fredag 11 februari 2011

Egypten Hurra! Masr Hurra!

WOW! Mubarak har avgått! POWER TO THE PEOPLE! Det egyptiska folket har lyckats! Vad som än händer nu, så VET folket att de KAN ändra det som är fel.

Det är fantastiskt!

Kolla den här länken! Tack Aasa!24 kommentarer:

Saltistjejen sa...

JAAAAA!!!! Jag såg det alldeles nyligen också på DN´s och SvDs hemsidor!!!! .-D
Tänkte genast på dig också!
Är så glad!
Hoppas nu bara att detta verkligen leder till ngt gott. Alltså att alla de som kämpat för sin demokratiska frihet ska få den ocha tt militären verkigen gör som de sagt tidigare och ansluter sig till folket!! Så det inte blir ngn militärdiktarur. Sedan har jag alltför dåliga kunskaper om läget i Egypten men du vet kanske mer? Hur tror du om nya ledare? Finns det några "bubblare" som kan tänkas vara de som kommer att kunna ta ledningen där nu och som har folkets stöd? Jag hoppas sååå att detta kommer att gå bra och utvecklas åt rätt håll.
Grattis igen och KRAM!!!

Kim M. Kimselius sa...

Underbart! Du var den första att delge mig nyheten. Tack! Jättekul för det egyptiska folket! Nu ska jag ut på nätet och läsa mer om det!
Kram Kim

Taina sa...

HÄÄÄÄRLIGT!!!

Anonym sa...

Marianne, har du sett den här?
http://ismubarakstillpresident.com/

ganska kul tycker jag.

aasa

Malin sa...

ÄNTLIGEN!!!!!!

Marianne sa...

Saltis: Jag såg det direkt på CNN! Jag blev alldeles paff! I går trodde jag att han skulle avgå, men i dag var jag helt desillusionerad och var mer beredd på att han skulle hota eller någonting.

Jag tror att det kommer att leda till demokrati, även om det så klart inte går på en vecka. För nu vet folk att de kan åstadkomma en förändring, att det är de som är starka. För militärdiktatur har det redan varit de senaste 60 åren, ända sedan 1952 när militären gjorde en kupp mot kung Farouk.

Men vilka partier som nu kommer att bildas, och vem som kommer att bli ny ledare, det har jag inte minsta susning om. Google-chefen, Wael Ghonim, han som satte igång det hela genom upprop på Facebook, sa i en intervju att han inte vill jobba politiskt utan gå tillbaka till ett vanligt liv - efter att ha festat några dagar : ) El-Baradei (förre chefen för IAEA) är så klart ett hett namn för västerlänningar, men det är inte så många egyptier som känner till honom. Muslimska brödraskapet kommer naturligtvis ha platser i riksdagen, men jag tror inte att de kommer att få majoritet. Ja, massa svammel som betyder att jag inte har blekaste aning : D

KRAMAR!


Kim: Kolla på BBC eller CNN eller Al-Jazeera, kolla på livesändningarna där och se de enorma folkmassorna och jublet!

Det är fantastiskt för det egyptiska folket!

KRAMAR!


Taina: Ja, äntligen! ÄNTLIGEN efter 60 år med militärdiktatur! Visserligen tar militären över nu, men det ska bara vara tills de kan hålla fria riktiga val!

KRAMAR!

Marianne sa...

Aasa: TACK för länken! Jag har lagt ut den : D


Malin: JAAA, ÄNTLIGEN! Som de har kämpat för det här! Och de hade inte gett sig så det var skönt att de slapp bo där på torget i flera månader!

Pettas sa...

Underbart härligt!
Det går inte att tänka på Egypten utan att tänka på dig. Jag var så glad när du fanns i Älmhult när jag fick veta om upproret.
I Älmhult blir det säkert inte ett sådant!

kram!

Annika sa...

JAG VET!! UNDERBART!! FINALLY!!!
Tänkte direkt på dig och att jag skulle skynda mig hit!!
HURRA!!! SÅ härligt!!
KRAAAAM!!!!

Desiree sa...

Underbara nyheter! Man verkligen ser glädjen lysa i folkets ögon på dessa bilder. Äntligen! Äntligen får de fira lite.
Kram!

Anonym sa...

Tänk att det faktiskt går förändra om man vill och om man hjälps åt! De som växer upp i Egypten nu och de som är barn och minns detta kommer kunna förändra sin värld igen om det behövs för nu vet de. Att det går!

Marianne sa...

Karin: Visst är det härligt! Äntligen har egyptierna en framtid. För nu vet de att de KAN och att det lönar sig!

Haha, nä här i Älmhult blir det nog inga massdemonstrationer, och i så fall blir vi max 8000 som samlas på Torget : D

Kramar!


Annika: Ja det är FANTASTISKT! Tänk vad man kan när man bara samlar sig! Och att det började och spred sig med Fejjan och Twitter! Det är så man får lust att gå med bara för att det kan åstadkomma så mycket! Haha, Google-killen i Kairo ville prata med grundaren av Fejjan, och de sa på CNN att han nog kunde vänta sig ett samtal!

KRAMAR!

Marianne sa...

Desirée: Ja visst ser man hur glada de är! Har en känsla av att de kommer att fira hela natten, egyptier är ju inte kända för att vara kvällströtta direkt : D En sak som har imponerat på mig är när de har börjat strömma till torget redan vid 8-9 på morgnarna, med tanke på att de inte brukar gå och lägga sig förrän vid 4-snåret om morgnarna.

KRAMAR!


Brysselkakan: Visst är det häftigt vad man kan göra när man gör det tillsammans! Och det är den stora läxan för egyptierna - att de KAN! Jag tror det kommer att avspegla sig på många sätt i samhället.

olgakatt sa...

Hörde det i direktsändning i P1 precis när det meddelades. Jättebra att gubben avgått, grattis Egypten!
Men man håller ju andan att det verkligen går åt rätt håll i fortsättningen också.

Musikanta sa...

Spännande att se om det kommer att förändra kvinnornas situation till det bättre eller om fundalismen får större fäste efter denna revolution...
Hoppas att det också kan leda till demokratisering av andra arabländer!
Kramar!!!

Marianne sa...

Olgakatt: KUL att du också hörde det direkt! Klas hade precis kommit hem och vi bara stirrade på varandra! I går trodde i alla fall jag att han skulle avgå, men i dag ... Underbart!

Det KOMMER att gå åt rätt håll, tror jag, för nu vet folk att de KAN. Om inte militären jobbar åt rätt håll kommer de att göra om det hela. Tror jag. Hoppas jag!


Musikanta: Det är väl en av de få sakerna Mubarak ändå har gjort, för ett par år sedan förbättrades lagstiftningen för kvinnor och barn. Jag kommer just nu inte ihåg exakt vad det var, men det finns längre bak i bloggen om man orkar leta : )

Det är inte så många som är fundamentalister i Egypten. Brödraskapet och Al Qaida avskyr till exempel varandra, så det lär inte bli några kopplingar där.

Och det där med kvinnlig könsstympning är inte någonting specifikt för muslimer, det är en gammal tradition i området och stammar från det antika Egypten - långt innan islam fanns. Det är både kristan och muslimer som gör det. Och det är förbjudet i Egypten, om jag minns rätt. Sedan är det svårt att få folk att byta sedvänja ...

Jag hoppas också att det leder till demokrati i andra länder i Mellanöstern - och på andra platser runt om.

KRAM!

Katarina sa...

Härligt. en spännande men inte en helt enkelt tid, väntar dem.

Jag har följt nyhets rapporteringen den senste tiden via Al-Jazeera, som har många duktiga experter som under de senaste dagarna verkligen gett en bra bakgrunss information till vad som pågått där.

Anita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anita sa...

Underbart! Jag gläds verkligen med det egyptiska folket.

Jag skulle vilja höra vad du tror om vad det egyptiska folket har för generell inställning till Israel som nation, och om relationerna mellan länderna möjligen kan förändras åt något håll efter revolutionen?

Allt gott!

Anne-Marie sa...

Förstår din glädje. Nu är det bara att hoppas att utvecklingen går åt rätt håll och att det kan bli bättre för alla som bor i Egypten. Kram!

Eva Henriksson sa...

Äntligen.
Måtte allt gå bra.Det är en stor förändring.
Konstigt att du kom därifrån innan detta hände!!!

Anonym sa...

"Kommer det muslimska brödraskapet ta över Egypten?" är en läsvärd artikel på Newsmill.

Författaren ger inga enkla svar men han problematiserar den muslimska tolkningen av demokrati.

Länk till artikeln:

http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/12/kommer-det-muslimska-br-draskapet-ta-ver-egypten

Marianne sa...

Katarina: Nej, lätt blir det inte, och en av fallgroparna kan vara att folk väntar sig att livet ska bli mycket bättre på nolltid, men det blir det ju inte, det tar nog tid.

Al-Jazeera är en väldigt bra kanal. Tyvärr har vi inte den här, men jag vill ha den sedan när vi har ett eget abonnemang. Nu har jag följt Al-Jazeera på nätet.

Kram!


Anita: Ja det är verkligen skönt för egyptierna. Tydligen är stämningen en helt annan redan nu, de känner att det är deras land.

Jag är osäker på inställningen till Israel. Det är ingenting jag diskuterade med mina vänner där. Men det är nog blandat, tror jag. Det hela kommer nog att bero på vilka som blir valda till den nya regeringen, och om USA fortsätter med biståndet till Egypten. Med amerikanskt bistånd kommer de nog att rätta in sig i ledet till stora delar, skulle jag tro. Vi får i alla fall hoppas att freden mellan Israel och Egypten består!

Allt gott till dig också!


Anne-Marie: Ja jag håller tummarna för att allt ska bli bra nu. Militären verkar gå åt rätt håll i alla fall, hoppas nu att det håller!

Kram!

Marianne sa...

Eva: Ja visst är det konstigt! Bara tre månader innan flyttade vi! Skönt på sätt och vis, synd på ett annat sätt. Det hade varit roligt att få uppleva det nya Egyptens tillblivelse.


Anonym: Jag har inte hunnit läsa artikeln än, men ska göra det. Tack för länken. Det är ett helt annat synsätt enligt islam. Umman - samhället - är det viktiga. Man skulle kunna säga att det ideala samhället enligt islamskt synsätt är en socialistisk stat där man hjälper varandra. En annan sak är också det kollektiva synsättet till skillnad från vårt individualistiska synsätt. Däremot kan jag inte se - enligt det jag har läst och upplevt av islam - att det skulle finnas hinder för demokrati. Dessutom är det många som visserligen är religiösa (nästan alla), men de vill ha ett modernt samhälle, precis som vi här i Sverige vill ha. Jag tror att det kan gå alldeles utmärkt med demokrati i Egypten. Men jag ska läsa artikeln!