tisdag 1 februari 2011

Wow!

Vill visa gigantiskt stora Tahrir Square med Mugamma i bakgrunden, så att ni förstår hur enormt stort det här torget är. Mugamma är ett jättehus, fullt med olika myndigheter och departement. Det aprikosfärgade huset till höger är Semiramis Intercontinental, hotellet där vi bodde våra sista dagar i Kairo.

Wow! Jag vet inte riktigt vad mer jag ska säga om dagens händelser i Kairo. Wow! Så mycket folk som protesterar mot diktaturen och Mubarak! Vissa säger flera hundratusen, andra säger nästan två miljoner. Då ska man betänka att det inte är längesedan journalister fängslades bara för att de skrev om att Mubarak färgade håret, och blev straffade när de spekulerade om Mubaraks hälsa. I dag är folk inte rädda, de vågar säga ifrån, de vågar säga vad de tycker och vad de vill. Det är mäktigt, tycker jag.

En annan sak jag tycker är imponerande är hur folk hjälper varandra för att skydda sig mot plundrare. Grannar till affärer haffar tjuvar och konfiskerar tjuvgodset, och vaktar sedan tills ägaren kommer. Hade vi gjort det i Sverige? Eller hade vi skakat på huvudet och skött oss själva?

Jag fick också tag i bästa mr. W via Skype i dag. Han och hans familj mår bra, vilket var skönt att höra. Än har de mat och vatten, men om det här håller på länge till blir det problem. Han är med och vaktar sin gata om nätterna.

Men Mubarak verkar inte fatta att ingen gillar honom. Om han hade varit någonting att räkna med hade han börjat med att öppna Internet, hur kan man tala om demokratireformer och hålla Internet avstängt? Vi får hoppas att det här löser sig snart i alla fall!


15 kommentarer:

Anonym sa...

Vi får se talet som kommer strax!

Hälsar KalleB

Lotta sa...

Skönt att höra att ni fått kontakt med dom ni känner :-)
Ja, torget verkar gigantiskt stort och det är fascinerande att se nyhetsbilderna som visar att det är helt proppat med människor där. Intressant att detta händer just nu och vilken snöbollseffekt det blir. Tänk att de törs nu, att de inte är rädda längre :-)

Kram!

Anonym sa...

Skönt att era vänner verkar, trots det som händer, verkar ha det bra!

Marianne sa...

KalleB: TACK för tipset! Jag blev tvungen att stänga av Al-Jazeera, för jag körde slut på GB:en ... Får kika emellanåt och hoppas att det blir innan jag måste gå och lägga mig.

TACK!


Lotta: Ja det var skönt att prata lite med honom, och att prata själv och inte bara genom hälsningar.

Torget är gigantiskt! Antar att det är större i Washington DC, men det är ändå det största torg jag har sett. Och det var ju inte bara på torget det var demonstrationer, det var över hela stan.

Helt underbart att de känner sig fria, det är ett enormt framsteg.

Kramar!

Marianne sa...

Brysselkakan: Ja våra vänner verkar ha det bra, jag tror att de flesta har hållit sig hemma och vaktat sina bostäder och gator, men man vet aldrig. Hoppas allt får ett slut snart så att det inte blir kris med mat och vatten.

Saltistjejen sa...

Vad skönt att du pratat med en av dina vänner!!!! och ja det är ändå fantastiskt vilken styrka och kraft det finns hos oss människor. Och det är ju när den samlas till en positiv förändring som man blir glad och tänker att mänskligheten ändå har en framtid. :-)
Kram!

Annika sa...

Jätteskönt att du har kontakt med vänner som bor där.
Ja, nu är det styrka bland folket och det är fint. Power!
Kram!!

Desiree sa...

Ja skönt att ni har fått kontakt med era vänner. Men också väldigt positivt att folk hjälper varandra i kristider och ser till att hålla ihop.
Kram!

Anonym sa...

Hoppas att det löser sig snart. Jobbar inom logistik, vi har en del skeppningar till EG för vår kunds räkning. Än så länge mår kollegor, kunder & lev bra. Vilket känns mkt skönt. Samtliga kontor har stängt & idag stängdes alla hamnar i EG. Tack för en mysig blogg. Häls Malin

olgakatt sa...

Nu håller man nästan andan. Om Mubarak brydde sig det minsta om landet avgick han illa kvickt men det är nog bara girighet som betyder något. Hoppas, hoppas det går bra!

Anne-Marie sa...

Så det gick att ringa via Skype även om internet inte riktigt fungerar. Vad bra! Härligt att folk protesterar. Förhoppningsvis ger det resultat. Verkligen imponerande byggnad! Kram!

Kim M. Kimselius sa...

Fantastiskt att Skype fungerar när Internet är avstängt! Bra att du har fått kontakt med dina vänner där nere. Måste ändå kännas skönt att inte vara mitt i alltihop just nu. Hoppas att allt löser sig för folket och att de får en bra ny regeringen. Kram Kim

Anonym sa...

Men nu börjar det kokta fläsket bli stekt!

Det är inte vackert...


Hälsar

KalleB

Taina sa...

Ja du Marianne! Hoppas allt får ett slut snart. ett bra slut. Skrattade åt hans tal om att inte ska ställa upp i nästa val!!! Men HALLÅÅÅÅÅÅÅ!

Kram kram

Musikanta sa...

Idag står det ju i tidningen att Mubarak avgår. Men det finns ju tydligen en massa anhängare till honom fortfarande som ställer till problem. Hoppas i alla fall att Egyptiska museet kan räddas. Du har ju berättat att det ligger strax intill torget!
Kramar från Ingrid