måndag 1 november 2010

Första vardagen i Älmhult

Höstblommor i Älmhult.

Oj vad fort den här dagen tog slut! Å andra sidan hinner man mycket på en enda dag här i Älmhult, eftersom "stan" inte är så stor. Händelselöst tycker jag i alla fall inte att det är.

Efter att ha besökt Skatteverkets och Försäkringskassans kontor här i Älmhult för att skriva in oss i Sverige igen (vilket tydligen tar upp till sex månader innan allt är klart!) kikade jag in i några affärer. Och det finns riktigt bra klädaffärer här kan jag meddela. Den bästa är nog en butik som heter Lejonhuset, de säljer Odd Molly och lite andra roliga märken. Trevlig tjej som har den affären, hon berättade att de brukar ha modevisningar lite då och då, så man kan ju alltid hoppas att man får gå på det!

Det finns två blomsteraffärer, och i den ena brukar en liten talgoxe komma och hälsa på ibland! Den flög rakt in i dörren när jag hade gått in, sedan satt den bakom några krukor innan den kvicknade till igen. Damen i affären öppnade bakdörren åt den, för fågeln brukade flyga ut genom den, sa hon. Så gulligt att få besök av en talgoxe!

Två mäklare har fått besök av mig i dag också, tyvärr var inte rätt personer inne, men de kommer att kontakta mig så snart de är åter. Det finns rätt många hus till salu, så jag hoppas vi kan hitta ett eget hem snart.

Och så gjorde jag det jag har drömt om. Jag bestämde mig för vad vi skulle äta till middag, skrev upp vad jag behövde handla och GICK och handlade just DE ingredienserna! Så underbart! De hade både morötter och palsternackor, för att inte tala om stekfläsk : ) Det blev rotsaksgratäng med stekt fläsk.

28 kommentarer:

Pettas sa...

Så svensk du blev med en gång!:) Det måste vara skönt att få vara hemma efter så många år borta. Lycka till med bostadsletandet!

Kram!

Lisa sa...

Ang bostadsletandet, kollade på hemnet när du började skriva om hus när ni bodde i Kairo, det fanns hur många som helst om man jämför med här hos oss. Jag blir så varm om hjärtat av din ton på bloggen. Du verkar vara så positiv och ta flytten med ro. Jag tror du och K har mycket att välja på i husväg, det är ju rätt årstid också, folk brukar ju var mer på hugget i vårtid. Kram från en jämte i Västmanland som följt din blogg hur länge som helst.

anna of sweden sa...

Vad trevligt det låter. Men tar det så lång tid att skriva in sig i Sverige igen. Vad händer om man behöver använda till exempel sjukvård under tiden?

Kram!

Marianne sa...

Karin: Haha, ja jag är en äkta viking, vet du! Det är jätteskönt att vara hemma igen, helt underbart att handla mat på Ica Maxi. Maten är nog det jag njuter mest av just nu.

Kram!


Lisa: Hej! Men har inte du kommenterat någon gång tidigare för länge sedan? Eller det kanske var en annan Lisa? Vad glad jag blir att du har följt bloggen! Det är inte så svårt att ha en glad ton, för det känns verkligen roligt att flytta hem igen efter tolv år. Och Älmhult överraskar verkligen på ett positivt sätt. Jag hade hört att det inte fanns någonting här, men det finns ju massor! Har redan hittat två kaféer, fast jag har inte hunnit besöka dem än : )

Här finns rätt många hus, särskilt om man räknar in omgivningarna, och vi kan tänka oss att bo så långt bort som Hässleholm. Så det finns mycket att välja på, det gäller bara att hitta just det där huset man verkligen vill ha. Eller i närheten, i alla fall : )


Anna: Ja den här byn är riktigt trevlig. Och de människor jag har småpratat med har varit trevliga också.

Det tar en evighet att komma med i rullorna igen. Men hon sa att om man blir akut sjuk så är man täckt. Om man blir halvsjuk så att man måste betala själv ska man ringa dem och säga till att man faktiskt inte har råd med det här och att de får snabba på, då gör de det med en gång. Mycket märkligt, det är ju inte så att vi ska bli kontrollerade och godkända, vi är ju svenska medborgare. Tandvården får man stå för själv under tiden, om det inte blir alltför dyrt, då får man göra likadant. Märkligt, som sagt.

Kram!

Karin på FOX sa...

Till och med Älmhult låter exotiskt när du beskriver det. Välkommen till Sverige!

Lotta sa...

TUR att det finns Odd Molly även i Älmhult ;-) Här i Västerås, där jag är nu, finns en nyöppnad liten butik nere vid hamnen med MASSOR av Odd Molly. Jag drabbades av en sådan köplusta att jag snabbt gick ut igen...men ett litet besök ska jag göra igen innan jag åker härifrån :-) Lejonhuset lät som en butik i min smak!
Kram!

Desiree sa...

Låter som en bra start. Ja det tar lite tid att komma in i rullorna igen. Men förhoppningsvis så går det snabbare än 6 månader. För C tog det ca 6 veckor här i Stockholm. Men man har ju rätt till sjukvård både akut och plannerad . Vad spännande att ni börjar leta boende med en gång. Tror du att du skulle vilja bo inne i stan eller strax utanför`? Lägenhet eller hus?
Kram!

Saltistjejen sa...

Haha jag skrattar när jag läser om middagen! Visst är det så! När man är i Sverige så har de liksom att det där man vill ha och har saknat i affären. :-)
Tar det verkligen 6 månader att skriva tillbaks sig?? Vad i herrans namn är det som kan ta sådan tid? Trodde att man i datorernas årtusende bara klickade lite hit och dit och skrev in ny adress etc och sedan skulle det vara klart.... Men men....
Kram!!

DILA sa...

Vad spännande med erat nya liv i Älmhult. Vilken konstrast mot Kairo. Jag förstår att ni längtar efter något eget, hoppas ni hittar vad ni söker. Det ska bli kul att följa dina nya äventyr på svensk mark!

Kram Dila

Fröken Anki sa...

Åh, stekt fläsk! Det är grejer det.

Härligt att det blev en så bra första vardag. Så har du ju satt standarden liksom.
Fantastiskt kul att det fanns en så trevlig klädbutik i stan också.

kram

Katarina på Filippinerna sa...

Stekt fläsk! Mmm.. Härligt att kunna handla det man vill nu!

Ha de gott i Älmhult

Millan sa...

Oj vad spannande att ni ar hemma och installerade nu! Aven om jag forstar att ni ser fram emot ett hem som ar ert eget saklart! Det maste vara en liten kulturshock (eller stor) att flytta hem efter manga ar i utlandet!
Kram

Marianne sa...

Hi,hi - det låter som om himmelriket för dig ligger just i Älmhult nu. Och bättre blir det nog när ni hittat ett alldeles eget hus. Lyckat till med sökandet.
Kram

Anonym sa...

Hej Marianne,

Det later harligt med host i Sverige. Harligt att hora att flytten gick bra. Jag sitter just nu i Kairo, sa jakla typiskt att jag ar i Kairo nu nar du inte bor har langre!! Fast jag ar inte har av ngn rolig andledning. Polisen stangde restaurangen haromdagen pga av var alkohollicens...lang historia men i vilket fall sa ar jag ar for att ordna upp det hela, eller forsoka i alla fall. Jag hoppas det loser sig snarast, for vi ar inne i var hogsasong i Hurghada.
Ledsen att jag inte kommenterar sa ofta, men jag laser din underbara blogg destomera.

Ta hand om dig
Kram Malin Hurghada

Grekland nu sa...

Kul att läsa om hur du nu upplever Sverige liksom utifrån. Och det där med att skriva in sej igen, hur lång tid det kan ta, det fick även sonen uppleva när han flyttade tillbaka till Sverige för att gå på skola. Det krångligaste av allt var att få öppna ett bankkonto!! Ibland undrar man bara VARFÖR...

Annika sa...

Ja, det är verkligen roligt att läsa om hur du upplever återflytten till Sverige. Så annorlunda och märkligt det måste kännas.
Men, som sagt, bara en sådan sak som matvaruaffärer är ju underbart...
Men, att det tar en sådan tid att komma in i systemet igen??? Galet...
Härligt med Odd Molly, gillar ju det märket. Massor.
Kram!!

Susanne sa...

Svensk byråkrati. Har ryska grannar som bott i Sverige i sju år och som definitivt vet vad byråkrati är...men den svenska är inte långt efter den ryska säger de;)
Har oxå en liknande tunna med ljung och en prydnadskål. Och mitt i "spenaten" står Halloween-pumpan. Den får hänga med ett tag till!
Kramen och lycka till med den nya tillvaron i Ämhult!
/Susanne

Anonym sa...

Välkommen hem! Maten är fin och god. hur är priserna om du jämför!
så roligt att du gillar det mesta där i Småland. Nu gäller det att hitta HUSET. Lycka till.
Kram från eva i Tyresö

KARLAVAGNEN sa...

Vad kuuuul att ni kommit fram och att du verkar stortrivas!!! Ljuvligt!!!! KRAAAM!!!!

Kersti sa...

När jag läser det här inlägget slås jag av vad mycket man jag för givet. Som att just det jag behöver till middagen ska finnas i min affär. Det är nyttigt med lite perspektiv på det ibland. Hoppas att ni snart hittar ett hus så att ni kan boa in er på riktigt.

Marianne sa...

Karin: Tack! Haha, ja för mig är det riktigt exotiskt. Bara en sån sak som att det knappt är någon trafik, och det regnar, och det är alldeles grönt! : )


Lotta: Jag slog till och köpte en helt underbar kofta/jacka. Men jag vågar inte skriva det i inlägget, för den var lite för dyr så jag tänkte att Någon här hemma inte ska upptäcka det med en gång. Haha, jag fick lite dåligt samvete. Men jag BEHÖVER den på torsdag när jag ska på möte i Stockholm : ) Det är faktiskt sant, fast jag kan erkänna att det nog hade gått med någonting billigare också ...

Kram!


Desirée: Hoppas det går fort för oss också, för enligt tjejen på Skatteverket/Försäkringskassan sa att det bara är akut vård som är täckt. Resten får man betala själv.

Vi har bestämt oss för att vi vill ha ett hus. Men det måste nog ligga så att man kan ta tåget, både till Älmhult och vidare till andra ställen, för annars blir man för bilberoende. Så vi har en radie ner till Hässleholm längs stambanan, men helst inte norrut, det blir fel håll för oss som har mer i Skåne än i Småland.

Kramar!

Marianne sa...

Saltis: Det är verkligen helt underbart att kunna skriva en inköpslista och sedan följa den! Och brödet är helt fantastiskt. Har hittat bröd från ett lokalt bageri, fullt av goda frön. Det är min nya favorit.

Ja jag fattar inte heller vad det är som tar sån tid med inskrivningen. Det är ju inte så att vi måste kollas upp så att alla tillstånd stämmer, vi är svenska medborgare! Det BORDE räcka med några knapptryckningar och skriva in den nya adressen. Men vad vet jag?

Kramar!


Dila: Ja allt är väldigt nytt och spännande. Haha, jag gick nästan vilse härom dagen, här i lilla Älmhult : D

Jag hoppas också att vi ska hitta ett hus riktigt fort. Nu när vi har kommit i ordning här i lägenheten känns det rätt bra, men man vill ju ha alla sina egna saker och börja göra i ordning så som man vill ha det - äntligen efter att ha bott i hyrda lägenheter/hus hela tiden. Det har ju alltid varit onödigt att göra dittan och dattan, i ett eget hus blir det lönt att anstränga sig. DET ser vi verkligen fram emot.

Kram!


Anki: Ja stekt fläsk är gott! Och palsternacka! I dag blev det blodpudding, men minnet av det var nog bättre än själva rätten : )

Affärerna här i "stan" är riktigt bra. Och den där Lejonhuset är ju lite extra, vilket är kul. Annars kan det bli trist om man bara har tillgång till kedjornas kläder.

Kram!

Marianne sa...

Katarina: Ja det var riktigt gott. Jag frossar i griskött nu, har ju haft dålig tillgång till det de senaste tio åren. Det var bara i Bulgarien det fanns på samma sätt som i Sverige. Det fanns visserligen i Turkiet också, men det var rätt bökigt för det var en butik på ett rätt otillgängligt ställe i stan, så det blev inte av så ofta att åka dit bara för att köpa fläskkött.

Kram!


Millan: Ja nu är vi äntligen här! Och visst är det något av en kulturchock, fast till hälften omvänd. Jag tror det gäller att inse det, så att man inte blir chockad på riktigt. En sån sak som att veta om man SKA väga grönsakerna själv eller om det görs i kassan, jag blev tvungen att fråga : )

Kram!


Marianne: Ja det här är rena paradiset. Och det finns faktiskt ett område här i Älmhult som HETER Paradiset! DÄR kan jag mycket väl tänka mig att bo. Men husen är lite dyra, så vi får se. Men tänk att bo i Paradiset ... Haha, annars låter namnen lite roliga i mina öron. Klöxhult, till exempel : D

Kram!

Marianne sa...

Malin: NEJ, men vi missade varandra med bara en vecka! Och NEJ vad trist att ni blev av med tillståndet! Hu, jag kan tänka mig vilket krångel du har framför dig. Hoppas nu att det går bra och snabbt att få tillbaka det! Vilket påminner mig om att jag måste lägga ut bilderna från åklagarens kontor, nu kan jag ju göra det när jag inte är i Egypten längre, nu kan de inte kasta ut mig eller finka mig : )

LYCKA TILL!
Kram!


Ingabritt: Ja ibland undrar man, för man tror att Sverige är ett under av effektivitet, men man krånglar gärna till det även här, om man bara kan. Som tur är har vi redan bankkonton, de sa vi aldrig upp när vi flyttade, utan har haft kvar hela tiden. Så det har vi inga problem med som tur är. Men ta abonnemang på någonting kan man glömma tills man finns i rullorna igen.


Annika: Jag har sån himla tur att jag har gångavstånd till Ica Maxi. Konsum ligger inte långt bort det heller, och så finns Netto och Willys. Fyra stora mataffärer, alltså.

Jag har inte sett så mycket Odd Molly tidigare, men de har ju massor av fina grejor! Jag är hemskt kär i koftan/jackan jag köpte. Vågade inte skriva om det i inlägget, för Klas behöver inte veta om den än : D Haha, jag och Maria Montazami kör samma taktik : D

KRAM!

Marianne sa...

Susanne: Den stora skillnaden i byråkratin är nog att byråkraterna i alla fall har regler att hålla sig till, och att man kan kolla upp dem själv så att man vet vad som gäller. I Bulgarien var alla så rädda för att reglerna hade ändrats utan att de visste om det, och att någon högre chef skulle bli sur om de tog egna initiativ, så är det i alla fall inte här. Tur det!

Jag funderar på om jag ska köpa lite ljung att ha på balkongen. Även om vi inte ska bo här så länge vill man ju ha fint den tid man ändå är här. Haha, ja fast man vet aldrig, det kanske dröjer innan vi hittar ett hus. Fast jag hoppas att det ska gå fort!

Kram!


Eva: Tack! Jag tycker inte ens att grönsakerna är dåliga, men så var de faktiskt ganska usla i affärerna i Kairo. De var nog bättre på marknaderna, men jag hittade aldrig någon.

Allt är så klart mycket dyrare här. Jag är lite dålig på priser, men som exempel kan jag säga att jag köpte värsta lyxbrödet i Kairo, på finaste shoppingcentret i Four Seasons hotell. Där bakade de urgoda surdegsbröd, och de kostade 12 kronor! Samma bröd hade väl kostat en hundring i fina bageriet i Sturegallerian i Stockholm. Den limpa jag köpte från ett lokalt bageri här i närheten av Älmhult, köpte jag på Ica och det kostade 25:-.

Ja nu gäller det att hitta ett hus!

Marianne sa...

Karlavagnen: Ja jag stormtrivs verkligen! Men så tror jag att Älmhult är lite unikt också, när det gäller mindre orter i Sverige. Här finns ju till och med en internationell skola!

KRAAAM!


Kersti: Ja, jag tror att det är den nyttigaste upplevelsen med åren i utlandet, att se allt det man annars tar så för givet med nya ögon. Ser att det verkligen inte är en självklarhet, egentligen. Vi svenskar har det oförskämt bra, och vi är i stort sett helt omedvetna om det.

Tack, jag längtar efter ett eget hem nu!

Emmama sa...

Missa inte Kyrkbackens blomsterhandel, den ligger mitt emot kyrkan.. För jag antar att det är Linnean och Anemonen du redan hittat till? Jag föredrar kyrkbacken och det nu blåa (hemsk färg, det var vitt förrut och hade en DRÖMST trädgård) är huset min pappa växte upp i och som mina farföräldrar ägde fram till 2005.. LIte kuriosa.. ;)

KRAM!

Marianne sa...

Emma: Jo, det var nog Linnean och Anemonen. För det var inte Interflora. Det finns alltså tre blomsterhandlare! Plus Ikea! Otroligt. Och härligt. Måste kolla Kyrkbackens också, självklart. Här ska inventeras i varenda affär, till och med Järnia ska få sig ett besök : ) Haha, förresten, en kille från Kairo brukar alltid gå till Järnia när han är här, för någon liknande affär existerar inte i hela Egypten. Det är rena paradiset för honom som är intresserad av verktyg och sånt. Till och med Klas tycker att det tar för lång tid : D

Och jag måste spana in det blåa huset på Kyrkbacken! När man känner till lite historia blir allt ännu mer hemtrevligt, så du får gärna ösa kuriosa över mig!

KRAM!