fredag 18 februari 2011

Fredag

Egyptisk blomma.

Redan fredag, nu igen! Och när det är fredag ska man städa, så det har jag gjort. Här i Sverige räcker det i alla fall att städa på fredagar, man måste inte slåss med sand och damm här. Så varje gång jag plockar fram dammsugaren och dammtrasan tackar jag åter min lyckliga stjärna för att jag är svensk och inte född i ett land med stora öknar. Jag kommer aldrig att glömma sandhelvetet i Kairo!

Apropå Kairo har det visst varit hundratusentals ute på gatorna som har firat Mubaraks fall. Önskar faktiskt att jag kunde ta del av stämningen i landet nu. Men jag får föreställa mig hur glada folk är, det är lätt att se dem framför sig.

Nu åter till kökskatalogerna. Vilken färg skulle ni vilja ha på köket, om ni fick bestämma helt själva?


17 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Jag tror äggskalsbeige...
Neutral färg. För visst är det läckert med lila, orange och eller rött men jag tror man ledsnar...

Trevlig helg!!!

Anonym sa...

Något ljust träslag, slät lucka. Då blir det lättare att hålla efter!

Saltistjejen sa...

Oj ska man städa på fredagar... Hm, VI skulle BEHÖVA städa vi med, men jag har verkligen noll lust för det idag... får man säga så?!?!? ;-)
Hm, får se när det blir. MEN jag håller med om att det är skönt om man städar på fredagen så man slipper det under helgen. Dessutom slipper man leva i kaos och bland dammelefanter....
Jag gillar vitt i kök just för att man sedan kan ha mycket roliga färger på andra saker som gardiner etc... Vitt känns alltid så fräscht och ljust! :-9 Men jag vet att vissa tycker vitt är trist. Om köket är lite större skull jag satsa på en fondvägg i ngn rolig färg kanske? Eller kakel i rolig färg eller liknande men ha grundfärg vitt.

Marianne sa...

Karlavagnen: Jag tror också att man tröttnar om man har hela köket orange eller så. Haha, det hade man gärna på 70-talet, och man tröttnade! Med avokadofärgad kyl. Rys!

Trevlig helg till dig också!
Kram!


Brysselkakan: Ja det ska nog inte vara för mycket krusidull, matos och sånt fastnar gärna i sånt.


Saltis: Hahaha, ja det får man! Jag städade inte förra fredagen : )

Vi är nog överens om skifferplattor på golvet (i både kök och tvättstuga) och kanske en glasskiva som stänkskydd i stället för kakel. Men en fondvägg någonstans kanske inte är så dumt i köket!

Kram!

Desiree sa...

Ja sååå skönt med fredag. Ha ha jag visste att du INTE skulle sakna Eyptens sand. Kul att få börja fundera på inredningen till ert nya hem. Nu är det ju extra bra att din make jobbar på IKEA.
Jag kanske är tråkig men jag skulle nog vilja ha vita eller ljust trä på luckorna. Jag hade absolut inte velat ha högblanka luckor för där skulle man ju få fingeravtryck och flott fläckar hela tiden. Vill ha sådant som är praktiskt som går att hålla rent och snyggt lätt och där precis allt inte syns.
Ha en trevlig helg.

Pettas sa...

Och här sitter jag och väntar på den där fredagen som man skall städa på. Har nog inte sett till den på länge...
Blomman påminner en aning om vårt tjärblomster.

Pastellfärgat kök skulle sitta bra för min del:).

skön fortsättning på helgen!
Kram!

olgakatt sa...

Vitt eller ljust trä som grund är det jag vill ha. Gärna som laminat som är ytterligt lättskött och omöjligt att skilja från äkta trä.
Däremot vill jag INTE ha stengolv i köket där jag ska stå framför vask och spis. Det är oerhört tröttande för fötter och ben. Dessutom kan både golvplattorna och det man eventuellt tappar spricka så mycket lättare. Har man inte golvvärme känns det det dessutom kallt.

Kan blomman vara en verbena?

Anonym sa...

Hej Marianne
Var tvungen att kika in för att se hur det var med dig efter oroligheterna i Kairo men ser att du är i Sverige. Skönt att "höra"!

Ha det gott!
Kram Truddelutt den fd bloggaren.

Musikanta sa...

Jag städar när det behövs - för det mesta innan jag ska ha gäster. Och när jag ser i almanackan att det var länge sen sist...

Om du ska ha öppet kök in till vardagsrummet måste du väl ha något som går i stil med det? Visst är det snyggt med helvitt kök, men inte ihop med ett vardagsrum, eller?

Vi har också öppet kök mot matavdelningen och vi valde ekluckor i massivt trä. Jag är väldigt nöjd med färgen, den står vackert mot övriga tapeter och vårt matbord i ek och den stora persiska mattan under bordet. Dessutom är det oerhört praktiskt - man ser inte en fläck på det även om de måste finnas där.

Jag håller INTE med Olgakatt. Det syns visst att det är laminat om man vet hur det ser ut till skillnad mot massivt trä. Det första Mirren sa när hon kom in i vårt nyrenoverade badrummet: "Jaså, tog ni laminat här." Jag gjorde det till skillnad mot köket eftersom det var billigare - ångrar det nu!

Vi har ljusbeiga klinkerplattor på golvet i köket som är lite "gropiga"!. Snyggt men opraktiskt, eftersom smutsen gärna håller sig kvar i de små groparna trots att man vaskar. Hade gärna haft helt släta klinkers i stället om jag kunde byta. OCH golvvärme!

Man kan väl också tänka sig något i brutet vitt på luckorna. Min son gjorde om sitt kök i grått, men jag tycker det blev tråkigt...

Ja, det var lite reflektioner bara, ska bli spännande att se vad ni kommer fram till!
Många kramar från Ingrid

Kersti sa...

va roligt att ni äntligen hittat ett hus även om det inte var precis ett sånt som ni önskade. Nu kan ni ju i alla fall få vissa delar precis som ni vill. Vi har klassisk vitt kök,jag gillar det. Att det är vitt gör att rummet känns stort och ljust. Vi har haft det i över 20 år så det börjar bli dags att göra något åt luckorna, de börjar se lite slitna ut. Ha en skön helg.

Anne-Marie sa...

Har inte läst bloggar under veckan pga min resa till Sacramento (jag blev godkänd och även insvuren :)) men såg att ni har hittat ert hus. Grattis och vad roligt! Förstår att det snurrar runt i huvudet nu med tanke på allt som skall göras. Kram!

Bloggblad sa...

Vi gjorde ju om köket i somras, och vårt självklara val, utan diskussion, var VITT. Med mörkt grått golv. Vi har laminat, jag är inte så kinkig med märkesvaror och äkthet, utan tar det som är mest praktiskt, ser snyggt ut och är skapligt billigt. Med fräcka färger i gardiner och dukar, blev köket en riktig färgklick ändå - och lätt att byta färg när man så önskar.

Jag skulle inte vilja ha öppet mellan kök och vardagsrum, för jag är ganska slarvig och det står ofta disk från ena dagen till den andra... och det vill jag inte se.

Marianne sa...

Desirée: Haha, tänkte att du visste det : D

Det är jätteroligt att fundera på hur vi vill ha det, det är ju inte ofta man får vara med och bestämma var man vill ha spisen och diskbänken och vilka luckor och allt.

Vi fick tillfälle att kolla på högblanka luckor i går kväll, vi testade med fingeravtryck och det fastnade inte. Flottfläckar vet jag inte för de här luckorna satt i en tvättstuga. Men inga fingeravtryck i alla fall. Däremot var de lite statiska och drog till sig damm. Så högblankt går bort!

Hoppas du också har en bra helg!
KRAM!


Karin: Hahaha, vad skönt att den där fredagen undviker dig! Den kan få hålla sig härifrån ett tag nu också : )

Tjärblomster! Aha!

Hoppas din helg är bra också!
Kram!


Olgakatt: Vi har haft stengolv de sista 10 åren, och det har jag nog inte haft ont av. Klinkers hade vi nog på något ställe också, men det är nog inte så stor skillnad. Däremot har du rätt i kylan, vi har tänkt ha golvvärme i kök, tvättstuga och badrum, så det bör inte bli problem. Däremot har du rätt i det där med att plattorna kan spricka lättare än ett trägolv, så vi ska ta reda på hur svårt det är att byta en/några plattor innan vi bestämmer oss.

Verbena? Karin säger Tjärblomma. Jag får googla!

Marianne sa...

Truddelutt: HEJ! Hur har du det? Bra hoppas jag!

Ja vi är åter i Sverige efter 12 år på vift. Kom hem bara tre månader innan det satte fart i Egypten. Men det har ju fått en bra utgång, så det känns lite surt att inte vara där just nu.

Ha det gott du också!
Kram!


Musikanta: När man bor så här litet och med två katter behöver man nog städa lite oftare än om man har ett helt hus och inga hårbollar : )

Jag är ännu lite osäker på hur vi ska ha färgställningen i köket. Det ska ändå bryta av lite, och det kommer nog att bli som ett trappsteg upp i köket och kanske en halvvägg som avskiljare, men ändå att man ska kunna ha kontakt mellan kök och vardagsrum.

Jag vill nog helst också ha äkta material, i alla fall så långt det är möjligt. Men det beror ju också mycket på vilka färger man väljer. Och så är det en kostnadsfråga. Men jag ska absolut undersöka om jag kan ta lådskåpen med framför allt lådorna från en "riktig" köksfirma för jag vill helst undvika Ikeas plastlådor. Där vill jag ha trä inuti lådorna. Men visst syns det om det är äkta material eller plast! Fanér kan man nog inte skilja från massivt trä, men laminat är ju - har jag nu fått lära mig - papper som är impregnerat med melaminplast, och sedan finns plastfolie. Där ser man skillnad, speciellt när det blir skavt!

Bra att du sa det där med gropigt/slätt golv. Vi ska ha slätt men inte högblankt golv! Och vi ska ha golvvärme!

Kramar!


Kersti: Ja det ska bli jätteroligt att få sätta igång. Nu går vi och väntar till torsdag när vi äntligen kan skriva kontrakt, sedan måste vi vänta tills vi kan sätta igång. Förhoppningsvis ska vi kunna börja med tvättstugan redan innan han är utflyttad, eftersom han är bortrest och ändå inte lider av hantverkarna.

Hoppas du har haft en skön helg!

Marianne sa...

Anne-Marie: GRATTIS! Är du amerikan nu? Vad HÄRLIGT att allt gick så bra! Nu får vi pusha på Annika!

Tack, det är jätteroligt att ha hittat hem, äntligen! Nu vill vi äntligen sätta igång också!

Kramar!


Bloggblad: Vi hade öppet kök nu sista året i Kairo, och det var rena drömmen för oss. När Klas kommer hem efter jobbet tycker han att det är skönt att slänga sig i soffan, och om jag ska behöva "gå ut i köket" då blir det så trist. Mycket roligare när man kan ha kontakt trots att en står vid spisen och en ligger i soffan. Och med diskmaskin tycker jag det är hyfsat enkelt att hålla undan.

Jag är lite kinkig med material, men det är helt klart en kostnadsfråga också! Så vi får se vad det blir. Även om min dröm är massivt trä - målat eller omålat - är det inte säkert att vi har råd med det.

Cissi sa...

När vi gjorde om köket för fem år sedan så valde vi IKEA stommar med björk och en ram, dock så valde vi att ta granitskiva ovanpå skåpen och det har jag inte ångrat. Det var inte billigt men jag kan ställa varma grytor överallt, och skära överallt utan att vara orolig för repor, dessutom så har vi lite glitter i den svarta graniten som är jättefint när vi har spottar ovanför.

Enda nackdelen är om man tappar ett glas mot det, men trots att jag har tre barn så sker det inte speciellt ofta.

Ett annat tips är induktionsspis, så skönt att slippa fastbrända matrester och jag slipper oroa mig för att barnen skall bränna sig om de råkar sätta på plattorna. Dock måste man byta ut en del grytor och så...

Vi har sedan ett grått laminatgolv med grått kakel till. Jag kommer fortfarande in i mitt kök och tänker vad bra det blev....

Marianne sa...

Cissi: Granit vill jag också ha, det är mitt mål! Sedan kanske jag får vika om det blir alldeles för dyrt, men jag hoppas att det blir granit. Det är absolut bäst, just för att man kan ställa vad som helst på den och behöver inte vara det minsta rädd om den. Om man handskas med glas och porslin man är extra rädd om kan man alltid lägga frottéhanddukar som underlag.

Induktionshäll blir det också. Jag har ju lagat mat på gasspis de senaste tio åren, så jag vill verkligen ha induktion. Gas funkar inte så bra eftersom det är flaskor som måste bytas, och jag kan slå vad om att Aga inte kommer inom en halvtimme när man ringer. Dessutom tar de där flaskorna alltid slut precis när man håller på att laga mat ...

Jag är fortfarande osäker på färgställningen, jag måste till olika köksbutiker och titta IRL, så att säga. Men grått låter snyggt.