onsdag 14 oktober 2009

Onsdagsrecept: Tabouleh

Boganvilla.

För de flesta av mina kompisar betyder lunchträff att man ses någon gång mellan 11 och 14 för att äta mat mitt på dagen. I dag ska jag dock på en lunchträff där jag ska hämta min kompis vid 15 för att sedan åka och äta lunch. För mig brukar det vara ungefär då jag börjar fundera på vad jag ska laga till middag. Så jag antar att dagens träff blir en munch - middag och lunch kombinerat.

Vi ska gå till en egyptisk restaurang som heter Abou El-Sid och som har öppnat i vårt lokala köpcentrum. Jag har tidigare bara varit på deras klassiska restaurang inne i stan, men vad jag har sett utifrån är den här restaurangen minst lika fin. Enligt legenden (som går att läsa på hemsidan som du kommer till om du klickar på länken) fanns det en gång för länge sedan en fattig man i Kairo som var känd för sin vänlighet och sin generositet, Abou El-Sid. Ryktet om Abou El-Sids goda mat nådde sultanens öron och en dag klädde han ut sig till luffare och gick till Abou El-Sids hus där han bad att få ett mål mat. Maten var så god att sultanen blev kvar i två dagar. När han kom tillbaka till sitt palats skickade han genast efter Abou El-Sid och anställde honom som kock. Men Abou El-Sid trivdes inte, han längtade hem och bad sultanen att han skulle bli frisläppt. Sultanen vägrade och till slut rymde Abou El-Sid. Väl hemma skrev han ner sina hemliga recept i en stor bok som han sedan gömde i sitt hus. När ägaren till den nuvarande restaurangen hörde historien letade han reda på Abou El-Sids hus och fann kokboken, och öppnade sedan en restaurang i Abou El-Sids ära.

Tro't den som vill.

En sak jag definitivt ska beställa är tabouleh. En ganska enkel sallad med persilja som bas. Det är inte direkt någonting man äter som ensamrätt, men som tillbehör och på ett buffébord passar den perfekt. Det finns olika sätt att göra tabouleh, men jag tycker att det det ska vara en finhackad sallad och bulgurvetet ska inte dominera. Jag hittade ett bra recept hos kopandafoods.com

Tabouleh
1 dl kokt kall bulgur (koka enligt anvisningar på paketet)
5 dl finhackad bladpersilja
1/2 dl finhackad mynta (kan uteslutas)
2 tomater, hackade i små bitar
1 finhackad (röd)lök

Dressing
1/2 dl pressad citron
1/2 dl olivolja
salt, peppar

Blanda dressingen och rör ihop den med bulgurn. Se till att röra bort eventuella klumpar. Blanda sedan i övriga ingredienser.



18 kommentarer:

Sherry sa...

Hej Hej,

Kul att du bloggar ifran Kairo, det gor jag med!

Trevlig blogg!

Salam

Marianne sa...

Sherry: Hej och välkommen hit! Jag har varit inne hos dig någon gång men har inte hunnit kommentera! Jättekul att vi är flera som bloggar härifrån!

Salam!

Victoria sa...

Hej,

Tabouleh låter gott och precis lagom svårt att göra, perfekt för mig haha! Bougainvillea (engelsk stavning??) är jättefint, vi har dem utanför vår ytterdörr. Vad jag inte visste innan vi flyttade hit var att de har massor med jättevassa taggar, inte kul när man bestämt sig för att hänga upp spindelnät inför halloween, ajaj! ;o) Kram!

Marianne sa...

Intressant historia om den där Abou El-Sid. Kanske du får sammma mat som sultanen åt en gång i tiden.
Taboulech låter smarrit, ska absolut testa nån gång.
Är för övrigt lite trött idag efter gårdagens festligheter, hi,hi.
Kram

Desiree sa...

Jag älskar Tabouleh, det är himla gott och passar till en hel del. TIll en grillad bit kött eller fisk är det faktiskt jättegott. Hm lite sen lunchdate men låter som ni kommer att få riktigt trevligt och att få äta gott tillsammans. Ha en riktigt bra dag.

Saltistjejen sa...

Ah Munch! Det var nytt! Men ett jättebra begrepp! Minns när jag var liten och mamma ofta gjorde vad hon kallade för "fruksotmiddag" på helgerna. Det var en sen lunch som man åt vid 15-tiden ca och då behövde man sedan inte heller äta middag utan åt ngt lättare på kvällen. Så det var nog kasnke en munch?
Själv har jag skjutit mina lunchtider rejält nu med nya jobbet. är oftast senare på jobbet än tidigare och ofta äter jag inte lunch förrän mellan 14-15 eller så. Igår hann jag inte alls med lunch för det var bara såååå mycket på jobbet.... :-( Det blev en snabb mugg kaffe och en croissant för att dämpa det värsta. Tyvärr jobbade jag sent och fick inte mdidag förrän efter 21 så då var jag superhungrig! inte bra att äta så men vissa dagar blir det så ändå.
Taboleh har jag aldrig ätit men det låter gott!
Kram!!!!

Annika sa...

Marianne!! ÄLSKAR tabouleh, och här där jag bor går det att fp tag på redigt god sådan. Mmmmm...blir så sugen. Nästa ggn ska jag laga din. SKA på en Happy Hour på fredag då ska jag banne mig fixa din tabouleh och ta med!! Mmmmm....
Brukar du utesluta myntan?
Älskar persiljesmaken i den...
Det är inte klok så mkt god mat som finns i mellanöstern...
Kramar och hoppas att lunchen, munchen, blev god och BRA!!

Anne sa...

Nyfiken, hur vad lunchen/munchen? Vad åt ni på restaurangen?
Tabouleh är jättegott! Jag blir sugen, kanske nåt att laga idag....
Bladpersiljan är viktig, jag har gjort den nån gång med krusig persilja, det blir inte riktigt samma sak då tycker jag.
KRAM!

Marianne sa...

Victoria: Haha, ja, lagom svårt för mig också, just nu tycker jag att allt jag lagar blir äckligt så jag behöver verkligen enkla recept!

Du stavar blommans namn alldeles korrekt på svenska. Jag kan bara aldrig lära mig och orkar inte slå upp varje gång så jag gör en medveten felstavning. Har bestämt mig för att tillåta mig det : ) Visst är det äckliga taggar! Jag vet inte hur många gånger jag har stuckit mig när jag har försökt arrangera de långa grenarna!

Kram!

Marianne: Så det gick så vilt till? Det låter bra : ) Hoppas verkligen inte jag fick samma mat som sultanen, för då var den allt bra gammal : D Men det var gott. Godast är dock libanesiska restauranger. Man säger att Egypten är bäst på musik och Libanon på mat här i Mellanöstern.

Kram!

Desirée: Visst är det gott till fisk och kött! Jag måste göra det lite oftare. Och himla nyttigt med all persilja, det innehåller ju mycket järn. Förfärligt sen lunch, men vad gör man inte för sina egyptiska vänner!

Kram!

Marianne sa...

Saltis: Topp! Då har vi myntat ett nytt ord! Men det låter inte bra att du inte hinner äta ordentligt på dagarna. Är det labbprocedurerna som ställer till det? Kan du inte ha någon sallade eller så att sleva i dig vid skrivbordet så du i alla fall får lite näring i kroppen? Haha, nu vaknade morsa-generna hos mig : D

Tabouleh är jättegott, men inte som ensamrätt. Det är bäst som tillbehör och det är ett superbra tillbehör till kött och fisk eller på ett buffébord. Gå till en libanesisk restaurang och testa!

Kram!

Annika: En perfekt rätt att ta med till knytis! Enkelt och snabbt och lätt att bära med sig utan att det blir "fult"! Jag är inte så förtjust i mynta, så jag brukar skippa det. Det är mest bara i tandkräm jag gillar det : )

Vi hade en supertrevlig munch. Jag känner inte henne så väl än, men man måste ju börja någonstans om man ska lära känna varandra. Och hon är egyptiska, så det är extra roligt att lära känna någon som är en del av kulturen.

Kramar!

Anne: Tjejen jag var på munch med är väl ungefär lika långt gången i graviditeten som du! Så hon är mycket mån om vad hon äter just nu, persilja och kycklinglever och så vidare, för hon har dessutom lite anemi. Jag åt falafel, "oriental salad" och tahina. Hon åt kycklinglever, yogurtsås och fyllda vinblad. Färskpressad citronjuice till. Supertrevligt var det. Och kul att höra lite mer inside hur egyptiska familjer fungerar.

Tabouleh är perfekt för dig med all persilja, just nu!

Kramar!

Otta sa...

Abou el-Sid är verklígen en av våra favoriter, nu har de säkert minst 10 restauranger som sträcker sig allt från Kairo till Sharm! Tabouleh är dessutom så gott, kul att du ger andra sådana tips.

Angående lunchtider...det är ju Egypten och för Nour är det också lunch 15-17, äta middag gär man ju 22-23 ungefär...tidigast...

Nour är nu inne på advokat nr 4! Hans arbetsgivare har hjälpt honom och fixade denna advokat på 5 minuter och som tydligen är någon hon redan känner. Han sa i går kväll att detta kommer att ta en vecka. Lugnande! :-)

Kram

Taina sa...

Vilken fin historia. Jag tror ALLTID på historier. Det blir ju så mycket roligare då. Som en saga. Men på riktigt, liksom.

Taboleh eller vad det nu var, har jag inte ätit men det lät inte så avancerat. Bulgur gillar jag.

Hoppas ni fick en trevlig Munch :)

Kram

Marianne sa...

Otta: Ja nu har de öppnat här i Dandy Mall också. Men mina favoriter är nog ändå libanesen på Four Seasons och libanesen på Semiramis Intercontinental. Vi ska prova alla libaneser här i stan har vi bestämt. Four Seasons Giza står i tur. Och så är det Mori Sushi. Det är de tre som står på min topplista här i stan.

Tur att inte jag är egyptier! För sen när de har ätit middag vid 23-tiden, tidigast, så ska de vara uppe ända till fyra - femsnåret på morgonen. Det hade jag aldrig klarat!

Skönt att han har fått en ny advokat. Hoppas nu att den är vettig och fixar det här åt honom. Det är ju helt galet alltihop! Trösta dig med att hans fall verkar enkelt jämfört med det vi håller på med!

Kram!

Taina: Helt rätt, man ska tro på sagor för det blir verkligen mycket roligare då. I alla fall såna här sagor.

Testa att göra tabouleh när din Make grillar nästa gång. Det är supergott som tillbehör. Och så blir det lite annorlunda mot det man alltid gör annars.

Kram!

Suzesan sa...

Fin berättelse. Tabouleh är gott.

Kram
/Susanne

Petchie75 sa...

Vilken härlig berättelse, lite Tusen och en natt / Aladdin-stil över den.
Tabbouleh är gott, det är en jättevanlig sallad bland fransoser! Det är typ som pastasallad i Sverige, finns alltid på buffébordet när det är fest! Det finns dock de som gör den på halvfabrikat, inte alls lika gott så klart.
Jag älskar persilja nästan lika mycket som jag älskar potatis (med tanke på Annikas fråga om vilken kolhydrat vi skulle välja)!
KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Jag gjorde också tabouleh nyligen men la aldrig ut receptet ser jag nu! Oj, vad mycket persilja man ska ha! Jag hade inte tillräckligt men det blev ändå gott!

Otta sa...

...ja, och jag måste alltid vara med till 4-5 på morgonen, när det är sommar....vänta till Nour kommer till Sverige - hämnden är ljuv! :-)

Marianne sa...

Suzesan: Det är lite Aladdin-känsla, som Petra skriver, över den historien. Visst är det gott med libanesisk mat!

Kram!

Petra: Visst blir man fascinerad så fort det är sultaner och minareter inblandade i sagan!

Det måste bergis bero på Frankrikes långa dominans i Algeriet, att de har tabouleh som en vanlig rätt? Men halvfabrikat? Hur sjutton gör man sallad på halvfabrikat? Hahaha, jag kan inte ens föreställa mig hur!

Jag är annars ingen persiljemänniska, men i det här är det gott. Måste gå tillbaka till libanesen på Semiramis Intercontinental och kolla noga vad en annan sallad hette, det var med getost men annars ganska likt, för den var så himla supergod också. Lite mer sting i.

Kramar!

Anna: Det finns tusen och en olika varianter att göra det på, jag gillar mest när det är mycket persilja och lite bulgur - även om jag gillar bulgur - och så ska det vara finhackat i min smak. Det beror bergis på hur man åt det första gången, hur man vill ha det.

Kram!

Otta: Hahahaha, ja hämnden är ljuv : D

Kram!