söndag 27 februari 2011

Utflykt till Louisiana

Undskyld, jag lovade ju att jag skulle berätta om fredagens äventyr i går, men dagen försvann fortare än kvickt, och plötsligt var det söndag. NU ska jag i alla fall hålla mitt löfte, om än en dag för sent.

Det får bli en bildberättelse:

På morgonen tog jag tåget för att åka och träffa Olgakatt. Vi styrde kosan mot Helsingborg, där vi ...

... hoppade på en färja mot Helsingør.

De hade lite lustiga regler i butiken, tydligen får man bara handla cigg på svenskt farvatten, och alkoholhaltiga drycker på danskt farvatten. Vad gör man om man ska köpa både ock? Man får tydligen handla två gånger då, om jag förstår saken rätt.

I Helsingør ligger Kronborgs slott. Ni som gissade på Kronborgs slott i förra inlägget gissade alltså rätt. Det var här Hamlet funderade på om det där med att vara eller inte vara, och pratade med döskallar. I ett valv under Kronborgs slott kan man beskåda Holger Danske, där han sitter och sover med skägget fastvuxet i berget. Holger Danske är en dansk hjälte som enligt legenden ska rycka ut och rädda Danmark om landet hamnar i nöd.

Vårt mål var konstmuseet Louisiana som ligger ett par mil söder om Helsingør, mycket vackert vid stranden till Öresund. Kön var lång, det var många som ville se Picasso-utställningen. Men som tur var är Olgakatt medlem, och medlemmar får gå in genom en annan ingång, så vi slapp stå i kö.

Eftersom det var lunchdags började vi med den fantastiskt goda buffén.

"Le Charnier" av Picasso. Tavlan visar en spansk, republikansk familj som har slaktats i sitt kök.

När jag skulle fotografera den här tavlan kom vakten springandes och sa till mig att jag inte fick fota. : ( Så jag smygfotade, och det blev inte så bra.

Vad tyckte jag om utställningen? Jag tyckte att den var bra. Den visade många sidor av Picasso, inte bara hans berömda fredsduvor, t.ex., utan gav en bra bild av hans produktion och verk. Han har gjort mycket som är bra, men han har gjort en hel del som är rätt uselt också, och mycket av det usla visades upp på en utställning i Istanbul. En av Picassos negativa sidor visades upp här på Louisiana: Han var en riktig mansgris som inte höll kvinnan för mycket värd. Det ser man i hans många nedvärderande kvinnobilder, där kvinnan är avpersonifierad genom att knappt ha något huvud, däremot stora bröst och uppfläkta könsorgan. Det är någonting som Linda Fagerström har tagit fasta på i sin recension i Helsingborgs Dagblad, klicka på länken för att läsa. En annan recension av Birgitta Rubin finns i DN. En utställning helt klart värd att se, tycker jag!

En annan utställning, som tyvärr tar slut ganska snart, var konstnären Walton Fords djurmålningar. Han målar djuren i naturlig storlek, dvs gigantiska tavlor, och han arbetar i naturalistisk stil med kritik av kolonialismen, industrialismen, politiken, naturvetenskapen och människans påverkan på naturen. Klicka på den här länken för att läsa mer om honom och för att se flera olika bildserier där du kan klicka för att se bilderna större. Jag blev mycket fascinerad av de här bilderna.

Man kan inte besöka Louisiana utan att kika på en del av Giacomettis skulpturer. De är lika fantastiska att se varje gång, man tröttnar nog aldrig.

Många andra konstnärer finns representerade i den permanenta samlingen. Här Jean Tinguely.

Konstnär okänd.

Andy Warhols Mao.

Vi hade en urtrevlig dag, och det kommer nog inte att dröja länge förrän kosan styrs mot Louisiana igen. Museet har en underbar trädgård där man gärna sitter under vår och sommar, och om det är en bra utställning kan man se den flera gånger. Vi ska också skaffa medlemskap, för då går man in gratis, kan ta med en gäst gratis, slipper stå i kö, och får rabatt på både mat och dryck, och i shoppen.

TACK Olgakatt för en jättefin dag!


23 kommentarer:

Pettas sa...

Hej smygpaparazzi!
Roligt med konstverken som du har "stulit" med dig hem i kameran.
Ni borde fara på flera sådana äventyr tillsammans så vi andra kan följa er på utställningar och annat kul. Tack för trevligt inlägg!

hälsar Karin

olgakatt sa...

Tur att du hann ta Likhuset innan du blev upptäckt - jag hittade bara en usel bild av den på nätet!
Vi får planera många äventyr framöver!

Marianne sa...

Karin: Det var min svärfar som lärde mig hur man ska göra när man inte får fotografera. Man ställer in ISO-talet på lagom, och så ställer man in slutare och bländare så att man tror det blir bra. Sedan låter man kameran hänga på maken och så bara vinklar man upp den mot föremålet man vill fota och pillar lite på knappen, och HOPPSAN, den tryckte av! Ingen blixt, då åker man fast : )

Ja här finns mycket att fotografera, så det blir många äventyr framöver!

Kram!


Olgakatt: Likhuset, är det den första? Det fanns en rätt bra bild av den i DN!

Ja, vi har mycket att göra här i trakterna! Glasriket är till exempel helt outforskat för min del. Sedan har vi hela Österlen, Ystad, Köpenhamn ... Ja det finns hur mycket som helst!

Bloggblad sa...

Bra knep! Jag snodde med mig den makalösa helt blåa tavlan - gick där med en körkompis som kan konst, och hon förklarade finessen med många tavlor för mig, som inte kan ett smack.

När vi var där spöregnade det hela dagen, så den fina trädgården såg jag bara genom fönstren.

Jag hade klarat slottet... har åkt där rätt många gånger.

Saltistjejen sa...

Vad roligt att se ditt inlägg om er tur till Danmark och Louisiana! Och vilken jättefin bild på olgakatt!!!! :-)
Jag blev också fascinerad av Walton Ford efter att ha läst olgakatts inlägg om er tur. Det känns som en mycket speciell konstnär.
Kram!

Mica sa...

Härligt att läsa och se bilder om två av mina favoriter - Louisiana och Giacometti. De två hör dessutom ihop för mig då det var på detta museum för många år sedan jag först blev förälskad i Giacomettis skulpturer. (Mannen anser att det beror på att jag själv liknar dom. Hm)

Desiree sa...

Himla mysig utflykt som ni fick tillsammans. Jättekul att du tog så många bilder. Jag har varit på Louisiana en gång och tyckte mycket om det museét. Jag skulle väldigt gärna åka dit igen. Giacomettis skulpturer var bra märkliga men interessanta. Vilken underbar dag.
Kram!

Eva Henriksson sa...

Å så klokt att åka tillsammans.
Det låter så fint och jag tänker verkligen att bloggar ger oss mycket.
Olgakatt är nog en toppenguide. Hum hon kom in i annan kö...hum
Ja hon är berest och välinformerad. Jätteroligt att höra och utställningen ser intressant ut.

Katarina sa...

Vilken trevlig utflykt! Jag har varit till Louisiana, det är ett ställe jag gärna skulle återvända till, men det blir nog inte på ett bra tag!

Kul det där med kameran...hmmm.

Kram

Annika sa...

Trevlig dag ni hade, du och Olgakatt!!
Perfekt att ta en sådan där liten avstickare över den till det vackra Louisiana.
Kram!!

Lotta sa...

Åh, så härligt! Louisiana är bara världens mysigaste museum. Nästa gång ni åker måste ni komma förbi på kaffe :-)

Kram från Lotta, som är i det här berömda mellanläget mellan Västerås och Helsingborg. Var är jag? Vem är jag? Var hör jag hemma? Nåväl, det brukar gå över efter några dagar.

Marianne sa...

Bloggblad: Vilken blå tavla var det? Jag har inte läst om någon konstkupp på Louisiana? : D Jag kan också mycket lite om konst, men önskar att jag visste mer. Det blir bara aldrig högprioriterat. Men tillsammans med Olgakatt kanske det blir andra bullar!

Synd att det regnade, du får komma tillbaka när det är fint väder, så kan vi ha picknick med oss och äta i trädgården.


Saltis: Ja visst blev det en bra bild på Olgakatt! Gå in på länken jag la ut så kan du se mängder av Walton Fords bilder.

KRAM!


Mica: Visst hör Giacometti och Louisiana ihop, det gör de för mig också. Hade aldrig hört talas om honom förrän jag såg hans skulpturer på L för en massa år sedan.

Haha, ja jag är väl rätt lik figurerna jag också ...

Marianne sa...

Desirée: Ja det var en urmysig dag! Ni får komma ner lite senare när vi kan härbärgera gäster, så kan vi åka till Louisiana!

Kram!


Eva: Ja bloggarna ger verkligen mycket! Vänner, tankar, idéer - till och med jobb! Olgakatt är medlem i Louisianas vänförening, det kan vem som helst bli, och alla medlemmar går in en annan ingång där det oftast inte är kö. : )


Katarina: Ja Louisiana är verkligen värt att besöka. Det är en totalupplevelse, så även om man av någon anledning inte skulle gilla utställningen, finns så mycket annat. Stämningen inte minst.

Kram!

Marianne sa...

Annika: Det är en av fördelarna med att bo så här långt söderut, man har tillgång till så enormt mycket!

Kramar!


Lotta: Ja, vilken bra idé! Vi funderar på att åka till Hbg och shoppa lite endera dagen, då måste vi ju ses och fika, om du har tid! Jag mejlar när vi har bestämt närmare.

Men vad trist att du känner dig ambivalent emellanåt! Men du har hela din närmaste familj i Hbg? Då kanske det ändå är där du hör hemma?

KRAM!

Anne-Marie sa...

Tack för din "reserapport"! Smygfotograferare där. ;) Undras just varför man inte får ta bilder fritt. Jag minns Louvren i Paris och det fanns inga restriktioner alls vad jag minns och där finns ju både det ena och det andra som man kan tänka sig att de inte ville att man fotade. Jättebra bild på Olgakatt! Kram!

Emmama sa...

Vilken jättehärlig dag! Perfekt hur tågen lätt tar oss över till Danmark!

Kram!

Marianne sa...

Anne-Marie: Jag vet inte heller varför man inte fick fotografera, övriga föremål gick bra, då log vakterna så fint, men Picasso var no no. Att man inte får använda blixt förstår jag, för det kan ju förstöra färgerna, men jag använder inte blixt när jag är på sådana ställen. Ja, ja.

Kram!


Emma: Ja det är verkligen perfekta kommunikationer här! Ännu bättre om man inte hade behövt byta tåg till Helsingborg, men man kan ju inte få allt här i världen : D

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Är inte så förtjust i Picasso men gillar en tidig Målning av hans dotter Paloma med samma namn.

Marianne sa...

Anna: Vet inte om jag har sett den. Min favorit av Picasso är en grönaktig bild av en kvinna som står och stryker. Hon är alldeles avlång, och som sagt grönaktig, man ser hur himla tråkigt det är ... Den hänger på Guggenheim i NYC.

Anna, Fair and True sa...

Det är den första tavlan i det här inlägget http://europeanartgallery.blogspot.com/2009/12/pablo-picasso.html

Marianne sa...

Anna: Vilken bra sajt! Håller med, den tavlan var fin.

Carina Bengtsson sa...

Hej,
Jag lånar din bild på Picasso le charnier. Jag hoppas att du inte misstycker.
Min blogg heter Glimt av mitt liv.
Mvh
Carina

Marianne sa...

Carina: Hej! Det går jättebra! Jag ska kika in på din blogg, sparar länken så länge!

Allt gott!
Marianne