onsdag 1 september 2010

Onsdagsrecept: Yakiniku

Korvmoj på egyptiska.

I dag är det onsdag och nu ska jag skärpa mig och återuppliva den trevliga traditionen med onsdagsrecept, som Petra initierade för kanske ett år sedan. Nya recept behövs alltid för att liva upp vardagsmiddagarna, även om man inte följer recept slaviskt. Tyvärr har jag inget foto på dagens rätt, i stället bjuder jag på en egyptisk korvmoj. Inte för att de serverar korv från vagnen, jag är ärligt talat osäker på exakt vad för mat de säljer. Med min i grunden svenska mage törs jag inte riktigt konfrontera den egyptiska bakteriefloran när den är på topp, vilket är risken i dylika matvagnar.

Yakiniku betyder egentligen "grillat kött" och i Japan finns speciella yakniku-restauranger där man beställer in sitt färdigmarinerade kött och grillar det själv vid bordet. Min variant är säkerligen försvenskat, och väldigt enkelt att göra. Man bör kunna använda nästan vilket kött man vill, och grönsaker kan man självklart tillsätta efter smak. Jag är osäker på var jag hittade receptet, men det var säkert på nätet någonstans.

Yakiniku (4 port.)
600 g tunt skivad entrecote eller lövbiff, strimlad
5 msk soja
4 msk socker
4 msk finskuren purjolök
1 msk finhackad vitlök
1 msk rostade sesamfrön
1/2 msk färsk, riven ingefära
1/2 rivet päron
1 nypa svartpeppar
1 msk sesamolja

Blanda alla ingredienser utom sesamoljan och låt köttet marinera minst 30 minuter.

Stek köttet hastigt i sesamoljan och servera med marinaden som sås, tillsammans med ris.

21 kommentarer:

olgakatt sa...

Låter som en god marinad. Mitt problem med såna här recept är att jag garanterat saknar minst två ingredienser när jag kommer på att jag ska göra det. Men då får man göra som Tina - ta nåt annat eller vara utan!

Tänk om vi hade lika granna korvkiosker! Varför är det ingen som tar efter?

Annika sa...

Låter grymt gott!! Måste testas.
OCH du, vilken härlig korvmoj a la Egypten!
GILLAR!!
Brukar du köpa mat ifrån de mojjarna ibland? Mmmmm....
Hungrig blev jag nu fastän jag just ätit.
Kramar!!

Kim M. Kimselius sa...

Låter jättegott! Ska testa. Kram Kim

Saltistjejen sa...

Å det var superlänge sedan jag åt yakiniku! Men det är verkligen gott! Har dock aldrig gjort det själv hemma.
Kram!!

Marianne sa...

Olgakatt: Ja du ska bara veta så många ingredienser jag saknar här i utlandet. Nyttigt, för man lär sig att improvisera och hitta på vad man kan använda i stället. Men de flesta av de här ingredienserna kan man ha hemma alltid. Färsk ingefära stoppar jag i frysen, hel, och sedan river jag den i fruset tillstånd och stoppar tillbaka resten. Det funkar jättebra!

Visst är de fina de här vagnarna. Men jag vet inte om de hade passat så bra på Stortorget i Eslöv?


Annika: Det är jättegott, och det här borde nog vara lågkalori? I alla fall är sesamolja bra mot kolesterolen, det jag får kämpa med för Klas skull. Själv kan jag ju peta i mig både det ena och det andra ...

Här i Egypten köper jag aldrig mat på gatan. I Istanbul gjorde jag det däremot, det funkade jättebra. Nästan så det var godare ju mindre och enklare vagnarna var! Jag hade ju till och med en egen smörgåsman som bredde smörgåsar i en liten vagn utanför jobbet på morgnarna : )

Kram!


Kim: Gör det, det är jättegott!

Kram!


Saltis: Visst är det gott! Och enklare kan det inte bli, så testa att göra det hemma.

Kram!

Suzesan sa...

Jag just där var det ju:)Tänk nu väntar jag med spänning på att bli bjuden på det. Inom en snar framtid. Låter supergott.

Fin korvmoj.

Kram
/Susanne

Anne sa...

Låter riktigt supergott, ska helt klart testas! Det där med rivna päronet i lät väldigt spännande också, bryter säkert fint av mot det saltiga.Skriver ner receptet med en gång. TACKAR och BOCKAR (eller niger kanske man ska säga om man är flicka....)
KRAM

Malin sa...

Vilket bra recept! Ska testas å det snaraste. Jag har just nu idétorka när det gäller matlagning, så att då är enkla recept aldrig fel!
Bra idé med ingefäran som du skrev i en kommentar.
Kram

Pettas sa...

Onsdagstema, låter ju jättebra, med matrecept att pröva. Inspirerande, nu tycker jag att alla dina bloggläsare, (inkl. Pettas:), skall följa temat och så har vi aldrig någonsin mera idétorka vad gäller matlagning.
Korvmojen fick mig att tänka på Coca Cola av någon underlig anledning.

Kram!

Bert sa...

Jag fick lära mig att japaner har en stor benägenhet att få strupcancer. Det beror förmodligen på att de ständigt äter alltför varm mat, dvs matvaror som tas direkt från "grillen" och slänger ner köttbitarna i halsen. På sikt får de tydligen brännskador, som eftersom de aldrig får läka, kan utvecklas till cancer. (Jämför lindriga solningsskador, som kan bli maligna melanom.)

Vi får hålla oss till glass! ;)

Otta sa...

Låter extremt gott!

Önskar att du var här idag på vår lilla konferens!

Kram

Helly på Sicilien sa...

Det riktigt kurrar i magen. Måste testas :-)

Helly på Sicilien sa...

Det riktigt kurrar i magen. Måste testas :-)

Marianne sa...

Suzesan: Ja du får påminna mig : )

Kram!


Anne: Det är ju alltid bra att bryta av med någonting sött, jag brukar ofta ta en pytteskvätt av någon sirap eller sylt, men päron var nytt för mig också. Men det var gott.

Kram!


Malin: Kan tänka mig att du har huvudet fullt av annat än trevliga recept just nu! Bra att få lite tips då. Det är jättebra att göra så med ingefäran, så har man det alltid hemma utan att behöva äta ihjäl sig på det.

Kram!

Marianne sa...

Karin: Ja vad roligt om du hänger med på onsdagstemat! Du är ju både mat- och brödexpert!

Haha, kan det vara den röda färgen som får dig att tänka på Cola?

Kram!


Bert: Men stackars japaner! Själv låter jag maten svalna till lagom. Man är väl svensk : ) Annars låter ju glass som ett bra alternativ, förstås!


Otta: Ja, det var i dag ja! Nå, vi ses snart!

Kram!

Marianne sa...

Helly: Haha, men det är L som får testa? Att laga, alltså? : )

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Yakiniku är ju så gott men jag har aldrig provat själv. Jag ska också komma igång me onsdagsreceptet någon vecka är det tänkt...

Musikanta sa...

Låter jättegott! Och bra tips det där med ingefäran. Men det går väl bra med vanlig rapsolja också, eller?
Kramar från Ingrid

Marianne sa...

Anna: Superenkelt att laga själv. Och om man vill vara riktigt snabb när man kommer hem från jobbet kan man ju lägga köttet i marinad kvällen innan. Och så en liten riskokare med tajmer så har man middag på fem minuter!

Kram!


Ingrid: Jo, man kan använda rapsolja också, men sesamolja ger en speciell smak som är väldigt god. Du bör kunna hitta sesamolja i din vanliga mataffär. Annars när du åker till Stockholm nästa gång. Men använd rapsolja tills dess!

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Vi har riskokare - rekommenderar det till alla, så smidigt!

Marianne sa...

Anna: Jag fattar inte hur jag kunde leva utan riskokare förut!