torsdag 22 oktober 2009

Höst och recept för en panikmiddag

Inte för att vi kan skryta med lika vackra höstfärger som Anne kan i Oregon, men man tager vad man haver så här kommer min höstbild:

Höstträd i Kairo.

Även det fotot är taget i farten genom bilfönstret, så håll till godo eller blunda.

I går visste jag att vi kanske skulle få en gäst till middagen eftersom vi har fint besök från Kontoret i Sverige, men när Maken inte hade ringt vid tresnåret tog jag för givet att gästen inte skulle komma. Så jag förberedde en enkel vardagsmiddag för två. Klockan sex ringde telefonen.

- Eh, hej.
- Hej.
- Eh, host, jo, eh, alltså, inte förrän om en timme, men S kommer med hem i kväll.
- Shit! Jaha, hjälp. Vad ska jag hitta på nu? Hej då!

Ner i köket och kika i frysen. Vad tinar och blir färdiglagat på drygt en timme? Lövbiff. Ner med lövbiffarna i en vattentät plastpåse och sedan ner i kallt vatten. Skala fler potatisar. Tacka alla högre makter i hela universum för att jag hade gjort vitlökssmör med persilja så att det fanns färdigt i kylen. Festa till salladen lite genom att rosta pinjenötter och ös i.

Dessert? Häll frysta hallon och frysta blåbär i en pajform. Tacka alla högre makter en gång till för att jag köpte vit belgisk choklad när jag var i fina köttaffären. Riv vit belgisk choklad över bären och sätt ugnen på 225°C.

Upp i badrummet för lätt uppfräschning och påbättring av sminkeriet, in i garderoben och fånstirra. Jag har inga kläder! Prova tre olika utstyrslar innan de vanliga Acne-jeansen åker på tillsammans med t-shirt och nya lilla blusen. Ingen idé att försöka leka fin dam när man inte är det.

Duka. Svär åt sig själv för att besticken fortfarande inte är ordentligt putsade så att jag får stå och putsa dem mitt i alltihop*. Diska ur och putsa vinglas. Har vi något vin? Jo, ett par flaskor, öl har vi definitivt inte. Synd för det passar bättre en onsdagskväll.

Klockan 19.00 ringer det på dörren.

- Hej, det är från Drinkis. Jag har två flak öl som ni har beställt.

Bättre tajming kan man knappast önska sig. Bra tänkt och gjort av Maken. In med några bärsaburkar i frysen.

Klockan 19.05 kommer Make och gäst.

Lövbiffarna har tinat, potatisen är nästan klar. Bara att steka upp biffarna, hälla av potatisvattnet och servera. Desserten åkte in i ugnen medan jag dukade ut maten, bara några minuter tills chokladen hade smält.

Och det blev en mycket trevlig kväll**.




*Jag har ägnat hela förmiddagen i dag åt besticksvård. De har nämligen en förmåga att se smutsiga ut trots att de är rena. Nu är de putsade med bikarbonat och blänker så fint, så fint.

**Hela proceduren, nästan, kan mycket väl upprepa sig i kväll igen, men då blir det kokt lax i så fall, för den kan man koka utan att tina först. Måste förbereda en dessert, bara för i fall att.

24 kommentarer:

Annika sa...

Ah, man tager vad man haver, sa Marianne och fixade till en festmåltid på en spik!
Härligt!
Kan tro att det smakade bra.
Drinkis är ju ett helt underbart ord på ert "system", det vet jag att jag kommenterat förr :-) Love it! SÅ passande!
Fåh'se nu om det blir att fixa till en måltid på samma sätt ikväll! men nu är du mer förberedd.
Kram!!

Victoria sa...

"Ingen idé att försöka leka fin dam när man inte är det." Haha, du är ju bara för rolig!! Det där fixade ju du med både stil, finess och påhittighet - DET är en fin dam det!

Kramar//Vic

Millan sa...

:-D later som det blev en mycket trevlig och god middag tillslut. Jag har en tendens att helt forlora mitt sjalvfortroende om nagon ska komma pa middag och kommer plotsligen inte pa ett enda gott recept att laga...
Kram

Matildas fikarum sa...

Men heter leverantören Drinkis? Det är ju så gulligt att jag inte vet vad. Hur fungerar måttsystemen förresten? Säger man flak på svenska? Hur mycket öl är det? Jag tänker bara på lastbilsflak.

KARLAVAGNEN sa...

Hoppas han uppskattar dig! Det tror jag nog - men såpass mycket att ni flyttar till Madrid? Hmm, El Make - tips på St. Valentin present!

Tina lövbiffar i kallt vatten? Det ska jag prova nån gång!

Du är fenomenal!

Anonym sa...

Vilket race! Men det låter ändå organiserat och BRA!

anna of sweden sa...

Vad duktig du är! Själv hade jag bett maken köpa med något färdigt på vägen! :)

Otta sa...

Det fixar du! :-)
Kram

Marianne sa...

Annika: Haha, ja det var middag på en spik, näst intill! Tur att jag hade varit och handlat kött! Typiskt, i dag när jag tänkte att det är bäst att förbereda sig, så kommer han inte. Har jag REDAN fått reda på : ) Ja, ja, nu har jag kiwiparfait i frysen, det går nog åt ändå. Han ska ut på bissnissmiddag i kväll.

KRAM!

Victoria: Haha, alltid när det är något "fint" brukar jag leka kulturnisse i stället. Har gett upp att försöka passa in med fina damer, det går inte. I går var i och för sig inga fina damer inblandade, men ändå : D

Kram!

Millan: Enkelt är oftast bäst. De flesta förväntar sig inte gourmetmat när de går hem till någon, det kan de gå på krogen och få. Tacka vet jag hur det var på 70-talet, då var det sallad som gällde, och var det lyx så var det kycklingsallad. Eller chili con carne, det var nytt och spännande och lätt att laga. Man ska nog inte krångla till det för mycket!

Kram!

Marianne sa...

Matilda: Ja, vårt "systembolag" heter Drinkis! Alkohol säljs inte i vanliga affärer, Drinkis är de enda som säljer. Tror det finns 3-4 affärer i hela Kairo, de servar 20 miljoner! Å andra sidan är det bara en bråkdel som dricker någonting. Och de har en utmärkt service som kör hem eländet till en!

Nu får jag gå ner och räkna. 24 ölburkar på ett flak. Jo, det heter flak när det är en sån där pappbricka som är inplastad. Back när det är en plastlåda. Kartong när det är - kartong : ) Sen kan jag inte fler.

Karlavagnen: Ja men det hade varit en bra present. Att flytta till Madrid! : )

Alltså, jag tinade bara biffarna i kallt vatten, du vet som man tinar räkor. Sedan stekte jag dem.

Carina: Det är väl de gamla sjukskötersketakterna som kommer fram. När det är panik gäller det att vara iskall och organiserad : D Och så har jag i ärlighetens namn Arlas kokbok där de har en del paniktips i marginalerna!

Marianne sa...

Anna: Haha, jo det hade nog jag också gjort om det inte var för att kontoret ligger ungefär 3 minuters promenad härifrån med bara en moské emellan : D

Otta: Jag har gjort en dessert som står i frysen, men nu kommer han inte i kväll. Det är helt okej, jag kan äta upp allt själv : D

Kram!

Desiree sa...

Jag är impad. Bra jobbat. Det var duktigt att fixa allt det där på en timme. Man får göra vad man kan och inse att allt inte kan vara perfekt. Jag tyckte du gjorde en strålande insats.

StrandMamman sa...

Braaaaa jobbat Marianne!! Och visst kan du belöna dig med att äta upp kiwiparfaiten alldeles själv :)) Kram!

Anna, Fair and True sa...

Det gick ju bra ändå! Ibland kanske det kan vara lättare t o m för man hinner inte tänka för mycket på vad man ska göra och oroa sig om det kommer bli bra. Gott lät det verkligen!

Suzesan sa...

Hahah såroligt inlägg. Inte så roligt när du fick köra ett restaurangrace. Så som man tänker i ett restaurangkök. Oh shit!Tänka fort lixom tjoff tjoff färdigt. DUKTIGT MARIANNE:)

Roligt med dina tillägg med stjärnorna haha. Din höstbild är fin.

Kram
/Susanne

Taina sa...

Snacka om improvisation och kreativitet från din sida! Stort grattis! Ibland vill "stor besöken" ha bara vanlig husmanskost. Det uppskattas så att bara få komma hem till någon än att sitta på en restaurang som de gör så många ggr annars. Snyggt jobbat Marianne.

Kramar

Saltistjejen sa...

Haha du är för söt! Och kreativ!!! Kanske skulle du varit med i det tär TV-programmet de sände för länge sedan som hette "här är ditt kylskåp" eller ngt ditåt. Själv är jag itne så bra på att rodda ihop ngt så snabbt.
Kram!!

Marianne sa...

Ha,ha, Här skulle jag verkligen velat vara en fluga på väggen och kollat in allt. Kan se dig framför spegeln och samtidigt vispa ihop nåt smarrigt till middag.
Underbar läsning.
Men koppla nu av i kväll och ta på dig vad du vill och ät vad du vill och skippa sminket och putsade bestick, he,he.
Kram :o)

Anne sa...

Du är bara för duktig! Att sådär hux flux slänga ihop en snudd på gourmetmåltid sådär bara. Det märks att du är mycket duktig i köket, för det är bara sådana människor som kan "slänga ihop" en sån där fin middag på nolltid :)
Mmmmm, efterrätten ni åt är barnsligt god. Så gott med bären och vit choklad i ugnen. Det var länge sen jag åt, kanske man skulle göra det i helgen. Passar bra med sån dessert när det är höst också.
Du nämnde aldrig husmorstipset om bestick och bikarbonat i ditt förra husmorsinlägg. Jag kan inte minnas det. Men det är ju ett superbra tips. Besticksvård ska jag ägna mig åt idag, har också problem med bestick som ser smutsiga ut fastän de är rena.
Ha en bra fredagkväll, du kanske står i köket och kockar i skrivande stund :)

Marianne sa...

Desirée: Ja det är bara att glömma perfektion i det läget och svänga ihop vad man kan. Det visade sig att Klas skulle ha ringt flera timmar innan, men så fick han telefonsamtal och sedan ...

Kram!

Strandmamman: Haha, ja det är straffet för att man inte ringer i tid - man får inte smaka kiwiparfaiten : D Nä, han fick han med : )

Kram!

Anna: Ja det är bra ibland att inte ha för mycket tid att tänka och tycka att man ska få till världens gourmetmiddag. Det hade garanterat misslyckats!

Kram!

Marianne sa...

Suzesan: Den nya restaurangkedjan - Mariannes fast food : D Kockarna har i alla fall fördelen att ha en redan färdig och uttänkt och förberedd meny! Och jag vet ju att man kan tina kött i mikron, men jag misslyckas ALLTID när jag försöker, så jag har gett upp mikron totalt.

Kram!

Taina: Så är det, de som reser väldigt mycket blir glada för enklaste ärtsoppa, bara de slipper ännu en halvdålig krogmiddag. För ska man ha bra mat på krogen och inte vet exakt var man ska gå så blir det dyrt.

Kram!

Saltis: Å ja, vilken dröm om det kom hem ett proffs och råddade ihop någonting ur kylen åt en! Och visade lite tips och knep på hur man kan göra. Det hade jag gillat.

Kram!

Marianne sa...

Marianne: Haha, ja det är tur att man inte längre är 20 och att Han alltid kommer hem så man inte måste ägna dryga timmen framför spegeln längre ifall Han kommer : D Nu kan man ägna längsta tiden vid spisen i stället. Eh, hur fick jag ihop det där, tro?

Kram!

Anne: Det är en av mina bästa kompisar som har lärt mig improvisera i köket. Hon är suverän och lyckas alltid få allt att smaka nytt och som man aldrig hade ätit den rätten innan. Jag studerar alltid noga vad hon gör och sedan försöker jag härma henne så gott det går.

Jag tror det var någon annan som skrev om bikarbonat. Visst är det trist när besticken är så där! Jag funderar allvarligt på att kasta ut de här och köpa nya. Skulle inte förvåna mig om vi har samma sort, från det Stora Möbelvaruhuset?

Kramar!

Anne sa...

Hehe, jo då har vi kanske samma sort. Även mina är från det Stora Möbelvaruhuset :)

Marianne sa...

Anne: Jag vill ha nya, jag vill ha något fint märke med livstids garanti att de alltid ska vara blanka!

Kram!