lördag 5 mars 2011

Gott och blandat en lördag


Får jag presentera Gustava. Jag har nämligen döpt om Tjorvan till Gustava, efter Katten Gustav. För Gustava vill också ha mat hela tiden. Men nu måste hon banta, den lilla, hon har gått upp igen.

Maken tycker inte att handkräm är lika gott att borsta tänderna med som tandkräm. Själv har jag inte provat.

Jag är inget fan av Mellon, men jag tycker att programledarna är riktigt bra i år. Rickard Olsson och Marie Serneholt, heter de visst.

Jag har kommit på ett gott sätt att göra fläskkotlett: Stryk ett tunt lager vanlig senap på kotletterna, strö sedan över Colemans senapspulver, salta peppra och stek som vanligt. Gör en god sås och ät med några goda grönsaker och lite potatis.

Vi var på Myresjökök i dag för att titta vad de har. Alltid bra att titta runt innan man bestämmer sig, om inte annat kan man kanske hitta några bra lösningar och idéer. Jag har i princip bestämt mig för bänkskivor av sten, för det är så himla praktiskt att baka på och att kunna ställa heta kastruller och slippa vara rädd om skivorna. Men på Myresjökök hade de en riktigt snygg bänkskiva i trä, ett lite mörkare träslag. Så jag sa till Maken att DET skulle jag kunna tänka mig i stället för sten, för det var så himla snyggt. Då blev han lite glad, för sten är dyrt, det kostar dryga 3.000:- metern på Ikea (och då är det inte massiv sten, utan en kärna av MDF eller liknande). Så jag frågade glad i hågen vad den mörkoljade eken kostade. Först förstod säljaren inte vilken bänkskiva jag pratade om, så jag fick visa. "Jaså den, det är inte ek, det är amerikansk valnöt", sa han. "Det är den dyraste bänkskivan." Så klart, det var ju jag som gillade den och jag har en dyr-gen i mig som automatiskt går på det DYRASTE som finns i hela affären. Alltid. Han tittade i alla fall i sina tabeller och listor och kom fram till att den kostar 5.000:- metern, plus behandling och kantskärning och utskärning för diskbänk och ... så vi kommer väl upp i en 6.000:- metern! Åter till sten från Ikea, med andra ord.

Amerikansk valnöt. Visst är det snyggt!

Besöket gav i alla fall ett bra tips. Och det är att höja upp diskmaskinen lite från golvet så att det blir bra arbetshöjd. Så kan man sedan ha diskmedel och annat i den lilla luckan som blir under diskmaskinen. Och så blir det lite liv i höjdnivåerna i köket, inte bara det vanliga. Jag hittade ingen bild på det på nätet, men tänk er att den där svarta grejen med tre röda ljusstakar ovanpå är diskmaskinen, så förstår ni konceptet.

Vi ska inte ha det här köket, det är bara för att visa hur man kan göra med diskmaskinen.

Nähä, nu måste jag korrekturläsa lite så att jag slipper göra det i morgon.

18 kommentarer:

Elisabeth sa...

Tjorvan/Gustava verkar resonera på samma sätt som mina föräldrar katt: "Bäst att äta ordentligt, man kan aldrig veta när det serveras (god) mat igen!" ;)

Anonym sa...

Hälsningar

Anonym sa...

När du ändå är inne på diskmaskin: lägg en extra slant på den tystaste du kan hitta! Lovar att du kommer uppskatta det varje gång du kör igång den. Har man lite öppen planlösning så är det otroligt irriterande att behöva höra diskmaskinen tex när man tittar på tv eller umgås vid matbordet!

Anne-Marie sa...

Jaha, du har också den där dyr-genen. Den finns hos mig också. :) 6000:-/m det var inte dåligt. Det måste kännas roligt att kunna välja precis vad ni vill nu när ni får eget hus. Ha en fin helg! Kram!

Saltistjejen sa...

Hahaha jag skrattar åt dyr-genen. Tror inte den är klonad än??? ;-)
Men du jag tror det blir bra med sten! :-)
KRAM!

Desiree sa...

Kul att ni har kollat på kök. Det finns mycket fint. Lite förvånad dock att ni gick till konkurrenterna och inte tar allt från IKEA ;-)
Sten som bänkskiva är super! Det hade vi i huset i USA och jag tyckte mycket om det. Jag skulle hemskt gärna vilja ha det igen. Det är praktiskt och lätt att göra rent och håller fint och man slår inte sönder saker så ofta som man tror.
Det lät gott och enkelt hur du lagat kotletterna. Det ska jag ta och testa denna vecka. Vi har lite kotletter liggandes i frysen faktiskt.
Fina köksbilder här.
KRam!

Nora sa...

Vi bytte fula målade fönsterbrädor i trä mot stenskivor hemma innan vi flyttade. Tror det gick på ca 5000 kr och då är det 6,5 m, 20 cm breda och 3 cm höga. Här i Indien skulle vi kunna få bänskskivor till 3-4 kök för samma pengar. Det är så billigt med sten & marmor. Måste hem och mäta i sommar så vi kan ta med oss hem. Vi har en betongtrappa på utsidan som vi vill klä med skiffer. Kostar nästan inget här. Tur att vi får ta med en 40 ft container!

Spännande med renovering även om det tar tid och kan vara lite svårt att välja. Blir spännande att följa er.
Kram Lena

Nora sa...

Oj, inloggad som Nora igen......

Petra H sa...

Ha ha, O tycker också att jag har en dyrgen :D Men du, kan ni inte blanda - sten och trä på olika ställen? Sten där du tänker baka och ställa varma kastruller, trä på något annat ställe där det inte är lika utsatt?
Så härligt att gå och planera kök, jag är sååå avis! Till och med mina föräldrar som har samma kök som min morfar satte in på 70-talet går i kökstankar! Eller ja, min mor har gått i kökstankar sedan de flyttade in 1990, far har precis börjat och han betonade att det var TANKAR...
KRAM!!

Monika sa...

Hahaha, skrattade gott åt att din man provat handkräm för tandborstning! Själv har jag testat Veet!!! Tur att man inte har hår som gom i munnen!

Vilken fiffig idé med att höja upp diskmaskinen! Bättre arbetshöjd och kanske roligare att plocka ur den då! Plocka in är ju aldrig några problem!

olgakatt sa...

Jag minns att min far provade Idominsalva som tandkräm - han tyckte inte heller det var bra...

Å, så härligt att välja till köket! Vi behöver renovera vårt, hm.

Marianne sa...

Elisabeth: Deras mamma var sådan, men hon hade också varit ute/vildkatt. Så hon hade det i sig, att man måste äta när det finns mat, för man vet aldrig när man får mat nästa gång. Det trots att de fick mat flera gånger om dagen och aldrig behövde vara hungriga.


Anonym: Är det här spam? Jag klickar inte på länken, för jag vet inte var jag hamnar och vad jag får i datorn.


Brysselkakan: Det har du helt rätt i! Electrolux påstår att de är så tysta att man inte vet om de är igång eller ej, och det låter ju bra : )

Marianne sa...

Anne-Marie: Haha, ja vi är nog många som är drabbade av dyr-genen : D Klas påstår att om jag blundar och väljer en produkt så blir det ändå den dyraste. Fast det tror jag inte riktigt på : )

Riktigt precis vad vi vill kan vi nog inte välja, vi har inte hur mycket pengar som helst, så det blir inga Gaggenau och Tepenyakihällar och allt vad som finns : )

Kram!


Saltis: Jag har ärvt min dyrgen av min far : ) Det blir jättebra med sten, men vi ska nog ha trä på någon del för det blir för dyrt annars. Bara sten där det behövs, och så trä där man inte behöver ställa varma grytor eller så.

KRAM!


Desirée: Det finns alldeles för MYCKET fint! Men vi kommer nog att ta det mesta från Ikea, för det blir ändå billigast. Sen kan man ta vissa detaljer från konkurrenter, som t.ex. snurrgrejen i hörnskåpet som är bättre hos Myresjökök och lite sånt. Och Ikea har inte några vitvaror som jag vill ha, jag vill ha bättre. : )

Sten är det bästa, vi hade det i Kairo också och det vill jag ha igen! Däremot ska man akta sig för marmor, för det är så känsligt och blir fult om man råkar droppa citron på det och får ringar om man ställer en kopp kaffe direkt på. Helt hopplöst!

Ja kotletterna blir jättegoda, Klas säger att det är de godaste kotletterna han har ätit!

KRAM!

Marianne sa...

Lena: Ja ni ska absolut passa på att köpa skiffer och annat i Indien! Vi skulle ha gjort det också om vi bara hade vetat vad vi behövde och hur mycket. Men då hade vi ju inget hus, så det gick bara inte. Jag är lite ledsen för att vi inte kunde köpa kakel i Turkiet, där fanns så VACKERT kakel.

Det är fruktansvärt svårt att välja! Och nu när jag bläddrar i kataloger blir det ännu svårare, det finns ju så många nya finesser!

Kramar!


Petra: Hahahaha, ja men då tycker jag att du och jag går och shoppar någon gång, så kan killarna stanna hemma! : D

Jo, vi får göra så att vi blandar sten och trä. Det blir för dyrt annars. Jag tror Klas sa att det blir 18 meter bänkskiva ...

Har ni fortfarande inte hittat något hus? Hoppas ni gör det snart så att ni också får planera inredning och sånt. Hahaha, men jag tror att din far kanske är övertalningsbar?

KRAM!

Marianne sa...

Monika: Hahaha, Veet måste vara snäppet värre än handkräm! Ja det är tur att man inte är hårig i munnen! : D

Jag hoppas att vi kan få till det med en upphöjd diskmaskin, men jag vet inte om det funkar med köksplanen. Å andra sidan är planen inte spikad än, så jag hoppas!


Olgakatt: Hahaha, Idominsalva! Ja men det kanske var bra om han hade munsår eller så : D

Om ni ska renovera köket kanske vi ska slå oss ihop och åka runt och titta tillsammans? Jag skulle vilja ner till Malmö och titta på en del ställen där, och till Helsingborg och titta i Höganäs kakelaffär.

Marianne sa...

PETRA: Jag LJÖG! Det är inte 18 meter bänkskiva - så klart - det är cirka 8 meter. Herre jisses, 18 meter är ju hur långt som helst, kan man väl inte ha i ett kök ...

KRAM!

Lia sa...

Jag är också född med den där DYR-genen! hahaha, sambon fattar inte vad problemet är, det är som att jag kan sniffa mig till det som är dyrast...själv påstår jag modest att jag snarare kan sniffa mig till kvalitet, hahaha. Vi är inte helt överens här, som du märker =)

Marianne sa...

Lia: Hahahaha, ja då kanske du och jag ska gå ut och shoppa en dag, så lämnar vi killarna hemma : D Jag sniffar mig också till det dyraste, påstår Klas : D Men det är själv klart som du säger, det är KVALITETEN man sniffar sig till!

KRAMAR!