torsdag 9 september 2010

Klotter

För ett bra tag sedan lovade jag någon, det kan ha varit Kim, att jag skulle visa en speciell bild. Men hur jag än letade hittade jag inte bilden. Nu, när jag letade efter någonting helt annat, dök den plötsligt upp!

Vi svenskar har ju varit ute och sett oss om i världen ganska länge nu, det började väl med vikingarna som tog sig ända till Miklagård* - nuvarande Istanbul - där de bland annat tjänstgjorde som kejsarens livgarde. Tecken på det finns i Aya Sofya, vars historia du kan läsa lite mer om här (läs under rubriken Dag 1).

Aya Sofya.

Här i Aya Sofya, på balustraden i övre galleriet bredvid kvinnornas avdelning**, finns klotter från 800-talet inristat. Man kan tänka sig att vikingarna hade det lite tråkigt under de säkerligen väldigt långa gudstjänsterna, de var väl inte ens kristnade. Och som det står på skylten, det är oläsligt förutom namnet, Halvdan. Kanske det står Halvdan var här?

Halvdan var här.

I dag är sista dagen av Ramadan för i år. Jag ska vara ärlig och säga att jag tycker att det är skönt, från och med i morgon kan man äta och dricka offentligt utan att skämmas. Och nu börjar den största högtiden inom islam, Eid al-Fitr (Şeker Bayram på turkiska). Festligheterna varar i dagarna tre då man besöker alla och äter och dricker gott. Laura har skrivit väldigt bra om hur man firar i Turkiet, och här i Egypten går det till på ungefär samma sätt. Nu önskar jag alla Eid Mabruk och Mutlu Bayramlar!*Mikla, mykil = "mycken", "stor", "handelsplats", "den stora staden". Särkland var benämningen på Mellanöstern och Arabien.

**I det kristna Bysantinska riket hölls män och kvinnor separata, det finns till och med en teori som menar att seden att täcka kvinnors ansikten, som smög sig in i islam först en tre-fyra generationer efter profeten Muhammed, kom från Konstantinopel där det länge hade varit sed.

18 kommentarer:

Kim M. Kimselius sa...

TACK! Vad roligt att få se bilden. Ja, det var mig du lovade. Ska lägga en länk på fb så att mina läsare kan se också. Ha det så bra. Kram Kim

Saltistjejen sa...

Härligt med fest! Såg på Trillingnötens blogg att hon har ledigt från skolan idag just för att man firar där.
Kram!!!

Helly på vift sa...

Hej vännen. tack för dina fina ord. Glad att du hittade mig även om jag bytt domännamn. Trodde att det skulle gå att omdirigera men jag har inte haft tid att förstå hur man gör än.

Kul att se bilden på Halvdans klotter själv så missade jag det när jag var där.

Massor med kramar!

anna of sweden sa...

Där ser man. Får det bara gå tillräckligt lång tid kan klotter vara hur bra som helst! :)

Melting Pot sa...

Skolan är stängd här i morgon pga den muslimska högtiden. Så var det egentligen inte tänkt. Man hade på något vis fått fel uppgifter när man la upp skolåret och först trott att Eid startade på lördag. I veckan fick vi ett mail att de som firade fick vara lediga, men övriga skulle till skolan som vanligt och så sent som igår sa de till eleverna på assembly att det var vanlig skoldag i morgon. Senare på eftermiddagen kom ett nytt mail från skolan att den alltid haft som tradition att respektera denna högtid med stängd skola och så skulle det vara även i år. Det var nog en hel del påtryckningar bakom detta i år. Jag tror att de till en början trodde att de skulle komma undan med att ge dem ledigt som önskade, men så blev det alltså inte till barnens stora lycka. Lite veligt kan man tycka som förälder, men skönt för barnen. Trevlig festhelg! Kram Lena

Annika sa...

Jaha, och blogger schablar sig som så många ggr förr. Skrev precis en kommentar som försvann...
Stora festligheter i faggorna alltså!! men, jag kan förstå att du ser fram emot att ramadan är över så att du slipper känna dig udda då du äter under dygnets ljusa timmar.
Kramar!!

Trillingnöten sa...

Jag håller med om att det är skönt att Ramadan är över! Barnen kommer utvilade till skolan på måndag och har energi att jobba hela dagen :) Och vi kan fika på våra arbetsmöten ordentligt! hehe. Ännu skönare för dig som bara har muslimer runt dig i princip! Eid Mobarak på dig också :)

Laura sa...

Vad intressant klotter! Det har jag aldrig hört talas om förut, jag måste hålla ögonen öppna om jag besöker Aya Sofya någon gång igen!

Tack för länken förresten! :) Här i Turkiet har vi firat bayram redan idag, turkarna följer ju inte månen på samma sätt som i många andra islamska länder.

Ha det bra! Bayramin kutlu olsun! ;)

kram!

Freedomtravel sa...

Häftigt! Man får nästan lite historisk svindel. Avslutningen på ramadan och Eid al-Fitr kommer nog märkas av även här. Särskilt som jag jobbar precis vid stora moskén på Medborgarplatsen och lunchrestaurangen där (Al-Madihna) är ett av våra lunchställen...

Katarina på Filippinerna sa...

Fina bilder återigen.. det är med klottret var ju intressant.. Det var nog KIM tidigare som också hade ett inlägg om klotter,, kul!

Vi tycker också att det ska bli skönt att Ramadam är över,, eftersom våran egna planering haltat rejält eftersom många inte jobbar full fart i Malayisa.. Nu hoppas vi de är hungriga på möten och håller vad de lovat,, återigen,, pust!

Marianne sa...

Kim: Ja, jag tänkte att det var dig jag lovade, fast jag var inte helt hundra. Men det var nog från när du skrev om klotter. Och äntligen hittade jag fotot!

Kram!


Saltis: Ja tydligen började festligheterna redan i går i både Turkiet och Sverige. Här väntar man tills någon ser nymånen, man bestämmer inte innan : )

Kram!


Helly: Hej söta Helly! Ja jag blev jätteglad när jag hittade din nya länk hos Katarina. Och nu har jag bytt den länken i min länklista. Men den la sig längst ner, jag vet inte riktigt varför, får kika på det där.

Nästa gång du kommer till Istanbul och har tid över, kan du gå och kika på klottret!

Kram och ha det nu så bra hemma hos din familj!!!

Marianne sa...

Anna: Haha, ja fast det måste gå sisådär 1200 år : D Men vem vet, en vacker dag kanske någon arkeolog gräver fram en nedklottrad tunnelbanevagn och analyserar den : )

Kram!


Lena: Haha, ja de försöker visst smita undan när de kan, verkar det som. Men det måste ju vara bättre att alla får ledigt så att inte vissa halkar efter. Och barn brukar ju inte ha någonting emot en ledig dag : )

Kram!


Annika: Blogger har varit väldigt strulig de senaste dagarna!

När jag är hemma är det ju ingen fara med Ramadan, men det är inte kul att ge sig ut i hettan och inte kunna dricka någonting. Nu är det över i alla fall, och vi gav ett stooort paket kakor till vakterna. Det kallas sockerhelgen i Turkiet, och det har sina skäl : )

Kram!

Marianne sa...

Trillingnöten: Ja för även om barnen inte fastar själva, så vaknar de ju säkert när föräldrarna går upp mitt i natten och äter. Så det är verkligen skönt att det är över. Om du vill smila in dig så ta med riktigt översöta kakor till skolan på måndag : D

Kram!


Laura: När du kommer upp till galleriet går du till höger. Kolla ovanpå själva balustraden, det är inte helt lätt att hitta, men det är i alla fall täckt av en plexiglasskiva, så något märke finns. Det är ganska nära porten man kommer in genom.

Tänkte att det var onödigt att jag skriver om ungefär samma som du redan har skrivit om, dessutom har ju du mycket större inblick eftersom du är "ingift" i en turkisk familj. Jag har inte varit med om firandet på samma sätt som du ju har.

Iyi Bayramlar!
Kram!

Freedomtravel: Ja nu blir det fullt på lunchrestaurangen igen. Och det är nog många som gick till fredagsbönen i dag. Här var det nästan folktomt på shoppingcentret och jättelite trafik. Sååå skönt! : )


Katarina: Ja, det stämmer, det var när Kim skrev om klotter som jag lovade att visa det här klottret. Nu äntligen hittade jag det!

Nu blir det nog bättre för er också, de lär ju vara mycket striktare i Malaysia än här, men nu blir det nog fart på dem igen. Får vi hoppas!!!

Kram!

Elisabeth sa...

Halvdan kunde nog inte ana att hans klotter skulle finnas kvar så länge!

Marianne sa...

Elisabeth: Ja, tänk om han visste! Undrar vad han tänkte på när han stod där och lyssnade till allt mässande.

Anonym sa...

Oj har ju inte alls tid att åka på jobb, hittade in på dinblogg nu och vill mkt hellre sitta här ochläsa och lära... Fint!

Laura sa...

Jag måste kolla in det om jag besöker Aya Sofya igen någon gång! Vilket bra minne du har som kommer ihåg exakt var klottret finns! :P

Bären/frukten var ganska goda, i alla fall om man gillar äpplen! Inte särskilt söta utan snarare "krispiga"! Funkar bra som snacks!

Hoppas att du också får åka tillbaks till Turkiet snart! Helst då jag är på plats så vi kan träffas! ;)

KRAM!

Marianne sa...

Ninni: Jag kan trösta dig med att jag också har jobbat hela dagen : )


Laura: Haha, jag letade så länge efter det där klottret innan jag hittade det, så det glömmer jag aldrig var det finns : )

Jag måste till Istanbul i vår! Bara måste. Jag och kameran har jag tänkt mig, så att jag kan gå runt och fotografera allt det där jag inte fotograferade när jag bodde där. Och då ska vi absolut ses, för då bara måste A ha fått jobb så att du bor där igen!!!

KRAM!