tisdag 15 mars 2011

Bara en kamel - och lite trädgårdsdrömmar

Någon kamel blir det inte i trädgården.

I dag är det verkligen tomt i skallen på mig. Så det blir bara en kamel. Men jag undrar varför han är ullig på sina ställen och som ett skinhead på andra. Han kanske är i målbrottet på kamelers vis?

Förresten har solen verkligen slösat med sina strålar här över Älmhult i dag. Vårkänslorna blommar och jag önskar att jag hade kunnat vara i trädgården och feja. Men jag får vänta exakt en månad till. Har i alla fall kommit på några växter jag vill ha: en syren som blommar på min mammas födelsedag, en trollhassel som står och är vacker med sina snurriga grenar på vintern, en pion som prunkar på sommaren, och en hallonhäck. Men jag får väl nöja mig med att drömma om växter ett tag till. Måste nog skaffa mig någon trädgårdstidning, för jag har aldrig haft en egen trädgård och jag kan verkligen INGENTING. Är det någon som vet någon bra trädgårdstidning? Det ska alltså vara en som är lite hjälpsam med skötsel och sånt, inte bara en massa tjusiga bilder på hur man kan designa trädgården för att impa på grannarna. Är det någon som har tips om bra trädgårdssajter på nätet? Samma där, man ska kunna lära sig hur och när man sätter lökar, vad man gör när tulpanerna har blommat ut och så vidare och så vidare.

Jaha, där ser man, bara man börjar skriva lite så växer det till sig. Hade jag fortsatt att bara stirra på skärmen och vänta på inspiration hade det inte blivit ett smack.

Men nu ska jag stupa i säng, har inte mått så bra i dag, så jag tror jag behöver en kudde under huvudet så fort som möjligt.

14 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Hoppas du känner dig bättre imorgon!!!
Kramar!!

olgakatt sa...

Kamelen verkar vara i vårfejning, har t o m knätofs!
Nej, Marianne, det är INTE en trollhassel du vill ha! Du vill ha en ORMHASSEL. Trollhassel har raka grenar men blommar på vintern, ormhassel har snurriga grenar. Är ofta ympad på en rak rot som slår skott som man får hålla på att klippa bort - men det är det värt!
Jag tror du i första hand ska ha en trädgårdsbok, inte en tidning. En bok med basråd av nån som kan, inte en tidning med journalister som inte fattar att det finns olika odlingszoner och jordmåner.
Du kan få massor med plantor, t ex pioner, av mig, vi har ungefär samma zon, nämligen 3.
Bra sajt på nätet är odla.nu

Dubbelörn sa...

Tidningen Natur&Trädgård är kanon! Helt utan annonser, vänder sig till oss fritidsodlare.

http://www.naturochtradgard.se/

Sedan finns det helt underbara trädgårdsböcker som är bättre än alla andra glossiga tidningar ;)

Kram

Eva Henriksson sa...

Jag gillar dina kameler så fortsätt med dom.
Det finns inte många runt om oss!
Olgakatts råd är guld- köp dom!

Desiree sa...

Jag tror din trädgård kommer att bli jättefin. Syrener är så himla vackra liksom pioner. Finns så mycket vackert man kan ha i trädgården. Jag skulle gå till bibblan och kolla lite vad de har för trädgårdstidningar. Du kan ju låna några och läsa lite och kolla in vilken du tycker bäst om och sedan kanske prenumerera på den. Eller så kan du köpa några och kolla in vilken du gillar bäst.

Anonym sa...

Lyssna på Olgakatt! Och fråga grannar om råd, fråga där du köper växter och du kommer lära dig fortare än du tror!

Annika sa...

Förstår ju att du längtar efter en trädgård att feja i. Det är ju roligt (om det inte får över styr).
Bäst att kolla in grannarna och se vad de har etc...
Snart flyttar ni IN!!!
Krya på dig!
Kram!!

Lotta sa...

En blogg jag älskar heter gourmetodling.com. Anna skriver om odling på balkongen och i örtagården och kryddar med en massa goda recept. På hennes företags hemsida gourmetgarage.se kan man handla italienska fröer. Det har jag gjort två säsonger nu och aldrig har jag varit med om så stinna fröpåsar och fröer som gror så fort! Och inte är det särskilt dyrt heller och snabbt levereras det. I år kan jag dessutom köpa morötter och lök som jag ska plantera på kolonin!
Kram!

Kersti sa...

Titta in till Slottsträdgårdsmästaren Hasse http://gardener.blogg.se/ där hittar du svar på både det ena och det andra dessutom tar han fina bilder.

Marianne sa...

Saltis: Tack, jag mår bättre nu. Tror jag bara behövde sova ut ordentligt. Hoppas att DU mår bättre!

KRAMAR!


Olgakatt: Aha, ormhassel! Tur att jag har dig som har ordning på saker och ting! Men kanske jag vill ha båda förresten om den ena blommar på vintern och den andra har vackra grenar på vintern? Jag ska undersöka saken.

Vet du någon bra bok? Det ska vara en nybörjarbok ... : )

Jo, nu vet jag att det är zon 3, det såg jag i ena tidningen jag köpte i dag. Där var en zonkarta, och det syntes rätt tydligt.

Vad gullig du är som vill dela med dig av växter! Ja och jag har frön till dig en vacker dag när vi har hittat den kartongen.

Ska kolla in odla.nu!


Dubbelörn: Tack! Ska kolla upp den sajten och tidningen! Vet du exakt vilka böcker eller författare man ska kika efter?

Kram!

Marianne sa...

Eva: Haha, jo det kommer nog att ramla ner lite kameler här titt som tätt, jag har mängder av foton från Kairo som jag inte har visat än : )


Desirée: Bibblan var en bra idé! Köpte två i dag, men de är ju så himla dyra! Kom på att vi har en rätt stor balkong också, där måste jag ju fylla med växter! Längtar efter att ersätta den stora fula granen med en syren eller ett annat vackert litet träd!

Kram!


Brysselkakan: Tyckte först inte att grannarna har så fina trdägårdar - men så kom jag på att det är vinter : D Inte konstigt att de inte har fina trädgårdar ... Kommer definitivt att lyssna mycket på Olgakatt, har henne rätt nära till på köpet!

Marianne sa...

Annika: Trädgården är inte så hemskt stor, så jag tror att vi ska få ordning på den så småningom. Det får så klart inte bli alltför mycket så att man inte hinner någonting annat : ) Ja nu är det mindre än en månad kvar! Det ska bli så skööönt!

Var det inte din pappa som var slottsträdgårdsmästare, förresten?

Nu mår jag bra igen, behövde bara sova ut!

KRAM!


Lotta: Tack! Perfekt, ska kolla de sajterna! Bra att man kan köpa frön också som är bra. Vill ut och kratta NU! : )

Kram!


Kersti: Tack! Honom ska jag kolla in. Tänk att få sköta om en hel slottsträdgård ... Kom just på att Annikas pappa var just slottsträdgårdsmästare, tror jag. Någon var det i alla fall : )

Dubbelörn sa...

Mina absoluta favorit böcker är:
Vår Trädgårdsbok av Kvant/Palmstierna o Handbok för Köksträdgården av Lena Israelsson

Marianne sa...

Dubbelörn: TACK, jag ska skriva upp dem i telefonen så att jag kan kolla efter dem!