fredag 25 mars 2011

Yoghurt-förpackningar

I går tog Plus upp en sak som jag har retat mig på länge nu (eller ända sedan vi kom hem, i alla fall). Och det är yoghurt-förpackningar. Jag ÄLSKAR yoghurt, och speciellt den nya Fri från Arla. Den är riktigt, riktigt god. Men jag blir lika sur varje gång jag är på sista skvätten, för man får jobba och slita för att få ut eländet ur förpackningen. Och när man sköljer förpackningen för att lägga den i rätt återvinningsbunke, märker man att man inte fick ut allt - trots att man kämpade som en liten gnu.

I går tog de upp saken på Plus, som sagt. Och där berättade de att man kastar cirka 10% av innehållet i yoghurt-förpackningarna! Vilket motsvarar cirka 3 miljoner svenska kronor per år!!!

Jag tycker att det är skandal. Företagen gör tydligen allt för att tjäna pengar på oss, de drar sig inte för att idka lurendrejeri och skumraskeri på hög nivå. Men jag hoppas de bättrar sig nu. Annars får vi konsumenter börja bojkotta yoghurtföretagen.

Min favvo-yoghurt.

I Egypten köper man yoghurten i bägare, stora eller små, och då får man ut allt innehåll. Det går säkerligen att uppfinna miljövänliga varianter av bägare.


PS. Bilderna är lånade från Arla och Juhayna på nätet.

20 kommentarer:

Elisabeth sa...

Jag klipper alltid sönder förpackningarna, för att få ut all yoghurt. Det må verka snålt, men det bryr jag mig inte om. ;) Dessutom är jag MYCKET trött på allt matsvinn och matslöseri (jag blev helt chockad när jag läste om hur mycket FULLT ÄTBAR mat som slängs!), så jag vill bidra så lite som möjligt till detta.

Desiree sa...

Håller verkligen med dig. Sååå störigt att man inte får ut allt även om man viker, drar och klämmer för allt man är värd så fastanar det ändå i skarvarna på förpackningen. I USA sålde de också yoghurten i runda förpackningar som dem som du köpte i Egypten och då var det inga problem att få ut allt. Något annat som jag också märkt och stört mig på är tex vissa flingpaket. När man öppnar dem så är de bara fyllda till 2/3 fast paketet är helt sprillans nytt. De gör stora paket som de sedan inte alls fyller upp. Väldigt fuskigt.
Men visst är yoghurten så underbart god här :-)
Ha en trevlig helg.
KRam!

Taina sa...

Vilket lurendrejeri! Ska man behöva se ut som Schwarzenegger för att få ut allt man betalat för? Har du provat sitta på förpackningen eller stampat på den? Förresten så finns det ju en liten manick till kaviartuber som kläms åt. Kanske den idén skulle kunna stjälas till dessa förpackningar, men en variant större...

Kram från Snillet spekulerar

Anonym sa...

Håller med! Och saknar svensk yoghurt... den här i Belgien är inte lika god... och den laktosfria smakar blä... Och vi är ju laktosintoleranta...
Ang flingorna: de skakas ihop under transport, om man vänder runt paketen försiktigt innan man öppnar dem så "blir det mer" men visst kunde de fylla paketen lite bättre. Helt klart!

Saltistjejen sa...

Man kan klippa upp förpackningarna om man har tillgång till en sax. och "skrapa" ur det sista.
Även här säljs yogurt främst i bägare av olika form. Eller för barn även i tunn plastförpackning som är sk "squeeze yoghurt" och då klämmer man ju ut det sista. Rätt smart.
Kram!!

Pettas sa...

Jag klipper upp förpackningarna jag också för att få ut det allra sista...men naturligtvis så skulle det vara smartare om man hade burkar som man kunde tömma ordentligt.
Förpackningsvärlden är inte helt enkel...

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

ÅHH Tack för tips på ny yoghurt! Nu måste jag gå motorsågskursen om jag ska kunna få upp och ut yoghurten!!!

Anne-Marie sa...

Ja, fram för fler burkar i Sverige! Här i USA är det burkar som gäller och där kan man ju få ut precis allt. Jag måste säga att jag nog nuförtiden föredrar den amerikanska, litet tjockare yogurten istället för den mer "rinniga" svenska varianten. Kram!

Anonym sa...

I Grekland köper jag enlitersbägare ,som små hinkar, som är lätta att diska och återanvändbara till mycket(den yoghurten är fastare och vill man ha den mer rinnande kan man blanda i lite vanlig mjölk)-och så finns såna där små bägare förstås, bra vid utflykter och som mellanmål till skolbarn.
Förpackning är en vetenskap för sig! Hygien, hanterbarhet,attraktivitet, ekonomi, återbruk...
Monica P

Freedomtravel sa...

Blir också tokig på det där. Dels får man ju inte allt man betalar för, men dels så slängs det väldigt mycket mat... och förpackningsmaterial för den delen...

Bloggblad sa...

Jag såg en snutt bara av PLUS, just det om yoghurt... en mig närstående person ids inte tömma helt och jag blir galen...

Marianne sa...

Elisabeth: Ja jag borde nog också klippa upp dem, men man är ju inte så pigg på morgnarna ... Ska nog prova det nästa gång det är dags ändå, det kanske är lättare än att stå där och klämma och hålla på!


Desirée: Bägarformen är mycket bättre än de här, även om de här tetrorna är lättare att ha i kylen. Men de kunde ju göra samma form fast som bägare, så är det problemet ur världen!

Flingpaket har jag inte reagerat på, för jag äter nästan aldrig flingor. Gjorde det mycket förr, men just nu är jag helt inne på vetegroddar i yoghurten.

Har du provat Yoggi Fri? Den är så otroligt god att det knappt är sant!

KRAM!


Taina: Hahaha, hade jag sett ut som Schwarzenegger hade jag åkt upp till Arlas huvudkontor och sagt till dem att fixa bättre förpackningar, annars KOMMER JAG TILLBAKA : D

Hmmm, nä, jag tror inte på en sån där klämma, tror mer på bägare eller små hinkar. Såna som man köper turkisk yoghurt i, fast det vet du förstås inte vilka det är, för du bor ju Over There : )

Kram tillbaka till Snillet!

Marianne sa...

Brysselkakan: Det finns jättegod laktosfri glass här nu också, kommer inte ihåg vad den hette, men den var gjord på laktosfri mjölk och inte på ris eller något annat. Min svärmor är laktosintolerant, så det var när vi var där jag köpte den. Jag märkte faktiskt ingen skillnad!

Ja så är det nog, det brukar nog stå på en del paket att de kan ha komprimerats under transport.


Saltis: Ja jag får klippa nästa gång det är dags, måndag skulle jag tro. Men det är inte klokt att man ska behöva göra det egentligen. Och tänk de som har problem med händerna! Tunna plastförpackningar hade väl varit jättebra, det måste vara naturvänligare också?

KRAM!


Karin: Jag får som sagt ta till saxen nästa gång. Men det är bedrövligt att man ska behöva göra det när det finns alldeles utmärkta andra sorters förpackningar. Det ÄR inte lätt med förpackningar, men ibland tycker jag det verkar som om de krånglar till det i stället för att förenkla.

KRAM!

Marianne sa...

AVBROTT FÖR EARTH HOUR!

Marianne sa...

Karlavagnen: Hahahaha, ja det är väl det som är lösningen på problemet!

Kram!


Anne-Marie: Den här yoghurten, Fri, är lite tjockare, och det är en sak jag gillar med den, förutom att det inte är en massa onödiga kemikalier i den. Testa den när du kommer till Sverige nästa gång!

Kram!


Monica: Såna där små hinkar är också bra, man kan köpa turkisk yoghurt i såna här. Haha, du kanske har hört talas om den turkiska yoghurten med den grekiske mannen på? Han lär ha fått ett antal miljoner men stämmer företaget ändå eftersom han är kränkt av att utpekas som turk : D

Förpackningar är ingen lätt historia, men det finns bra förpackningar som man mycket väl hade kunnat använda till yoghurten också. Eller varför inte bara ta samma förpackning, om den nu är bra för miljön, och så sätta ett lock på i stället för en kork? Problem solved!

Marianne sa...

Freedomtravel: Jag har också tänkt på det, att de där förpackningarna känns väldigt tjocka och hårda, och har undrat hur det kan vara bra för miljön. Men jag antar att det är en del av ekvationen på något sätt som jag inte begriper!


Bloggblad: Men då får han ju stå och skölja ur allt ner i vasken, ser han inte hur mycket som förloras då? Eller har ni inte sopsortering hos er så att han inte måste skölja förpackningarna? Har förstått att det inte är alla kommuner som har sopsortering, Malmö bland annat som anses som en miljövänlig stad, hur nu det går ihop.

info sa...

Hej Marianne,
Kul att läsa din blogg!
Jag blir faktiskt glad över din ilska kring hur mycket yoghurt vi slänger pga förpackningar som är svåra att tömma. Grymt bra att debatten kring matsvinn är igång i bloggosfären. Matsvinn är en hjärtefråga för mig eftersom jag jobbar på ett företag som gör förpackningar till mejeri produkter där vår inrikning är att minska matsvinnet och minska råvaruanvändandet när man tillverkar en förpackning. Eftersom du har bott i Bulgarien blir jag nyfiken på om du har sett vår förpackning i mejerihyllan? Förpackningen är nämligen vanlig där och i flera andra europeiska länder också. Kika på länken för att se hur förpackningen ser ut www.ecolean.com
Jag blir jätteglad om du svarar och jag hoppas att denna typ av föpackning kanske kan ta sig in i de svenska hushållen också om debatten fortsätter.
MVH
Anna Annerås

Anna, Fair and True sa...

Håller med! Och det är ju samma smak med fil även om det är lite lättare då den är tunnare.

Marianne sa...

Anna Annerås: Hej, vad roligt att du hittade hit! Välkommen! Ni har ju en jättebra förpackning! Varför har vi inte den här i Sverige? Har TetraPak ett sådant stenhårt monopol att det är svårt att komma in? Jag kan förstå att det inte bara är att byta förpackningslinje hur som helst på mejerierna, men med tanke på miljö och konsumenternas ekonomi borde de verkligen se till att successivt byta ut förpackningarna! Jag gör ett inlägg om era förpackningar i dag, så kanske det kan sätta lite press på Arla o Co. Tar mig friheten att sno bilder från er hemsida : )

Det var så länge sedan vi bodde i Bulgarien (vi flyttade därifrån 2001), så jag har tyvärr inte sett förpackningarna där.

Om de här är billiga att ta fram kan det kanske vara bra att gå ut i fattiga länder, som Egypten t.ex.? TetraPak har mycket där i dag.

Marianne sa...

Anna: Ja det blir ju samma sak med allt som är lite tjockare än vatten! Kolla kommentaren ovanför din, jag ska skriva ett inlägg om den förpackningen i dag!

Kram!