måndag 29 december 2008

Jag gråter för folket i Gaza

Det här är inte en politisk blogg, men nu kan jag inte vara tyst längre.

Jag är inte antisemit, Israel får gärna finnas för min del. Det är säkert trevliga människor som bor där och det är säkert ett vackert land.

MEN Israel kan inte bara ta och ta från det palestinska folket på det sätt som hittills har skett. Israel bygger murar, beslagtar gårdar för att skapa nya bosättningar till det israeliska folket och DÖDAR URSKILLNINGSLÖST!

Två personer döda i Israel – drygt 320 personer döda i Gaza, däribland ett flertal BARN! 1400 personer är skadade i Gaza – antalet skadade i Israel är okänt, men om vi förutsätter att det är i samma proportioner och är lite generösa blir det 10 personer.

Nej, det är inte rätt av Hamas att kasta granater in i Israel. Men det är ännu mer fel av den oerhört rika och starka staten Israel att handskas med problemet genom att fullständigt utplåna det palestinska folket i Gaza, vilket verkar vara målet. Det GÅR INTE att undvika att döda och skada oskyldiga barn i ett så tättbefolkat område som Gaza är om man flygbombar området. Det går inte att undvika att döda och skada människor i Gaza som faktiskt inte stöder Hamas. Alla gör inte det. Det fattar minsta tvååring, och det är jag mer än övertygad om att den israeliska krigsmakten också fattar. Men det struntar den israeliska krigsmakten i, de använder några skruttiga granater som inte ens kan träffa sina mål som ursäkt för att sätta igång ett fullskaligt krig. På precis samma sätt som de i många år har gjort om en palestinsk treåring har kastat sten mot en israelisk soldat – då skjuter de israeliska soldaterna med automatvapen.

Ursäkta mig, men om jag hade varit palestinier hade jag också varit desperat. Om jag hade varit palestinier och inte hade haft möjlighet att försörja mina barn, ge mina barn medicin när de är sjuka och insett att det inte finns någon som helst framtid för mina barn – ja, jag vet inte vad jag hade gjort. Kanske jag också hade kastat en och annan granat mot dem som är orsaken?

Enda sättet att lösa den här konflikten är att Israel OMEDELBART upphör att bomba Gaza, att de ser till att skeppa in ordentliga mängder mat och medicin och filtar och kläder till Gaza, att de öppnar alla gränsövergångar och slutar hindra folk att ta sig ut från och in till Gaza, och att de lämnar tillbaka de bosättningar som ska lämnas tillbaka enligt avtal.

Det är vad jag tycker, och jag köper INTE att Israel måste försvara sig mot Hamas, det går inte att försvara sig genom våld, bara genom att se till att det palestinska folket får tillbaka möjligheten att försörja sig och att bygga upp sina liv.

12 kommentarer:

Marianne sa...

Marianne, Du borde gå in som medlare i den här skiten. Ingen kan sammanfatta eländet där bättre än du. Jag håller fullständigt med dig.

Svensk chekchouka sa...

Marianne, Vid den Egyptiska gransen stâr ambulanser som väntar pâ sjuka som Hamas vägrar släppa ut. Idag skickade Israel in medecin i form av lastbilar till gaza. Det handlar inte om att döda urskiljningslöst, det är ciblerat, och -ja-, om du bodde i ett land som under âtta âr bombats av raketer dagligen i kanske du skulle ha större förstâlese för handlingen som är brutal som ger hopp om att beskjutningen frân andra sidan kommer att upphöra. Tom Egypten har ju skrivit att situationen är själförvâllad, kanske skulle de ocksâ reagera pâ missilbeskjutning, frân gaza.Att gaza är fattigt idag, efter att fâtt miljarder av Europa att bygga sjukhus och annat för tycker jag ocksâ är beklagligt, men det är inte Israels fel. Folket har rösträtt, de har själva röstat fram Hamas som är en terrorsitstämplad organistaion som bygger dagis och förskolor där barnen inte lär sig sânger eller lekar utan slagord som död ât judarna. Visst är det hemskt att barn dör, det tycker jag med, och jag fortsätter inte den här meningen med ett "men"!
I onsdags föll det 80 missiler i Sderot ( Israel), inga demonstrationer i Europa, inga artiklar-bara vardag... Jag vägrar dessutom tro att du i desperation över misär skulle skicka missiler till ditt grannland eller be din son spränga sig själv i btar pâ en resturang...
Vi grâter bâda, av helt olika anledninar, men nâgra gemensamma târar fäller vi för barnen som förlorat livet.
Du räknar döda. Hade det känts bättre om fler dött i Israel? För allas info kan jag avslöja att de dödai Israel var Israeliska Araber som arbetade pâ ett bygge, Araber men Israeliska medbborgare, precis lika mycket värde som oss andra.
Kram Marianne, jag gillar din blogg ändâ. Gott nytt âr!

Marianne sa...

Marianne i Sverige: Det krävs nog lite mer diplomati än jag klarar. Jag hade pekat med hela handen och krävt att alla parter löd. Fast det är klart, det kanske är det som behövs?

Chekchouka: Nej, jag vill inte att någon ska dö, tvärtom vill jag att bosättningarna ska lämnas åter så att palestinierna får möjlighet att försörja sig och bygga upp sina liv, det funkar inte med konstgjord andning någon längre tid. Det är enda sättet att få en varaktig fred. Just att det finns en framtid. För det är ju det enda de allra flesta vill: Att kunna försörja sin familj och ge sina barn en framtid. Och du måste hålla med om att det är David mot Goliath.

Och visst sägs det att det är Hamas som stoppar sårade från att ta sig till Egypten, men det sägs också (av FN) att Israel bombar just vid övergången så att det blir omöjligt att ta sig till gränsen.

Och ja, i dag släppte Israel in 80 lastbilar med förnödenheter, men hur långt räcker det till en befolkning på 1,5 miljoner? Samtidigt evakueras sjukhus eftersom det är ett mål för Israeliska bombplan. Jag hörde talesmän för Israel säga att det är Hamas fel att civila och barn dör i Gaza för att Hamas gömmer sig bland civilbefolkningen. Men det är ju orimligt att barn skadas och dör för att andra gör fel!

Israel är ju den part i den här konflikten som borde vara den kloka parten. Som borde kunna agera "storebror" och se till att det blir rättvist, att palestinier vars land den israeliska staten har lagt beslag på till bosättningar får en möjlighet att försörja sig. Att inte agera så att ett folk riskerar att förintas ...

Vet du, jag gillar din blogg också även om jag inte har hunnit läsa mycket på sista tiden. Och det är väl tur att alla inte har samma åsikter här i världen, då hade vi inte gjort några framsteg.

Stor kram till dig också, och jag hoppas för allas skull, inte minst din, att det blir FRED på riktigt snart! Och Gott Nytt År önskar jag dig också!

Anne sa...

Det är så sorgligt och hopplöst att än en gång läsa/höra om de här konflikterna pågår år efter år och ingen framtid finns. Så mycket hat också, det blir ju tydligt när man hör de olika sidorna. Oresonligt hat och för mig med utomstående ögon verkar så mycket vara på sandlådenivå (jag förstår så klart att det mer komplicerat än så och bla bla - men ändå....hur svårt ska det vara kan jag känna).

Jag anser att båda sidor har ett ansvar, både är lika goda kålsupare. Sen tycker jag du har en bra poäng i det du säger med David och Goliath. Är kanske den "starkare" den med mer ansvar att vara förståndig?
De här frågorna är ju så oerhört svåra att diskutera, det blir lätt laddat och de kollektiva skuldkänslorna (det som hände under andra världskriget, judarnas förintelse) kommer nog för fortsatt lång tid att vara världens dåliga samvete och göra att Israel "tillåts" göra mer än vad kanske en annan stat skulle få göra.
Vad vet jag, tänker högt här.
Jag tar ingen sida, har ingen historia, tro eller på något sätt som färgar mig att ta ställning för nån part. Jag önskar bara de här meningslösa krigen kunde få ta slut nån gång och att en framtid kunde få finnas för alla.
Nyårskram till dig MArianne redan nu!

Kroken "lite blå-vit" sa...

Har bott i Israel och har nog mina sympatier där.. Det första min arbetsledare sa var (fritt fr engelska) om du hör något vina i luften så släng dig på marken med händerna över huvudet..om det är tyst en stund spring med händerna över huvudet till skyddsrummet..

Jag bodde i tag i norra Israel och vetskapen om att det "rätt-var-det-var" kunde dimpa ner hemgjorda raketer i mitt kök var rätt nervpåfrestande.

Jag har hjärtestor förståelse för den CIVILA befolkningen i Gaza, men samtidigt kan jag inte förstå hur en så isolerad del av mellanöstern kan få vapen! (jodå jag VET, det är ryska grejer, vet ju alla..utom FN??)

Förstår att Israelerna till slut tröttnar..nyligen blev en byggjobbare dödad i Israel av en raket från Gaza. Paradox att han var Palestinier...

Tyvärr är det så att det är de civila som blir lidande när de stora elerfanterna tutar...

Men kan i princip bara hålla med Chekchouka.
(och apropå bosättningarna.."på min tid" levde folk i de norra delarn i skräck för att fienden skulle skjuta ner mot dem från Golan... därför anekterades även Golan...)

Men jag lider med de civila både i Gaza och i Israel.

DILA sa...

Tack för att du tar bladet från munnen och uttrycker det många människor anser. jag tar ingens parti men jag håller fullständigt med dig om det du säger. Läste någonstans att Gazaremsan är ett av världens mest tätbefolkade områden. Israel säger till palestinierna att de ska hålla sig undan "Hamasområden". Hur gör man det i ett så tätbefolkat område? Jag lider verkligen med de oskyldiga som drabbas av denna tragedi.

Kram Dila

Suzesan sa...

Marianne jag kunde inte sagt det bättre själv alls. Jag håller med dig i allt.
Det räcker nu!!!
Bra sagt och modigt.
Jag har gått hela dan och tänkt på hur jag ska sätta ner foten och det gör jag nu!! Jag med!!
Jag visste in hur jag skulle uttrycka mig men nu vet jag. Precis så där som du skrev.

Bara för att den vidriga, vidriga förintelsen varit... så får vi aldrig, aldrig tillåta sånt mera någonsin och det är just det som pågår nu.
Det var inte Palestinierna som utförde det.
Israel måste lära sig ta kritik!!och Lyssna!
Jag har vänner som är Israeler som tar avstånd från detta och de vill inte bli tvångsinkallade i krig. De vill ha fred och bo tillsammans araber och israeler. Jag har goda vänner som är från Palestina som tar avstånd från Hamas dåliga inflytande på människor.

Jag vet att Hamas skänker många gånger mat och andra vanliga förnödenheter som är självklart i rika staten Israel... för att få människor att gå med...i deras parti. Jag vet mer men det tar jag en annan gång.
Vad gör man inte när man är hungrig och utblottad?!
Barnen svälter.
Under andra världskriget så var det judar som förådde judar för att klara sitt liv. Det har jag fått berättat för mig av en judinna som var med om Holocaust och klarade sig med livet och förståndet i behåll. Hon har berättat mycket. En fin människa.
De jobbade med tyskarna för att klara sig. I kris så har jag ingen aning om hur jag skulle bli eller reagera. Jag vet faktiskt inte men jag skulle hellre dö än ställa mig bakom en utplåning av andra människor. Det är jag helt säker på! Det finns en plats på jorden för oss alla.
Gud tillåter inte sånt här för han är inte krigisk det är vi människor som är.
Åhh tårarna rann när jag läste detta för jag lider verkligen med folket. Alla döda vem de än är. Helst alla barnen!!
SovGott Marianne.
Kram
Susanne

Petra H sa...

Bra skrivet Marianne, och modigt - för det är verkligen en så känslig fråga. Jag blir så ledsen när jag läser om vad som händer igen i den delen av världen - jag tror aldrig att det kommer att bli fred där, tyvärr. Det finns ingen politisk ledare som är stark nog för att sätta ner foten och säga att nu är det nog - på bådas sidor.
Det är så sorgligt, det är en vacker region som jag gärna skulle besöka igen men tror inte att det kommer att ske som situationen ser ut nu.
Stora nyårskramar från ett fortfarande regnigt PR

G sa...

Jag förstår att Israel känner sig maktlöst och tar till storsläggan mot det envisa,, omöjliga folket på Gaza Davids kampp mot Goliat. Men Goliat har förlorat förr! Om inte annat så världsopinion.
Tyvärr lägger jag en hel del skuld på Israel. Det judiska folket finns själva i egen stat efter övergreppen i Europa... och tyvärr är de förvaltare av Hitlers tes "Utrota folket". Det är tragiskt!

Marianne sa...

Anne: Jag har inte heller någon historia som gör att jag är färgad, skulle i så fall vara på den judiska sidan eftersom jag har judiska vänner men inga palestinska vänner. Jag försöker se lite mer praktiskt på det hela, vad det är som får Hamas att reagera som de gör och vad jag tror skulle lösa problemet på ett görbart sätt. Om det palestinska folket får möjlighet till försörjning och framtid skulle långt färre stå bakom Hamas, det är jag övertygad om. Religionerna blir alltid starkare i fattigdom och hopplöshet, svagare i välstånd och framtidstro. Och Hamas är ju i grunden en religiös gruppering med religio-politisk agenda. Så jag tror inte att bomber hjälper, jag tror att bosättningarna hjälper. Samtidigt har jag en viss förståelse för att judiska människor lätt känner sig hotade, men eftersom den israeliska befolkningen har en högre andel välutbildade medborgare tycker jag nog ändå att ansvaret för "klokskap" och att sluta tänka med reptilhjärnan faller mer på deras lott. Och att inse vad det innebär att hota en hel befolkning.

Jag tycker alltså inte på något sätt att Hamas gör rätt, bara att jag inser människornas desperation.

Stora nyårskramar till dig också, hoppas att 2009 för med sig allt gott till dig!

Kroken: Som jag skrev till Anne här ovan, jag tycker inte på något sätt att Hamas gör rätt. Men Israels reaktion i egenskap av den starkare och mer välutbildade borde inse vad olika handlingar leder till. Vad det är som förvärrar situationen och vad det är som förbättrar den, både för de egna medborgarnas skull och för mänskligheten i stort. Klart att de tröttnar, men det är ju precis det palestinierna också har gjort.

Och jag TYCKER inte att det är rätt att säga att det är Hamas fel att barn dör och blir skadade - även de barn som klarar sig utan minsta skrubbsår blir skadade, det ska man inte glömma. Det är som om en bankrånare tog mina barn som gisslan och polisen mejade ner alla - det är bankrånarens fel? Möjligt, men polisen får inte meja ner mina barn i alla fall. Inte ens om jag hejade på bankrånaren.

Krokiga kramar!

Dila: Nej, precis som du säger, den civila befolkningen har ingen möjlighet att separera sig själva från Hamas eller deras anhängare. Gaza är visst bara hälften så stort som Öland eller om det var Gotland, med 1,5 miljoner invånare. Det går inte att fly undan. Och det går inte att göra "kirurgiska ingrepp" mot Hamas. Även om det hade gått tror jag inte att det är lösningen på problemet. Som jag har redan har sagt tror jag att enda lösningen är att återlämna bosättningarna till palestinierrna, att det blir två separata riktiga stater och att palestinierna får möjlighet till försörjning och framtid.

Kram!

Suzesan: Ja, som jag skrev här ovan kan jag förstå att judiska människor har lätt att känna sig hotade, men de är på god väg att göra samma sak som skedde mot dem under andra världskriget. Och det tror jag inte att de vill om de tänker efter. Och du har rätt i att det är svårt att kritisera Israel, att "världssamvetet" lägger ett tabu över det hela. Men Israel är en fullvärdig stat i världen, och måste ta kritik precis som alla andra stater. Om folk i Gaza hade haft det bättre hade nog Hamas haft färre anhängare, det är jag helt övertygad om.

Kram!

Petra: Visst är det en känslig fråga, och nästan tabu att yttra sig, men det måste vi nog alla göra om det någonsin ska bli fred. Önskar att det fanns någon som kunde gå in och tala allvar med alla parter, peka med hela handen och säga till vad de ska göra och inte göra. Någon som inte har någon annan agenda än barnens bästa. Alla barn, i hela regionen.

Stora nyårskramar till dig också, och jag hoppas att 2009 blir ett riktigt bra år för dig med många drömmar som går i uppfyllelse!

G: Ja, tyvärr är det ju så att den som utsätts för misshandel ofta blir misshandlare själv. Och jag förstår som sagt att judiska människor har lättare än andra att känna sig hotade, inte bara i den nuvarande situationen. Men med den allmänt högre utbildning och levnadsstandard som Israels befolkning åtnjuter borde det också vara de som är den förståndiga och klarsynta parten som inser vad som leder till förbättringar och vad som leder till försämringar.

trollpackan sa...

Håller med om att det bombas alldeles för mycket i det där området...verkar som att freden är långt borta. Många oskyldiga får sätta livet till.
Jag tycker också att ockuperad mark ska lämnas tillbaka så att alla människor i området kan försörja sig själva.
Terrorister måste ju bekämpas, och jag känner mig inte säker på att de slutar även om det skulle bli fred, men att bomba civila är ju helt horribelt.
Vet inte hur det ska gå att lösa det här, man kan ju bara hoppas på sunt förnuft.
kramen

Marianne sa...

Trollpackan: Ja, där sa du ett sant ord! Sunt förnuft är nog vad som saknas, alla är så insnärjda i sina olika känsloupplevelser att ingen ser klart. På båda sidor.

Kram!!!