tisdag 22 februari 2011

Dörrar

Port på glänt i Kairo.

Jag tänkte på en sak i dag när jag var på vårdcentralen här i Älmhult. Dörrarna. Dörrar på många offentliga inrättningar är utrustade med elektrisk öppning, man trycker på en ganska stor knapp vid sidan, och så öppnas dörren automatiskt. Vilket verkligen är jättebra för människor som har olika sorters problem och inte kan öppna tunga dörrar själva. MEN det drar elektricitet. Även om det är mycket små mängder energi som går åt varje gång en dörr öppnas elektriskt, måste väl den samlade åtgången bli en del av kakan i energiåtgången? Energin som vi ska hjälpas åt att spara på. Så alla vi som har två normalt fungerande armar och kan öppna dörrar själva borde verkligen INTE trycka på knappen av ren lathet. Själv brukar jag sedan gammalt faktiskt inte trycka på knappen, utan öppnar dörrar med handkraft, men man ser många många som rent rutinmässigt bara smackar till knappen utan att tänka sig för.

Så ett litet upprop: Många bäckar små gör en stor å - börja öppna dörrar för hand i stället för elektriskt om du har en kropp som kan göra det!

Port i Kairo.

Nu ska jag kolla mitt nya favvoprogram: Halv åtta hos mig.


14 kommentarer:

Annika sa...

Ja, det är ju sant. Visst bör man öppna dörren på egen hand om man kan.
ÅÅÅÅ ½8, älskar DET!! Ser det varje torsdag så att jag kan se hela veckans avsnitt på ett bräde här via datorn. Snacka om att jag har fått mattips genom det programmet!!!
KRAM!!

Desiree sa...

Nä där försvann min kommentar. Testar igen.

Desiree sa...

Där funkade det. Himla fina foton på dörrar du fått här. Jag tycker att de där elektroniska dörrarna är mycket tyngre att öppna än vanliga dörrar just för att de är kopplade till någon eldosa. På jobbet har vi sådana och de flesta inklusive mig öppnar dem elektroniskt just för att de är betydligt kämpigare än vanliga dörrar.
Kram!

Bert sa...

Det där har jag skrivit om för ett par år sedan. Jag kan heller inte förstå att fullt friska människor inte orkar öppna en dörr med handkraft.

Vi blir latare och latare, svagare och svagare, sjukare och sjukare. Vilken tur att vi snart har apotek i varje gathörn. Eller hur?

olgakatt sa...

Här är en till som föredrar handkraft.

Dörrar är intressant att studera! Jag rekommenderar en dörrrundtur på Österlen i Skåne! Ett eldorado för den som gillar vackra dörrar.

Marianne sa...

Annika: Ja om man räknar ihop all el som går till att öppna dörrar i världen, kan man nog spara en del!

Visst är det roligt att se halv åtta! I början gillade jag inte speakern, men nu gillar jag honom. Krävde visst bara lite tillvänjning! Massor av bra mattips! Och kul att se hur folk bor!

KRAM!


Desirée: Trist när kommentarerna försvinner så där! Jag brukar alltid kopiera det jag har skrivit innan jag trycker på publicera, ifall det är kajko på Blogger.

Det stämmer att dörrarna är lite tyngre än vanliga, men det ger ju bara lite gratisjympa!

KRAM!

Marianne sa...

Bert: Ja det måste ju spara en hel del el om man räknar ihop allt runt jorden. Lite gratis jympa är ju aldrig fel!

Här i Älmis har vi bara ett enda apotek. Utom de där på Ica och Konsum och var det nu är överallt. Det räcker alldeles utmärkt.


Olgakatt: Det är en dejt framåt våren, en Olgakatt, två kameror och en bil (jag måste snart börja övningsköra och skaffa mig ett litet åk) för en dörr-rundtur på Österlen. Och lite god lunch eller så! : )

Anne-Marie sa...

Vilka fantastiskt vackra dörrar. Slår vårdcentralen med hästlängder. ;) Här på skolan där jag jobbar måste vi ge handikappade möjligheten att använda de elektriska dörröppnarna. Jag använder dem aldrig men andra (icke handikappade) verkar ibland för lata att trycka på dörren med handen. Kram!

Malin sa...

Jag vet att det finns elektriska dörrar som måste öppnas med knappen, gör man inte det blir de förstörda. DET är riktigt knäppt tycker jag, men förhoppningsvis är det inte alltför många som fungerar så!

Vackra dörrar på fotot!

kram

Steve sa...

Bra tänkt. "många bäckar små.......". Spara knappöppningen till mig och andra som inte kan. Vackra dörrar förresten.

Marianne sa...

Anne-Marie: Haha, ja vårdcentralens dörrar är INTE särskilt snygga! : )

Bra att det finns eldörrar för de handikappade eleverna. Det tror jag inte fanns när jag gick i skolan, så de eleverna fick nog ha hjälp. Nu kan de själva.

Kram!


Malin: Men vad knäppt att dörren blir förstörd för att man öppnar som vanligt! Nä, det får de ju ändra på. Det är ju energislöseri!

Kram!


Steve: Ja det är ju dig och andra som behöver det som dörrarna är till för. Inte mig så länge jag kan använda händerna och armarna till sånt. En vacker dag kanske inte jag heller kan, så jag spar på kontot tills dess!

Elisabeth sa...

Äntligen några som tycker som jag om dörrarna! Det är bra om man av en eller annan anledning har svårt att öppna dörren på vanligt sätt, men annars är det faktiskt onödigt att trycka på den där knappen.

olgakatt sa...

...och lunch på Brösarps Gästis, förstås.

Marianne sa...

Elisabeth: Ja visst är det onödigt. Och jag tror att det är en massa sådana där småsaker vi måste börja tänka på, om vi ska kunna göra någonting åt miljön.


Olgakatt: Topp!