onsdag 23 februari 2011

Bokrea och jordbävningar

Jag har varit på bokrea för första gången på tolv år! Inte för att bokrean i Älmhult är så stor, det finns ju ingen bokhandel här, men man får vara tacksam för att Ica hänger på trenden och kör en rea. Så några fynd gjorde jag allt:

Sen vi köpte bil har vi konstaterat att vi måste ha en vägatlas över Sverige. Visst kommer man långt med olika kartor på Internet, men det är rätt bra att ha någonting rejält att hålla i handen ibland också!

En skräckis. Jag har aldrig läst någonting av den här killen förut. Någon som vet om han är bra?

Allt jag har läst av Helena von Zweigbergk har varit bra, så jag blir nog inte besviken den här gången heller!

En författare som det talas mycket om. Nu ska jag se vad jag tycker. Någon annan som har läst henne? Är hon bra?

Lite lättsamma poliser kan aldrig skada.

Den här boken är jag nog gladast för! Egentligen är det en kokbok skriven för barn, den talar om att man ska be en vuxen om hjälp lite då och då : ), men recepten är verkligen inte barnsliga utan låter jättegoda. Det är mat från hela världen, vad sägs om Nordamerikansk brunch, Sydamerikanskt grillspett, Engelsk tebjudning, Medelhavsyra, Orientalisk meze, Nordafrikansk vickning, Afrikansk hippa, Östeuropeisk matparad, Centralasiatisk middag, Sydostasiatisk buffé, köttbullskalas och pannkakspartajj?

---

Hemskt med jordbävningen i Christchurch! Det påminner mig om att jag nu kan känna mig rätt trygg, att jag inte behöver oroa mig för att råka ut för en jordbävning längre. Risken var inte särskilt hög i Kairo, även om risken fanns, men i Istanbul är risken ganska hög, hela tiden. Man vet att en megastor jordbävning kommer att drabba Istanbul, men man vet inte när. Jag gick inte runt och var rädd, när vi bodde där, men jag var beredd. Vi hade en väska packad med vatten, nötter, filtar, ficklampor och lite annat. Vi hade en fin matta över sängen i stället för en tavla, eftersom en mjuk matta inte gör ont om man får den i skallen. Jag lärde mig sova med pyjamas, för jag hade ingen lust att kanske bli tvungen att rusa ut mitt i natten och vara spritt språngandes. Och vi visste vart vi skulle försöka ta oss om det hände. Evakueringsplanen fanns och jag var kontaktperson för ambassaden för svenskar på den asiatiska sidan, ifall ifall det skulle hända.

Nu behöver jag inte vara ett enda dugg rädd för jordbävningar!

---

Hjälp till att stoppa Khaddafi, tryck på FN att införa sanktioner mot regeringen i Libyen genom att signera här.


19 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Jag fick "Den döende detektiven" i födelsedagspresent och jag gillade den mycket faktiskt! Hade tidigare aldrig läst ngt av Leif GW.
Är även nyfiken på skräckinse. Du måste berätta när du läst. Har inte hört talas om honom men jag älskar ju t ex John Ajvide så om det är ngt ditåt skulle jag nog gilla den.
Kram!

Anonym sa...

Åhhh! Bokrea, blir avis!

Elisabeth sa...

Jag har läst en bok av Sigrid Combüchen (dock inte Spill, den är utlånad hela tiden!). I alla fall den boken var mycket speciell. Annorlunda på något sätt. Det var ingen bladvändare, men jag känner ändå att jag gärna läser mer av henne.

Visst är det hemskt med den här jordbävningen i Christchurch. Skönt att slippa sådant i Sverige!

Cissi sa...

GPS skall man ha, man kan köra fel och ändå komma rätt, dessutom talar någon om för en hur och var...

Vi använder aldrig kartboken längre, och vi är inte rädda för att köra fel, tar bara lite längre tid.

Dock använder vi den inte här i Indien... :-)

Desiree sa...

Kul att du varit på bokrea och faktiskt gjort en del fynd. Känns som om det där med bokrea var mer speciellt och större förr, att det tappat ganska mycket nu sedan nätbokhandlarna kommit. Hoppas alla böckerna du hittat är bra. Det är alltid kul att testa nya författare iallfall och se om det är något man gillar.
Ja det känns skönt och tryggt att man slipper oroa sig för en hel del olika naturkatastrofer här som jordbävningar. Jag förstår att du valde att sova i pjamas så att du var lite mer påklädd om det skulle behövas. Skönt dock att du slapp behöva rusa ut mitt i natten. Stackre alla de som drabbats på Nya Zeeland. Det har varit många jordbävningar där sista året.
KRam!

olgakatt sa...

Lånade Spill till min padda. Jag njöt hela tiden jag läste. Hon är illmarig, den goda Sigrid, och håller en lätt förvirrad tills boken är slut! Häromdagen blev hon intervjuad i radioprogrammet Stil. I Spill arbetar huvudpersonen som tillskärerska och sömmerska på ett fint damskrädderi och Sigrid C frossar i tyger och detaljer som inte finns men som hon önskar gjorde det!
Mycket nöje!
Bra att du länkar till uppropet!

Marianne sa...

Saltis: Leif GW har skrivit riktigt underhållande böcker, men den senaste jag läste blev jag lite trött på för det var så mycket jargong. Hoppas den här är bättre.

Lovar att rapportera om skräckisen!

Kramar!


Brysselkakan: Jag har också alltid varit avis på bokrean, för även om jag har varit i Sverige har jag inte kunnat handla så mycket. Det väger ju i resväskan ...


Elisabeth: Ska bli spännande att läsa den här, och det är ju ett gott tecken att den är utlånad hela tiden!

Ja det är verkligen skönt att det är så lugnt här i Sverige!

Marianne sa...

Cissi: Hahaha, vi körde efter GPS i min mobil när vi skulle till karantänen och hämta katterna - och körde fel! : D Jag tycker det är lite kul att se på kartan, men vi ska nog skaffa en GPS också, det är bra att ha när man ska till nya ställen runtom i Småland.


Desirée: Bokrean är nog mindre nu, men ingenting går ju upp mot att gå och bläddra bland böckerna. Jag har fått reklambrev på nätet om olika bokreor på nätet, men det känns inte alls lika lockande. Konstigt nog!

Haha, ja man hinner ju inte direkt fundera på vad man ska ha på sig om det börjar skaka mitt i natten. Då gäller det att kunna springa fort. Eller sätta sig i en dörr eller under ett riktigt stadigt bord.

Kram!


Olgakatt: Det låter lockande! Jag har läst några tråkiga deckare nu det senaste, och är trött på serieproduktionen. Ibland är de inte bättre än Vita serien! Nu har jag börjat på Stalins kossor av Sofi Oksanen, den verkar lovande.

Anonym sa...

Combücherns bok om Byron har jag läst,intressant men inte lättillgänglig, och en annan rolig som var skriven på skånska...
Monica P

Annika sa...

Kul med bokrea. En Atlas är ju aldrig fel att ha även om det är GPS:ens tidevarv. KUL bara att titta i och planera med!
ALLT jag läst av Zweibergk har varit BRA. Så den boken komemr du säkert att gilla.
Ja, jösses, arma folk på NZ. SÅ hemskt. Jag tror inte jag skulle kunna koppla av om jag bodde i ett område där det är benäget med jordbävningar, som i San Francisco tex, mfl ställen. Men, ja,man lär ju sig leva med faran också. Det vet jag ju...
KRAM!!

Kim M. Kimselius sa...

Köpte Barnens första kokbok till min snart 88-åriga far i farsdagspresent. Det är aldrig för sent att börja! Han hittar inte mammas gamla kokbok och frågar mig varje gång jag kommer om jag har sett den. Så nu fick han en ny, där han kan lära sig från början, för jag tror att mammas recept är rätt kryptiska om man inte har en aning om hur man ska göra...
Jordbävning är inte kul. Upplevde några när jag var på Nya Zeeland OCH en gång när jag bodde i min stuga nere i Skåne. Hela huset gungade, tavlor, ja allt. Hundarna var jätteoroliga strax innan och sedan SMALL det som om en tankbil hade exploderat utanför huset, därefter kom gunget. Jätteotäckt! Och det i lilla Sverige. Så känn dig inte alltför trygg.
Kram Kim

Marianne sa...

Monica: Ja det ska bli intressant att läsa henne, hon är ju så omtalad. Vi får se vad jag tycker!


Annika: Ja visst ÄR det roligt att sitta med en karta och planera! Och om man planerar lite avstickare så måste man nästan ha en karta, för man måste ju kunna se vad man får lust att göra avstickare till.

Zweigbergk är verkligen bra, jag gillar henne. Måste googla för att se hur mycket hon har skrivit!

Ja man lär sig att leva i riskzonerna, jag var aldrig rädd i Istanbul, men man la ändå om livet till viss del, som det där med pyjamas. Så det är skönt att leva i en lågriskzon nu.

KRAM!


Kim: Vilken bra present till din far! Jag kanske skulle ge en till Klas : D

Fy vad läskigt när det small till som en tankbil! Jag vet ju att det kan hända här också, men det är ändå lågriskområde, inte högrisk som i Eldringen och i Istanbul. Och jordbävningarna här blir nog aldrig så stora som där nere, tror jag.

Kram!

ela sa...

Jag läser just Sånt man bara säga, jag läser även under lunchrasten för den är så bra.

Marianne sa...

Ela: Vad roligt! Då har jag verkligen någonting att se fram emot!

Musikanta sa...

Har försökt att hålla mig borta från bokrean eftersom huset svämmar över av böcker. Jag försöker låna det mest på biblioteket och är med i en bokcirkel i bokhandeln.

E.v.Z. har jag inte läst någonting av så det blir att låna nästa gång på bibblan. MM har i alla fall köpt Hits 2009 och Barnsångboken - alltid något!

Håller med dig om kartboken, jag tycker det är jätteroligt att läsa kartan när vi åker bil och se var man är hela tiden. Ingen GPS här fast det naturligtvis skulle var praktiskt ibland...
Kramar!

Marianne sa...

Musikanta: Ja du ska absolut läsa någonting av Helena von Zweigbergk, hon skriver riktigt bra. När jag började på Ur vulkanens mun tänkte jag först att det inte var någonting för mig, det handlade om en familj som inte riktigt funkade med mycket bråk osv. Men den var så bra skriven att det trots det tråkiga ämnet var en njutning att läsa.

Egentligen borde inte jag heller gå på bokrea, men å andra sidan köpte jag nu flera böcker på en gång i stället för en-två i veckan : )

Kramar!

Ingemar, Emmas pappa sa...

Hej Marianne, även om det är en "damroman" har jag läst den med stor förtjusning. Vill bara tippsa dig om att jag varit på biblioteket här i Älmhult på boklunch idag, nästa gång är den 1 april då kan du och jag och Emma träffas där, hon är hemma i Älmhult då.

Emmama sa...

Jaaa, boklunch låter toppen! :)

Marianne sa...

Ingemar: HEJ Ingemar! Vad roligt att du tittar in här! Vad synd att jag missade boklunchen, men jag bokar 1 april med dig och Emma!


Emma, Ingemars dotter: : D Ja det ska bli jättekul! Och den 1 april är ägaren till huset hemma och röjer, så vi kanske kan fråga om vi får komma in och kika, så får du se.

Så KUL att du kommer snart!
KRAM!