torsdag 17 februari 2011

Tvättstuga

Love.

En av de bästa sakerna med att få flytta in i ett eget hus är att få en egen tvättstuga. Det jag vet att jag vill ha i tvättstugan är tvättmaskin (så klart), torktumlare (för att bli av med lite katthår då och då), torkstreck, strykbräda och en tv (så man har något att roa sig med när man stryker). Torkskåp vill jag inte ha, det drar bara onödig el och det ska man ju spara på, både för miljön och för ekonomin. Dessutom så klart förvaring av tvättmedel och sånt. Är det någon som har något bra tips för en tvättstuga som jag inte har tänkt på?

I dag har jag tvättdag, är det månne därför jag funderar så mycket på hur jag vill ha min tvättstuga?

Jag funderar också på att man kanske ska börja med att göra i ordning tvättstugan. Då känns kläderna rena ända tills man tar dem på sig, risken är annars att jag kommer att tycka att de känns skitiga igen så fort jag tar ut dem ur maskinen. Dessutom har vi en dusch bakom tvättstugan som hör till bastun, och om den är fräsch kommer det att kännas så mycket bättre att bo där och tampas med sunkigheten tills man får i ordning. En tvättstuga/dusch måste ju gå bra mycket fortare att få i ordning än kök/badrum/vardagsrum. Ska ta upp det med Maken när han kommer hem.

Nu borde jag alltså släpa fram strykbrädan och sätta igång så att jag blir av med den högen. Eller ska jag ta mig en kopp kaffe först, kanske? Jag röstar för kaffet!

18 kommentarer:

Pettas sa...

Jag vet inte alls om jag är rätt kvinna att ge tips i sådana här fall, men jag har erfarenhet av två olika sätt vad gäller tvättstuga och tvättmöjligheter/bastu när man bygger och renoverar. I det ena fallet prioriterades bastu och tvättmöjligheter allra högst medan vi bodde mitt i byggandet,s.a.s, i det andra fallet så fick den delen stryka på foten för andra prioriteringar som lades högre upp på listan. Jag kan för min del säga att den första gången var den klokare:).
Ljuvlig bild på dina älsklingar!:)

Anonym sa...

Höj upp tvätt och tork! Dvs bygg en stadig hylla som de står på med korgar under. Vi har det så nu och så skönt att slippa böja sig för att ta in och ut tvätt!

PS Grattis till huset! Äntligen!

Desiree sa...

Håller med Brysselkakan att höja upp tvätt och tork underlättar. Häng även upp tvättlinor i taket om det får plats så att du kan hänga upp lakan och handdukar där på självtork. Satsa på bra tvättkorgar i plast som inte är tunga och gärna i roliga färger. Gör det mysigt och ombonat i tvättstugan så att det blir trevligt därnere.
Hur stort är huset? Är det källare i huset? Ligger tvättstugan i källaren eller på plan 1?
Kram!

Saltistjejen sa...

Hm svår råga marianne. Allt beror ju på hur stor tvättstugan är. Alltså hur myket utryme det finns för just "tvätt och tork" och hur mycket utrymmen det finns för "annat". Som jag förstod det har ni dusch och bastu där också. Liksom i anknytning. Om utrymme finns är det ju mysigt att göra denna del som en liten "realx" på så vis att man kan ha det lite "mysigt där. Ev ha ett lite större duschutrymme än ett litet "bås". Bastu är mysigt och OM det går att t ex ha ett "fönster" i den eller ha en glasdörr (vi har vänner som har en sådan dörr som är sådant glas att man ej kan se in men se ut) vilket gör att man får in lite ljus i bastun så tycker jag det verkar bra. För små bastuar (plural???) kan annars lätt kännas lite trånga och mörka annars tycker jag. även om jag ÄLSKAR att bada bastu! :-)
Ang tvätt och torkutrymmet håller jag med Desiree att det är smart med tvättlinor så man kan hänga lakan om man vill. Torktumlare är guld, men är det alltså mindre energikrävande än torksskåp? Det hade jag ingen aning om. Man kan även ha sådana där handdukstorkar på väggen där man kan torka vissa saker. Plus bra om man vill använda duschen där och ha tillgång till handdukar.
Sedan är det himla fint om det ryms en bra stor, djup och lång bänskiva (bord?) där man kan vika tvätt etc. Om du kör ettt sådant där skåp kan du ju ha bra förvaringsbackar också under denna "bänk". Allmän förvaring är trevligt om det får plats. För både smutsig och ren tvätt.
Ja som sagt det finns så mycket som beror på hur utrymmet ser ut och vad ni själva VILL göra med det! :-)
En härlig situation detta! Att få planera! :-)
Tips är att kolla på inredningstidningar eller på nätet också för att få lite tips!
Kram!!

Brittmari sa...

Grattis till huset och vad kul att planera sitt eget hus. Vilken totalt underbar bild på kissarna. De får en nospuss av mina 4.

Brittmari

Marianne sa...

Karin: TACK! Det är sånt där som är viktigt att höra, och jag misstänker att det är precis så det är. Om man har fräscht där blir allt mycket fräschare. Dessutom går det ju fortare att fixa en tvättstuga än kök och bad och vardagsrum, för det är det som är satt högst på listan. Men om vi tar tvättstugan + dusch först, blir det lättare att stå ut med eländet sedan.

Kramar!


Brysselkakan: Ja det är nog en bra idé att ha det lite mer i arbetshöjd än nere på golvet! Och det kan ju inte vara så jobbigt att göra en sockel!

Ps. Tack! : )


Desirée: Ja, tvättlinor måste jag ha på något sätt, för man kan definitivt inte torka allt elektriskt. Dessutom är det ju mycket som inte tål att torka i värme.

Tvättkorgar tänkte jag att vi ska ha våra vanliga som vi har i badrummet. Annars måste man springa in dit varje gång man har någonting som ska tvättas. Det räcker nog med en enda där inne, till handdukar och lakan och sånt.

Huset är 195 kvadrat. Egentligen typ 45 kvadrat för stort, men det får duga : ) Ingen källare i alla fall, det tycker jag är rätt skönt för har man det ska det städas där också ibland. Tvättstugan ligger på första våningen, mycket bättre än i en källare!

Kramar!

Marianne sa...

Saltis: Tvättstugan är halvstor, avlång. Duschen och bastun ligger bakom ena kortsidan, med dörr in dit. Tyvärr är det inte plats nog att ha relax där, på sin höjd får man nog plats med en liten pall och en hylla på väggen. Fast jag måste säga att jag överlever utan : D Vi får se hur vi gör med bastun, om det visar sig att vi bastar mycket kanske vi satsar på en glasdörr, annars får det vara som det är. Just den biten får vänta lite, det är just tvättstugan och duschen och den lilla fyrkanten utanför duschen som ska prioriteras.

Ideal hade nog varit att ha tvättlinor som kan höjas och sänkas. Förr fanns det någon anordning som man hade över badkaret, som man kunde hissa upp i taket. En sån variant hade varit bra.

Tumlaren drar nog mer energi än ett torkskåp, men tanken är inte att jag ska använda den hela tiden, bara ibland för att ta bort lite katthår. Tumlare är det enda som hjälper på katthår!

Lång bänkskiva blir det definitivt! Och ett skåp under till tvättmedel och sånt.

Haha, kollar massor av inredningssajter nu!

KRAM!


Brittmari: Tack! Ja det är jätteroligt att planera och få som man själv vill ha det!

Nospussar tillbaka från mina två till dina fyra!

olgakatt sa...

Torkskåp lär dra mer energi än tumlare. Vi har bägge delar men skåpet kör vi aldrig med. Däremot viker vi och rullar vi våra lakan på plaströr och sticker på pinnarna i torkskåpet som alltid står öppet. Lakanen är torra på ca ett dygn, man drar ut röret, plattar till och lägger in i skåpet. Urpraktiskt!Blir nästan som manglat.

Jag skulle också satsa på att ha i ordning tvätt och dusch först!
Underbar kattbild!De två vi har nu är inte kompisar på det viset men vi har haft såna som legat så hoptrasslade att man inte vetat vilket ben som hört till vem. Då önskar man att man vore så liten att man kunnat krypa ner själv!

ExPIAtriate wife sa...

Grattis till hus Marianne!! Vad roligt och det ser jattefint ut! Underbart att fa planera, aven om det forstas tar upp mycket tid. Jag har alltid dromt om att fa vara med och planera ett hus fran borjan, nu far man liksom ta det som finns!
Ang.tvattstuga sa haller jag nog med ovriga. Torkskap har jag aldrig gillat men tumlare ar ju bra att ha for viss tvatt. Fordelen med separat tvattutrymme ar ju att tvatten kan hangas tills den ar helt torr, istallet for nar man maste ha den ute i "huset" for att torka.
Bank for tvatt och strykbrada i anslutning later praktiskt och hyllor med allt nara till hands. Jag som ar en nagot trakigt praktisk manniska satsar heller pa det och sedan kan du ju alltid piffa upp efterhand med fina korgar till forvaring, en radio att lyssna pa nar du stryker eller viker tvatt...
vilken underbar bild pa dina alsklingar!!
Kram!
Pia

Malin sa...

Nu vet jag ju inte alls hur er tvättstuga ligger i huset och vad ni har för värmekälla, men något jag gärna hade haft i vårt förra hus i tvättstugan var golvvärme. Vår tvättstuga låg intill garaget och det var alltid iskallt på golvet (stengolv) där. Jättejobbigt och kallt att stå där och stryka. Strykbrädan bar jag därför alltid in i köket. Dessutom torkar ju kläderna man hänger lite snabbare om det inte är iskallt...
Kram

Annika sa...

Jag förstår att du glädet dig inför att få en egen tvättstuga. Det är inte KUL med allmäna sådana.
Jag har torktumlare, och hänger även en hel del tvätt (men inte ute, för det får man inte för villaföreningen).
Härligt att ni snart får ett hus.
Supersöt bild på katterna, aaawww...
KRAM!!!

KARLAVAGNEN sa...

Toppmatad maskin eller upphöjd frontmatad absolut.

Men mest impad blev jag av bilden!!! Peace Love and Understanding...

Marianne sa...

Olgakatt: Jaså, där ser man! Jag trodde det var tvärtom. Men vi ska inte köpa torkskåp, det är ju bara en onödig kostnad. Bättre då att ha någon torkställning. Men det var ett praktiskt system du kör!

Jag tror också att tvätt och dusch ska göras först. Det känns som om det finns en chans att få färdigt. Har vi tur kan vi kanske få sätta igång där redan när vi har skrivit kontraktet dessutom, det är ju bara att bära undan hans grejor till förrådet. Nuvarande ägaren är ändå på andra sidan jorden och kommer hem bara för att packa.

Mina två tjejer är ju syskon, så det är full syskonkärlek som gäller. Ibland är det gosigaste vänner, och ibland flyger hårtussarna : )


Pia: Tack! Ja ännu bättre hade så klart varit att få bygga ett hus själv från grunden, men det här är nog ändå det näst bästa. Om man byggde ett hus själv skulle man dessutom ha obegränsad budget : D

Jag ska absolut satsa på den fasta inredningen först, så kan man piffa bäst man vill sedan när man än har lust. Men jag ska nog ha en tv där inne, först och främst, i andra hand en radio!

Kram!

Marianne sa...

Malin: Ja där har du nog en bra idé, värme i golvet ska det nog vara. Vi har ett förråd näst intill, och hall på andra sidan. Så det är nog inte så jättevarmt där inne. Just det, vi har en dörr ut i det fria också, så golvvärme ska det nog vara! För jag vill ha strykbräda där för att slippa kånka runt på den!

Kram!


Annika: Vad knasigt att ni inte får hänga tvätt ute på er egen tomt! Det ser ju bara trevligt ut. Ja det ska bli SÅÅÅ skönt med egen tvättstuga! Jag riktigt HATAR att tvätta här i den allmänna. Bara en sån sak som att man måste tvätta när det finns tid, inte när jag har tid. Och nu finns det ingen tid förrän nästa lördag. Så ska man alltså behöva ägna halva lördagen åt att tvätta ...

Visst är de söta mina små gullor!

KRAM!

Anonym sa...

Visst finns det höj och sänkbara tvättställningar!
Kolla här:
http://www.smarthem.se/11604/p/torkstallningar/eric-torkhiss-takmonterad/
Vi har haft en sådan och den funkade bra!

Marianne sa...

Karlavagnen: Vi har redan en tvättmaskin, för det var vår egen som vi köpte i Kairo. Den är frontmatad och superbra. Så den behåller vi (om den inte har gått sönder i flytten, men då får försäkringsbolaget betala en ny). Så jag ska nog satsa på en sockel att ställa maskinerna på.

Visst är de gosiga!

Kram!


Brysselkakan: TACK! Vad bra! Det var precis en sån jag tänkte på. Jag har sparat hela sajten, för de har tydligen både det ena och det andra!

Cissi sa...

Angående tv i tvättstugan, tänk på att då måste du ha en box+kort till... Om du vill ha tillgång till alla kanaler vill säga, det är den största nackdelen med digitaltv intåget dessa boxar värdelöst och skapar massa extra sladdar... Dessutom känns det som man betalar för samma sak flera gången...

Marianne sa...

Cissi: Där sa du en sak! Bra, tack! Det tänkte jag inte på. När vi bodde i Sverige sist behövde man inte ha digitalboxar, det räckte med vanlig koppling. Men så är det ju tyvärr inte längre. Men jag ska undersöka om man kan ha tv ändå men bara med 1:an, 2:an och 4:an. Annars kanske det får räcka med radio i alla fall.

Alla moderniteter är inte bara bra!