fredag 3 september 2010

Pyramiderna i Giza

Alla begravningsmonument från det antika Egypten ligger på västra sidan av Nilen, och på den tiden fanns alla bosättningar på östra sidan. Orsaken till det var att människorna bodde där livet fanns, i det väderstreck där solen steg upp på himlen, och sedan begravdes man i det väderstreck där livet på jorden tog slut, där solen gick ner.

Pyramiderna i Giza här utanför Kairo är de mest berömda pyramiderna i Egypten. Det finns dock tecken som tyder på att begravningsplatsen i Giza har använts ända sedan den första dynastin (cirka 3.000 f.Kr). Utgrävningar pågår ständigt.

De tre stora pyramiderna i Giza byggdes under fjärde dynastin, som jag skrev i går tror man att den största pyramiden, farao Khufus pyramid, byggdes för cirka 4.500 år sedan. De två andra pyramiderna byggdes av farao Khufus son, farao Khefren, och sonson, farao Menkaure.

De tre stora pyramiderna i Giza: Khufus, Khefrens och Menkaures. Det är farao Khufus till vänster som är störst, även om den i mitten ser större ut - det är en synvilla eftersom den är byggd aningen högre än Khufus.

Staden kryper allt närmare pyramiderna. För inte alls många år sedan var här bara öken. Ser ni den lilla hunden vid foten av pyramiden? Nästan längst till höger.

En turistpolis vid farao Khufus pyramid.

Man tror att Sfinxen har farao Khefrens huvud på en lejonkropp. Där han ligger tittar han mot den uppgående solen. Sfinxen är gjord av mjuk sandsten, och hade den inte legat begravd under sanden i flera tusen år hade den varit söndervittrad i våra dagar. Men faran är långt ifrån över, vinden och luftföroreningarna från Kairo gör att Sfinxen smulas sönder i snabb takt så man arbetar oavbrutet med att försöka rädda den åt framtiden.

Sfinxen i Giza.

Drottningarnas pyramider är mycket mindre än faraonernas.

Unga ryttare.

27 kommentarer:

Marsipan sa...

Försöker igen verkar som om kommentaren inte kom fram..
(vilken tur att jag kopierade ..)
Jag är mest förundrad över den byggkonst som fanns "när det begav sig".
Ingen miniräknare, inga datorer eller ingenjörer...
Och ändå står det där och har så gjort i evinnerliga tider.

Pyramider finns ju lite varstans i världen, klättrade omkring på några av dem i Mexico för ant år sedan, rätt mäktigt det oxå!

Kramen!
/Susanne

PS FINA bilder!

Marianne sa...

Susanne: HEEEJ! Är du tillbaka i bloggvärlden igen? Du tog så lång paus att jag gav upp till slut. Men nu ska jag kika in hos dig igen.

Visst är det fantastiskt hur de kunde bygga på den tiden! Och ja, alla pyramider och andra stora byggnadsverk. Så du har varit i Mexico och klättrat, det är fortfarande en vit fläck på min karta.

KRAM!

Malin sa...

Det är helt otroligt vad de kunde bygga!! Tänk vad som utspelat sig där genom årtusenden!
Trevlig helg!!
Kram

Pettas sa...

De var oerhört skickliga vad gäller byggnadskonst. Skicklig är du också som fotograf. Jag har njutit av alla vackra bilder.

Kram!

lurigopalia sa...

Vad roligt att hitta dig på min sida välkommen. Jag älskar vara på platser där man riktigt känner historiens vingslag och fantisera om hur det en gång var. Långa hopp i historien som pyramiderna som jag dock inte sett än. eller små skutt som 400 år tillbaka i tiden vid den italienska villa jag bor nu.Venedig en tidig morgon när du har gatorna för dig själv och strosa runt det är livskvallite..

Freedomtravel sa...

Imponerande! Häftig bild där man ser staden så nära pyramiden! Alltid svindlande när man försöker föreställa sig dessa tidsrymder. Vad fanns här för 5000 år sedan???

Laura sa...

Pyramiderna är något som jag verkligen vill se innan jag dör! Tänk hur mycket de måste ha sett under årens lopp, hur landskapet och människorna har ändrats, men de har stått där oförändrade medan tiden har haft sin gång!

Jag åker nästa vecka på onsdag, så nu är det inte länge kvar! Jag har inte haft så mycket tid att läsa bloggar de senaste veckorna och jag tvivlar på att jag kommer att lägga ner så mycket tid på bloggläsning i Turkiet heller då jag inte har sett Ahmet på länge, men OM och NÄR Ahmet äntligen hittar ett jobb och jag återgår till mitt liv som turkisk hemmafru så kommer jag att ha mer tid till bloggläsandet igen. :) Men jag tittar in här nu och då även om jag inte alltid kommenterar för att inte gå miste om alla dina intressanta texter och beskrivande fotografier!

Hoppas du har det bra!

Kram!

Elisabeth sa...

Intressant inlägg! Det sannerligen fascinerande vad de kunde bygga.

Bloggblad sa...

Det är så otroligt... men jag var inte helt fel ute som trodde att pyramiderna låg helt ensamma ute i öknen, förmodligen gjorde de det när jag var barn och hörde talas om dem.

Vilka färger på sista bilden!!!

anna of sweden sa...

Fascinerande. Fantastiskt. Och otroligt vackert!

Kram!

olgakatt sa...

Jag tänker på de stackars slavar som släpade de där stenblocken en gång i tiden för att bygga monument över döda kungar. Liksom alla de som tillverkade den kinesiska terrakotta-armén eller byggde den kinesiska muren.
Inte rättfärdigar vår tids fascination över dessa monument deras lidande men vi måste ju vårda dem och kanske minnas mera dem som byggde än dem som beordrade och plågade!

Katarina på Filippinerna sa...

Åh, Marianne Fina bilder! Maken säger alltid, efter att jag visat dina bilder,, när ska vi ta oss dit?

Ja,, för en annan är det väl inte några problem men för honom är det svårt att finna ett hål i almanackan!

Det är ju trots allt historia och av historian lär vi oss ibland ibland inte!

Trillingnöten sa...

Att få åka och titta på pyramiderna vore en dröm! De fascinerar verkligen människor. Speciellt när man tänker på hur de byggdes! Nästan som nåt magiskt över dem också tycker jag....

Helly på Sicilien sa...

Pyramiderna har jag alltid velat se. Har läst massor med böcker om det forna egyptien och under en tid ville jag till och med bli arkeolog ;)

Ha en härlig lördag!

Emmama sa...

I am back! Kamelerna har så fina filtar, en sån skulle man ha hemma nu i höst!

Nu ska jag läsa i fatt mig här och se vad som hänt i unga fruns liv sen... JULI!

Kram!

Lotta sa...

De här pyramiderna upphör aldrig att fascinera mig! Ända sedan jag var liten har jag slukat litteratur och TV-program som handlar om dessa. Ibland kommer det ju nya rön och ibland är det rena rama spekulationerna men spännande ändå. Jag läste en roman en gång, kanske hette den "Solens dotter", som handlade om Hatchepsut. Såååå intressant och spännande den var! Någon gång måste jag ta mig hit och se dem på riktigt.
Kram!

Desiree sa...

Åh vad coolt och häftigt att få se. Underbart vackra bilder. Inte minst sista bilden med kamelerna och ryttarna. Väldigt fina sadeltyger de har på kamelerna. Imponernde och mäktiga pyramiderna är. Sååå stora! När man kollar in hunden och sedan storleken på just pyramiderna så ser man verkligen hur gigantiska de är.
Kram!

Marianne sa...

Malin: Ja det är imponerande byggnadsverk!

Kram!


Karin: Tack! Ja de var skickliga. Synd att det inte finns några bostäder och andra vanliga saker kvar, det verkar bara finnas gravar av olika imponerande storlekar.

Kram!


Lurigopalia: Jag håller med, det är fascinerande att tänka sig hur det var på den tiden de byggdes, oavsett om det är hundra eller tusen år sedan, och oavsett om det är pyramider eller bostadshus.

Marianne sa...

Freedomtravel: För 5000 år sedan tror jag det var öken. De har hittat tecken på att området användes som begravningsplats redan då. Jag är lite osäker på årtalen, men jag tror det var mellan 8.000-5.500 f.Kr. som det fanns växtlighet och ett rikt djurliv i området. Då lär det i alla fall ha varit ett gynnsamt klimat. Sedan har det väl försvunnit undan för undan.


Laura: Onsdag!!! Nu längtar jag till onsdag för din skull! Du FÅR INTE ägna tiden till bloggar när du är hos Ahmet igen, i alla fall inte om du måste åka tillbaka till Finland! Men jag håller tummarna för att du ska kunna stanna. Nu måste han hitta någonting bra!!!

KRAM!


Elisabeth: Ja det är helt otroligt hur de kunde bygga de här enorma pyramiderna. Och hur man än funderar lyckas man inte bli säker på hur de bar sig åt.

Marianne sa...

Bloggblad: Ja de ligger på en högplatå, och när vi var barn hade staden inte krupit så tätt inpå som i dag. När vi var barn kunde man se pyramiderna även från centrum av Kairo. Tänk, förr var man tvungen att rida kamel (eller häst) för att komma hit, då fanns det inte ens vägar.


Anna: Ja det är otroligt fascinerande. Önskar jag var morgonpigg och kunde fotografera dem i soluppgången : )

Kram!


Olgakatt: Fast det finns teorier om att det var fria män som byggde dem. Jag kan inte alla teorier, men jag har hört någonting om varför det inte skulle kunna vara slavar. Men om man tittar på de flesta stora monument så var det slavar eller corvée (vet inte vad det heter på svenska).

Problemet med att minnas dem som faktiskt bar och byggde är att det inte finns någonting kvar efter dem. Om kungarna kan vi läsa olika kröniker och se porträtt, men ingen brydde sig om att teckna porträtt av slavarna. Det är synd.

Marianne sa...

Katarina: Ja det är egentligen bara att bestämma sig för när man ska ha semester och boka resan! : ) Nä, jag vet att det inte är så lätt. Det är alltid en massa saker som ska klaffa och prioriteras. Men jag hoppas ni kan komma hit en dag och se allt.


Trillingnöten: Ja alla saker som finns bevarade från den tiden är verkligen fascinerande. Det är så synd att man inte får fotografera på museet, där finns så vackra saker, speciellt de från Tutankhamuns grav ...


Helly: Ja ni får ta en resa hit så ni får se allt som är så fascinerande här. Jag ska erkänna att jag inte har läst så mycket om det forna Egypten, jag vet inte varför!

Kram!

Marianne sa...

Emma: HEEEJ! Vad bra att du är tillbaka, jag började faktiskt bli lite orolig. Hoppas allt är bra, jag kommer och kikar hos dig!

Kram!!!


Lotta: Ja du måste absolut ta dig hit och se pyramiderna och allt annat. Det är otroligt att tänka på hur gammalt allt är.

Kram!


Desirée: Ja killarna sitter lika avslappnat som om de satt i en fåtölj, själv hade jag darrat som ett asplöv högt där uppe! De är ofantligt stora, pyramiderna. Man fattar knappt ens när man står där.

Kram!!!

Laura sa...

Tack igen kära du! Den här gången ska jag faktiskt försöka blogga lite nu och då eftersom hans föräldrar äntligen, ÄNTLIGEN har skaffat internet! :D Men varje dag blir det nog inte. :)

Kram!

Fröken Anki sa...

Jag vill så gärna komma till Egypten och se pyramiderna. Det är verkligen ett historiskt dokument. Hoppas att de lyckas bevara sfinxerna också, men så är det med historia - tidens tand påverkar den!

Makens dröm, förutom att se pyramiderna, är en kamelritt genom öknen, en flerdagars tur alltså! Ordnas det sånt nånstans tror du?

kram

Marianne sa...

Laura: Haha, ja det är klart, när man bor hemma hos svärisarna kan det vara rätt skönt att gå och sätta sig vid datorn en stund. Hur trevliga de än är, behöver man små pauser då och då : )

KRAM!


Anki: Jo, men det ska man säkert kunna hitta. Jag kan inte ge några handfasta tips, men en bra resebyrå som specialiserar sig på Egypten bör kunna ordna det. Hu, jag som inte ens vågar turistrida en kamel vid pyramiderna : )

Kram!

Saltistjejen sa...

Fantastiskta bilder som alltid!!!
och intressant inlägg. Just pyramiderna är för mig symbolen för Egypten.
Kram!

Marianne sa...

Saltis: Ja det är ju pyramiderna som säljer Egypten. Pyramiderna och dykning i Röda havet.

Kram!