måndag 7 februari 2011

Invigning av grytan

I dag har jag invigt grytan och kokat Sjömansgryta på högrev. Tror det är första gången jag använder högrev, men det blir ju jättebra, så det kommer jag att göra fler gånger.

Sjömansgryta.

Som tillbehör blir det inlagd gurka och picklad gulbeta.

Inlagd gurka och picklad gulbeta.

Recepten kommer från tidningen Gourmet (som jag prenumererar på):

Sjömansgryta (6 portioner)
1 kg högrev
salt
smör till stekning
1 1/2 l mörk oxbuljong
2 rödlökar eller gula lökar
2 morötter
2 lagerblad
1 krm mald svartpeppar
1 flaska mörkt öl, t.ex. porter, 33 cl
8 potatisar av fast sort
2 dl vatten, vid behov
1 dl grädde
2 tsk majsstärkelse
vatten
bladpersilja eller timjan till garnering

1. Putsa köttet och skär i 3 cm stora bitar. Salta lätt, bryn i smör i omgångar och flytta över i en gryta.
2. Häll på buljongen, koka upp och sänk värmen. Låt sjuda i ca 1 timme under lock.
3. Skala löken och skär den i klyftor. Skala morötterna och skär dem i 2 cm breda bitar. Lägg grönsakerna och lagerbladen i grytan och peppra. Häll på ölet och låt koka i ca 15 minuter.
4. Skala och dela potatisen på mitten och lägg i grytan. Späd ev med vatten. Sjud tills potatisen är mjuk, ca 10 min.
5. Häll på grädde och red av grytan med majsstärkelse utrörd i vatten och salta.
6. Garnera med persilja eller timjan.

Jag bestämde mig för att ha potatisen bredvid eftersom jag bara hade mjölig potatis hemma, och man vill ju inte ha potatissoppa av grytan. Eftersom jag då inte fick stärkelsen från potatisen, tog jag i stället lite mer majsstärkelse tills jag blev nöjd.


Inlagd gurka och picklade gulbetor
Inläggningslag
1 dl ättika 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten

Inlagd gurka
1/2 sats inläggningslag
1/2 slanggurka
1 msk persilja

Picklad gulbeta
1/2 sats inläggningslag
1 stor gulbeta
3 kryddnejlikor
1 cm färsk ingefära

1. Rör ihop ättika, socker och vatten. Rör tills sockret har smält.
2. Inlagd gurka: Skiva gurkan tunt, lägg skivorna i lagen och tillsätt hackad persilja. Låt gurkan dra minst 1 timme i kylen.
3. Picklad gulbeta: Skala och skiva gulbetan tunt. Lägg skivorna och kryddnejlikorna i lagen. Skala och skiva ingefäran tunt och lägg i. Låt dra minst 1 timme i kylen.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Mums, vad gott. Jag gör något liknande men med vin i stället för öl. Porter finns inte här, vad jag vet.
Monica P

Saltistjejen sa...

Å vad gott! Nu blev jag hungrig. Tror jag ska gå på lunch snart!
Vackra färger också i din gryta!!!
kram!

Marianne sa...

Monica: Ja vin blir nog precis lika gott. Det här skulle vara en variant av sjömansbiff, men det här var godare.


Saltis: Hoppsan, det var ju inte meningen att göra dig hungrig! Fast det kanske var bra så att du kom iväg på lunch : )

Kramar!

Desiree sa...

Låter riktigt riktigt gott! Gulbetor gillar jag och picklade låter som något jag ska prova på att göra. Tack för receptet. Det ska jag skriva ut och spara och göra så fort jag får tillfälle.
Blir hungrig av att se dina goda bilder.
KRam!

Marianne sa...

Desirée: Visst är det gott med gulbetor! Det är absolut en av fördelarna med att bo i Sverige, att det är så inne med olika varianter av samma grönsak. Gulbetor och polkabetor, blåa morötter och persiljerötter och jag vet inte allt vad. LOVE it!

KRAM!

olgakatt sa...

Ölet verkar vara enda skillnaden mot kalops som är en favorit liksom f ö alla grytor! Dessutom häller jag gärna en skvätt matlagningsvin i min kalops.

Malin sa...

Ser jättegott ut! Picklad gulbeta lät spännande, det ska jag prova någon gång. Jag gillar inläggningar med nejlika och ingefära!

ExPIAtriate wife sa...

Ah vad gott det ser ut! Fick lite inspiration dar! Gulbeta har jag aldrig provat, maste jag ocksa gora!
Kram!

Anne-Marie sa...

Grytor kan verkligen vara goda och den där sjömansgrytan låter som något litet extra. Och bilderna gör ju inte det hela sämre. :) Gulbeta har jag faktiskt aldrig hört talas om. Nu lärde jag mig något nytt. Kram!

Annika sa...

Sådana där grytor älskar jag!!
Det bästa och lättaste som finns att göra.
OCH jag såg att du har en le croucet gryta nu. Det har jag länge tänkt skaffa en också.
Finfina matbilder hör också, Marianne. Jag blir riktigt hungrig, mums! Måste testa att göra din gryta endera dagen!!
KRAM!!!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lia sa...

Supergod och gedigen mat! Och jag är sååå avundsjuk på din nya gryta!! Vilken färg valde du? =)
Något nytt om huset och budgivningen? Kramar

Marianne sa...

Olgakatt: Det har du rätt i, det var nog inte så stor skillnad mot kalops. Nå, gott blev det i alla fall : ) Och jag lärde mig att använda högrev i stället för grytbitar. Måste ju vara lite billigare.


Malin: Picklad gulbeta var gott, det ska jag göra fler gånger. Bra tillbehör till mycket, och är grillperioden kommer blir det perfekt att ha mest hela tiden.


Pia: Gulbeta är gott, som rödbeta fast lite lätt annorlunda. Och gul : D

Kram!

Marianne sa...

Anne-Marie: Vet inte vad gulbeta kan heta på engelska. Men den är ju släkt med rödbeta, så yellow beetroot kanske funkar i en välsorterad grönsakshandel. Det är verkligen en av fördelarna med Sverige, att man hittar så många varianter av samma sak, så att säga.

Kram!


Annika: Grytan är helt underbar! I går använde jag den för att ugnsteka kyckling, i stället för en vanlig form. Och det funkade jättebra. Rekommenderar!

Sjömansgrytan var verkligen enkel att göra!

KRAM!


KalleB: Okej, jag tar bort kommentarerna. Men vet du, vi kan ha fel lite till mans ibland. Det har i alla fall jag : ) Och jag skrev bara som de hade gjort i tidningen, så jag tänkte aldrig ens!

Marianne sa...

Lia: Jag valde beige. Men det var mest för att den enda ovala som fanns var beige eller svart, och svart ville jag inte ha.

Ingenting nytt om huset, det är seeegt!

KRAM!

Karl sa...

Ser kanongott ut! Kan tipsa om Willy:s ekologiska grytbitar, har man prövat dom vill man inte ha några andra grytbitar.

Marianne sa...

Karl: Hej Karl, välkommen hit! Tack för tipset, ska testa de grytbitarna när jag tar mig ner mot Willys nästa gång.