tisdag 29 mars 2011

Skolbarn

Häromdagen när jag var ute och promenerade med kameran i högsta hugg, gick jag förbi en av de fina skolorna här i Älmhult. Gemöskolan. Och min vana trogen lyfte jag så klart kameran för att ta ett foto av skolan. Men si så enkelt var det inte! Det var några barn som stod framme vid grinden som sa till mig att jag inte fick fotografera där, att jag var tvungen att fråga fröken om lov först. Varför det, frågade jag. Jo, för att man inte fick fotografera barnen.

Så duktiga barn! Men så sorgligt att det ska behöva vara så i vårt samhälle.

Vi pratade lite och så kom vi överens om att jag fick fotografera skolan, men inte barnen. Så det gjorde jag och visade dem sedan att det inte var några barn med på fotot. Här är beviset.

Gemöskolan. Visst är den fin!

Jag gick även förbi Internationella skolan i Älmhult och där var inga barn ute på rast, så jag passade på att fotografera Skolflickan av Peter Linde. Men jag tror inte hon räknas som ett av barnen man inte får fotografera, eller vad tror ni?

Skolflickan av Peter Linde vid Internationella skolan i Älmhult.


20 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Jag förstår att man har sådana regler, men visst är det oerhört sorgligt att det ska behövas!!!
Kram!

Marianne sa...

Saltis: Jag tycker också att det är bra att de har sådana regler, och ännu bättre att barnen vågar säga till! Men de där förbannade pedofilerna förstör inte bara för sina direkta offer, de förstör för alla.

Kram!

Pettas sa...

....men skolflickan är jättefin i alla fall:D

Karinkram!

Suzesan sa...

Fin skola. Jo så är det man får inte fotografera barnen. Man får fota dem, men bara med tillåtelse. Och det är nog bra för att bilderna inte ska komma i orätta händer.

Bra att de vet om det ungarna. Om bilder och internet.

Det kan ju vara så att om de publiceras så kan barn kanske hamna i onåd om de kanske kommer från nån krånglig skilsmässa eller nåt och nån känner igen dem och kan lokalisera dem. Därför. och av andra skäl.


Mn jag hade inte viljat att nån okänd tog bild på mina barn och använde dem någonstans så jag tycker det är bra.
Kram
/Susanne

Marianne sa...

Karin: Ja visst är hon fin där hon står!

Kramar!


Suzesan: Ja det är jättebra att barnen själva vet om det och att de vågar säga ifrån. Synd bara att det ska behöva vara på det viset, dels pga pedofiler och dels olika sorters tvister, hemliga identiteter osv.

Kramar!

Anne-Marie sa...

Trist att det skall behöva vara så men kan förstå varför de har sådana regler. Skolflickan är nog okej att fota. :) Hon ser inte ut att röra sig särskilt mycket. Verkligen en fin skola. Kram!

Desiree sa...

Det var en jättefin skola, ja själva byggnaden och även statyn på skolflikcan var fin. Jag hade ingen aning om att man inte fick fota skolbarn men det är bra att veta. Men skolflickan är nog helt ok.
KRam!

Millan sa...

Ja vilken jattefin skola!! Vacker gammal byggnad! Och ja jag forstar ocksa tanken bakom reglerna men visst.. trist trist! Jag blev tillsagd da jag fotade Sofia inne pa ett sk Softplay (lekland) for ett tag sen da de inte ville att man skulle 'riskera' ta foton av de andra barnen. Kram

Musikanta sa...

Jag vet! Mirren är alltid på mig när jag vill fotografera andra barn än barnbarnen. Ibland är det ju svårt att undvika när de är tillsammans med andra på diverse lekaktiviteter eller på dagis...
Fin bild på den lilla stillastående skolflickan i alla fall.
Kramar från Ingrid

Annika sa...

Jo, sådana är nog reglerna, även här. Visst är det lite sorgligt, men förståeligt i dagens vrickade värld.
Vacker skolbyggnad!
SÅ fin!
OCH skolflickan är ju så jättefin också!!
Kramar!!

Millan sa...

Glomde ju svara pa meddelandet om koket: Ja vi trivs valdigt bra med kokets planering. Sarskilt da den valdigt stora (2 meter lang drygt) kokson. Det ar helt perfekt att ha sa mycket jobbyta!! Och dessutom blir det valdigt socialt att ha en sadan eftersom man da star vand mot gasterna nar man fixar med maten. Nar vi har folk pa middag sa blir det oftast en naturlig samlingspunkt for alla att sta vid kokson och snacka.

Sen ar det val alltid sa att man onskar sig lite mer forvaringsutrymme an man har plats till..

Taina sa...

VA???? Är det sant? Fy vad tråkigt det har blivit i samhället där alla misstänks vara brottslingar-pedofiler-eller-vad-de-nu-är-rädda-för!

Bilderna är fina, men visst hade skolan blivit ännu finare med lite barn i förgrunden...(inte ditt fel, för vi vet ju att din nacke är bra stöddig)

KRAMAR

Marianne sa...

Anne-Marie: Jo, visst förstår jag att de har reglerna, men det är trist att det ska behöva vara så här i världen.

Visst är den fin, skolan!

Kram!


Desirée: Det är nog inte enligt svensk lag man inte får fotografera, mer en regel som skolan har satt upp för att skydda barnen. Och det får man ju respektera, för man vill ju inte att barnen ska fara illa!

Kram!


Millan: Va! Men man måste väl få fotografera sitt eget barn när barnet leker? En sak är väl när någon okänd (som jag) kommer gående med en kamera, men när en mamma eller pappa vill fotografera, då tycker jag att man överdriver lite.

Det låter bra med köket! Jag tänkte inte på det där med att man faktiskt står vänd mot gästerna om man har spisen så, men det är ju perfekt! Vi kommer också att få en drygt 2 meter lång bänk vid spisen, och längs fönsterväggen blir den cirka 1,5 meter. Ytor och förvaring kan man nog aldrig få för mycket!

KRAM!

Marianne sa...

Musikanta: Som jag skrev till Millan, det är ju en sak när det är helt okända personer som fotograferar, men när det är föräldrar och anhöriga borde det väl vara okej. Ibland går man lite för långt, kan jag tycka.

Kramar!


Annika: Ja, visst är det förståeligt. Men himla trist. För tänk vad mycket finare foton det blir om en massa barn leker på skolgården. Haha, men de flyttade inte på sig för att jag skulle fota, det var bara inga barn där just då : )

KRAMAR!


Taina: Ja så är det nu för tiden. Inte ens anhöriga får tydligen fotografera, som Millan och Musikanta skriver. Men då går det för långt tycker jag.

KRAMAR!

Anna, Fair and True sa...

Fin skola! När jag var liten behövdes också elevernas/föräldrarnas tillåtelse. Så det är inte nytt. Vad som är nytt är att inte heller föräldrar får fota vilket är så trist.

Marianne sa...

Anna: Jaså, är det så gammalt : D Men är det inte lite överdrivet att inte föräldrar får fotografera?

Förresten, jag hade kameran med mig när jag var på Adolf Fredriks och hämtade min Mathilda. Och då var det ingen som sa någonting! Fast där kanske man tycker att barnen ska bli kameravana?

Anna, Fair and True sa...

Tycker också det är överdrivet.

Marianne sa...

Anna: Ja, det är synd.

Anonym sa...

Hej Marianne

Jag undrar om det är OK att använda din bild på Gemöskolan i en ppt-presentation? Presentationen kommer troligen att användas ca 4-5 gånger.

Mvh
Paul Jönsson
Ekonom
Utbildningsförvaltningen
Älmhultskommun
0476-55522
Paul.Jonsson@almhult.se

Marianne sa...

Hej Paul! Ja det går jättebra. Jag mejlar dig ett svar också, så att jag vet att du får det. Sätt gärna dit ett litet "foto: Marianne Alstermark" i ena hörnet eller så om det går.