar det!

Sa imorgon aker katterna alltsa. Hoppas att resan gar bra for dem!!
Kram

Marianne sa...

Karin: TACK!

KRAM!


Anki: TACK!

KRAM!


Trillingnöten: Jag tror det är mest osäkerhet och rädsla att göra fel, i alla fall var det så då.

Kram!

Marianne sa...

Pia: TACK!

Kram!


Kim: TACK! Tur att man inte behöver några mutor i Sverige!

LYCKA TILL på bokmässan!
KRAM!


Millan: Fotografier? Jösses! Ja jag har foton på katterna, både på buren och i dokumenten, så det ska i alla fall inte vara något problem.

TACK!
KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Tur att du är piggare! Det blir ju en lång resa!