söndag 6 mars 2011

En hel vetenskap

För att planera sitt nya kök måste man som bekant åka runt och titta på material, varianter, fabrikat, priser ... och det är verkligen en hel vetenskap. Först och främst måste man inse att vissa affärer är STÄNGDA på söndagar när man inte bor i en storstad. Beijers bygg i Växjö, till exempel. De har valt att inte tjäna några pengar på söndagar. Så golv, kakel, bänkskivor, tapeter ... och vad de nu kan ha där kunde vi inte titta på.

Däremot hade de öppet på Hemma och Elgiganten, och det kanske var lika bra att det inte blev fler affärer, för det snurrade tillräckligt i huvudet av bara de två. Det vi tittade mest på var kyl och frys. Helst skulle jag vilja ha en extra bred kyl, 80 cm, som vi hade i Kairo. Men si det finns knappt här i Sverige. Efter mycket sökande i kataloger hittade killen på Hemma en extrabred kyl med frysfack - men jag vill inte ha ett stort frysfack högst upp och bli tvungen att kräla på golvet för att hitta grejorna i kylen. Så det gick bort. Smeg har också, men samma sak där om man tittar på retroskåpen - och de är DYRA. Smeg har också ett med kyl överst och frys underst, men som sagt, larvigt mycket pengar och så rika är vi inte.

Jag blev nog mest förtjust i ett par hellånga (vad heter det) kyl och frys från Samsung, men de har så pyttig bild på nätet, så de visar jag inte. Visar i stället en kyl från Electrolux som jag också gillar. Men Samsung var så bra för de hade en manuell ismaskin i frysen, en likadan som vi hade i Kairo och som var så himla bra. Man fryser kuber som vanligt, på gammeldags sätt, och sedan bara vrider man frysbrickorna och så ramlar kuberna ner i en behållare. Ismaskin på dörren tycker jag är onödigt, för så himla varmt är det inte i det här landet, och det tar bara plats från fryskapaciteten.
En annan variant är att ha kyl ovanpå frysen, och så ha två sådana skåp bredvid varandra. Då har man hela kylutrymmet i ögonhöjd, typ, så att man ser vad man har och kommer åt allt lätt. Frysen är man ju inte i tio gånger om dagen, utan max en gång om dagen. Är det någon som har erfarenhet av den varianten? Några synpunkter på kylar och frysar? Ni har så många bra tips och tankar, så jag vill hemskt gärna höra vad ni tycker!Diskmaskin har jag nog nästan bestämt mig för. En Electrolux där man kan fälla piggarna i nedersta korgen så att man får bättre plats med karotter och formar och annat stort, och översta korgen går att flytta upp och ner, även när korgen är full. Den ska vara oerhört tyst också, 42 dB. Den inbyggda varianten är visst så tyst att den är svår att höra om den är igång eller klar, så den har en liten lampa som lyser ner på golvet med rött när den jobbar och grönt när den är färdig.
Rusta var öppet också, men det var inte mycket till byggvaruhus som vi trodde. Det var mer billighetsbutik. Men där hittade vi en tapet som var lite kul, som man skulle kunna ha på ena väggen i hallen och som man ber alla gäster att färglägga en figur var. Kanske bara en enda våd. Eller inne på gästtoan, så har folk någonting att göra medan de sitter där : )


Det enda vettiga som blev köpt var leksaker till katterna. En prasseltunnel och en kloställning med hängande råtta. Jo, ett våffeljärn också!

19 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Haha vad kul med tapeten!!
:-)
det gillar jag!
Det där med kyl och frysskåp sm du skrev om lät smart. Alltså med kylen ovanpå frysen "i bredd".
Å jag önskar vi kunde ha mer frysurymme rent allmän ja. Så härligt för er att nu planera ett nytt och eget kök!!! :-)
Kram!

Dubbelörn sa...

Vi renoverade köket för ett år sedan o vi har just en sådan stor kyl på 80cm, med en mindre frys längst ner. Det är en Siemens o den är kanonbra, så rymlig!

Jag ritade upp måtten på vårt kök o tog foton. Sedan gick jag runt till olika köksleverantörer o bad dem ge ett designförslag. Den som lyckades bäst utnyttja vårt utrymme, den valde vi. Vi är så nöjda! Bilder finns bloggen under etiketten kök ;).

Kram

Bloggblad sa...

Jag är sååååå glad att vi har allt det där gjort, hela förra våren var ett enda långt väljande och ställningstagande.

Nu är jag nöjd med köket som helhet, men missnöjd med diskmaskinen som är svårpackad, och att jag missade snabbplatta på spisen, trodde att det systemet var snabbt... fel. Ugnen blir det lite ojämnt varmt i när jag bakar, men det gör jag så sällan så det gör inte så mycket.

Sen saknar jag den stora utdragbara skärbrädan som inte är modern längre. Så bra det var med ett snabbt extra utrymme!

Marianne sa...

Saltis: Ja visst är det en kul idé med tapeten! Jag ångrar att vi inte köpte några rullar, för det var ändå ganska billigt och om man inte vill ha den där hade man kunnat tapetsera klädkammaren med den. Nå ja, den finns förhoppningsvis kvar.

Ja jag tror att det kan vara smart att göra så med kyl och frys, för då har man allt i arbetshöjd. Har sett det hos två familjer nu. Det enda är väl att man får mindre frysutrymme, fast å andra sidan kan man ha en box i förrådet om det behövs.

Frys är en nödvändighet för att man ska kunna spara tid och pengar. Så himla bra att ha och bara kunna plocka fram utan att gå och handla, och att kunna handla när det är billigt och bara stoppa i frysen tills man vill äta just det.

KRAM!


Dubbelörn: Tack för tipset, ska kolla hos Siemens! Visst är det bra med en så bred kyl! Allt får plats och man ser ordentligt.

BRA idé också att gå runt med ritningen och be att få förslag hur det ska byggas upp! Klas har ritat upp ett förslag som är bra i Ikeas köksdesignprogram, men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre : ) Jag ska absolut komma och titta på ditt kök!

Kram!


Bloggblad: Ja visst får man lite huvudvärk av allt väljande! Men nu vill jag hemskt gärna veta vilken diskmaskin, spis och ugn du har, så att jag inte köper samma - eftersom de inte är så jättebra.

Håller med om skärbrädan, den var bra. Men jag kommer att få riktigt bra med bänkytor, tror Klas sa 18 meter. Nej, men det kan väl inte stämma? Ska fråga honom igen. Åtta meter, det låter vettigare : )

Anne-Marie sa...

Tapetidén var verkligen rolig. Folk kan nog behöva sysselsätta sig där inne på toan. :) Det är verkligen mycket att tänka och fundera på när nya maskiner och apparater skall köpas. Här i USA är det mycket vanligt att man har en frysavdelning (rätt liten) ovanpå kylskåpet. Det har jag haft i alla bostäder jag bott i här. Kram!

Pettas sa...

Vi har en kyl och frys, där kylen är högst och frysen nedanför. Electrolux. Helt okay, fastän vi har bestämt oss för att när det blir dags för byte nästa gång, så blir det ett hellångt kylskåp med sval längst ner och en ordinär frys på annat ställe.
Tapetidén är kul:).

Kram!

Annika sa...

Lycka till!
Inte lätt. Själv ska jag införskaffa en extra kyl/frys och ha i källaren så att jag kan storhadla mer. Förmodligen blir det en sån med kyl nederst och frys överst.
Tapeten gillar jag mkt!! COOL!!
Kram!!

Anonym sa...

Man kan sakna skärbrädan, men ändå mer saknar jag ett bakbord som stod vertikalt i bänkraden,mycket enkelt att ta fram.
Vi har en extra frysbox och den är ovärderlig när man vill frosta av, eller om man har gjort något fyndköp och behöver plats.
Lycka till, det är ju roliga bekymmer i alla fall!
Monica P

Desiree sa...

Jag gillar också tapeten. Den var cool. Jag tror att det både en extra bred kyl är bra liksom varianten att ha kylen i ögonhöjd och frys nedanför. Smart att inte välja att ha ismaskin i frysen för den tar bara en massa plats och så mycket is använder man ju inte som du säger.

Vi har en elektrolux diskmaskin som påminner mycket om den du visar här. Den är tyst och diskar helt ok men det är oerhört svårt att packa den på ett vettigt sätt. Jag känner att det knappt får plats något och att man måste köra den jätteofta för att den är så knölig att packa effektivt. Jag ska kolla upp vad det är för modell på den.
Kul med nytt kök men det kräver ju en hel del tid och funderingar. Många val blir det och man vill ju att det ska bli så bra som möjligt så det är bra att ni har börjat kolla på detta i god tid.
Kram!

olgakatt sa...

Vi har en Miele diskmaskin som är tyst som en andeviskning när den diskar, helt OK att packa också. Vi valde varianten med en hel låg hylla för bestick istället för bestickkorgen och är helnöjda med den.Man sorterar när man laddar maskinen och kan bunta ner i lådan direkt när det är diskat istället för att tafsa på allt när det är rent.

En rejäl frysbox i källaren och ett skåp i köket som komplement har blivit vårt val.

Jag drar mig så för stöket med köksrenovering men det behövs nu efter drygt 30 år. Vitvarorna har vi ju bytt ett par gånger, förstås.

Desiree sa...

Diskmaskinen heter Inspire Flexiform som alltså är en Electrolux, jag kan inte rekomendera den pga av att det känns som om man knappt får plats med något i den. Dessutom så torkar den inte så bra iallafall inte sådant som är av plast.
Ville bara tipsa, varna lite.
KRam!

Marianne sa...

Anne-Marie: Ja jag har bestämt mig för att jag verkligen vill ha den där tapeten! Om inte mer så i alla fall en våd just för att folk ska kunna måla en figur var!

Vi hade kyl med frysavdelning ovanpå, men det är så dumt tycker jag för då måste man ju böja sig för att se vad man har i kylen. Och då blir det massor som man bara inte SER. Nu vill jag ha så att jag ser ordentligt : )

Kram!


Karin: Förmodligen är det hellånga det blir för oss också, men det mest för att frysarna blir så erbarmligt små om man ska ha kyl över. För i så fall skulle vi ha två sådana bredvid varandra. Nå, vi får se.

Jag gillar också tapetidén, vill ha så!

KRAM!


Annika: Ja man måste ha resurser så att man kan storhandla, det är bästa sättet att spara pengar. Och så har man grejor hemma om man plötsligt får gäster eller blir sugen eller vad som helst. Om man ska ha den i källaren och inte är den kyl man springer i femtielva gånger om dagen, då spelar det ju inte så stor roll om kylen är nederst, däremot den man har i köket och ska ha mjölk, om en halvtimme lite juice, sen en macka ... då behöver man se ordentligt.

Jag gillar också tapetgrejen! Så roligt att ha det som "gästbok" fast folk inte behöver skriva utan bara färglägga och skriva sitt namn!

KRAM!

Marianne sa...

Monica: Det är det som är vitsen med att ha granitbänk, det är superbra att baka på. Då behöver man inte ett bakbord. Fast de var bra, jag minns dem. Har nog inte sett ett på minst trettio år!

Vi ska börja med bara vanlig frys, men om det visar sig att det behövs kan vi skaffa en box att ha i förrådet. Det är jätteroliga bekymmer!


Desirée: TACK för tipset om diskmaskinen! Jag ska stryka den i katalogerna! Kom också på att man ska ta med höga glas och vinglas och TESTA när man ska köpa diskmaskin, så att man vet att man får in grejorna. Vi hade en Electrolux i första huset i Kairo som var jättebra, sedan hade vi en snarlik Electrolux i lägenheten som var urkass just med packningen. Märkligt det där!

När det gäller ismaskin har jag lyssnat på er amerikaner som har/har haft och klagat på att det tar så mycket plats. Det verkar ju annars vara tjusigt om man inte har haft det : )

Jag ska ta ritningen och gå ner till Ikea och be dem rita upp ett kök till mig. Ska gå själv, för det är ju jag som vet hur jag vill ha det, så ska jag se om de har bättre idéer än Klas.

KRAM!


Olgakatt: Jag vet vilken typ av hylla du har, min ena kompis i Stockholm har en sån. Men jag tycker den är jättejobbig, för man ska hålla på och pilla dit alla bestick rakt och fint : )

Box blir det senare om det visar sig att vi behöver det. Det skaffar vi inte från början. Men jag antar att man behöver det om man börjar köpa halva lamm och liknande.

Det blir mycket jobbigare att bygga om köket när man bor i det och inte har ett annat att använda under tiden. Vi kommer ju att använda det gamla köket medan det nya byggs. Lite lättare.

Vi ses i morgon kväll!

Lia sa...

Min input blir: ta två stycken hellånga kyl/frysskåp (som är uppdelade i kyl överst och frys underst). Du blir snäll mot miljön och elräkningen, när du öppnar en av frysarna och inte låter varmluften komma in i en HEL STOR frys! samma med kylen. Dela sen upp så du har en "viktig-kyl" och en för de saker man inte behöver varje gång man öppnar dörren...
men det är bara min lilla input det =). Massor med kramar, det är kul att följa er i projekt bygga bo! Lia

Fröken Anki sa...

Haha, ja att komma ihåg att butiker har stängt vissa dar i Sverige kan bli svårt att vänja sig vid när man flyttar från USA.

Det där med kyl och frys är en delikat fråga. Jag gillar också att ha mycket plats och bra överblick. Svärmor har två skåp med kyl upptill och frys nertill. Superbra lösning! Ett tips är dock att dörrarna öppnas från mitten så att man kan ha båda öppna samtidigt! Ismaskin tar onödigt mycket plats, håller med men det är bra att ha is i mängder färdigt också. Så den där brickan du pratade på lät bra. Och diskmaskinen var fiffig med ljuset. Så att man vet!

Lycka till med besluten!
Kram

Melting Pot sa...

Cool tapet.
När vi köpte diskmaskin senast var låg ljudnivå prioritet. Skönt att ni har hittat en som är både praktisk och tyst. Kram Lena

Marianne sa...

Lia: Ja men det var bra tankar, har inte tänkt på att man kan spara på energin genom det sättet. Har bara tänkt på bekvämlighet : ) TACK!

KRAMAR!


Anki: Det är väldigt svårt att vänja sig vid när man har bott i Turkiet och Egypten också! I Egypten hade affärerna öppet till midnatt - minst. Och 7 dagar i veckan. Eller ja, en del öppnade inte förrän efter fredagsbönen på fredagar, men ändå : )

Dörrarna ska absolut öppnas utåt båda två, oavsett om man har traditionell kyl/frys eller om man har så som din svärmor. Annars kan dörrarna skavas mot varandra. Ismaskin går bort helt och hållet, det tar bara onödig plats.

Kramar!


Lena: Ja vi ska ju ha öppet kök mot vardagsrummet, och då blir det ju än viktigare med en tyst diskmaskin. Annars blir man tvungen att vänta med disken tills man går och lägger sig.

Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Kul tapet! Tycker definitivt du ska ha den på gästtoan. Mina föräldrar har sådan dubbel kyl och frys med frysen är nertill i båda Man använder ju ändå kylen oftare.

Marianne sa...

Anna: Ja antingen på gästtoan eller i hallen där man hänger kapporna. Har en (kanske ogenomförbar) plan för gästtoan, om det går att ordna får det bli i hallen. Annars blir det där inne.

Ja det är kylen man är och rotar i titt som tätt, frysen är man bara i någon gång per dag, på sin höjd. Så det lutar åt den varianten och jag bara hittar skåp som jag verkligen gillar.

Kram!