fredag 4 februari 2011

Söndagspromenad i Kronan

Vi tar en liten paus från oroligheterna i Egypten i dag (även om jag knappt tänker på annat) och tar en liten söndagspromenad i naturreservatet Kronan i stället. Kronan ligger strax norr om Älmhult, alldeles vid sjön Möckeln. Häng med!

Bra med skyltar så att man vet lite mer om var man är.

Vintervägen löper genom flera stadiga grindstolpar, men själva grindarna är borttagna.

Invånarna vakar över besökarna.

En äkta småländsk mossbeväxt stenmur.

Ett stubbtroll vakar över muren.

Mossan lyser grön mot snön ...

... och isen glimmar.

Snart kanske en liten familj bosätter sig här.

Är det någon som vet vad det här är för träd? Stora bamseknoppar.

Två kissemissar undrar vad vi är för figurer.

Önskar er alla en skön helg!

24 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Tack för promenaden!! Jag förstår att dina tankar är i Egypten Marianne, det är helt naturligt. Men det var fint att få se lie av din promenad ändå tycker jag! Just de där småländska stengärdesgårdarna älskar jag! Och hästen får mig att tänka på Emil´s Lukas! :-)
Hoppas ni får en fin helg!
Kramar!

ewa sa...

rönnsumak?

Elisabeth sa...

Så skönt det ser ut när katterna sitter där i solen!

Marianne sa...

Saltis: Det är otroligt vackert i de här trakterna, återigen en fördom som kom på skam. För jag trodde att det bara var mörk barrskog i Småland! : )

Ja, där har vi det, det är Emils Lukas!

Kramar!


Ewa: Rönnsumak! Det har jag aldrig hört talas om, men ska genast googla på det! TACK!


Elisabeth: Jag tror de njöt som bara den av en dag med sol och några bara fläckar att sitta på. Jag ser fram emot våren när jag kan vandra ut i markerna lite mer.

Kersti sa...

Underbar promenad i solskenet tack för den. Kram

Marianne sa...

Kersti: Tack! Ja vi får hoppas att vi får många fina promenader framöver, det går ju åt rätt håll nu!

Kram!

Grekland nu sa...

Härliga småländska vinterbilder! Och vilken fin långhårig häst.

Musikanta sa...

Underbara bilder - som vanligt! Snart får du väl göra en bok om Älmhult också, haha! Det kanske behövs någon som INTE handlar om IKEA...

Det måste kännas konstigt att sitta och titta på sådana bilder som visas på TV när man själv har bott i Kairo så många år och allting har varit vanligt och lugnt. Jag förstår att du har svårt att inte tänka ständigt på det.
Kramar från Ingrid

Marianne sa...

Ingabritt: Tack! Ja visst är det vackert här i Småland! Önskar bara att hästen hade varit lite närmare så att man hade kunnat klappa den : )


Musikanta: Tack! Haha, ja gör jag en bok om Älmhult så blir det INTE en granskning av Ikea : D

Ja det är konstigt att se Kairo hela tiden på tv och i tidningarna, och jag kan inte låta bli att se varenda nyhetssändning och däremellan BBC och CNN som nästan bara rapporterar om Kairo. Tyvärr har vi inte Al-Jazeera på tv:n, bara på nätet, och det drar för många MB att ha på tv:n på datorn hela tiden : (

Kramar!

StrandMamman sa...

Vilket härligt väder ni har haft! Och så fiiiiina bilder du har tagit! Mysigt med de gröna mossorna mot det vita :)
Kram!

Anne-Marie sa...

Det där stubbtrollet ser nästan alltför verkligt ut. :) Härliga vinterbilder och hästen är så fin. Ha en fin helg! Kram!

Desiree sa...

Vad vackert det var här och ännu vackrarare kan jag tänka mig att det är om våren och sommaren då snön smält bort. Underbart att ha naturen så nära inpå knuten. Det sista kortet med de två kissarna på ger en nästan lite vårkänslor med det fina solskenet och snön som börjat smälta undan.
Kram och trevlig helg.

DILA sa...

Vilka vackra bilder! Gillar de mossbeklädda stenmurarna och det är klart att det är Emils Lukas! Vad det är härligt att få vandra i naturen, känna lukterna, lyssna på ljuden och njuta av allt det vackra. Ha en skön helg!

Kram Dila

Steve sa...

Tack för en härlig promenad.
Så mycket "känsla" du fått med i bilderna.
Både hästen och katterna "talar" till mig.Ja, även stubbtrollet.
Dessutom en mossbevuxen stenmur. Vad mera kan man önska sig.

ExPIAtriate wife sa...

Mmm sa vackert, kande riktigt den friska luften bita i kinderna! Harligt! Det ar guld vart med vacker omgivning runt omkring sig!
Kram!

Marianne sa...

Vilka härliga bilder. Trädet är en Rönnsumak, jag har ett i vår trädgård. Det skjuter skott hela tiden i gräsmattan. Jag delar med mig till grannar men ändå tar gräsklipparen de flesta rotskotten. Du kan gärna få ett eller flera till ert blivande hus.
Kram !

Petra H sa...

Vilka underbara vinterskogsbilder. Jag vill också gå i en fin skog i solsken... Eller ja, jag vill kunna GÅ ordentligt, punkt. Är så trött på mitt knäonda och det blev nästan skilsmässa den korta stunden vi var ute idag (istället tog jag av knäskyddet, ajabaja jag vet men de sa inte på sjukhuset hur länge jag skulle ha det).
Jag har tänkt så mycket på alla människor ni lärde känna i Egypten och så helt plötsligt slog det ju mig att JAG också har en egyptisk bekant!! Såg på Facebook att det var bra med honom så det var skönt. Ingen aning om han är ute och demonstrerar eller inte.
Kram!

Marianne sa...

StrandMamman: Ja det var förra helgen det, den här helgen blåser och regnar det ... Visst är det vackert med mossan mot snön! Jag trodde att den vissnade över vintern, som allt annat, men tydligen inte!

Kram!


Anne-Marie: Haha, ja det tog faktiskt en stund innan jag såg trollet! Den smälte så bra in i naturen.

Kram!


Desirée: Ja jag kan knappt vänta tills det blir vår, för nu är det ju sån där slaskvinter, och det kan man vara utan. Men här nere i syd brukar våren börja så smått i mars, så det är inte så långt kvar nu.

Ni har lite längre till naturen, men det måste vara ganska enkelt att ta sig ut till Värmdö. Där är också så fint.

Kramar!

Marianne sa...

Dila: Ja gissa om det är skönt att ha naturen så nära efter att ha bott i Kairo där den närmaste naturen är Sahara full av sand och sten! Och visst är det Lukas!

Kram!


Steve: Tack själv! När man har naturen runt sig finns det faktiskt inte mycket mer man kan önska sig!


Pia: Kan tänka mig att du längtar efter kinder som blossar av kylan, för det har du ju inte mycket av. Å andra sidan skulle jag kunna tänka mig lite värme just nu, som omväxling ...

Kram!

Marianne sa...

Marianne: Ja, en rönnsumak! Tänk att du har sådana! När jag googlade såg jag att de blir alldeles röda om hösten, det måste vara väldigt vackert. Jag vill gärna ha ett skott sedan när vi väl har ett hus. Vilket verkar dröja ... : ( Nu har jag sagt till Klas att ha får köpa ett hus till oss, och sedan flyttar vi dit. Punkt slut, liksom : ) Vi får se hur det går nästa vecka, fast mäklaren åker på semester till Thailand på två veckor då, så det lär väl ligga på is ett tag till : (

KRAM!


Petra: STACKARS DIG med knäet! Du får vara försiktig med det där knäet så att det inte blir värre. Och så måste du få noggranna instruktioner från läkaren, så att du inte tar av skyddet för tidigt.

Skönt att din kompis i Egypten mår bra! Våra mår också bra, som tur är. Och kontoret lär hålla stängt en vecka till, det kan vara skönt för dem nu när det är så rörigt och svårt att hitta mat. Hörde att alla Carrefour är plundrade! Min köttaffär håller stängt, bara en av deras butiker har öppnat igen, men de andra är säkert plundrade.

Jag kan utan ansträngning föreställa mig vilken typ av sjukhus den svenske reporten har legat på. Hoppas verkligen att han har flyttats nu ...

KRAMAR!

Taina sa...

Jättefina bilder! Ser ut att ha varit en perfekt dag för promenad (eller löpning om man nu vill det).

Hm varför har de en utomhusfasad inne?? Jaja fin är den. Fasaden alltså.

Kram kram

Marianne sa...

Taina: Tack! Ja det var verkligen en perfekt dag. Det blev sedan middag på Möcklensnäs herrgård, så bättre kan man knappast ha det.

Det var väl så att den gamla fasaden stod där, och så ville de modernisera och bygga ihop. Och så sparade de fasaden i stället för att riva den. Skulle jag tro?

KRAM!

Bejla sa...

Ibland måste man ta en paus från bekymren och tanka upp med energi. Vackra foton från turen!

Marianne sa...

Bejla: Ja visst måste man det! Och nu kan man slappna av lite när det gäller Kairo, för nu har ju Mubarak avgått. I och för sig blir det mycket jobb och osäkert för dem nu, men upplopp blir det nog inte.

KRAM!