lördag 19 mars 2011

Bästa fiket i trakten

I dag har vi varit i ett riktigt bra byggvaruhus och tittat på golv, kakel, handfat, duschar, handdukstorkare ... och jag kan lova att det snurrar i skallen efter den shoppingrundan. Vi har nog bestämt oss för ekplank som golv på hela bottenvåningen i alla fall, och ett lite billigare ekgolv på andra våningen. Skulle gärna ha ask, men det är så pass mycket dyrare att vi tar ek i alla fall.

Hittade också exakt ett sådant handfat jag vill ha i badrummet, ett i porslin (gillar inte den nya plasten som låtsas vara fin genom att heta gjutmarmor) med rejäl avlastningsyta runt om.

I övrigt är vi inte helt säkra än.

För den som bor i närheten och ska renovera kan jag varmt rekommendera Peter på Olssons Colorama i Osby. En riktigt trevlig och kunnig kille som inte bara jamsar med utan talar om när man flaxar runt i drömmarnas värld. Dessutom bjöd han på kaffe, vilket kan behövas när det blir för mycket golv och kakel.

Efteråt kände vi att vi behövde en ordentlig fika och påminde oss om att vi hade sett ett fik som såg trevligt ut. Pecorino. Vilken pärla! Vilken fantastisk underbar pärla! Kolla in deras hemsida via länken, där finns bland annat en liten ostskola! Butik och fik i ett, gott kaffe, goda teer, goda ostar, gott bröd, goda skinkor ... Riktiga delikatesser. Vi handlade med oss lite ost och korv och bröd, dessutom små paprikor med färskost, som vi nyss har smaskat i oss. Mmmm så gott. Och miljön gör att man känner sig glad och inspirerad, vilket kan behövas emellanåt. Eftersom det bara tar cirka 7 minuter med tåget till Osby, är det inte heller särskilt besvärligt att ta sig dit.

Pecorino ligger i en trevlig gammal villa mitt i Osby, inte långt från tåget.

Här kan man sitta och fika mitt i butiken, i en miljö som gör en glad och hungrig.

Vi tog grillat surdegsbröd med fyllning. Det var god ost och god skinka, plus goda inlagda minitomater och ruccola.

Det här kaféet är ett riktigt ljus i mörkret.

13 kommentarer:

Katarina sa...

Ser verkligen trevligt ut! Lycka till med alla valens som nu ska göras när man ska renovera.. Jag vet, jag har ju varit där,, då jag jobbade med att återställa mitt 1880 tals hus på 450 kvm.. mitt fd. livs projekt.. självklart ska det vara genuint trägolv,det mår man så bra av att bo med..

Kul att få rapport från Älmhult.

Kram

ExPIAtriate wife sa...

Ah vad mysigt! Just sant jag saknar har i Dubai dar det bara ar kedjor, inget personligt!!! Om ni skulle ha vagarna forbi tygriket i Mark (Kinna och Skene for att leta fina tyger)sa finns det ett valdigt mysigt cafe i liknande stil, Skradderiet (i Kinna).
Sana besok kan verkligen satta guldkant pa vardagen! Kram!

Anne-Marie sa...

Förstår att det snurrar runt i huvudet på dig med alla val som skall göras. Bra med folk som kommer med konstruktiva åsikter och goda råd om man svävar ut i drömmarnas värld. Det där fiket ser ju otroligt mysigt ut. Visste inte att det fanns ostskolor. Kram!

Desiree sa...

Det där fiket såg verkligen supermysig ut. Det ska jag ta och skriva upp namnet på så att om jag passerar eller befinner mig i trakterna så måste jag en sväng om där. Ser otroligt gott ut. Naturligtvis skulle jag också gärna höra av mig till dig om jag är i trakterna så att vi kan ses och kanske ta en fika. Vi åker ju då och då ner till Calles föräldrars gård som ligger strax utanför Eringsboda i Blekinge. Måste kolla på kartan om man kanske passerar Älmhult på vägen ner.

Jag förstår också att det snurrar i huvuet över alla val som finns. Men det är bra att ni har lite tid på er innan renoveringsjobbet sätter igång så att ni kan utforska matrial och kolla på olika val i god tid.
Kram och fortsatt trevlig helg.

Anonym sa...

Vilket mysigt fik! Lite långt från Gävle, annars hade jag åkt dit idag på em! Att fika på härliga ställen är bland det bästa som finns!

Vilka angenäma problem, att stå mitt bland valen till ert hus! Kommer ihåg när vi skulle flytta in i vår nya lägenhet, den fanns bara på ritning och vi skulle välja så mycket.....
Ett tag fick jag panik, men allt blev så bra! Det är så härligt sen att bo bland det man har valt själv. Idag är det trevliga minnen när vi satt hos den fantastiska kvinnan som hjälpte oss med vårt kök, dessa underbara människor som har koll när det bara snurrar runt i ens eget huvud.
Ha en trevlig dag!
Kram Nathalie

Marianne sa...

Katarina: Det var verkligen trevligt där också. De som jobbade var urtrevliga, till på köpet!

Oj, oj, ett 1880-talshus på 450 m2! Det är inte bara att gå på moderniteter heller, utan hålla sig till sådant som passar i miljön. Klas ena kusin har renoverat en 1700-talsgård - de har tätat med lin, smitt spikarna ... Med det perspektivet känns ett 70-talshus riktigt lätt och bra : D

Ja hellre ett golv i taget och riktigt trä, än att välja plast. Gillar inte plast mer än i förvaringsburkar för mat och liknande. I den här lägenheten finns massor av plast, och det går knappt att klappa katterna utan att få en stöt!

Kram!


Pia: Håller med, det är verkligen sånt här man saknar när världen är full av Starbucks och Costa Coffee och allt vad det är. Jag längtar redan tillbaka!

Skrädderiet i Kinna får vi nog anledning att besöka nästa gång vi hälsar på våra vänner i Kinna. Och du har rätt, där ska man titta efter tyger också. Fast jag har med en hel del tyger från Kairo, just för kvaliteten och priset. Oslagbart, så jag köpte utan att riktigt veta om jag skulle få användning för det. : )

Kram!


Anne-Marie: Jag har inte läst det än, men jag såg att de har en liten ostskola på hemsidan där man kan få lära sig lite om ostar. Ska läsa det, för jag kan i princip inte mer än att ost görs av mjölk : D

I USA finns i alla fall många fina fik, om jag minns rätt. Men de kanske inte finns kvar längre? Eller så är det förstås olika på olika platser. Men jag minns många fina kaféer i Woodstock och i Rhode Island.

Kram!

Marianne sa...

Desirée: Vad kul att dina svärföräldrar har gård i Eringsboda! Det är ju inte jättelångt härifrån. Om jag läser kartan rätt åker man till Växjö och tar väg 27 därifrån. Om man tar väg 23 i stället kommer man till Älmhult. Så när ni är där borde vi kunna ses på ett eller annat sätt i alla fall. Jag måste börja köra bil så att jag kan ta mig runt själv också.

Ja på så sätt är det bra att det dröjer lite innan vi kan sätta igång renoveringen. Men sedan ska det tydligen först rivas och stå och torka innan de kan börja bygga upp, så det finns rätt gott om tid att bestämma sig.

Kram och hoppas du också har en trevlig och SNÖFRI helg!


Nathalie: Ja från Gävle är det lite långt, tyvärr! Men vem vet, en vacker dag kanske du har vägarna förbi. För ni måste ju resa runt lite i Glasriket t.ex? : )

Vad skönt att ha någon som styr upp lite och talar om vad man ska välja! Vi måste ju tänka själva : ) Bara en sån sak som att komma på att man måste ha handdukstorkare, det hade jag aldrig kommit på själv. Rättare sagt, jag hade valt bort det, men de säger att man måste ha det för att slippa värma upp badrummet på sommaren, att man spar energi med det. Antar att det är bäst att lyssna på såna som vet : )

Kram!

Petra H sa...

Åh, vad mysigt det stället ser ut!! Det är nästan så att jag borde ta mig till Osby nästa gång jag är hemma!! Eller näst-nästa gången, ingen tid nu om två veckor :-(
Härligt att hitta sådana pärlor i ens närhet!
Kram

Marianne sa...

Petra: Ja näst-nästa gång du kommer måste vi ses, och varför inte på det här fiket! Om O är med blir det väl Ikea i Älmhult och Ikea-museet, förstås : )

KRAM!

Saltistjejen sa...

Å vilket jättemysigt fik!!!!!!! :-)
Härligt! Just sådana små pärlor är verkligen värdefullt att ha i sin närhet!
Kram!

Marianne sa...

Saltis: När ni är i Skåne nästa gång kanske det passar att ta en fika där? Vem vet, jag kan ju hoppas i alla fall : )

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Pecorino är min favoritost! :)

Ska komma ihåg det där om gjutmarmor!

Marianne sa...

Anna: Jag vet! Jag tänkte på det när vi var där!!!

Ett problem med gjutmarmorn lär vara att om man gör rent med en svamp, du vet typ Scotch Brite, kan det bli repor. Så var försiktig med det materialet om ni ska byta handfaten!