onsdag 15 september 2010

Myrkrig och onsdagsrecept: Lammgryta i långkok

Här där vi bor nu har vi varit förskonade från diverse insekter. Okej, en och annan myra, en och annan spindel, men det kan jag leva med. Det jag inte kan leva med är myrinvasion. Och myrinvasion hade vi i morse när jag vaknade. Mitt fel, jag skulle inte ha kastat de överblivna lammbenen i soporna så där hur som helst, jag skulle ha paketerat in dem ordentligt så att de inte lockade katterna att välta hela sopkorgen och släpa runt på benen. Tur i oturen har jag i alla fall lärt mig hur man krigar bäst mot myror - i alla fall när man har katter så att man inte kan spraya runt med en massa gift. Man använder diskmedel. Dels kan man ringa in ett större gäng myror med diskmedel så att de stannar på plats och inte smiter iväg, dels kan man dutta diskmedel direkt på dem så att de inte kommer loss ur kletet. Att bara samla ihop dem med fuktigt hushållspapper går inte, de sprattlar bara iväg. Men med diskmedel kommer de ingenstans. Nackdelen är att det är lite jobbigt att få bort allt diskmedel från golven sedan, men hellre det än en massa myror som klättrar överallt.

Så här såg det ut på mina golv i morse, fast runt om i halva lägenheten.

Lammbenen ja, de var från lammgrytan jag gjorde i går. Jag blev så inspirerad av Annika som skrev om sin slow cooker härom veckan, så jag plockade fram min. Annikas är elektrisk, men min stoppar man in i ugnen, sätter på en låg temperatur och låter grytan stå där den står tills man vill äta. Helst en 6-8 timmar, och om det blir några timmar extra gör det inte så mycket eftersom köttet bara blir mörare och mörare ju längre det står.

Min "slow cooker" från Bulgarien.

Egentligen kan man bara ta det man tycker är gott och stoppa i grytan, men här är ändå ett grundrecept som du sedan kan ändra efter behag. Måtten är ungefärliga, men jag tror att det var så mycket jag hade i.

Lammgryta

Lammlägg, drygt ett ben per person - annat kött går också bra
2 lökar delade i cirka fyra klyftor per lök
2 morötter delade i lite större bitar
4-5 klyftor vitlök, hela eller bara delade
8-10 oliver
3 msk soja
1/2 dl olivolja
1 msk honung
1 msk lammkrydda - eller rosmarin och lite andra örtkryddor
salt
3-4 dl vatten

Stoppa allt i grytan. Sätt in i ugnen på 120°C och låt stå 6-8 timmar tills du har lust att äta.

Om man vill kan man sedan reda av skyn med lite grädde, det blir jättegott. Men om man ska vara rädd om kolesterolen kan man använda skyn som den är.

20 kommentarer:

Pettas sa...

Tack för tipset om myrfångarmedlet:). På somrarna brukar vi få myrinvasion ett tag, med påföljande krig. Nu har jag krigsplanen klar för nästa gång!Hah!

Igår blev jag nästan vegetarian när jag läste Oles blogg, idag har jag glömt det och skall gräva fram den sista lammbiten ur frysen. Mums!

Kram!

Desiree sa...

Smart att bli av med myror genom diskmedel. Det knepet ska jag lägga på minnet. Jag tycker din gryta var superfin. Visst går det laga i en sådan precis lika bra som i en elektisk slowcooker. Själv är jag inte så förtjust i just lamm men goda grytor gillar jag och denna kan man ju laga med biff kött också antar jag. Passar bra med långkok och grytor nu till höst och vinter.
Gott är det.
Kram!

Marianne sa...

Karin: Jag vet nu inte om det verkar mot vanliga svenska svartmyror, men mot de här minimyrorna är diskmedel utmärkt! Lycka till!

Ja när vi bodde på förra stället och de slaktade utanför den lilla moskén, dvs utanför oss fast över gatan, då var vi också vegetarianer några dagar varje gång. Inte kul. Å andra sidan tror jag faktiskt inte att djuren lider så mycket, det går väldigt fort det hela. Nå, det är ett tag kvar tills dess, och här där vi bor nu slipper vi se det.

Kram!


Desirée: Ja den här grytan är jättebra. Det är ett litet lufthål i locket, vet inte om det måste vara det så att man inte kan använda vanliga grytor, men funkar gör det! Du kan ta vilken sorts kött som helst, men det ska ju inte vara för fint. Nötbringa och liknande blir nog lika gott, jag har bara alltid gjort på lamm. Ska nog ta och prova nöt också. Och fläsk blir jättebra tror jag, Annika gjorde ju på fläsk.

Kram!

Steve Ericsson sa...

Har en myrstack en kort bit utanför tomtgränsen och myrorna söker sig gärna till gäststugan. Tack för ett nytt myrjägartips. Har funderat på att flytta/tillintetgöra hela myrstacken men det känns som ett alltför stort ingrepp i naturen. Om det över huvud taget är möjligt.

Saltistjejen sa...

Din slow cooker käns lite likt en klassisk lergryta. DET kan jag sakna här. Det hade jag ett tag i Sverige och gjorde ofta kyckling i den som blev supergod och mör! Din gryta var dessuotm väldigt vacker tycker jag!
Myror är INTE skoj! Usch! Hoppas du får bukt med dem. Ofta kan det vara lite svårt eftersom det egentligen handlar om att hittaa själva boet och få bort detta. Hoppas det går bra iallafall!
Kramar!

Marianne sa...

Steve: Hej och välkommen hit! Jag vet som sagt inte om det hjälper mot vanliga svenska myror, de är lite större än de här minimyrorna som bara är en eller ett par mm långa. Men det kan vara värt att prova. Det blir liksom en gräns de inte kan ta sig igenom. Lycka till!


Saltis: Den här grytan är glaserad, så man måste hälla lite vätska i, vilket jag har för mig att man inte behöver med de där oglaserade lergrytorna. Jag hade en sån, men jag lyckades nog aldrig riktigt få till det.

Ja boet finns ju någonstans utanför huset, jag har ingen aning om var. Överallt snarast ... De kommer i alla fall in genom Klas badrum! På förra stället kom de genom elkontakten i arbetsrummet och klättrade upp på skrivbordet. Det var INTE kul när man hittade skrivbordet "täckt" av myror.

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Antar att man kan göra samma sak i en klassisk lergryta?

Malin sa...

Smart myrtips, vi har också minimyrorna här. Vi hade vårat "pest control"-företag här förra veckan och de skruvade till och med bort väggkontakter och sprayade in något där... Vi har ingenting här nu, men vi måste spraya för att hålla dem borta.
Mattipset var också bra (som alltid när du delar med dig av recept)! Här säljer de slow cookers överallt, jag har funderat på att köpa en, men jag har varit lite osäker på vad jag skulle ha den till. Jag använder min tryckkokare mycket, undrar om den gör ungefär samma jobb fast snabbare? Någon som vet?

Kramar

Malin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Marianne sa...

Anna: Menar du en sån där oglaserad gryta? Jag vet inte riktigt hur de fungerar, men jag antar det. Jag har ett litet lufthål i locket, vet inte om det behövs? Men man borde väl kunna använda vilken gryta som helst. Jag ska höra med min kompis som är himla bra på att laga mat!

Kram!


Malin: Minimyrorna är hemska! På förra stället kom de gående just genom elkontakterna, helt hopplöst!

Tryckkokare har jag ingen kunskap alls om, men det kanske är samma effekt. Grejen med den här grytan är att man kan ställa in den i ugnen och sedan kan man gå och bada eller jobba eller gå på zoo, vad man nu vill, och sedan är maten klar när man kommer hem. Vansinnigt praktiskt! Jag får höra om tryckkokare med min duktiga kompis också!

Kram!

Annika sa...

KUL. Slowcookers är så BRA!!! man kan verkligen laga enkel och god mat i dem!!
MUMS!!
Myror är mindre najs...Bra tips med diskmedlet, måste jag säga...
men bökigt att få väck det sen, kan jag tro...
Tror inte man kan jämföra tryckkokare med slowcookers.
Kram!!!

anna of sweden sa...

Haha. När jag såg diskmedelsbilden trodde jag först att det var något nytt klotter du hittat.

Fröken Anki sa...

Hehe, vilket knep. OM vi far in myror igen sa ska jag testa diskmedel. Fast det skrammer val inte bort dom forstas?
Vi kopte nat starkt medel har som man sprejar runt husvaggarna och sen kommer dom inte in. Dom dor till och med, alla insekterna, for vi hittade dom dagen efter. Da hade dom krupit fram och kolat pa golvet. Myror, spindlar och jag vet inte vad det var...

Nu har dom inte synts pa ett tag sa det funkade val att skramma bort ocksa. Men det gick ju for oss som inte har nagra djur.

Apropa langkoket sa ar det dar en valdigt fin gryta. Och receptet later mumsigt! Far prova har i host. Langkok ar gott och praktiskt. Och sa brukar det bli mycket, sa man far matlador.

Kram

Trillingnöten sa...

TACK! Jag kan behöva alla tips jag kan få om myror. Inte för att jag har en myrinvasion, men om den skulle komma. För jag är livrädd för myror. Jag hatar dem. På riktigt :) det där med diskmedlet var verkligen bra! Jag antecknar! Och den där lammgrytan...mums!

Katarina på Filippinerna sa...

en härlig genuin slowcocker!

Myror, ja de är verkligen eländiga att bli av med. vi har dem också här ibland, speciellt om glömt något framme eller inte torkat skärbrädan helt bra, där är myrorna där och har kalas på mangosaften.

Jag brukar köra med salt.. Fungerar ibland och ibland inte.

Kim M. Kimselius sa...

Hade aldrig funderat på diskmedel för att fånga myror... Tack för det tipset. Brukar också köra långkok i ugnen. Förr, när vi hade grannar, kom de alltid sniffande och undrade vad det var för gott som var på gång. Kram Kim

Marianne sa...

Annika: Jag vet inte om det blir så där lika mört i en tryckkokare? Har frågat min kompis, hon vet, men hon har jobbat hela dagen så hon har inte hunnit svara på det än.

Fördelen med en slow cooker är ju att man kan fixa maten och gå därifrån : ) Vara ute och roa sig hela dagen och sedan är maten klar när man kommer hem. DET tycker jag superbra!

KRAM!


Anna: Haha, ja hittar man inget klotter ute så får man väl fixa sitt eget : )

Kram!


Anki: Nej diskmedel skrämmer inte bort dem, tyvärr. Då måste man nog spruta. Men det kan inte vi göra pga kattern, då tar man väl livet av dem också. Tror jag hade bett att få sprutat utomhus om vi skulle bo kvar, men nu är det så kort tid så jag bryr mig inte om det.

Haha, här gick allt åt på två middagar, men det blev i alla fall en pytt dagen efter.

Kram!

Marianne sa...

Trillingnöten: Vad jobbigt att vara så rädd för dem. Jag får visserligen lite panik, men det är mest för att jag har haft så många myrinvasioner nu så jag orkar bara inte längre ... För att inte tala om kackerlacksinvasionen vi hade när vi flyttade hit. HU!

Tyvärr så skräms inte myrorna bort av diskmedel, men man kan i alla fall fånga dem. Dammsugare och sånt hjälper ju inte mycket, de kryper bara ut igen. Men med diskmedel kan man få tag i varenda en om man duttar direkt på dem. : )

Kram!


Katarina: Strör du salt på dem, eller håller du dem borta med salt? Det var så bra här där vi bor nu, för vi behövde inte vara RIKTIGT lika noggranna med minismulorna etc, men nu verkar de ha hittat hit tyvärr.

Kram!


Kim: Ja det värsta är att det luktar så gott i så många timmar om man är hemma medan det står där och gottar sig i ugnen. Svårt att inte ta det för tidigt : )

Kram!

Meme sa...

Ett sånt bra tips! Det ska jag absolut ha med mig när jag beger mig från Sverige. Försöker att hålla mig undan kemikalier så mycket som möjligt så det här var nyttigt!

Marianne sa...

Meme: Det funkar bra på minimyrorna, men större vet jag inte. Jag försöker också undvika kemikalier i mesta möjliga mån, citronsaft är bra till mycket också. Fast inte myror kanske : )