söndag 31 oktober 2010

Första dagen i nya hemmet

I Älmhult råkar man inte ut för att det plötsligt svänger ut en hästdragen kärra framför bilen. Det kan däremot mycket väl hända i Kairo.

Vad är det första som händer här på morgonen i Älmhult? Jag står på balkongen och spanar i gryningen (väldigt dimmigt och blött) och vad kommer gående? Just det, två katter. Vad händer? Rätt igen, den ena katten går rakt fram till balkongen, sätter sig, tittar vädjande på mig och jamar sött. Men nej, den fick inte komma in och den fick ingen mat, den såg faktiskt ganska välnärd ut och jag är övertygad om att den har en husse och matte som älskar den.

Dagen har ägnats åt att skura köksskåp och badrum, men jag tänker inte skura alla skåp i köket, utan vi använder bara några stycken. Nu är det i alla fall så att man kan laga mat och fixa. Har diskat igenom allt porslin och annat också, och en hel del har jag bara lagt in i ett skåp och där kommer det att få ligga kvar. Vi har ju promenadavstånd till det Stora Varuhuset, så vi gick dit och köpte oss lite nytt i stället, det känns bra mycket fräschare.

Efter mycket om och men lyckades vi lokalisera soptunnorna här i huset, eller utanför, rättare sagt. Det heter tydligen inte soprum längre, det heter Miljöhus. Och där inne ska man alltså sortera i hundra olika byttor. Jag måste ta med papper och penna och skriva upp allt, för det verkar vara en hel vetenskap. Tidningar, färgat och ofärgat glas, hushållsavfall och organiskt avfall, så långt hänger jag med. Men sedan är det olika sorters plast, olika sorters papper, olika sorters jag vet inte allt vad. De har i alla fall gjort små collage och hängt upp ovanför tunnorna, så jag får väl ta med kameran också så att jag har lite ledtrådar.


24 kommentarer:

Tina sa...

Haha, välkommen tillbaka till det Organiserade Sverige... ! ;-)

Marianne sa...

Tina: Haha, ja här är verkligen välorganiserat! Och det gäller att passa sig så att man inte går på cykeldelen av gångbanan, det är ett BROTT : D

Malin sa...

Det är nog en "liten" omställning att flytta hem till Sverige igen :) Ser fram emot fortsatta reflektioner!!

Elisabeth sa...

Är cyklisterna likadana i Älmhult som i Göteborg gäller det nog främst att akta sig för cyklister som - i full fräs - cyklar på gångbanor som vore de (cyklisterna alltså) ensamma i trafiken... Miljöhus förresten, haha! Jag säger då det. :D Vad kommer härnäst? En ny beteckning för sopor?

Desiree sa...

Ja du har helt rätt i att sopsorteingen är en hel vetenskap. Det är mycket och många olika kärl. Det har tagit mig ett tag att själv lära mig att hålla rätt på allt. Det är ju dock en bra insats för naturen även om det är lite pyssligt. Skönt att du fått lite ordning i lägenheten och att fått det fräscht nu. Sådant känns alltid skönt. Jag antar att det känns lite märkligt att sitta här nu och inte ha en retur biljett till Kairo. Jag känner mig själv fortfarande omtumlad då och då.
Kram!

olgakatt sa...

Snart sopsorterar du med ryggmärgen!
I det hänseendet retar jag mig varje gång jag kommer till min mor i Malmö - där sorterar man INTE! Varje kommun bestämmer själv och det är skandal att en så stor ort som Malmö är så stenålders.
I min kommun kan man köpa matjord från - just det - miljöstationen som komposterat vårt matavfall åt oss! Fast jag komposterar själv allt grönsaksavfall.
Jag tänker på Kairos sopsorterande fattiga där matavfallet gick till grismat. Tills man fick spader och slog ihjäl grisarna! Förstörde ett miljövänligt alternativ.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Man sopsorterar heller inte i Stockholm. Jag får ångest varje gång jag slänger konservburkar och glasflaskor i vanliga sopkorgen under diskbänken...

Marianne:
Du vänjer dig snart vid alla dessa regler och förordningar som finns i detta landet. Fast det efterföljs ju inte alltid, som Elisabeth skriver i sin kommentar.

Det var egentligen inte rätt tid att komma tillbaka just nu när det är som mörkast och tråkigast. Men det är ju inte långt kvar till jul i alla fall...
Många kramar från Ingrid

Bloggblad sa...

Välkommen hem!

Du måste inte svara på precis allt, jag förstår hur du känner det och du får ju drösvis med kommentarer (inte konstigt så spännande blogg som du har) Det tar tid.

Nu har jag scrollat ner och förstår varför ni inte ska bo där länge. Men... ska ni hitta nåt annat i Älmhult, eller ligger landet öppet?

Bloggblad sa...

(Förresten var det tur att jag inte reagerade högljutt på det vi mailade om, jag fick ett nytt erbjudande häromdagen!)

Suzesan sa...

Haha mycket nytt att lära dig. Men nu är ni på plats. Nu har du att göra förstår jag.
Lycka till!
Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Ja du marianne du är allt en riktig kattvän!!! :-)
Hoppas det känns lite bättre i lägenheten efter lite städ och eget porslin.
Sopsortering kan vara en vetenskap haha!
Kram!

Tant Matilda sa...

Välkomna till Sverige!
Vår katt Pitsos,en stilig helsvart kattkille på 2,5 år hälsar invandrarkatterna från Kairo hjärtligt välkomna och hoppas att dom kommer att trivas.Han fick nåt lystet i blicken när han såg bilden på vackra Stina.Men,men vägen är lång från Varberg till Älmhult så han får väl beundra henne på avstånd.
Lycka till!

Annika sa...

Jag med!!
Ser fram emot reflektioner till max!
Klart att kissarna dras till dig, Marianne!!
Hoppas att ni landar FINT nu!!
KRAM!!

Kim M Kimselius sa...

Välkommen "hem"! Det verkar som om du har några skåp över i ditt hem, de kommer väl till pass för alla de kärl och byttor du behöver ha för soppsorteringen! Du har tur som kommer nu när det återigen har blivit "varmt" här i södra delen av Sverige. Men jag kan tänka mig att du förmodligen fryser. Kram Kim

Bert sa...

hehe... Jojo. Det är inte så okomplicerat med överflöd.

Marianne sa...

Malin: Ja det är verkligen omställning, men just nu är det "honeymoon" med Sverige, jag kommer förmodligen att tycka att saker och ting är rätt knöliga här också, så småningom. Och när jag ser foton från Kairo saknar jag redan värmen. Varför klagade jag någonsin på att det var för varmt?


Elisabeth: Haha, jag har inte haft några "close encounters" med cyklisterna än, men de verkar sköta sig och cykla på cykelbanorna. Däremot känner jag mig som en lagbrytare när jag går mot röd gubbe, jag är ju stockholmare, så inte kan jag stå där och vänta när det inte kommer en enda bil : )

Det där med soporna är en sorglig historia, jag var och kastade sopor i dag, och det är ju snuskigt att behöva lyfta de där locken. Kände för att desinficera händerna efteråt.


Desirée: Ja det är verkligen omtumlande, men än så länge tycker jag bara att det är skönt, förutom att det är lite svalt. Å andra sidan är det rätt skönt att få använda koftor och strumpor, så här i början.

Soporna är en katastrof. Fy vad äckligt det är att lyfta på de där locken. Och när man ska kasta pappersförpackningar, öppnar locket och det ligger Pet-flaskor i lådan! Kladdig blev jag också, tror jag ska skaffa någon sorts plasthandskar som man kan använda och kasta innan man går. Hu! Längtar intensivt efter ett eget hus nu!

Kramar!!!

Marianne sa...

Olgakatt: Men hur ska man bära sig åt med det organiska avfallet när man bor i hyreshus? Man kan ju inte kasta det i en plastpåse, men man kan ju inte heller ha organiskt avfall i papperspåsar. Och inte kan man tömma påsen i kärlet, det vore ju äckligt. Jag vet inte hur jag ska bära mig åt! Och var får jag i så fall papperspåsar ifrån? Jag får ta och göra ett besök på kommunkontoret och ta reda på saker och ting.


Musikanta: Jo, man vänjer sig nog snart. Men det var hemskt vad det ska ta lång tid att bli inskriven i alla rullor! Jag kan förstå när någon kommer med visum eller söker asyl, men vi är ju svenska medborgare som bara har bott utomlands i några år. Det är ju inte så att det ska godkänna oss.

Jag hittade en Sia-butik i dag, de har jättefina julgrejor! Men jag ska vänta lite innan jag börjar julpynta, det vill jag inte göra förrän tidigast i slutet av november. Normalt brukar jag nog vänta till första advent, men i år kanske det blir lite tidigare eftersom det finns så många fina saker : )

Kram!


Bloggblad: Grattis till erbjudandet! Inte konstigt att du får fler erbjudanden, du gör ju så bra grejor! Men se till att det blir klart från början att du ska stå med ordentligt!

Och tack! Ja landet ligger lite öppet, vi vill bo på max enkelt pendlingsavstånd, eller i Älmhult. Om vi ska bo utanför ska vi bo någonstans där tåget stannar så att man kan ta tåget hit. Vi vill inte vara helt beroende av att köra så fort vi ska någonstans, dessutom blir det ju hala vintervägar i det här landet. Vi har sagt att Hässleholm är den yttre gränsen, och vi vill nog inte bo norrut. Men vi får se, vi får titta runt innan vi bestämmer oss. Drömhuset kanske ligger någonstans vi inte alls har tänkt på.

Marianne sa...

Suzesan: Ja nu är det mycket att göra. Bara en sån sak att man måste tänka efter om man har alla redskap man behöver när man ska laga en viss rätt. Fick tänka igenom i dag enligt receptet och skriva upp både slev och rivjärn på inköpslistan. Samtidigt vill vi ju inte köpa på oss onödigt mycket, för vi har ju redan allt - bara nerpackat i en container.

Tack!

Kramar!!!


Saltis: Kattmagnet ...

Jo, nu känns det lite bättre här i lägenheten. Tvättstugan är dock inte så rolig, men jag får väl tvätta en del för hand också.

Soporna är verkligen en hel vetenskap! Och äcklig. Man borde inte behöva öppna lock för att slänga, locken är ju alldeles kladdiga och det luktar inte gott när man öppnar. Uäh!

Kramar!!!


Matilda: Tack! Haha, jag tror din Pitsos skulle tycka att Stina var lite för gammal, hon är redan 11 år : ) Och nu sitter hon i karantän i Vallentuna, lilla sötnosen. Men det är tur att de är två, så de är ju inte ensamma. Hoppas verkligen att vi har hunnit få ett eget hem innan de kommer, så att de slipper vara med om ännu en flytt, utan får komma hem och sedan stanna där.

Marianne sa...

Annika: Än så länge är allt bara roligt, men jag har en känsla av att det kommer att kännas trist och krångligt så småningom. Det där med husköpet bävar jag lite för, har ju aldrig köpt hus förut, och det är bergis rätt krångligt.

Haha, förresten, Klas mage verkar inte ha gillat omställningen. Här kommer man från Egypten och har aldrig varit sjuk där, men nu sa hans mage ifrån att den inte gillade de svenska bakterierna riktigt ...

Kramar!!!


Kim: Tack! Haha, ja det är klart, jag skulle kunna använda alla de där skåpen till sopsamling : ) I dag satt jag på köksgolvet och sorterade i olika påsar, men så kan man väl inte hålla på? Eller gör man det? Man kan ju inte ha 6-7 påsar i köket?

Jag fryser inte så farligt, men så har jag ordentliga kläder också. Å andra sidan har det inte varit riktigt kallt än heller : )

Kram!


Bert: Varför görs förpackningar så krångliga att sortera? Varför måste en osthyvel vara inpackad i både plast och papper? Dessutom så att man måste vara certificerad inbrottstjuv för att kunna få ut papperet så att man kan separera förpackningen? Helt hopplöst!

Bert sa...

"..Varför görs förpackningar så krångliga att sortera? Varför måste en osthyvel vara inpackad i både plast och papper? Dessutom så att man måste vara certificerad inbrottstjuv för att kunna få..."

Vem har sagt att livet i Sverige är okomplicerat?

;-)

(Jag håller med dig, fullt och fast.)

Anna, Fair and True sa...

Vad kul att du fick ett litet välkomnande från två katter! Även om det kanske var mat snarare än kärlek de var ute efter just nu :)

Marianne sa...

Bert: Tillverkarna borde verkligen jobba lite mer på att göra det möjligt att återvinna förpackningarna. Jag får både betala för dem (annat ska man inte inbilla sig) och slita som ett djur för att skydda miljön så mycket som möjligt. Det är ju inte klokt! inte undra på att folk struntar i det.


Anna: Haha, jag tror de flesta katter har mer mat än kärlek i sikte när de kommer till mig : D

Bejla sa...

Hihi, faktiskt en av de där sakerna jag "bekymrar" mig över om jag skulle flytta tillbaka till Skandinavien. Jag var annars väldigt engagerad i sopsortering, men mtcket har hänt på 10 år och minnet är ju inte det bästa. ;-)

Marianne sa...

Bejla: Ja du, det där är ingen lätt historia! Jag har nu fått en broschyr från kommunen, så nu kan jag kolla där varje gång jag ska kasta någonting. Man behöver en tio-elva behållare under diskbänken!

Kram!