tisdag 22 mars 2011

Kök och cykel

Så här ser köken ut som vi har ritat upp. Efter att Maken ritade om sitt kök lite lutar det nog åt hans variant i alla fall. Han får plats med mer eftersom han har gjort en vägg, mitt kök är helt öppet ut mot vardagsrummet. Det ska inte vara grå vägg eller rosa vägg på riktigt sedan, de är bara där för kontrastens skull.

Makens kök. Om man flyttar diskbänken ett snäpp till höger skulle man faktiskt kunna få en upphöjd diskmaskin till höger om diskbänken. Men garantin gäller inte på Ikeas diskmaskiner om man höjer dem, så då får man köpa en annan som är dimensionerad för det. Pumpen får tydligen jobba mer om man höjer upp dem. Det är en dörröppning mellan kylarna och skafferiet, plus att det är öppet hela matdelen ut mot vardagsrummet.
Mitt kök. Här får man inte plats med upphöjd diskmaskin, och det är färre skåp. Men det är helt öppet ut mot vardagsrummet. Grejen är att vi måste ha disken vid den väggen eftersom badrummet ligger bakom väggen. Alltså finns vatten och avlopp just där. Spisen måste vara i närheten av ytterväggen, för fläktutloppets skull. Om fläktröret går upp genom taket inte alltför långt in, kan man gå rakt ut genom taket. Annars hamnar man inne där det är ett rum, och då blir det krångligare. Allt går ju, men det är en kostnadsfråga. Behöver man inte ta hänsyn till pengarna kan man ju bygga ett nytt hus och rita det exakt så som man vill ha det redan från början.


Och så måste jag fråga: Induktionshäll. Jag har förstått att det är Da Shit, så det vill jag ha. Men vad är det för skillnad på en dyr och en billig häll? Vad ska man tänka på? Har ni induktionshäll och vad är det som är bra och vad är det som är dåligt med den?

Från det ena till det andra. Jag var och tittade på cyklar i dag, och blev rekommenderad en cykel som heter Trek. Han påstod att det var den största cykeln i US. Stämmer det? Är det någon som känner till det märket? Är det ett bra märke? Vad har ni för cyklar? Vilken är er önskecykel? Vad ska jag köpa?

Inte nog med att man ska välja fläktar och handdukstorkare, man ska välja cyklar också!

29 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Å vad spännande med köket. Det är alltid en balans det där med att ha öppen planlösning och att mer förvaringsutrymme. Jag gillar båda förslagen av olika anledning. Kanske kan ni köra en blandning annars? Inte en hel vägg utan t ex en "halv? Eller ett barköksalternativ så man har kvar den öppna känslan? Det finns ju en del sådana laternativ också OM man skulle vilja göra ngn form av kombi.

Ang cykelt är Trek et BRA märke! När jag köpte cykel i Stockholm valde jag mellan just en Trek oxh en Crescent. Sedan blev det Crescent men jag minns faktiskt inte ens riktigt varför. Jag ville ha en sådan cykel som var en blandning av city-bike och moutain bike. Åååå nu saknar jag min cykel bara för det....
Lycka till med både kök o cykel!
Kramar!!!

Suzesan sa...

Haha kanske du har sett min cykel. Men det är en Monark. Crecent är ett mycket bra märke.

Inte allls så att jag säger det fast jag är från Varberg.

Men det finns många bra märken numera. Biltema har fina cyklar och billiga.

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

crescent sorry:)

Anonym sa...

Lite tankar om ert kök:
Vill du ha vattnet så långt från spisen? Spill på golvet...
Gillar djupet vid spisen, mer yta och det ger ju oxå skåp från båda hållen. Ser ut som det är två 60 djupa skåp men Ikea har även 30 djupa. Bli kanske nättare då?
Överskåpen... just nu, i det köket vi har, bli jag galen av att ha ett skåp i pannan när jag diskar och lagar mat... i tidigare kök har vi haft utan överskåp eller de som öppnas uppåt som då sitter lite högre upp. Blir ju mindre förvaring men det ser ut att räcka ändå!
Induktion: Ja, det ska du ha! Välj en med timer och en som klarar av att ha alla plattor på för fullt på en gång, alla klara inte det... Och utan kant runt, där blir det bara skitigt! Välj en som är en glasskiva bara.

Anonym sa...

Oj, lite till!
Skippa skåp så mycket det går och välj utdragslådor. Sååå mycket mer praktiskt! Man ser bättre vart sakerna är och det blir på något sätt mindre rörigt.
Har ni tänkt er träskiva vid diskhon? Fundera på om du vill vara petig med att ALLTID torka torrt...

Dubbelörn sa...

Induktionshäll, utan den minsta tvekan!! Helt suverän, funkar som en gasspis, minskar du värmen så reagerar kastrullen direkt. Dessutom finns på vår powerboost som funkar sekundsnabbt att koka upp.

Vi valde alla vitvaror (som är i matt rostfritt) fr Siemens, likaså induktionshällen. De är kanonbra o vi är helnöjda.

Bloggblad sa...

Till skillnad från dubbelörnen, missade jag det där med powerboost... så min induktionshäll är låååååångsam. Sämre än den gamla snabbplattan.
Mina knappar sitter för nära plattorna, jag råkar stänga av när jag drar kastruller eller torkar av - det finns inte nån kant för spill.... Så jag är inte särskilt nöjd, men får skylla mig själv som inte kollade ALLT först.
Det är dock bra att den går snabbt att få ner värmen på. MEN det låter.... susar och surrar av fläktar inne i maskineriet.

Jag skulle inte vilja ha öppet ut till vardagsrummet, jag stökar till och vill inte se disk och stök när jag äter eller kopplar av.

Bloggblad sa...

Gillar det vita och svarta... men det är ju ung. som i vårt nya kök - som jag är nöjd med i övrigt. Fast jag saknar de gamla utdragbara skärbrädorna som snabba avställningsytor...

KARLAVAGNEN sa...

Håller med om utdragslådor istället för skåp. Men skippa inte skåp helt. Vad gäller sådandäringa specialspis så tänk på att den inte ska gå igång om katterna kliver upp på spisen. Typ barnlås eller nåt.

Kram

olgakatt sa...

När jag renoverar mitt kök ska jag göra om underskåpen till lådor, överskåpen vill jag ha som dom är, ända upp i taket. Skärbrädor att dra ut är ett måste liksom hel rostfri diskbänk, inga skarvar där tack.
Induktionshäll, ja tack. Nu har jag en lös sådan (med en platta) att plugga i ett eluttag, använder den jättemycket.
Min cykel är en ärvd tantcykel från 30 eller 40-talet, jättebra. Ska jag köpa ny blir det absolut en Skeppshult!
Makens köksvariant röstar jag för!

Marianne sa...

Saltis: Som väggen är nu är den halv, kan man säga. Eller nu fattar jag vad du menar, att ha den som en bänk. Det var min ursprungliga tanke, men vi måste ha totalt fyra högskåp (kyl, frys, skafferi och ugnar). Och då passar det nog bäst där trots allt. Så det blir Klas förslag. Om vi hade kunnat ha spisen vänd in mot vardagsrummet hade vi haft högskåpen som en vägg mot matdelen, och bänk mot vardagsrummet, men nu får det bli så här. Det är ju trots allt bra.

Så Trek är ett bra märke. Då blir det nog den, för den var en 500 billigare än Crescent. Klas får följa med dit på lördag, för han ska ju också ha en cykel. Och om man köper två på en gång kanske man kan få korgarna på köpet : )

KRAM!


Suzesan: Monark och Crescent lär vara samma cykel, och tillverkas på samma ställe! Så egentligen ska de vara lika bra. Skillnaden på dem jag tittade på var att Monarken hade dynamo till ljuset, medan Crescent hade ... vad det nu hette men någon grej i framnavet så att det inte blir tyngre att få ljus. Det vill jag ha. Fördelen med att handla i lokala cykelaffären är att de fixar med dubbdäck på vintern och att jag får förvara däcken hos dem. Plus att det blir enkelt med lagningar och sånt.

KRAM!


Brysselkakan: Diskbänken är inte så långt från spisen egentligen, och jag vill ha ordentligt arbetsbord mellan spis och diskbänk. Avskyr att stå och trängas när jag hackar och skär och grejar. Så hellre lite avstånd till spisen.

Klas ska få göra om en hel del med själva skåpstyperna, jag vill ha 80-skåp med lådor vid spisen, för då har jag ALLA redskap och kastruller och även en liten skafferilåda i närheten med sånt som mjöl och soja och vad det är man behöver plötsligt när man står där och rör.

Haha, jag är inte så lång, så jag får aldrig överskåpen i pannan : D Och just därför kan jag inte ha överskåp som öppnas med lucka uppåt, och som sitter högre upp, för då kan jag inte komma åt det som finns i dem : (

Bra tips om induktionen! En spis MÅSTE ju kunna ha alla plattor igång samtidigt, vad ska man annars med dem till ... och så lite kanter och knappar som möjligt, det ska vara lätt att städa!

Ska absolut ha utdragslådor som allra mest, kanske bara något enstaka underskåp med hyllor. Och så blir det hyllor i överskåpen.

Jag skulle helst vilja ha sten även vid diskbänken, men det är en pengafråga. Sten kostar dryga 3.000 per meter (och då är det Ikea), medan ek kostar - ja visst ja, det var den vi inte hittade exakt pris på, men under 1000-lappen. Vet inte hur många meter bänk vi har nu, men jag skulle tippa på att det är en 8 meter. Däremot ska övergången inte vara så där mitt i, det ser inte klokt ut : )

Kram!

Marianne sa...

Dubbelörn: Så powerboost ska man alltså ha.

Jag kommer att vilja ha Samsung kyl och frys, förmodligen en Electrolux diskmaskin, Samsung torktumlare (för vi har Samsung tvättmaskin), men sedan är jag inte så petig med märken på spis och ugnar. Det är just det där med funktionerna på induktionshällen som är helt främmande för mig, jag har aldrig haft häll, bara elspis och gasspis.

Kram!


Bloggblad: Med andra ord SKA jag ha powerboost. Det är ju det som är meningen, att det ska gå mycket fortare, inte långsammare. Har du gått tillbaka till affären, för det låter nästan som om det är fel på din spis?

Bra tips också med att knapparna ska sitta en bit från plattan så man inte stänger av när man vispar lite våldsamt : ) Aha, ska vara tystgående också!

Det blir öppet bara till matdelen, och det kommer att få fungera som både vardags- och festmatsal. Eller, om vi har superfest kanske man dukar om helt och dukar i vardagsrummet, men normalfester blir där. Jag är rätt duktig på att röja medan jag lagar mat, så jag tror det kommer att funka bra.

Ja vi kommer att ha grått klinkergolv, men väggen vet jag inte än. Det kanske blir vanligt vitt kakel, bara för att vi inte kan bestämma oss : )

Jag kommer att vilja ha en vagn som jag kan ställa på och som jag kan dra omkring med. För jag kommer att ha mat"källare" ute i förrådet, och då kan det vara bra att ha en vagn att dra på.

Marianne sa...

Karlavagnen: Ja, jag kommer att vilja ha utdragslådor i de flesta underskåp, och hyllor i överskåpen. Även hyllor i de skåp som vetter mot matbordet, för där ska jag ha tallrikar och sånt.

BARNLÅS måste det vara! Det är inte säkert att de ser skillnad på bänk och spis när det är en häll.

Kram!


Olgakatt: Ja de flesta underskåp ska vara lådor, alla gånger, för det är mycket lättare att få tag i saker som annars skulle stå bakom och längst ner. Vet du det finns inte många hela diskbänkar längre! Ikea har en, men den måste byggas in i en bänkskiva även den. (Den ska jag ha i tvättstugan.) Annars var det en tanke jag hade också, att man skulle ha en hel rostfri bänk just där diskbänken är. Men de måste tydligen specialbeställas ... Och en annan dum sak är att det inte tillverkas diskhoar med rundade bottnar med sil. Nu är det typ amerikanska diskhoar med ett kantigt hål där man måste ha en metallpropp. Mycket jobbigare att hålla rent, vi har haft det de senaste 12 åren, och här i lilla lägenheten har vi gammeldags svensk typ. MYCKET lättare! Så himla dumt när de moderniserar på fel sätt!

Med Saltis rekommendation lutar jag nog ändå åt den där cykeln, för den var lätt och bra. Vi får se vad Klas säger också.

Vi ses i morgon, finklippta och tjusiga! : )

Suzesan sa...

Monark och Crescent är ungefär lika(så där har du rätt) men förr skiljde man dem åt. Inte samma cyklar.
Monark Crescent heter de egentligen. Sen delade de på dem. Minns inte men den ena typen var lite sportigare. Mer exklusive. Monark och cyklar i "mitt blod" hahaha. Uppväxt i cykelstaden.

Bott -granne- med fabriken. Nära Birger Svenssons väg. Tänk fick ett eget namn Birger Svensson som gav ett cykelhjärta ett nav i Varberg.

Tills de sålde till Italienaren Grimaldi.

Men fortfarande mycket bra cyklar.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Ja tänk, det är faktiskt historiskt att vara uppväxt så nära cykelfabriken. Så trist att de sålde till Italien. Vissa saker tycker jag man ska behålla i landet. Samma med Volvo och Saab och Ericsson och Astra och Ikea och lite sånt.

KRAM!

Annika sa...

Gillar nog makens lösning bättre, Marianne.
Vilket härligt "problem" att ta itu med!
Ska bli spännande att se allt sedan, och vad ni bestämmer.
TREK är storsäljare in da US, yesshh indeed...
Skulle nog satsa på en svenne-hojj om jag vore du, en gammaldags tantcykel. DE är ju så fiiiiina!!!!
KRAM!!

Desiree sa...

Dumma blogger, jag skrev en lång kommentar som försvann ut i tomma intet. Jag vet att det hände dig häromdagen och nu är det visst min tur. Jag tycker om båda förslagen men skulle jag rösta på ett av dem så röstar jag på din makes. Jag själv skulle nämligen tycka att det vore nice med en upphöjd diskmaskin och också mer plats till förvaring.
Vad gäller induktionshäll så har vi det nu i denna lägenheten men jag kan INTE säga att jag är spceillt impad eller nöjd. Det går förvisso väldigt snabbt att koka upp vatten och mycket annat. Ja allt går snabbt men ibland går det liksom för snabbt. Det har hänt så många gånger att jag bränt saker för att jag bara tittat bort lite eller fixat något hastigt. Man får passa allt vad man har på spisen väldigt noga. Sedan gillar jag inte att man också är så begränsad i valmöjligheter vad gäller kokkärl och pannor. Vi hade ju många fina och bra kastruller och pannor som jag inte kan använda nu för att de inte funkar på induktion. Himla trist. Det verkar som om det är mest rostfritt stål om funkar på sådan här häll och när det bränner fast i dessa så bränner det verkligen fast. Jag gillar teflon pannor och det är trixigare eller dyrare att få tag på till just induktionshällar. Helst skulle jag vilja ha gasspis men det verkar vara rätt dyrt här i Sverige.
Vad gäller cykel har du redan fått många bra tips så jag känner att du redan har fått bra info där.
KRam!

Anne-Marie sa...

Jag håller nog med flera andra - makens förslag skulle nog också få min röst. Kul att det verkligen börjar dra ihop sig för er flytt. Har inte cyklat på väldigt många år så kan tyvärr inte bidra med något vettigt. Kram!

Eva Henriksson sa...

Helst ska din cykel inte vara så tung.......
och OBS Pakethållaren rejäl!
Då kan du sätta på Ronnebykorgen som gör arr du kan ha två kassar där bak. Jag kan handla med cykeln även om två kassar är tunga och fulla!!!!!tel. 0457 42214 Lars Halling Han kan skicka den och har uppfunnit den. Den rymmer en back också om man hellre vill det.

Musikanta sa...

Är köket öppet mot vardagsrummet kan man ju ha många gäster sittande vid samma bord. Jag tycker att det är tråkigt att dela på dem i olika rum. Man slipper ju också springa så långt med dukning och avdukning om man har ett öppet kök.

Mirren har diskbänken tvärsöver köket och inte bredvid spisen och jag upplever det som en klar nackdel när jag är där. Hon har också ek runt diskbänken. Träet har mörknat (inte murknat än tack och lov) av vattnet efter att det nästan ständigt är blött, hur mycket man än torkar...

Lycka till med cykeln och köket! Det blir nog toppen vilket förslag än som vinner.
Kramar

Anonym sa...

Kan inte se något problem med att katterna gå på hällen, med induktion så stänger den av sig om det inte står en gryta/panna på hällen.
Surrar och låter lite gör alla induktionshällar, går nog inte att få utan det!
Det är nog, för de som haft vanlig spis, en viss tillvänjning när man börjar använda induktion. Tex riskokning; Vanligtvis kokar man upp, rör om och sänker ner till tex 2:an. Gör man så med induktion stannar allt av! Man får sänka till tex 5:an, vänta en kort stund och sedan till 2:an. Men sådant lär du dig fort. Alla fördelar väger starkt upp!

Marianne sa...

Annika: Jag gillar nog Klas lösning bättre jag också : ) Men jag var tvungen att se en helt annan lösning innan jag kunde gilla den, tror jag.

Nu har jag världens finaste ko till köket, den kommer på bild i morgon, jag är för trött nu.

Vi får se vad det blir för cykel, de hade bara en enda Trek kvar, så det är inte säkert att den är kvar till helgen. Har för mig att de gammaldags tantcyklarna är rätt tunga. Men de är fina med blommor på!

KRAM!


Desirée: Jaha, så råkade du också ut nu! Jag brukar alltid kopiera med Ctrl+C (eller vad man gör på pc) innan jag skickar, så att jag bara kan kopiera in ifall det krånglar.

Ja jag röstar också för hans lösning, det är för ont om förvaring i mitt förslag, och så går det som sagt inte att ha upphöjd disk där, det hade känts trångt, tror jag.

Ja det verkar ju vara ett aber med kastruller och stekpannor, förstås. Vi köpte på oss några stycken teflonpannor i Kairo, för de var både himla bra och lite billigare. Det kanske tål att tänka på, trots allt. En variant är också att ha två gasplattor och två vanliga på induktion eller keramikhäll. För det vore ju korkat att inte kunna använda våra grytor. Kan du använda din Le Creuset på induktionshällen?

KRAM!


Anne-Marie: Ja hans förslag vinner : )

Jag har inte heller cyklat på en herrans massa år, så det var en lite vinglig tur när jag provcyklade!

Kram!

Marianne sa...

Eva: Jag tror att en kompis till mig har en sådan Ronnebykorg, för hon pratade just om att man kunde ha tunga kassar där bak, och att det var en speciell korg! Försökte googla på korgen, men hittade ingenting! Han borde lägga ut den på nätet! Men jag ringer honom när jag har köpt cykeln! TACK för tipset om honom!!!


Musikanta: Ja matdelen av köket kommer att vara helt öppet mot vardagsrummet, så där kommer vi att kunna duka rakt ut om vi behöver det.

Jag vill ha ordentlig arbetsyta, minst 1.30 meter mellan disk och spis, så för mig blir det där jättebra. Jag står nog oftast och hackar och grejar närmare diskbänken, sedan kan man skyffla fram mot spisen varefter. För jag brukar förbereda allt innan jag börjar koka och steka.

Undrar om man kan impregnera träet runt diskbänken. För det där kan ju bli ett problem ...

KRAM!


Brysselkakan: Men om de sätter på - aha, så även om de råkar trycka på att sätta på spisen, så blir det inte varmt för det är bara en kattass på plattan? Men om de lägger sig där, vad händer då?

Men vad konstigt att den stänger av om man sänker till 2:an direkt! Det kan man alltså inte göra?

Hur är det med stekpannor och sånt, funkar det bra tycker du? Desirée har ju problem med den biten.

Kram!

Anonym sa...

Plattorna går inte igång om inte ett magnetfält mellan plattan och kastrullen finns och vad jag vet är inte katter magnetiska!
Du behöver inte döma ut dina teflonpannor, kolla med en magnet om den fastnar under så funkar den på induktion. Aluminium brukar inte funka med det använder jag inte av andra skäl ändå. Alla Ikeas grytor och pannor funkar på induktion. Om du har äldre kärl kan de funka men kanske funka lite sämre.
Det där med riset: sänker du ner direkt till tex 2:an så blir det som du satt på 2:an utan att kokat upp innan, för lite värme för det finns ju ingen restvärme i en induktionsplatta. Hoppas du förstår! Vi har haft induktion sedan 2001 och jag tänker inte byta ut det i första taget!

Marianne sa...

Brysselkakan: Aha, magnetfält! Så bra, för mina katter är inte mer magnetiska än att vi får stötar av varandra hela tiden i den här lägenheten full av plast. : )

Vilken tur att du kan en massa om induktion! Jag kan inte ett dugg och är rätt kass på teknik. Okej, jag får testa våra grytor med en magnet, men jag tror att de flesta ska funka för vi har mest Ikea-kastruller.

Tror jag fattar det där med riset också, det blir ungefär som med gas, att om man sänker för lågt med en gång så stannar kokningen av men kommer igång om ett tag igen när vattnet har hunnit värmas så mycket igen av den mindre gaslågan. Eller?

KRAM!

Anonym sa...

Har aldrig lagat med med gasspis men det låter ju som det är det samma! Med riset alltså!
Har du Ikea-kastruller så är det nog lugnt!
Bäst vore nog om du kunde hitta en vitvaruaffär med flera märken, där de inte bara vill sälja utan oxå kan lite om sina saker ;-) Och så fråga, testa och undersöka! Alla induktionshällar är definitivt inte lika... Vet att det finns någon modell nu med steglösa värmeval för plattorna, minns inte märket dock... Om du ändå är orolig för katterna så har jag inte sett någon häll utan barnlås ;-)

Marianne sa...

Brysselkakan: Jo, jag tror det är lugnt med kastrullerna, det jag får byta ut är nog stekpannorna - och vi köpte några nya att ha på lager innan vi flyttade från Kairo, för de var så bra och billiga. Nå, vi får väl ge bort dem, det kan väl vara en bra present i stället för blommor när man går bort : )

Vi var inne i vår lokala vitvarubutik i dag, men du vet killar ... De kan allt om tekniken, men när man frågar hur det funkar i verkligheten ... : D

Katterna brukar inte gå på köksbänkarna, det händer ytterst sällan i alla fall, och spisen har de nog aldrig varit på. Men vi har aldrig haft häll, så det jag tänker på är om de inte ser att det är en spis. Men det ÄR säkert ingen fara, bara jag som är hönsmorsa - eller kattmorsa kanske : )

Anna, Fair and True sa...

Jag har en Trek och är supernöjd med den.

Fina kök! Jag lutar nog mot makens. Vi har för lite förvaring nu och kommer nog bygga om köket i vår nya lägenhet just av den anledningen.

Marianne sa...

Anna: Det blir nog en Trek för Klas, han vill ha massor av växlar och sånt. Jag vill bara ha tre, för jag håller inte ordning på 17 stycken : )

Ja det blir Klas förslag, med viss modifiering för vad som ska vara hyllor och vad som ska vara lådor.

Du vet väl att du kan rita upp hela köket på Ikeas hemsida? Det är det vi har gjort här. Det är ett bra program, även om man köper någon annanstans, för man kan se hur det ska bli och vad man ska ha.

Spännande att se hur ni gör!