lördag 5 februari 2011

Utflykt till Kristianstad

I dag tog vi en liten avstickare till Kristianstad, som ligger drygt 6 mil från Älmhult. En riktigt fin liten stad med många gamla hus bevarade och uppiffade, synd bara att man på 60- eller 70-talet fick lov att bygga de där typiska fula husen som intar central plats vid torgen i många svenska städer och som på den tiden hyste Epa och sedan Tempo. I dag är det Åhléns som huserar i det typiskt fula huset.

Nåväl, de flesta husen var väldigt fina, så det ska bli roligt att åka tillbaka när det är lite varmare och finare väder. Många bra affärer finns också, bland annat Cervera där jag hade presentkort på en lite större summa. Det blev en jättefin gryta, en Le Creuset som jag har önskat mig i många år. Nu har jag äntligen en. TACK för presentkortet, du vet vem du är!

Efter shoppingen blev det en enkel lunch eftersom den rekommenderade italienaren hade stängt. Och efter det åkte vi för att se var Maken bodde sina första år här i livet. Vi blev inte helt säkra, trots telefonsamtal med ömma modern, men ett av de här husen var det förmodligen (alla foton tagna med mobilen, den riktiga kameran fick stanna hemma):

Det skulle vara ett sexvåningshus på just den här gatan, så det kan vara det här huset han bodde i tills han var 4 år.

Det kan också vara det här.

När Maken föddes bodde familjen på den här gatan, och där vet vi inte alls vilket hus det var. Men visst är det fint med den gamla Hennes-skylten!

Och inne på HM hittade vi den här gamla fasaden. Enligt en skylt är den från 1600-talet! Nu är den integrerad i butiken. Synd att den inte har bevarats i sitt ursprungliga skick? Ja, det är det, men bättre så här än inte alls.

När man fyndar här kan man låtsas att man är på en marknad på 1600-talet.


15 kommentarer:

Uora sa...

Jättesnygga mobilbilder! Vilken mobil är det? Jag skall köpa en ny men vet inte riktigt vilken jag skall välja.

Anonym sa...

Har varit i Kristianstad men måste missat HM helt... lite kul idé!
Verkar som ni hade en bra dag!

Marianne sa...

Uora: Tack! Jag har en Nokia N86, och den köpte jag just för kamerans skull. Inte helt perfekta bilder, men bra för att vara mobil. Det finns nog ännu bättre, men jag begriper mig inte på Ericsson, Samsung och allt möjligt. Det här var den bästa av Nokia.


Brysselkakan: En av tvärgatorna till Lilla Torg. Ja vi bara ramlade på det när vi letade efter Cervera. Ja vi hade en bra dag, och i morgon ska jag laga GRYTA! : )

olgakatt sa...

Nästa gång du kommer till Ksd måste du gå till Naturgodisbutiken - den är min favorit! Och så Nimt och Percys.

Marianne sa...

Olgakatt: ja nästa gång måste jag höra med dig först. Den här gången hade vi egentligen tänkt åka till Helsingborg, men vädret var så uschligt så vi sa Kristianstad i stället. Man måste ju kasta sig i ut i det okända ibland : )

Uora sa...

Tack, då skall jag kolla upp Nokia N86! Just nu har jag en 300kronors som inte kan annat än att ringa och sms'a med så jag saknar en kameramobil och så att kunna surfa i kris-situationer. Fördelen med min nuvarande är förstås att den är så liten.

Desiree sa...

Vilken fin liten utflykt. Kul att besöka sina rötters hemstad för din make och se om det finns ett och annat man känner igen. Stora gågatan såg himla fin ut med många vackra gammla hus som du säger. Jag tror också det skulle vara riktigt mysigt att återvända då det blivit lite mer vår och ni kan sitta och fika på någon trevlig uteservering.
Cervera gillar jag och wow vilken fin gryta du fick för ditt presentkort. Den kommer du gilla mycket. Le Cruset är ju såååå bra kvalité och såååå snygga.
Kram

Cecilia/svengland sa...

Känner ju lite hemlängtan när jag ser dina bilder! Jag kommer ju från Kristianstad ursprungligen men bor nu i London (det var jag som skickade din julklapp!)Och jag känner väl igen höghusen - vid Sommarlust och vid Snapphanevägen? Tror att det andra höghuset du visar är ganska nybyggt, om det nu är var jag tror att det är! K-stad har många fina gamla hus och framför allt bra shpping!

Kim M. Kimselius sa...

Oj, har helt missat att en del av fasaden är inne i butiken... Men så arbetar jag oftast när jag besöker Kristianstad, som jag tycker är en mycket mysig stad. Du får passa på att åka tillbaka till Kristianstad den 5-6 mars för då är jag på Mässhallen Yllan och signerar mina böcker. Det skulle vara jättekul att träffa dig! Kram Kim

Ingelapingela sa...

Hej på dej! Tänk va,jag startade i Aten och hamnade i Kristianstad
;-! Jo, jag bor ju i Åhus 2 mil därifrån. Jobbar gör jag i Kristianstad och tror inte att jag har noterat Hennes neonskylt... tänka vad hemmablind man kan bli. Älmhult... ja där brukar vi ju liksom många andra ta våra utfärder ;-) Kanske tycker inte ni att Ikea är särskilt spännande. Ser att du har en hel del upplevelser från Europa. Då måste väl ändå Älmhult kännas rätt litet? Hälsningar från Ingela och Åhus

Annaa M sa...

Men Domus i Kristianstad är en raritet, tror faktiskt det är k-märkt som ett utmärkt exempel på ett varuhus från sin tid. Väldigt lågt till taket är där!

Min bror bor i Kristianstad, det var den första "främmande" stad jag lärde känna. Shoppingen var redan på 60-talet bra, små butiker med prylar som knappt gick att få i Göteborg. Husbevarande har man varit ovanligt bra på har fått höra mycket om det under åren av brodern som naturligtvis bor i ett äldre hus mitt i stan.

Marianne sa...

Uora: Det är så himla bra att ha en kamera i mobilen som i alla fall tar acceptabla bilder, de där gångerna man inte orkade släpa på den riktiga kameran - för det är då man behöver ta en bild : )


Desirée: Han var bara fyra år när de flyttade därifrån, så han har bara svaga minnen av Kristianstad. Men han minns en anka och en gås (eller vad det var) i parken vid dammen och den ena var blind och den andra tog hand om den blinda!

Ja visst är det bra grytor! Jag har alltid velat ha en, men de är ju inte direkt biliga. Nu passade det bra när jag hade presentkort - dessutom var det lite rea, så jag hade riktig tur!

Kramar!


Cecilia: Hej! Jag har knappt hunnit läsa bloggar, det är därför jag inte har varit inne hos dig. Jag har knappt varit inne hos några alls. Men jag kommer självklart ihåg dig! TACK för julklappen!

Tänk att du är från Kirstianstad! Gatan hette Höjdvägen, men jag vet inte vad området heter. Höjdvägen var bara en liten gata, men det låg en större "vid sidan av" så att säga.

Massor av fina hus inne i stan! Dit ska vi tillbaka!

Marianne sa...

Kim: 5-6 mars! Jag ska notera det och hoppas att jag är ledig då, för i så fall kommer jag definitivt! Vilken tid är det? Jag såg nu att det är lördag-söndag, så då bör vi kunna komma!

Kram!


Ingelapingela: Hej Ingela och välkommen hit! Haha, som det kan vara här i bloggvärlden!

Åhus har jag ännu inte besökt, men jag har hört att där är riktigt vackert, så det lär bli utflykter dit framåt våren och sommaren.

Älmhult känns helt rätt och alldeles lagom stort för vår del just nu. Vi har bott i megastäder de senaste tio åren, så det är bara skönt att andas ut i en vanlig svensk byhåla! Man kan gå vart man än ska, luften är ren och stress existerar inte. Dessutom finns naturen inpå knuten, och vackert är det.

Jag ska kika in på din blogg också!


Annaa M: Ja när du säger det så var det lågt i tak där inne! Vi var in en sväng för att köpa ett födelsedagskort.

Så då är du rätt ofta i Kristianstad? Det är verkligen fint där, en eloge till staden som är rädd om det vackra. Det står en hel del små statyer lite här och var också, jättefint var det.

Petra H sa...

Kristianstad är shoppingstaden nummer 1 i Skåne!! Jag lovar, hela min familj älskar att shoppa i K-stad och gör det oftare nu när mina föräldrar har sommarstuga i Yngsjö. Det är tom så att jag inte kommer ihåg när jag senast var i Lund och shoppade vilket är lite konstigt eftersom det annars är "min närmsta shoppingstad" när jag är hemma.
Men även jag har missat Hennes-skylten.
Vad härligt med en äkta Le Creuset-gryta, vilken färg blev det? Min syster är galen i turkost och har så klart en turkos.. Vi har en ljusgrön emaljerad gjutjärnsgryta som vi köpte billigt i PR, den är fin men inte är det en Le Creuset (inte för att jag tror att man märker skillnad när man lagar mat).
Kram!
PS Har inte hunnit svara på kommentarerna från igår men det är en korsbandsskada och det är sjukgymnastik som gäller :-(

Marianne sa...

Petra: Vad jag minns är Lund inte någon speciellt bra shoppingstad, kanske för att det är så nära till Malmö. Men runt Kristianstad finns inte så mycket mer, så det är kanske inte så konstigt att det är bra där. Det måste samla folk från hela Österlen (och de har ju pengar, en del av dem) och södra Småland och halva Skåne.

Det blev en beige för att jag ville ha en oval. Det fanns bara i beige och svart, och svart ville jag INTE ha. Turkos låter fint! Jag tror kanske inte heller att man märker någon större skillnad, fast jag märker skillnad mot den gjutjärnsgryta jag hade förut. För det blev inte bra i den av någon konstig anledning. Klas tyckte vi skulle köpa en på Ikea, men DÅ tror jag att man märker skillnad!

STACKARE som har en korsbandsskada! Du får vara rädd om dig nu, och inte ta av skyddet om inte läkaren säger att du får. Och så får du vara duktig med sjukgymnastiken, så att du blir frisk!!!

KRAMAR!