torsdag 17 mars 2011

Men hallå där!

Vad var det som hände? Vart tog våren vägen? Dagen började med strålande solsken och jag tyckte det var ett perfekt sätt att välkomna Emma hem till Älmhult. Men plötsligt såg det ut så här där utanför:

Vad är det här för vitt?

Så här vitt ska det väl inte vara nu! Nu ska det ju bli grönt och skönt!

Kan bara konstatera att det var skönt att jag hann ut innan kung Bore slog till igen. Och det snöar fortfarande! HU!

TACK för bra tips om trädgårdsböcker och tidningar och sajter! Jag köpte två tidningar i dag när jag var på Ica, och de var jättebra. Den ena talade om för mig att jag bor i odlingszon 3, bara en sån sak är bra att veta om. Och den andra har flera "gör så här"-sidor och lär ut hur man odlar tomater, sallad och lite till. Dessutom avdelningar som talar om vad man ska göra i trädgården i mars och vad man ska göra i april. Synd bara att jag inte kan göra någonting nu i mars. Där tipsade de också om en bra sak som jag vill sprida vidare, för det funkar även om man har balkong: Om man vill ha egen färskpotatis till midsommar, tar man en säck planteringsjord, skär sex kryss i den liggande säcken (och några dräneringshål), och sätter ner sättpotatisarna. Vattna och sätt på en varm plats. Vi ska köra den här varianten i år, för jag tror att det här första året allra mest blir att röja i trädgården. Misstänker att det mest är mossa och halvdöda risbuskar ... Bäst vore kanske att ta bort allt och vända upp och ner på all jord och låtsas att det är en helt ny trädgård som aldrig har odlats.

Förresten kan man ta potatisar som man köper i affären, eller måste man ha några speciella potatisar när man ska sätta potatis? Var får man i så fall tag i dem? Är det någon av er som vet?

Har ägnat de senaste dagarna åt att läsa en jättebra roman, och ge lite tips om hur den kan bli ännu bättre. Den hoppas jag att jag snart får tipsa om så att ni kan gå och köpa den i en bokhandel. Ska ägna mig åt den i morgon också.

20 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Sättpotatis säljs hos alla handelsträdgårdar, stora som Plantagen o små som hos dina lokala ;)

Marianne sa...

Dubbelörn: Måste hitta en bra handelsträdgård här i Älmhult. Ska undersöka en blomsteraffär vid kyrkan, se om det är bara blomsterhandel eller om de är handelsträdgård också.

Kram!

Saltistjejen sa...

Jag odlade potatis i en hink modell större på balkongen när vi bodde i Stockholm. Det blir ju inte så många men det räcker til en del av midsommarsillen!! :-)
Men trist emd er snö!
HÄR är det VÅR just nu! Härligt. Fast idag har jag ju varit inomhus hela dagen. Imorgon ska det bli dryga 20 grader och sol så jag hoppas köra en kortare arbetsdag. :-)
KRAM!

Anonym sa...

Sättpotatis säljs i handelsträdgårdar oftast i 5kg förpackningar och då blir 90% över vid hinkodling.

Ta så mycket du vill ha från den potatisen du vill ha (Som du normalt äter) och låt förgro lite.

Själv använder jag hinkar,lite jord i botten över potatisen,sedan fyller man på efterhand blasten växer. Får ej torka ut för mycket.

Tips: det finns numera mandelpotatisliknande matpotatis i dom större affärerna,lite dyrare,men otroligt goda och av god kvalitet.

Hälsar KalleB

Millan sa...

Naaaa inte mer sno darhemma nu. Nu far det val anda vara nog! Det har ju varit sno i ett halvar snart ;-). Jag vill garna att den ska vara borta nar jag kommer hem om tva veckor :-D.

Jag skulle ocksa behova kopa lite tradgardstidningar tror jag... Jag har noll koll! Vi har en trevlig liten tradgard som Ben alskar att pata i. Jag vill ocksda ut och pata men har ingen aning om i vilken ande jag ska borja i. Vad kan man klippa och trimma den har tiden pa aret?? Nar maste man satta och sa grejer. Noll koll alltsa! Men jag vill garna lara mig...

Sa mitt svar om potatisen ar att jag har ingen aning ;-).

Kram och trevlig helg!

Millan

Desiree sa...

Fy vad trist med mer snö. Det vill man ju INTE ha nu. Här ryktas det också om att det kan komma snö idag men jag hoppas innerligt att vi slipper det. Kul att du hittade lite bra trädågårdstidningar. Ja det är nog riktig sättpotatis du ska använda som de andra tipsat om redan. Kommer bli underbart goda potatisar till midsommar som du odlat själv. Något extra att se fram emot.
Kram!

Annika sa...

DEPPIGT med snön. USCH och FY!!!
Här ska vi få 25 grader idag.
I don't want to rub it on, or anything!!
Sättpotatis är det su ska ha, det kr vi alltid hos oss, i min sve familj. Här odlar jag inga pärer...
KRAM!!

ExPIAtriate wife sa...

vad trevligt med tradgardspyssel! Maken odlar tomat, basilika, graslok, dill, zucchini, morotter och kinesisk kal i olika byttor och det vaxer riktigt bra. Lyxigt att kunna ga ut i sin egen tradgard och skorda!
Hoppas varvarmen kommer snart, har ar det slut pa vintern och det ar narmare 30 om dagarna.
Kram!

Bloggblad sa...

jag blev lite förgrymmad att det kom idag... det kunde väl ha kommit i onsdags och snällt dolt allt fastfruset skräp i den gamla skitiga snön....
Kanske ligger den kvar lite fast det blir +6 och sol i morgon, när nästa gäng gäster kommer. Vi har det mer än lovligt skuggigt på framsidan nu när båten skymmer solen åt ena hållet och huset åt det andra.

Musikanta sa...

Trodde inte mina ögon i morse när jag drog upp persiennerna i sovrummet och skådade ut över ett vintrigt snölandskap.

Fast jag visste att det skulle snöa hade jag inte trott att det skulle komma så MYCKET! Hoppas det smälter i morgon när SMHI har lovat sol!

När det gäller odling är persilja det enda jag odlar, möjligtvis lite dill också. Jag kan därför inte komma med några tips om potatisen :-(
Ha en skön helg och kramar från Ingrid

Suzesan sa...

Jaha redan sagt men jag säger som andra dårå ba' fö' att....Sättpotatis som de har i handelsträdgårdar men även i vissa varuhus. Det går att använda vanlig potatis men det blir inte lika bra. Grodda den. Låt den ligga tills den får groddar rätt och slätt.

Snön ja huuuhuuu men nu är den snart borta här igen. SKÖNT. Vill inte ha den.

Mycket pyssel med en trädgård. Du lär dig efterhand. Piffa till det med lite snygg stora krukor så länge om du vill. Tills du vet hur du ska ha det. De på handelsträdgårdar brukar kunna hjälpa till mycket om man frågar. med skötselråd och sånt.

Kram
/Susanne

Anna, Fair and True sa...

Samma visa i Stockholm idag...

Marianne sa...

Saltis: Ja visst är det en bra idé! Jag har aldrig tänkt på det eller hört talas om det förut. Men i år ska vi ha egen potatis till sillen!

Låter skönt med vår, det trodde jag att vi hade fått också, även om vår vår är senare än er. 20° får vi nog vänta ett bra tag till på ...

BRA att du kan köra en kort arbetsdag! Jag får nog en del ledigt nästa vecka.

KRAM!


KalleB: Ja mandelpotatis ska jag prova med från affären! Man kan ju ha flera säckar med potatis, en med mandelpotatis och en med sättpotatis från handelsträdgården. TACK för tipset!


Millan: KUL att du ska hem om två veckor! Då MÅSTE snön vara borta!

Jag tror att du och jag får lära oss trädgård tillsammans : ) Ben kanske kan lära dig lite om han redan kan en del? Klas kan ingenting, inte mer än hur man klipper gräs och hugger ner träd som har växt sig för stora, sånt han får hjälpa föräldrarna med ibland.

Ha en skön helg du också!!!
KRAM!

Marianne sa...

Desirée: Jag hörde också att snön var på väg norrut. Men du borde ha fått vid det här laget, för jag hörde att det var värst i Dalarna. Här har det i alla fall inte snöat i dag, så jag hoppas det fortsätter smälta nu. Mänger av snö rasar från taken här, ibland hoppar man till av att det säger thunk där utanför.

Hittade färskpotatis i affären i dag, men det är ju inget kul med det nu! Det ska vara till midsommar, annars tappar det charmen!

KRAM!


Annika: TJUGOFEM! Det är värre än hos Salits! Det är så man börjar längta tillbaka till Kairo : ) Där är det visst 20 nu på kvällen ...

Du som har trädgård, du skulle ju kunna odla någonting litet du också? Är du inte sugen på det?

KRAM!


Pia: Odlar han i Dubai, eller här i Sverige? Jag gav mig aldrig på det i Kairo, för det kändes alltid som för mycket sol och för många trädgårdsmästare som la sig i ... Men härligt att kunna skörda eget. DET ska jag göra till hösten!

Så nu går ni mot den heta perioden. Antar att det egentligen är bäst om vintern i Dubai?

Kram!

Marianne sa...

Bloggblad: Ja ska man ha gäster så är det ju bra om snön kan komma och dölja det där som man inte gjorde på hösten : ) Men i övrigt tycker jag att snön ska stanna hemma hos Bore nu, här har den inget att göra förrän i december igen.

Hoppas ni får det trevligt med gästerna!


Musikanta: Ja det är otroligt vad mycket det kom! Här är det dryga 5 cm. Och jag hoppas också att SMHI:s löfte gäller även här - och att de håller vad de lovar!

Persilja och dill ska jag också ha. Plus lite annat som rosmarin och timjan och sånt. Det är så GOTT med färska örter.

Ha en skön helg du också!
KRAM!


Suzesan: Ska förresten kolla om de har sättpotatis på Ica. De har faktiskt en hel del nu inför trädgårdspysslet. Vem vet, de kanske har det också. Annars kanske de har på byggvaruhuset vi ska till i morgon. Hm, måste ändå leta upp en bra handelsträdgård.

Skönt att er snö inte ligger kvar, det gör den här. Alldeles för mycket och länge. Det hade ju börjat smälta bort och torka upp lite, men nu blir det ju blött igen.

Jag får nog göra som du säger, piffa med krukor tills jag har styr på hur det ser ut i trädgården och vad som kan/ska göras.

KRAM!

Marianne sa...

Anna: Så ni fick snö ni också. Måste vara hopplöst med barnvagn i snön?

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Det går bra faktiskt. Bugaboon har egentligen mindre svängbara hjul fram men nu på vintern har vi större fasta snöhjul. Dessa funkade jättebra även när det var som värst i vintras. Snön som kom idag har förresten redan nästan smält.

Marianne sa...

Anna: Vad bra att man kan byta till vinterdäck även på barnvagnen! Det kunde man inte på den tiden jag drog omkring på en : )

Anna, Fair and True sa...

Då behövde man nog inte byta för de ordinarie hjulen gick okej i snön också. Men de små "swivel"-hjulen funkar inte så då måste man ha snöhjul :)

Marianne sa...

Anna: Det har du rätt i, på den tiden fanns bara "vanliga" hjul, inga finesser : )