lördag 25 september 2010

Den stora kattresan

Vilken resa det var! Klockan åtta i onsdags kväll åkte vi hemifrån, först till veterinären som kollade att de var friska så att de skulle klara resan, sedan vidare till agenten. Där var det ytterligare en miljon papper som skulle fyllas i - och ytterligare en veterinär som besiktigade dem. Alltså hade vi inte behövt åka till den första veterinären! Klockan ett på natten var vi färdiga med alla formaliteter och jag åkte till flygplatsterminalen för att vänta på flyget. Det var lite segt. Satt en stund på Burger King och drack kaffe, promenerade runt några varv i sakta mak tills incheckningen öppnade. När jag väl var innanför passkontroll och allt fanns i alla fall gratis Internet, så att jag kunde uppdatera bloggen. Enda flygplatsen av de tre jag passerade - Kairo, Frankfurt och Arlanda - som hade fritt Internet var Kairo!

Till slut bev klockan i alla fall fem på morgonen och det blev äntligen dags att gå till gaten. Gissa vad det första jag gjorde var. Jepp, dyka på en stackars kille som fick ta reda på om katterna var lastade ordentligt. Och när jag kom ombord fick flygvärdinnan prata med kaptenen för att ta reda på att de verkligen fanns ombord, att alla dokument fanns med och att temperaturen var reglerad i lastrummet. Allt var okej och jag kunde koppla av lite grann för stunden. Utom att jag var rädd för att de skulle vara rädda ... De hade förresten sällskap av två andra katter, fick jag veta. De skulle visst till Johannesburg.

På flighten Kairo - Frankfurt såg jag en film som ni absolut måste se! Oceans, hette den och den visar mängder av olika varelser som lever i våra hav. Det är äkta drama och väldigt vackert fotograferat.

Framme i Frankfurt kastade jag mig över en kille i informationsdisken och bad honom kolla så att katterna hade anlänt ordentligt till Animal Lounge och om allt var betalt och i ordning eller om jag behövde göra någonting. Och allt var bra med både katter och betalning. Och då gick jag ut från flygplatsen och in på hotellet (Sheraton) som låg tvärs över gatan. Där tog jag ett rum så att jag kunde lägga mig några timmar. Inte för att jag kunde sova, men jag kunde i alla fall domna bort emellanåt, och så kunde jag ta mig en minst sagt välbehövlig dusch.

Halv fem på eftermiddagen var det så dags att lyfta mot Stockholm - och det var enda gången jag stötte på en som var totalt ointresserad av att hjälpa till. Tanten vid gaten. Hon sa bara att hon inte kunde se något i datorn eftersom de skickades som cargo, att prata med någon var tydligen helt omöjligt för henne. Nå, när jag kom ombord var flygvärdinnan dessto hjälpsammare, så hon pratade med kaptenen och jag fick veta att allt var okej.

Väl framme på Arlanda kunde jag se genom fönstret att de lastade av katterna - två tyska herrar engagerade sig också - och när jag kom ut från tullen möttes jag av tjejen från karantänen så attt jag kunde lämna över väskan med filten, matskålen, borsten och lite annat smått och gott. Sedan väntade jag på Arlanda tills alla procedurer var klara med tullen och vad det nu var, ifall det var några problem. Och när katterna sedan var i bilen ringde E som hämtade dem och talade om att allt var bra med dem. DÅ kunde jag åka hem till min kompis C där jag bor.

Ett helt dygns resande är jobbigt i normala fall, och med all oro jag har haft blev det minst sagt utmattande. Först nu börjar jag hämta mig så smått.

26 kommentarer:

Pettas sa...

Du borde få medalj; Marianne!
Förstår allt du har gått igenom vad gäller din små älsklingar. Så skönt att allting gick bra. Skulle så gärna ha sett dig kasta dig över både den ena och den andra för att få veta hur läget var med djuren.
Du har bidragit till att förmänskliga flygplatserna. De är ju annars så stereotypa och transporterande:)(vilket ju är huvudsyftet).

Stor kram!

Bm sa...

Å, Marianne...så härligt att det gått bra...det måste kännas som en sten fallit/som bomull runt hjärtat och allt det där som man säger när man blir lättade. Jag beundrar dig för att du verkligen kämpat och ifrågasatt om hur deras värdefulla last omhändertas. En STOR eloge till dig och om två veckor (tror jag mig minnas) så får du komma och hälsa på dem, eller hur!?
Kraaam från Bm i Örebro

KARLAVAGNEN sa...

Det är sååå gött att läsa!!! Ett rum på Sheraton - vad bra! Vilken bra idé! Förstår att du måste ha varit utsliten. Å LHs groundcrew vid gaterna i Frankfurt och Munchen är mååååttligt trevliga.

Lycka!!! Kram!

Steve E sa...

Min katt Buddha bleknar när jag högläser din reseberättelse.
Jag gör några intressanta iakttagelser på ett område som särskilt intresserar mig, "BEMÖTANDE". Engagemang och intresse kan snabbt ändras till nonchalans och likgiltighet.
Hälsa Stina och Tjorvan.

Steve E sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Elisabeth sa...

Det är så skönt att läsa att allt gick så bra! Håller med de andra om att du verkligen ska ha en stor eloge för att ha ordnat och genomfört den här minst sagt komplicerade och påfrestande resan. Undra vad Stina och Tjorvan tyckte om att få resesällskap... Det kanske var lite spännande. ;)

Trillingnöten sa...

Ojoj, vilken intensiv resa! Det var bra att de flesta var hjälpsamma (det finns alltid nån som inte är serviceminded!)! Katterna verkar vara flygvana i alla fall :) Och det är kanske en fördel ui detta fall. Jag hoppas du får det bra i Stockholm! Kramar

olgakatt sa...

Gott att höra! Slappna nu av och roa dig väl vetandes att missarna har det gott.
Här kelar jag nu Lipton och Tazo, mmmmm.

Katarina på Filippinerna sa...

Marianne,, åh, va skönt att det gått bra! du har lagt ner ett enormt jobb på alla förberedelser och jag förstår anspänningen,, hur ska det gå och hur kan det gå,,,

Det verkar ju ha gått bra.. Koppla av nu och njut av höst Sverige!

anna of sweden sa...

Härligt att det gick bra och att du kan koppla av!

Saltistjejen sa...

Så otroligt skönt att allt gick bra!!!!!!! och det var ju väldigt bra att de flesta verkligen försökte hjälpa dig under resans gång med att kolla att katterna var med och att de hade det bra. Sådant betyder så mycket.
Me det känns väldigt bra att ni nu alla är framme och välbehållna och att du förhoppningsvis kan hämta dig lite efter de här senaste månadernas (för det har det nog varit...?) stress och jobb med denna kattresan.
Stor varm kram!!!

ExPIAtriate wife sa...

Härligt! Vilket jobb du har lagt ner, njut nu av lite välförtjänt vila! Skönt att folk var så hjälpsamma, det gör så mycket.
Kram!

Lotta sa...

Sköööönt att du och katterna har landat!!! Lite posttraumatisk stress kanske följer men hoppas du är hos någon som är bra på att kramas och prata :-)

Vilken kattresa! Jag har kikat in här på din blogg i tid och otid för att se om något nytt har hänt.

Kram!

Victoria sa...

Oj, oj, vilket äventyr och skönt att alla är framme och välbehållna! Många kramar//Vic

Susanne i Marsipanien sa...

Åhh vad glad jag blev att allt gått bra!
Antar att det är två rätt trötta katter som tagit tass på svensk mark. Och en ännu tröttare kattmatte;)
Välkommen till Sverige!
kramen!

Anna, Fair and True sa...

Vad skönt att höra att allt gått så bra! När få du hälsa på dem för första gången?

Jag hörde talas om filmen Oceans härom dagen. Så den var bra alltså?

Desiree sa...

Usch ja dessa resor är bara så utmattande. Jag förstår att du är/var helt slut efter denna resa men jag är glad att ni kommit fram välbehållna allihop. Här har det ju blivit höst nu på riktigt. Det är en stor temperatur skillnad för dig antar jag. Du får blogga och höra av dig då du återhämtat dit lite. Jag förstår att du kommer ha fullt upp nu ett tag framöver. Här har vi just klarat av flytten från helvetet med kontainern som kom med allt bohag. Jag är helt slut själv men det känns skönt att det är avklart och att vi faktiskt har lyckats bringa lite ordning bland allt.
KRam!

Otta sa...

Vilken resa Marianne! Vilken insats! Och vad mycket att tänka på. Glad för att de är på plats nu på fast mark så att säga. Intressant att höra att kaptenen verkligen har pejl på allt ombord och kul att de hade sällskap en del av vägen, förhoppningsvis stod de kanske inte brevid de andra katterna :-).

Vila nu ordentligt! Det måste du och det förtjänar du!

Många många kramar

mp sa...

Katter katter katter... underbara katter!

http://www.gifbin.com/tag/cats/1

Annika sa...

VAD skönt att allt gick bra, men hjälp vilken nervanspänning för dig. PUST!!
Katterna tog det förmodligen lugnt och fint :-)
Ja, nu hoppas jag att det hela känns mkt bättre!!!
Kramar!!

Taina sa...

Du är ju bara för skön och du måste vara den bästa kattägaren på jorden!

Skönt att allt gått bra.

Kramar!

Anonym sa...

Katter går ner i varv..i ide om man så vill,vid förflyttningar. Det kan ta ett par dar att acklimatisera sig,om dom inte är för gamla.

(Mina två kattsyskon åker tur/retur Stockholm/Göteborg 4-5 ggr per sommar i samma bur. Inga problem.)

Annars kan man gnola så här:
http://www.youtube.com/watch?v=u7ycgWIjCXQ

;)

Kim M. Kimselius sa...

Så härligt att höra att allt har gått bra. Jag har varit på bokmässan i Göteborg och jobbat för fullt, sovit endast ett par timmar och inte hunnit gå in och läsa din blogg, men jag har tänkt på dig, trots allt jag haft omkring mig. Skönt att äntligen få veta att allt gått bra. Men det var ju det vi alla sa, eller hur? Kram Kim

Lia sa...

Marianne: jag började gråta när jag läste detta! Varför vet jag inte, men jag tror att jag återupplever stressen då vi flög hit till Bergen via Stockholm och Oslo för ett år sedan =(. Jag var lika nervös och kontrollerande som du var nu! En stor eloge ska du ha, för att du är världens finaste med dina katter!! Jag håller som bäst på att fila på mail till dig. Om en månad är det VÅR tur att flyga med Pixie och jag bävar redan. Hon måste gå som cargo till arlanda, och sen i kabinen ner till Sturup. Min lilla bebis.
Nåväl, massa kramar till dig!

Anonym sa...

PuH! Vilket jobb!!

Herta sa...

Surfade rakt in i denna blogg utan att veta en aning om vad det handlar om. Börjar fundera på varför katterna har gjort denna resa? Har de rest hem till Sverige? Du, vem DU nu är skall tydligen resa tillbaka till Kairo snart men varför utan katter? Jag måste nödvändigtvis läsa vidare i bloggen.