onsdag 17 december 2008

Onsdagsrecept: Kikärtsbiffar

Jippi, jippi jey! Jag kommer ihåg att det är onsdag och dags för onsdagsrecept! Inte illa va?

Jag skrev att jag gjorde kikärtsbiffar den dagen de slaktade en ko här utanför den lilla moskén tvärs över gatan, och Musikanta bad om receptet. Det delar jag så gärna med mig av, även om det inte blir något fotografi i dag. Kamerabatteriet är på semester i Sverige för att få nya kompisar från fotoaffären, så jag kan helt enkelt inte ta några foton just nu (och jag har inga kikärtsbiffar att fotografera heller).

Kikärtsbiffar
1 burk färdigkokta kikärtor
1 ägg
1 msk vetemjöl (eller annat bindemedel)
½ morot, finriven
½ lök, hackad
1 handfull persilja, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk sambal oelek eller någon annan krydda man tycker om
salt och pepper

Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Mixa dem sedan med en stavmixer.

Blanda alla ingredienser till en smet.

Stek som biffar i smör några minuter per sida, eller fritera dem lätt i olja.

9 kommentarer:

Petra H sa...

Perfekt - det här receptet ska jag testa redan imorgon - vi har alltid garbanzos (kikärtor) i skafferiet och jag är lite trött på den spanska kikärtssoppan med chorizo nu... Ikväll blir det coleslaw till Os glädje, vi har inte ätit det på minst en månad!!
Kram och hoppas du kommer ihåg att vila mellan översättningarna.

Desiree sa...

Jag lagar rätt ofta sådana här. Tycker jättemycket om kikärtor och det är perfekt, eneklt och billigt med dessa biffar. Alltid ett användbart toppen recept. Ha en bra onsdag.

Kersti sa...

Det ska jag prova när jag är ensam hemma någon dag. de andra gillar inte kikärtor men jag kan verkligen längta efter det.

Marianne sa...

Petra: Jag har också alltid en burk kikärtor hemma, det är gott att ha i sallad också, jag brukar rosta dem lite lätt med salt och chili och sedan låta dem svalna innan jag har dem i salladen.

Kram!

Desirée: Visst är det gott! Och man kan ju krydda lite som man vill. Dessutom är de lika goda kalla, så de är toppen att ha på ett buffébord.

Kram!

Kersti: Om du gör de här biffarna utan att tala om vad det är kanske de inte märker något : )

Kram!

kapten KOCK sa...

Händer att jag gör sådna här men brukar forma till "bollar" och lägga i fallafel-bröd med tomater och lök. Jättegott!
Brukar förresten använd spiskummin som jag tycker ger lite "orientalisk" smak!

KRAMEN!

Musikanta sa...

Tack snälla Marianne för receptet. Jag kokar alltid en stor gryta med kikärtor (lägger dem i blöt över natten) och fryser in i mindre paket som jag tar upp då och då och bara fräser upp i lite smör. Men nu ska jag pröva dina biffar. Det verkar inte alltför komplicerat.
Kram/Musikanta

Marianne sa...

Kaptenen: Just det, så kan man ju också göra! Och spiskummin ska jag prova någon gång, har nog aldrig använt det.

Kram!

Musikanta: Smart att koka en ordentlig laddning och sedan frysa in. Själv är jag lat och köper burkar. De här biffarna är hur lätta som helst att göra, tror faktiskt att jag ska göra sådana till mig själv i dag, sedan räcker de ju några dagar när man är ensam.

Kram!

Petra H sa...

Mycket goda, åt dem med coleslaw-rester igår när O jobbade sent!
Trevlig helg!!
Kram

Marianne sa...

Då åt vi samma middag! Fast jag fick ingen coleslaw för det gjorde jag ingen : ) Kul att ni tyckte om dem!

NU ska jag försöka surfa igen! TREVLIG HELG!
KRAM!