tisdag 30 december 2008

Blandad kompott

Duvslag uppe på ett tak. Jag vet inte vad man har de där "basketkorgarna" till som hänger längs kanten, men det kanske är där duvorna landar? Eller lägger de ägg där?

Jag är hängig i dag, vet inte om det är någon av alla förkylningar som grasserar eller om jag bara har jobbat för mycket. Det går väl över så småningom. Fast det hjälper ju knappast att ha varit utan vatten hela dagen. Jag vet inte vad som hade hänt, men nu på kvällen fick vi äntligen tillbaks det och man kan spola på toan igen. Tänk vad beroende man är av alla olika sorters infrastrukturer.

Nu har det blivit så pass kallt här att vi har dragit igång AC:n fast på värme, och det hjälper rätt bra. Men vi har bara en på undervåningen och en på övervåningen igång, och inte hela dagarna utan vi sätter på dem när solen går ner för då blir det riktigt kyligt med en gång.

I går var det nyårsafton här i Egypten, eller rättare sagt runt om i den muslimska världen. Det blev nu år 1429 om jag har förstått saken rätt (vilket inte är säkert). Men det räknas i alla fall från det år då profeten Muhammed flydde från Mecka till Medina där han byggde upp det första muslimska samhället. Och det går inte bara att göra en enkel matematisk kalkyl med 2009-622 (vilket var det år enligt kristen tideräkning som utvandringen skedde) eftersom den muslimska tideräkningen baserar sig på månens kretslopp runt jorden, vilken är 29 dagar, 12 timmar och 44 minuter, och med en halv dags variation består en månad då av antingen 29 eller 3o dagar. Ja, jag överlåter de matematiska uträkningarna till någon annan som tycker sådant är roligt. Och den som vill veta mer kan läsa här.

Nu fick vi besök av en ingenjör som tittade och beräknade hur man sätter upp glasdörrar in till salongen. Vi har ju lite problem med en av kiss(e)katterna som ibland får för sig att sofforna är bättre att använda som kattlåda än kattlådorna. Vi tänkte lösa problemet genom att sätta upp glasdörrar så att katterna inte kommer in där när vi inte är med. Vi fick ett väldigt bra pris, bara drygt 2000 SEK totalt med arbete och allt! Det ska bli skönt att få ordning där inne igen och att det blir så att man bjuda hem folk igen!

Nu önskar jag er alla en skön fortsättning på tisdagen!

16 kommentarer:

Anne sa...

Vilken speciell bild och anordning det där var, hade du frågat "gissa vad bilden föreställer" hade jag inte haft en aning. Duvor är väl rätt intelligenta djur? Jag tänker på brevduvor och förmågan flyga långt med post...
Visst blir man påmind om hur viktigt alla infrastrukturer är, man blir helt rådvill och till sig när det som ska fungera inte fungerar. Såna självklara saker som att kunna gå på toa och spola.
Så AC:n har blivit värme istället, är det som kallast just nu och börjar gå mot varmare snart eller är kanske januari den kallaste månaden?
KRAM!

Suzesan sa...

Så härlig bild. Så billigt med dörrarna. Skönt att få det gjort.

Nu vill jag önska dig och din man allt det bästa jag kan tänka ut hmm och ändå mer än det...och så önskar jag att 2009 bjuder dig på allt du vill ha. Så ska det bli tycker jag. Allt det bästa till dig på 2009.
För du är en sån fantastisk människa Marianne och jag är så glad och tacksam för att jag fått lära känna dig. Det är alltid lika roligt/intressant att läsa på din blogg.
Tack Marianne för detta året och såååå
ropar jag så det hörs till Egypten
GOTT NYTT ÅR 2009
Vi hörs/ses nästa år:)
(Ifall jag inte hinner skriva det imörra)
Vad ska ni äta dårå?
Vi kör vanlig kassler här... med potatis och brungräddsås. Min son ville ha det. På kvällen ska jag nog äta anka.
KramarNa
Susanne

Kerstin sa...

Jag tittar bara in som hastigast för att önska dig ett riktigt gott nytt år.

Truddelutt sa...

Kikar in en snabbis för att önska dig ett riktigt
GOTT NYTT ÅR!!!!!!
Kramis

Anonym sa...

Gott Nytt År! Kram!

Kersti sa...

Tittar in för att önska dig ett riktigt Gott Nytt År.

trollpackan sa...

Gott slut och gott nytt!
kramen

kapten krok sa...

Oj vad nyfiken jag blev på "korgarna"! kanske är det som Anne säger att det är någon typ av brevkorgar??...

Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

kramen!

Annika sa...

Cool bild! Du bor verkligen i ett intressant land, Marianne.
Nu har du alltså dragit igång värmen. Hur "kallt" är det ute?

Önskar dig, min kära, kära bloggvän ett riktigt GOTT NYTT ÅR!!

Kramar i massor från mig i Washington!!

Bert sa...

Gott Nytt År, Marianne.

Marianne sa...

Nyår i går ! På så sätt får du fira nyår två gånger. Själv orkar jag inte ens med ett nyår. Ligger i soffan och är genomförkyld. Puh !
Vill i alla fall önska dig ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR.

Marianne sa...

Anne: Jag har ingen aning om ifall duvor är intelligenta! Men de här duvorna är nog inte till för post, snarare för att äta. Och det är ganska många som "odlar" duvor här.

Om jag minns rätt är januari den kallaste månaden, i dag var det 17° men nu är det nere i 14°, det ska visst bli under 10° i natt. Förra året var väl det kallaste cirka 4° på natten, så det blir kallt här också vilket man inte tror om de här länderna.

KRAM och Gott Nytt År!

Suzesan: Tack vad du är gullig! Och tack själv för att du finns! Jag hoppas att du också ska få ett riktigt fantastiskt 2009 med allt det bästa livet har att erbjuda! Ja en sak vet vi ju redan att du får, framåt sommaren var det väl?

Vi ska lyxa ordentligt i dag: Vi ska äta fläskkotletter från Grekland! Och sedan blir det jordgubbar.

Gott Nytt År Suzesan! Och KRAM!

Kerstin: Tack detsamma, hoppas jag verkligen att du får!

Truddelutt: Tack, jag önskar dig också ett riktigt Gott Nytt År!

KRAM!

Mais oui: Tack, jag hoppas du får detsamma! Gott Nytt År!

KRAM!

Kersti: Riktigt Gott Nytt År önskar jag dig också!

Trollpackan: Till dig också vännen: Ett riktigt Gott Nytt År och ha det så trevligt i kväll!

KRAM!

Kroken: Tror inte det är brevkorgar, tror inte de här duvorna är så litterära : ) De är ju till för att hamna på tallriken. Men jag tänkte på det att korgarna kanske är någon sorts leksaker för duvorna?

Jag hoppas att du också får ett riktigt Gott Nytt År och att ni får en jättebra kväll!

KRAM!

Annika: Det var 17° i dag, 14° nu och ska bli knappt 10° i natt. Men i januari blir det neråt en 4-5° på nätterna. Och det blir så där riktigt ruggigt inomhus, även om solen skiner ute. Så värme behövs, och varma kläder.

Och kära, söta Annika, jag önskar dig också allt gott en människa kan få under 2009!

Stora KRAMAR till dig!

Bert: Tack Bert, och detsamma önskar jag dig!

KRAM till dig med Gott Nytt År!

Marianne i Sverige: Nej, är du förkyld! Hoppas att du piggnar till riktigt fort igen så att du orkar njuta av ledigheten!

Ja här firar vi jul två gånger och nyår två gånger. Ingen hejd på roligheterna här inte!

Jag önskar dig också ett riktigt Gott Nytt År och att du ändå får en trevlig kväll, även om det är liggandes på soffan!

KRAM!

KARLAVAGNEN sa...

Aha, kiss-e-riet fortsätter. Tror att Feliway skulle kunna hjälpa. Har ni kollat att katten inte har ont när den kissar. Eller är det rent territorium?

Marianne sa...

Karlavagnen: Ja och nej, det är ganska länge sedan nu, men vi vill göra oss av med skinnsoffan och skaffa en ny, och då har vi inte lust att det händer igen. Och glasdörrar blir nog både snyggt och praktiskt, för då kan vi stänga av där nu på vintern och slipper värma upp det köldhålet som det annars är.

Ingen av dem har ont, det vet jag för de följer ofta med mig och sätter sig på lådan när jag sätter mig på tronen. Och Tjorvan hade njursten för en massa år sedan, så jag vet precis hur det ter sig. Hon har inga problem nu och vi kör Urinary-mat med jämna mellanrum för att hennes njurar ska må bra. När vi inte kör det kör vi den dyraste och bästa maten Hill eller här där Hill inte finns är det Royal Canine. Jag tror det är territorium, det är så många katter där utanför.

KARLAVAGNEN sa...

Då tror jag stenhårt på Feliway spray. Be grasshopper ta med sig!

Är Hill's bättre än RC? Hmm trodde det var tvärtom... Never mind...

Marianne sa...

Karlavagnen: Vet inte vilket som är bäst, men veterinären som åtgärdade njurstenen sa att vi skulle ge henne Hills, så det blev det i Istanbul. Här blir det RC, Hills finns inte. Hur som helst har hon varit frisk ända sedan den pärsen. Tack och lov, för det var inte roligt för henne, eller oss för den delen. Vi ger dem aldrig Friskies eller Wiskas eller liknande torrfoder, bara burkarna.