måndag 28 mars 2011

Yoghurt-förpackningar del 2Det finns ju! Det finns ju bra och förhållandevis miljövänliga förpackningar för mejeriprodukter! VARFÖR kan inte Arla & Co använda sig av dem i stället för dessa fullständigt hopplösa förpackningar de har nu?

Jag fick nys om den här typen av förpackningar genom en kommentar på mitt förra inlägg om yoghurt-förpackningar. Jag gick in på företagets hemsida och läste om den här förpackningen som i mina ögon verkar alldeles utmärkt. Den har ett handtag som är fyllt med luft för att stadga paketet, och man häller som genom en vanlig pip i en vanlig kanna. Dessutom är paketet gjort av tunn plast som man bara plattar ihop när yoghurten är slut, så det blir alltså väldigt enkelt att klämma ut det sista. Och när man ska kasta paketet, tar det nästan ingen plats i soporna.

En sak de inte skriver om på hemsidan är vikten i matkassen när man bär hem yoghurten, det borde bli lättare att kånka på än de nuvarande paketen. Som en liten bonus, så där.


Nu liknar det här inlägget reklam för en produkt, något jag inte ägnar mig åt i normala fall. Men i det här fallet gör jag ett undantag, för jag vill äta upp ALL yoghurt jag köper och kånkar hem, och jag vill åstadkomma så lite sopor efter mig som möjligt. Jag struntar ärligt talat i exakt vilket företag som gör förpackningarna (utom att det är en fördel om det är ett svenskt företag, och det är det här), men jag vill ha vettiga förpackningar. Det gäller alla produkter jag köper, det ska vara vettigt.

Jag ska faktiskt skriva till Arla och ifrågasätta förpackningarna!


Bilderna är lånade från det aktuella företagets hemsida.

11 kommentarer:

Desiree sa...

Det här verkar ju vara en smart förpackning. Hoppas att de börjar använda sig av dessa snart.
Kram!

olgakatt sa...

Vi köper Skånemejeriers A-fil i vanlig fyrkantig "tetra" och vad som retar mig på den är skruvkorken av plast. Man kan hyggligt platta ut själva kartongen och få ut den mesta filen men korken krånglar till det. Jag har ringt och klagat på korken som jag inte tycker gör det miljövänligare heller (dessutom är den svår att skruva loss) men får till svar att "alla" vill ha den! Men på litersförpackningen av ekologisk mjölk finns ingen kork, där funkar den gamla varianten att riva isär limningen utmärkt fortfarande!
Smaksatt fil eller yoghurt köper vi aldrig - har alldeles för mycket socker! Det är mera efterrätt än frukost.
Hoppas verkligen att den nya förpackningen kommer ut i handeln snart - och att den motsvarar förväntningarna i hanterbarhet i kylskåpet som det beskrivs i filmen.

Klixofax(penguin luvr) sa...

Verkar ju mkt bättre det där än de vanliga som är så svåra att tömma.
Här i US retar jag mig på allt onödigt inplastande av produkter.

Marianne, tack för de gulliga orden på min blogg om mina foton.
DET betyder mkr att höra det från dig!
Det är så roligt med den nya systemkameran!

KRAM!!!

Klixofax(penguin luvr) sa...

ACK, det var ju Annika då som skrev kommentaren ovan...

Saltistjejen sa...

Ja gör det! fråga Arla. Jag är nyfiken på svaret!
Kram!

Anne-Marie sa...

Vad bra att jag fick ett tips om en annan sorts yogurt (ditt svar på det tidigare yogurtinlägget). Det låter ju perfekt med en förpackning som kan vikas ihop på det sättet. Du får berätta mer om dina "äventyr" med Arla. :) Kram!

Anonym sa...

Det finns numera vin i PET-flaskor.

Lätt som en plätt.

Men jag är lite osäker vad jag skall tycka om det...pant gives ju (1 krona), olja är råvaran. Energi? (Glasflaskan ?) Tung.

Transportkostnader.

Hmm?

Hälsar KalleB

Marianne sa...

Desirée: Ja det hoppas jag också. Den här eller någonting liknande så man slipper jobba så mycket tidigt på morgnarna.

Kram!


Olgakatt: Är det tunnare tetror än de Yoggi använder? För Yoggis är en riktigt tjock förpackning - med skruvkork av plast. Så onödigt. Jag har i alla fall annan mat i kylen förpackad i burkar så att det inte ska bli smak av vitlök etc om mjölken, men folk kanske är för lata för det?

Haha, jag tycker det är perfekt med lite socker så där på morgonkvisten. Men jag har inte socker i kaffet och har grönsaker på mackan, jag tror det kompenseras : )

Jag måste skriva till Arla, har inte hunnit det i dag.


Annika: Ja världen håller på att svämma över av onödiga förpackningar. Här i Sverige ligger t.ex. allt kött i stora hårda plasttråg, så onödigt. Det hade väl räckt med lite gladpack?

Roligt att du blir glad, men du ÄR ju duktig med kameran!

KRAM!

Marianne sa...

Saltis: Ska försöka få det gjort i morgon, jag hann inte i dag. Men visst kan jag förstå att man inte kan byta produktionslinje på en eftermiddag, det viktiga är att de får en annan inställning - miljövänligare och kundvänligare.

Kramar!


Anne-Marie: Ja jag lägger ut svaret här - om jag får något : ) Ska försöka skriva i morgon.

Kram!


KalleB: Glaset kan man väl återvinna, till och med återanvända flaskorna? För vinet är i alla fall ingenting segt som är svårt att skaka ur flaskorna, som yoghurt. De tömmer sig liksom av sig själva : )

Men sådana här lätta förpackningar hade hjälpt när det gäller yoghurt och mjölk och liknande, tycker jag.

Musikanta sa...

Håller med om att det är hopplöst att få vanliga yoghurtpaket tomma. Men det är väl meningen att man inte ska få ut allting utan köpa ny yoghurt...
Spännande att se om du får något svar från Arla.
Kramar!

Marianne sa...

Musikanta: Ja det är säkert det som är meningen, på så sätt tjänar de ju mer pengar på oss. Och det gör mig så arg!

Måste få tid att skriva till Arla!

Kramar!