lördag 5 december 2009

Fråga om flora

Här i Egypten finns ett träd som jag aldrig har sett förut. Jag undrar självklart vad det kan vara så jag tänkte fråga expertpanelen, dvs er, vad ni tror eller vet. Trädet växer lite överallt, och det blommar på nästan bar kvist. Blommorna kan vara gula eller rosa, om det finns fler färger vet jag inte, gult och rosa är det enda jag har sett. Blommorna är ganska stora, lite större än en hibiskusblomma. Stammen är mycket märklig, den har ofta form av en butelj och är full av stora taggar. Trädet blir inte särskilt högt, bara ett par tre meter, verkar det som.

Någon som vet?

Gula stora blommor.

Buteljformad stam.

Stora taggar.

I går hade vi vår första gäst på middag, det var Makens nya kollega som kommer från Indien och som flyttade hit i veckan. Hans fru och nyfödda dotter är kvar i Indien och kommer efter när han har hittat en bostad. Det var inte lätt att komma på någon passande maträtt att bjuda på, men till slut bestämde jag mig för en mangokyckling i ugn med ris och sedan chokladpannakotta med hallonsås till dessert. Det blev en trevlig kväll, även om det blev lite väl sent för min det, jag är så himla trött om kvällarna efter att ha stökat runt här i huset.

Nu ska vi sätta ihop bokhyllan som ska stå här uppe. Efter det kan jag i alla fall tillfälligt få undan alla böcker och bli av med ytterligare några kartonger. Jag sorterar böckerna senare i lugn och ro, jag måste ha dem i en viss ordning så att jag hittar den bok jag letar efter. Jag har några ämnesområden som Mellanöstern, Asien, Biografier, Språk osv, och sedan måste all skönlitteratur stå i bokstavsordning efter författare. Annars blir det som sagt hopplöst att hitta det man söker.

Det får bli sushi i kväll.

Hoppas ni får en skön helg allihop!

20 kommentarer:

~Kina~ sa...

Men vilket coolt träd. Vad det heter har jag däremot ingen aning om. Jag är urdålig på växter. Är glad om jag ser skillnad på en tulpan och en ros;) Ska bli spännande att se om någon vet vad det är.

KARLAVAGNEN sa...

Vilket häftigt träd! Här i Madrid skiner solen och jag röjer och morrar över små spanska garderober. Ska nog ta foto och gny lite i bloggen tror jag. Just nu vindruvepaus i soffan medan jag väntar på andra laddningen tvätt ska bli klar!

Visst är det både roligt och mycket jobb med att flytta... Du är verkligen otrolig på att hitta på maträtter och fixa och dona! Är sååå glad för att ni trivs bra allihop! Sicket lyft det verkar ha blivit! Stor kram!

Grekland nu sa...

Har inte den blekaste aning om trädet. Men fråga Herr Fryle! Han kommer alltid med korrekta svar på växter när jag undrar över nåt. Han finns i min blogglista. Trevlig helg bland alla kartonger!

Suzesan sa...

Hmm vet inte alls vad det kan vara. Fina blommor och väldigt roligt träd till formen. Hmmm inget klätterträdiallafall. Det såg jag nör jag förstorade bilden. VILKA Taggar. Det trädet vill verkligen vara ifred. Blir där frukt??

Hoppas nån vet vad förslags det är. Knoppen ser ut som en fresia's. Man blir ju helt slut av att flytta. Hoppas dagen är bra

Trevlig helg
Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Vad vackra de var blommorna! Trädet såg kul ut med sin bulliga stam. Men tyvärr har jag ingen aning om vad det kan vara för sort.
Låter så skönt att ni börjar komma iordning nu!
Det märks att du trivs!
kraaam!

marsipanen sa...

Tänkte jag kunde fuska och kollade lite vad de andra sa här innan..
Men blomma på bar kvist... det säger vi ju om vår gula Forsythia.
Hittade denna på Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Forsythia
och vissa likheter finnns ju..
Jag har en jättefin Forsythia vid uteplatsen, den blommar med jättemånga gula blommor tidigt om våren.

Våren??? känns lite avlägsen, men jag ser fram emot en vit jul med tomtar och hela "köret"

KRAMISAR och bästaste helgen till dej från mej ;)

Desiree sa...

Vet tyvärr inte vad det är för träd, har inte sett det innan. Det var dock en läcker stamm på trädet. Du får ha en fortsatt skön helg. Här håller vi på att flytta för fullt idag.

Kram

ab sa...

Jag undrar om det faktiskt inte heter flaskträd eller dylikt, har ett svagt minne av att ha sett det förr.

Anonym sa...

Jag tycker det ser ut som ett flaskträd (kan tyvärr inte det latinska namnet).
/Kristina S

Marianne sa...

Kina: Jag är också urdålig på växter. Men det är skoj när man lär sig något nytt och såna här underligheter måste man ju bara få reda på!

Karlavagnen: Jag är innerligt glad för att vi har svenska garderober, även om ett par av dem efter fyra flyttar börjar bevisa hur billiga de var. Gny du på bloggen, det är ett bra ställe att gny av sig lite på. Hoppas nu att jag hinner läsa lite bloggar i kväll! Jag tänker i alla fall inte greja med någonting i kväll.

Det är så skönt att katterna trivs. Men jag tror de känner sig trygga även i att flytta vid det här laget, de vet att vi inte överger dem och att alla grejor blir som vanligt till slut.

Kram!

Ingabritt: Jag ska absolut fråga Herr Fryle, för jag är osäker på det där med flaskträd. Får inte upp någonting som matchar helt när jag söker på nätet. Fast det kanske är ett flaskträd i alla fall, bara att jag inte ser det.

Tack, hoppas du får en skön helg UTAN flyttkartonger!

Marianne sa...

Suzesan: Haha, nä, det har du rätt i, inget bra klätterträd! Vet inte om det bär frukt, det får vi se om ett tag, just nu blommar det så kanske om ett par månader eller så?

Man blir verkligen slut av att flytta. Jag ska erkänna att jag har världens träningsvärk i hela kroppen efter gårdagen. Även om Klas gör de tunga sakerna är det rätt tungt att gå upp och ner för trapporna med stora bokhögar i famnen ...

Hoppas du har en skön söndag!

Kram!

Saltis: Ja så sakteliga börjar hemmet ta form igen. Lyckades tömma fyra kartonger med "viktiga" papper och annat skräp i går. Suck, varför kan jag inte kasta gamla anteckningar från antropologikursen? Jag tittar ju aldrig i dem!

Kram!

Marsipanen: Njäe, forsythia är det nog inte. Då lutar jag mer åt flaskträdet, även om det inte är en total matchning när jag söker på nätet.

Våren ja, i dag fick vi oss en släng av "kyla" och en totalt järngrå himmel. Tänkte på er i Sverige, att jag tyckte det var hemskt efter bara tio minuter, och ni har haft grått jag vet inte hur länge nu. Någon VIT jul lär det dock inte bli här i alla fall, det kan jag nog vara ganska bombis på ; )

Kramar och hoppas du har en supersöndag!

Marianne sa...

Desirée: Jag förstår att ni håller på som bäst nu! Det är ju bara TVÅ dagar kvar innan sista lasset går! Men ack vad skönt det blir sedan när allt är färdigt och uppackat igen och på plats så man kan börja leva igen!

LYCKA TILL MED DET SISTA!
Kram!

ab: Flaskträd låter vettigt, men jag får det inte att matcha helt när jag söker på nätet. Jag ska höra med Herr Fryle, han lär veta allt.

Kristina S: Nu är jag osäker på om jag känner igen dig, så jag säger Hej och välkommen hit! Hellre en gång för mycket än för lite.

Flaskträd låter som sagt vettigt, men jag får det inte att stämma helt när jag söker på det på nätet. Bladen och blommorna ser lite annorlunda ut på det här trädet mot de som visas på andra sajter. Men det kan mycket väl vara jag som inte ser det, jag är inte så bra på det där med botanik! Ska ställa frågan till Herr Fryle också.

Marianne sa...

Oj, vilket kul träd. Jag hoppas du låter oss veta om nu Herr Fryle kan säga vad det heter. Själv gissar jag på nån typ av kaktus med tanke på alla taggar, och så ser det ut som om det lagrar vatten i den stora stammen.
Och blommorna är ju sååååå vackra.
/Kram

Marianne sa...

Marianne: Någon kaktusart kan det mycket väl vara. Har inte hunnit in till Herr Fryle än. Suck, jag har inte hunnit läsa bloggar alls i helgen som jag hade tänkt!

Kram!

Herr Fryle sa...

Jag har engagerat Sveriges trädgårdselit i identifieringen.
Förhoppningsvis kommer ett svar snart.

Herr Fryle sa...

http://ag.arizona.edu/arboretum/taxa/Chorisia_insignis.html

Jag tror vi hittat rätt träd.
Chorisia insignis

Anna, Fair and True sa...

Mangokyckling i ugn lät supergott! Recept?! Var det samma som Kicki gjorde när vi var hos henne?

Marianne sa...

Herr Fryle: STORT TACK för hjälpen! Fantastiskt att Sveriges trädgårdselit har engagerat sig, det svindlar lite i tanken av det.

Anna: Jag minns inte riktigt om det var exakt så eller lite annorlunda. Den här var med gul curry, grädde, chili, mango chutney, vitlök och lite sånt. Himla gott i alla fall.

Vart har Kicki tagit vägen, förresten?

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Ja, det undrar jag också. Har du någon mejladress till henne? Jag verkar inte ha sparat den.

Marianne sa...

Anna: Nej, jag kan inte hitta den. Kanske Saltis har den. Hon kanske vet?